Kayıt
21 Kasım 2008
Mesajlar
1.945
Beğeniler
0
- Resim Silinmiş.

Ülkemizde ADSL altyapısının yaygınlaşması ve kablo derdinden kurtulmak isteyen kullanıcıların her geçen gün artması sonucu kablosuz ağ ürünlerine ilgi de arttı. Yıllar önce yabancı şehirlerde hiçbir alanda kablosuz ağların dışında kalınmadığını duyduğumuzda ağzımızın suyu akıyordu. Milletimizin teknolojiye hızlı uyum sağlayan bir karaktere sahip olması sayesinde artık bizim şehirlerimizde de (en azından büyük olanlarda) neredeyse her yerde kablosuz ağlara bağlanmak mümkün. Oteller, restoranlar veya kafelerin bir kısmı müşterilerine kablosuz internet hizmeti sunmaya başladılar.

Birazdan sayacağım üç senaryodan birisi veya birkaçı büyük ihtimalle sizin de başınıza gelmiştir. Birinci senaryomuzda dizüstü bilgisayarınızla evinizin dışında kablosuz ağ bağlantı noktası aradığınızı düşünün. Okulda veya bir fuarda internet bağlantısı gerektiğinde elinizde dizüstüyle oradan oraya koşturup durmak yerine ZyXEL AG-225H'yi kullanarak bulunduğunuz yerde ne kadar kablosuz ağ var, hangilerine şifresiz bağlanabilirsiniz kolayca öğrenebilirsiniz.

İkinci senaryoda birkaç arkadaş bir araya gelerek yüksek hızlı sınırsız ADSL bağlantısı aldığınızı düşünün ancak evlerinizin arasında uzak bir mesafe var ve standart modemlerin sinyal gücü yeterli gelmiyor. Bu sefer de yardımınıza ZyXEL G-570S yetişiyor. Güçlü sinyal sağlayan anteniyle daha uzun mesafelere bağlantınızı taşıyabiliyorsunuz.


Son senaryomuz ise herkes için tanıdık. ADSL hattınızın ucuna bir modem takarak bağlantıyı paylaştırmak istiyorsunuz. ZyXEL P-661HW-D1 modeli size bu imkanı ve çok daha fazlasınız sunuyor. Şimdi her bir ürünün ayrıntısına bir bakalım.


ZyXEL AG-225H
- Resim Silinmiş.

Bir yere gittiğinde dizüstü bilgisayarını çantasından çıkarıp o bölgede bağlanabileceği bir kablosuz ağ arama zahmetine katlanmak istemeyenler, gelişmiş özelliklere sahip bu kablosuz ağ aygıtını çok sevecekler.

Standart bir tasarıma ve hatlara sahip olan ZyXEL AG-225H üzerinde üç özellik barındırıyor. Birincisi bu ürünü sisteme takmadan üzerinde bulunan LCD ekranı sayesinde bağlanabileceğiniz ağları listeleyebiliyor. İkinci olarak son teknoloji standartlarını destekleyebilen ve güçlü antene sahip bir kablosuz ağ aygıtı oluyor. Son olarak yazılımsal erişim noktası desteği sunabiliyor.

USB arayüzlü standart kablosuz ağ aygıtlarından farklı olarak AG-225H'nin üzerinde üç adet düğme bulunuyor. Bunlardan bir tanesi açma kapama düğmesi, sağa sola hareket ettirilerek çalışan bu düğme sayesinde aygıt çantanızda yanlışlıkla açılarak pilini boş yere bitirmiyor. Öteki tarafta bulunan "Seek" (Arama) tuşu o bölgede bulunan kablosuz ağları taramaya başlıyor. Bulunan kablosuz ağ sayısına göre süresi uzayıp kısalan bu arama işleminin sonunda LCD ekranda birden başlayarak bulunan kablosuz ağlar listeleniyor. Hemen yanında bulunan "Next" tuşu ile bulunan ağlar arasında geçiş yaparak bütün ağların özelliklerini görebiliyorsunuz.


- Resim Silinmiş.
Ürünün kutu içeriği ise şu şekilde; ZyXEL AG-225H kablosuz ağ bağdaştırıcısı, yazılım CD'si, kullanım kitapçığı (Türkçe dil desteği ayrı bir kitapçık ile sağlanmış bunu artı puan olarak değerlendiriyoruz) ve USB bağlantı kablosu.

- Resim Silinmiş.
Aygıtı bilgisayarınızın USB girişine taktığınızda otomatik olarak şarj olmaya başlıyor. Kablosuz ağ aygıtı olarak kullanabilmeniz için sürücüsünü yüklemeniz yeterli. Bu bakımdan piyasada bulunan diğer aygıtlardan farklı değil. Ürünü doğrudan bilgisayarınızın USB girişine takmanız biraz zor olabilir çünkü genişliği yüzünden yanında bulunan USB girişlerini kapatıyor. Bunun yerine kutudan çıkan USB uzatma kablosunu kullanabilirsiniz. Hem bu sayede sinyal kalitesinin en iyi olduğu yere doğru aygıtı konumlandırmak daha kolay oluyor.

