Gamegami ve reklamların kaldırılması sürecini anlatayım, çok fazla soru geldi.
Normalde anlatmaya gerek olmadığını düşünüyordum çünkü konu baya açık gözüktü bana ama bir çok kişiden gamegami mi yoksa başka bir şey mi oldu diye soru gelince anlatayım madem dedim. Başka bir şey haliyle olmadı, köye yerleşip domates yerleştirmeye karar vermedim, gamegami uyarıda bulundu ve 7 gün içerisinde kaldırmamızı istedi, bizde kaldırdık. Pazartesi günü herkes gibi bize de geldi. Bugünde işlemleri ve iadeleri yapıp kaldırdık.
Gamegami haberleri çıktığında zaten ilk bizlere telifin geleceğini biliyorduk. Türkiye Cumhuriyetinde şirket kuran, vergi veren ben ve bir kaç pvp sahibi var. Bizlerin yeri-yurdu belli. Haliyle meseleyi biz ciddi bir şekilde ele aldık. Ben konu hakkında tartışmaya-mücadeleye pek gerek görmedim, sonuçta adamlar oyunun hakkını almışlar, parasını ödemişler. Mahkemeye çıkıp ne diye savunacağız kendimizi :) Tabi diğer taraftan kaybedecek çok şeyi olan kişilerde var, bunlar büyük ihtimal gittiği yere kadar diyecekler. Hayırlısı olsun haklarında.
Belgeler gerçek mi, adamlar ciddi mi diye soranlar çok fazla oldu, yani bu konu da aslında çok açık benim için. İlk bu konuyu açtığımda da açıktı, telif geldiğinde de açıktı, şimdide açık. Şirketin başında ki adamın linkedin profiline ve referanslarına baktığınızda liseli bir çocuk olmadığını herkes anlayabilir diye düşünüyorum. Lisans hakları da 100-200 bin gibi yatırımlarla değil, milyon dolar(lar) tutan şeyler, zaten adamlarla iletişim kurduğumuzda özet olarak, kimsenin zarar görmesini istemiyoruz, biz bir yatırım yaptık ve bunun karşılığını almamız gerekiyor diyorlar. Kısacası, ben milyon dolarlar yatırdım bu işe, haliyle bunu ciddiye alıyorum diyor. Zaten ben milyon dolar verdim amaaaan ne olacak demesini de kimsenin de beklediğini düşünmüyorum.
Maili almamdan bu yana benim en büyük endişem, hep "nerede duracaklar" konusunda oldu. Bu telif olaylarında gücü eline alan suistimal seviyesine çıkarıyor bunu. İstediklerini yaptığında, bunu da yap, bu olmamış böyle de yap, bunuda kaldır, tamamen siteyi kapat gibi absürt isteklerle cevap veren şirketler var. Özellikle tv kanalları bunu çok yaptılar ama gamegami'den şu anlık böyle bir şey görmedim. Hiç kimsenin zarar görmesini istemediğimiz için ilk önce uyarı da bulunuyoruz, dikkate alıp iş birliği yaptığınız için teşekkür ederiz dediler. Umarım böyle de biter.
Extraloob bundan sonra pvp serversız olarak devam edecek, iSro, gamegami, diğer oyunlar ve teknoloji haberleri paylaşmaya devam edeceğiz eskisi gibi, sadece pvp tanıtımları olmayacak artık.
Çok büyük bir sürpriz olmazsa da resmi tr serverına da başlayacağız, umarım güzel bir server olur.
Son olarak şunu ekleyeyim, kıyıda köşede hala devam ettiren arkadaşlar varsa, kendileri için çalıştığım şirket avukatıyla konuyu görüştüm. Sonuç ne olur belli olmaz ama kazanırlarsa hem onların avukat ücretini hem kendi avukat ücretini, yargılanma giderlerini, gelir kaybı tazminatını, telif hakkı ihlal tazminatını ödemek zorunda kalırsın dediler. Kimseye şunu yapın diye bir öneride bulunmuyorum, riski almaya değer mi sizin bileceğiniz iş.