Durum
Daha fazla cevap için açık değil.
Kayıt
22 Ekim 2008
Mesajlar
2.167
Beğeniler
0
Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyannis, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın geçen haftaki Brüksel ziyaretinde Kıbrıs Rum kesimine yönelik eleştirisine cevap niteliğinde, “AB'de nüfusun ister 700 bin, ister 70 milyon olsun, aynı kriterlerin uygulandığını” söyledi.
Düşünce kuruluşu Avrupa Politika Merkezinde konuşan Bakoyannis, Başbakan Erdoğan'ın AB üyelik müzakerelerinde enerji faslının Kıbrıs Rum kesimi tarafından engellenmesiyle ilgili bir soru üzerine söylediği “AB adil yaklaşımını ortaya koymalı. Kalkıp 70 milyonluk Türkiye'yi 700-800 bin kişilik, Avrupa ile yakından uzaktan alakası olmayan, müktesebata uygun herhangi bir adımı olmayan güney Kıbrıs'a tercih etmemeli” sözlerine cevap niteliği taşıyan açıklamasında, “AB'de nüfusu ister 700 bin olsun, ister 70 milyon, aynı kriterler uygulanır” dedi.

Başbakan Erdoğan'ın Türkiye'nin üyelik sürecini AB yetkilileriyle görüşmek için geçen hafta Brüksel'i ziyaret etmesini ve sadece başmüzakerecilik göreviyle ilgili yeni bir devlet bakanı (Egemen Bağış) atamasını olumlu karşıladıklarını belirten Bakoyannis, “Türkiye'nin AB'ye daha fazla ağırlık verme çabasından memnuniyet duyuyoruz ve bu gelişmelerin Türkiye'de AB'yi önceleyen yeni bir politikanın başlangıcı olmasını umuyoruz” şeklinde konuştu.

Bakoyannis, “Yunanistan Türkiye'nin AB'ye yönelmesinin büyük destekçisi ve yıllar boyu bunu ispatladı. Bu tutumumuz bazılarına sürpriz gelse de biz AB içindeki bir Türkiye'nin gelişeceğini ve Yunanistan ile ikili ilişkilerini geliştirmek dahil bölgesel barış ve refaha katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Demokratik bir Türkiye AB, bölgesi ve kendisi için artı değer olacaktır” ifadelerine yer verdi.

"AVRUPA'DA LİSTEDEN İSTEDİĞİNİ SEÇMEK YOK"

“Türkiye'ye desteğimiz bir ikram değil. Türkiye de her aday ülke gibi aynı kural ve prensiplere bağlı” diyen Bakoyannis, “Yunanistan da aynı yoldan geçti. Avrupa'da listeden istediğini seçmek yok. Nüfusu ister 700 bin, ister 70 milyon olsun aynı kriterler geçerli. O halde desteğimiz koşulsuz değil. Türkiye'nin yükümlülük ve taahhütlerini yerine getirmesine bağlı” diye konuştu.

Dora Bakoyannis, AB sürecinde bugüne dek birçok konuda ilerleme sağlayan Türkiye'nin hala atması gereken bazı adımlar olduğunu savundu ve bunlar arasında “Türkiye'de demokratik düzenin güçlendirilmesi, azınlıklara saygı ve dini özgürlükleri” saydı.

Türkiye'nin iyi komşuluk ilişkilerine ve uluslararası hukuka bağlı kalmasını isteyen Bakoyannis, “Türkiye'nin Orta Doğu'da daha fazla güvenlik ve istikrar için gösterdiği çabaları izleyen biri, aynı kararlılığı Avrupa ile sınırları dahil tüm sınırlarında göstermesini umut eder” dedi.

"SON BİR YILDA TÜRKİYE'NİN PROVOKASYONLARINDA ARTIŞ OLDU"

Bakoyannis, Türkiye-Yunanistan ilişkileriyle ilgili Başbakan Erdoğan'ın “ilişkilerin gelişmesi için Yunanistan'ın provokasyonlardan vazgeçmesi gerektiği” şeklindeki sözlerinin sorulması üzerine, Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis'in 49 yıl aradan sonra geçen yıl Türkiye'yi ziyaret eden ilk Yunan başbakanı olduğunu anımsatarak, “Yunanistan, Türkiye ile ilişkileri geliştirmek için üzerine düşen her şeyi yapmaya kararlı” dedi.

Dora Bakoyannis, “(Karamanlis'in ziyaretinde) ilişkilerimizi geliştirmek istediğimiz ortaya koyduk. Maalesef ilerleme olmadı ve son bir yılda Türkiye'nin provokasyonlarında artış yaşandı. Pozisyonumuz çok açık. İlişkilerimizi geliştirmek istiyoruz. Bu da AB kriterlerine ve uluslararası hukuka dayanmalı. Bu ilkelere bağlı kalarak ilişkilerimizi geliştirecek yollar bulabiliriz. Umarım 2009 bu anlamda ilerleme yılı olur. Bunun için çalışmalarımız sürüyor” şeklinde konuştu.

-KIBRIS MÜZAKERELERİ-

Kıbrıs'ta “Türk işgali”nden söz eden Bakoyannis, “35 yıllık Türk işgalinin ardından adayı birleştirecek ve iki toplumun yan yana refah içinde yaşayacağı bir çözümden yana olduklarını” söyledi.

Bakoyannis, herhangi bir çözümün Kıbrıs Rum kesiminin AB üyesi olduğunu ve AB müktesebatının uygulandığını dikkate alması gerektiğini belirtti. Tarafların geçen yıl BM çerçevesinde başlattığı doğrudan müzakerelerin iki tarafın üzerinde uzlaşmasıyla sağlanacak çözümle sonuçlanması umduğunu dile getiren Bakoyannis, bulunacak çözümün “Türk işgalini sona erdirerek,adayı yeniden birleştireceğini” söyledi.

Yunan Dışişleri Bakanı Bakoyannis, Kıbrıs'taki çözümün “tek uluslararası varlığa ve tek vatandaşlığa dayalı iki bölgeli, iki toplumlu federasyon” olmasını savundu.


 
Durum
Daha fazla cevap için açık değil.
Yukarı Alt