Kayıt
17 Mayıs 2007
Mesajlar
4.792
Beğeniler
0
Şehir
Akçay
Türk bilim adamından devrim yaratacak bir buluş: Cebinizi sadece ses yardımıyla şarj edebileceksiniz!




30nkchu.jpg

İleride böyle bir konserde belki de iki dakika içerisinde telefonunuzu şarj edebilirsiniz…




Yine en ihtiyacınız olduğu anda cep telefonunuzun şarjı mı bitti? Keşke çevrenizde şarj cihazınız için bir priz aramaktan daha kolay bir yol olsa... Teksas A&M Üniversitesinde görev yapan Türk bilim adamı Profesör Tahir Çağın size çok farklı bir alternatif sunmaya hazırlanıyor.

Pizoelektrik olarak bilinen bazı kristal ve seramiklerin basınç altında elektrik üretebiliyor olması mantığından yola çıkarak araştırmalar yapan Çağın, çok ince üretilen pizoelektrik materyallerin çok daha fazla elektrik üretebildiklerini ortaya çıkarttı. "Çok ince"den kastımız ise gerçekten çok ince; 21 nanometre kadar...

Çağın bu incelikteki maddelerin normalin iki katında enerji üretebilecek olması ile ilgili olarak; "Bu ince malzemeler ses dalgalarının yarattığı basınç ile bile enerji üretebilecek. Bu sayede ileride buna göre üretilmiş olan nano ve mikro cihazlar için enerji elde etmek çok daha kolay olacak" dedi.

Günümüzde cep telefonları ve pek çok sensör için kullanılan teknolojiler, Çağın'ın bulmuş olduğu yöntem ile elde edilen enerjiyi kullanmaktan çok da uzak değil.
 
Yukarı Alt