Ürünün anteni son derece güçlü; ilk çalıştırdığımızda bulunduğumuz bölgede hiç haberdar olmadığımız kablosuz ağlar olduğunu keşfettik. LCD ekranda kablosuz bağlantının ismi, kablosuz yayın kanalı, güvenli olup olmadığı, şifreleme yöntemi (WEP, WPA) ve sinyal gücü gösteriliyor.

Sürücüyle birlikte yüklenen kablosuz ağ yönetimi yazılımını kullanmak ise oldukça kolay. İsterseniz Windows'un kendi kablosuz ağ yöneticisine de kolayca geçiş yapabiliyorsunuz. Sağ alt köşeye yerleşen Z ikonuna sağ tuşla tıkladığınızda bununla ilgili bir seçenek karşınıza çıkıyor.

Yazılımın aynı zamanda kablosuz ağ erişim noktası (Access Point) desteği sunması da oldukça iyi bir özellik. Bu sayede kablosuz ağ olmayan yerlerde ZyXEL AG-225H'yi kullanarak kablosuz ağınızı oluşturabiliyorsunuz. Bunu yapmak için kablosuz ağ yönetim yazılımından AP Mode seçeneğini seçmeniz yeterli. Burada yapmanız gereken tek bir ek işlem var; Windows'un Ağ Bağlantıları penceresine gelerek kablosuz ağınızı paylaşmak istediğiniz kablolu ağa köprülemeniz (bridge) gerekiyor. Bu sayede yakın çevrenizde sizin oluşturduğunuz erişim noktasına bağlanan bilgisayarlar kablolu ağda bulunan DHCP sunucusundan IP adresi alabiliyorlar ve kendiliğinden internete çıkabiliyorlar.

Sonuç olarak AG-225H üç özelliği bir arada barındıran ilginç bir ürün. Bu ürünle ilgili olarak söyleyebileceğimiz tek eksi şey fiyatının diğer USB kablosuz aygıtlara göre daha yüksek olması (80$ civarı)


- Resim Silinmiş.
ZyXEL'in bu ürünü 5 dbi gücündeki anteniyle birlikte geliyor. Giriş bölümünde de belirttiğimiz gibi kablosuz bağlantıların gücünün yetmediği ortamlarda tekrarlayıcı olarak kullanılabiliyor.

Örneğin, karşılıklı iki apartman dairesini kiralamış bir firmayı ele alalım. Standart kablosuz ağların gücü aradaki duvarlar yüzünden bir uçtan en öteki uca ancak yetecektir. İnternet bağlantısı için bu bağlantı yeterli olabilir ancak ağ üzerinden dosya kopyalama gibi işlemler işkence halini alabilir. Bu durumda güçlendirilmiş anteniyle ZyXEL G-570S kablosuz erişim noktası işinize çok yarayabilir.


- Resim Silinmiş.
Kutu içeriği şu şekilde: ZyXEL G-570S erişim noktası, bir tanesi 5 dbi gücünde iki anten, kullanım kitapçığı (Türkçe desteği var), ağ kablosu, güç adaptörü ve sürücü gerektirmediği için içinde kullanım kitapçığının sayısal halinin bulunduğu bir CD.


- Resim Silinmiş.
5 dbi anten kesinlikle bu ürünün artıları arasında yer alıyor. Ancak yaptığımız denemelerde bu antenin sinyal kalitesini o kadar da artırmadığını gördük. Yine de standart antenlere göre daha kararlı sinyal kalitesi sağlıyor. Deneme olarak büyük boyutlu bir dosyayı kablosuz ağ üzerinden kopyaladığımızda sinyal kalitesinin düşmesinden dolayı yaşanan dalgalanmaların çok daha az olduğu hatta neredeyse hiç olmadığını söyleyebiliriz.

Bu ürün üzerinde ZyXEL'e özgü OTIST teknolojisi bulunuyor. Bu özellik sayesinde OTIST destekleyen aygıtlar güvenlik ayarlarını kolaylıkla paylaşabiliyorlar. Bu özellik bir kere ayar yapacak olan ev kullanıcıları için çok önemli olmayabilir. Ancak pek çok kablosuz aygıtı barındıran kurumsal ağların yöneticilerine kolaylık sağlayacağı kesin.

Bu modelin de eksileri arasında fiyatının ortalamanın üzerinde olması sayılabilir.


- Resim Silinmiş.


 
Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı:
Yukarı Alt