BU KONU YALNIZCA BİLGİLENDİRME AMAÇLI ŞİDDET VE TÜREVLERİNİ YAYGINLAŞTIRMAK AMAÇLI DEĞİLDİR.summer4:

Hiçbir şey olmaz.

Peki neden bişey olmuyor?
Çünkü nükleer silahlar, bildiğimiz konvansiyonel silahlar gibi kinetik bir çarpışma ile tetiklenemeyecek kadar komplike aletler. Ateş ederseniz dış kabını delersiniz, hatta önemli bir yerinden vurursanız bir daha patlayamayacak hale bile getirebilirsiniz ama patlatamazsınız. Hatta bırakın ateş etmeyi, yanında el bombası, dinamit, C4 falan gibi patlayıcılar patlatsanız da birşey olmaz.
21 Ocak 1968'de, Grönland'da Thule havaalanı yakınlarına, içinde 4 tane hidrojen bombası taşıyan bir B-52 uçağı düştü. 6 kişilik mürettebat, uçaktan atlayarak kurtuldu ve uçak North Star körfezinde buz denizine çakıldı. Çakılma esnasında uçakta bulunan diğer konvansiyonel bombalar uçakla birlikte havaya uçtu. Bir uçak için yere düşüp, havaya uçmak da ne garip olsa gerek ama hidrojen bombaları patlamadı. Fakat radyoaktif maddeyi taşıyan korumalık parçalandığı için bu maddeler etrafa yayıldı ve radyoaktif serpintiye sebep oldu. Sonrasında ABD ve Danimarka bölgede geniş bir temizlik operasyonuna gitti.

Peki atom bombası nasıl çalışıyor?

Oppenheimer'dan sonra diğer herşeyin teknolojisi gibi, nükleer silahların teknolojisi de çok gelişti. Özetlemek gerekirse 2 tip nükleer silah var: Fizyon ve füzyon bombası. Kısaca, fizyon bir atomun çekirdeğinin parçalanması, füzyon ise atom çekirdeklerinin birleşerek kendinden daha ağır bir atoma dönüşmesi demek. Her iki olayda da ortaya çok büyük enerji çıkıyor. Ama füzyon tabi ki çok daha etkili. Ayrıca bunu sadece 3-5 atom ile yapabileceğinizi düşünmeyin, zincirleme bir reaksiyon başlatmazsanız atom bombası patlamayacaktır. Yani zenginleştirilmiş bir uranyum-235 izotopunun çekirdeği parçalanmalı ve bu etrafındaki diğer u-235'leri parçalamalı ve o da diğerlerini... Saniyenin binde birinde gerçekleşen bu zincirleme reaksiyonda zaten rakyoaktif malzemenin büyük bir kısmı patlamaya karışmadan hızla etrafa dağılıyor ama reaksiyona katılan kısmı işte TV'de gördüğümüz dev mantar bulutlarını oluşturuyor. Bu reaksiyonu oluşturabilmek için füzyon bombaları, ki bunlara termonükleer bombalar da deniliyor, önce fizyon ile tetikleniyor ve sonrasında ortaya çıkan enerji ile füzyon başlıyor. Çocukken çiftpatlarlar vardı, onun gibi 2li bir patlama.
Tetiklenme tipi olarak da 2 farklı yaklaşım var. Yukarıda görebileceğiniz gibi silah tipi ve sıkıştırma tipi atom bombaları. Silah tipinde, bir patlama ile kritik seviyeye gelmiş uranyum, yine kritik seviyede başka bir uranyuma çarpıştırılarak zincirleme reaksiyon başlatılıyor. Bu metod Hiroşimaya atılan bombada kullanılan tasarım. Çok efektif bir metod değil çünkü uranyumun büyük kısmı reaksiyona katılamadan etrafa dağılıyor. İkinci metod sıkıştırma tipi tasarım. Bu tasarımda yine ilk bir patlama ile kritik seviyedeki nükleer malzeme içe doğru sıkıştırılıyor ve zincirleme reaksiyon tetiklenmiş oluyor. Bu ikinci metod, tasarımı sebebi ile, daha fazla malzemenin zincirleme reaksiyona girmesine sebep oluyor dolayısı ile daha efektif.
Son olarak şunu da belirtelim, bu bombalar uçaktan atılıp yere çarpınca değil, atıldığı mesafeden yere düşene kadar geçen zaman ve barometre yardımı ile yere düşmeden havada patlatılıyorlar. Yerde patlasa, yerdeki eğim, bina, ağaçlar...vs gibi etkenlerle hasarı daha az olacağı için bu yol tercih ediliyor. Örneğin Hiroşima'ya atılan "Little Boy" isimli bomba uçaktan atıldıktan 44 saniye sonra, yerden yaklaşık 600 metre yüksekte patlatılmıştı.