Kayıt
6 Şubat 2007
Mesajlar
335.490
Beğeniler
1.636
Şehir
Taksim/IST.
Server
Flora
Takımı
Galatasaray
Nokia “yeşil” unvanını kaybetmedi!

İlki 2006 yılının Ağustos ayında Greenpeace tarafından açıklanan “Guide to Greener Electronics” (Daha Yeşil Elektroniğin Yol Rehberi) güncellendi.



Greenpeace’in kişisel bilgisayar, taşınabilir telefon, televizyon, oyun konsolu gibi tüketici elektroniği üretimi yapan 18 büyük üreticiyi ürünlerinde kullandıkları zehirli kimyasallar ve üretim tekniklerine göre derecelendiren “Guide to Greener Electronics” raporu 10. kez yayınlandı.

Firmaların çevreyle ne kadar dost olduğunu göstermek amacıyla tüketiciyi bilinçlendirme misyonu taşıyan Guide to Greener Electronics (Daha Yeşil Elektroniğin Yol Rehberi) 10. kez yayınlandı.

Kasım 2009 itibarıyla yayınlanan araştırmaya göre, Dünya’nın en yeşil firmaları listesinde ilk sırayı Nokia, ikinci sırayı Sony Ericsson ve Toshiba, üçüncü sırayı ise Fujitsu Siemens ve LG Electronics aldı.

Rehberde Nokia’nın kapsamlı “eskisini getir geri dönüştürelim” kampanyası sayesinde 10 üzerinden 6,9 ile en yüksek puanı aldığı belirtiliyor.

Sony Ericsson, yeni çevre garantisi ve nerede olduğu önemsenmeksizin eski ürünleri geri almaya dayalı programı sayesinde 5,9 puan alırken, ikinciliği enerji tüketiminde yenilenebilir enerji kullananması sayesinde 5,9 puan kazanan Toshiba ve zehirli kimyasal, enerji tüketimi alanlarında iyi performans gösteren Samsung’la paylaşıyor.

Üçüncülüğü 5,7 puanla paylaşan Fujitsu Siemens enerji kullanımında yüksek puan alırken elektronik atık konusunda aynı performansı gösteremiyor. Üçüncülük pozisyonunu paylaşan LG Electronics ise bir önceki rapora göre geri dönüşüm ve enerji altbaşlıklarında daha iyi bir pozisyona sahip.

Piyasaya sürdüğü yeni MacBook serisi ile oldukça iddialı bir söyleme sahip olan Apple ise, 4,3 gibi ortalamanın oldukça altında bir puan alarak beklediği başarıyı elde edemedi.

Aşağıdaki interaktif uygulama ile mevcut sıralamayı görebilir, daha önceki sıralamalara da 1’den 10’a kadar sıralanmış versiyon numaraları ile ulaşabilirsiniz.
Raporun tamamını okumak için Greenpeace’in internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.

 
Yukarı Alt