
Yaptığınız her hareketin kayıtları tutuluyor. Yüksek kitleye ulaşmış websiteleri, kullanıcılarının her hareketini takip eder oldu. Örnek olarak Facebook'ta arama kutusuna yazdığınız şeyler bile kayıt ediliyor, profilinizdeki hareketler dökümü bölümünde gösteriliyor. Sildiğinizi sandığınız mesajlar Facebook sunucularından silinmiyor. Google Analytics / Adsense kullanılan her siteye girdiğinizde gezdiğiniz yerler google sunucularına kaydediliyor. Bu sayede sizin kişiliğinize kadar bilgi edinebiliyorlar. Şişmanlık problemi ile ilgili arama yaptığınızda yada bununla ilgili sitelere girdiğinizde yakalandınız bir kez. Bundan sonra sık sık zayıflatma ilaçlarının reklamlarını görürsünüz. Bunların haricinde email adresleriniz / internet geçmişiniz konuşmalarınız izlediğiniz videolar, aklınıza ne gelirse herşey tek tek kayıt ediliyor. Paranoyak olmaya gerek yok diyebilirsiniz, ama en ufak bir mevzuda kimliğiniz açığa çıkar.
Kullandığınız internet servis sağlayıcınız bütün internet aktivitenizi detayına kadar görebiliyor. Gizleseniz dahi "DNS Sunucusu" sayesinde hangi siteye girdiğinizi biliyorlar. Kişisel bilgileriniz tehlikede.

Adres satırına herhangi bir internet sitesi adresini yazdığınızda bilgisayarınız ilk olarak hosts dosyasını inceler, yazılan adresin karşılığı IP adresini bulursa bağlantı sağlar, yoksa aktif ağ bağdaştırıcınıza kaydetmiş olduğunuz DNS sunucusuna bağlanır ve girmiş olduğunuz internet adresinin IP adresini sorgular. Eğer bağdaştırıcınızdaki dns sunucu adresleri otomatik ise, muhtemelen TTNet'in DNS sunucularını kullanıyorsunuzdur. İlk adımda yakalandık! TTnet hangi siteye girmek istediğinizi biliyor. Daha sonra o site ile veri bağlantısı başlatılır. Siz o sitenin anasayfasını görüntülemek istersiniz, ttnet ise o sayfayı size ulaştırır. Bu esnada o site ve sitedeki üçüncü parti şirketler neler yaptığınızı kaydeder. Siz daha sayfayı göremeden onlarca firma sizin ne yaptığınızı kaydetmiştir bile.

İnternette yaptığınız işlemlerin, sağlayıcınız tarafından görülmesini istemiyorsanız muhtemelen VPN kullanıyorsunuzdur. Gayet mantıklı bir çözüm, ama servis sağlayıcınız VPN kullandığınızı biliyor. Herhangi bir yasal sorunda VPN sağlayıcınız ile iletişime geçip bilgilerinizi alabilirler, ayrıca VPN sağlayıcınızda verilerinizi görebilir hatta değiştirebilir. Üstüne üstelik DNS sunucunuzu sağlayan firma canınıza okuyabilir. Bu yüzden üçüncü parti şifreleme sağlayıcılarıda güvenliğinizi tehlikeye atabilir.

Bu konu kişiden kişiye değişir. Benim tekniklerimi duysanız oturur ağlarsınız. Ama paranoyak değilseniz en basitinden The Onion Router kullanmanızı öneririm. Projenin sitesi: https://www.torproject.org/

Tor kullandığınız zaman kendi bilgisayarınızı hiç bir şekilde ifşa etmezsiniz. TOR'un yapısı şöyledir:
İnternete girmeye çalıştığınızda dahili DNS sunucusunu kullanır, DNS sağlayıcınız hangi siteye girdiğinizi göremez. Veriler Tor tarafından defalarca şifrelendiği için internet servis sağlayıcınız gezdiğiniz siteleri göremez, içeriklerini bilemez. Sanal suç işlediğinizde, suçu işleyen bilgisayar sizin bilgisayarınız olmaz, çünkü TOR relay server kullanır. Yani siz başka bir bilgisayara bağlanırsınız, bağlandığınız bilgisayarda bir başka bilgisayara bağlanır, böylelikle zincir oluşturur (6-7 bilgisayarlık) en son olarak exit relay sunucusuna bağlanır ve o bilgisayardan internete girersiniz. Suçu işleyen bilgisayar exit relay sunucusudur. Devlet takip edemez, çünkü bağlandığınız bilgisayarlar zinciri 10 dakikada bir değişir ve tekrar kullanılmaz. Merkezi bir yönetim sistemi olmadığı için verileriniz kaydedilmez ve her seferinde sıfırlanır. Girdiğiniz sitelerdeki üçüncü parti firmalar kişisel bilgilerinize ulaşamaz. Detaylı bilgi için az önce verdiğim Tor project web sitesini inceleyebilirsiniz. Tor kullanırken diğer internet bağlantılı program kullanmamalısınız. Örnek olarak bittorrent programı sizi ifşa eder. (peer to peer olduğu için)



1= https://www.torproject.org/ adresine giriyoruz.
2= "Download Tor" buton'una tıklıyoruz.

3= "Download" buton'una tıklıyoruz.

4= Programı kuracağınız dizini seçiyoruz.

5= Kurduğunuz dizindeki "Start Tor Browser.exe"ye tıklayın.

6= Barın dolmasını bekliyoruz.
7= Program arayüzünü gizlemeye yarıyor. (Program hala çalışır.)
8= Program'dan tamamen çıkmaya yarar browser ile birlikte kapatır.

9= Bu yazı geldiyse eğer başarılı bir şekilde sunucuya bağlandınız demektir.
10= Yeni güncelleme olduğu zaman bu şekilde yazı gelir. Altındaki "Click here to go to the download page" buton'una tıkladığınız zaman yeni güncellemeyi indirirsiniz.
11= Bu sizin bağlanmış olduğunuz server'in ip numarasıdır yani fake ip numarası.

(Örn; Bir siteye saldırı yapacaksınız ve bu yasal bir suç. Saldırı programınızda proxy ayarı varsa "127.0.0.1:9151" olarak değiştiriyoruz ve böylece bizim saldırdığımız anlamıyorlar.)