Kayıt
14 Temmuz 2007
Mesajlar
697
Beğeniler
0
Şehir
ExL
HOTAN

Çin' bağlı Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nin güney batısında yer alan tarihi bir şehir.

Hotan vilayetinin merkezi olan şehrin nüfusu 114.000'dir. Bölgenin en eski ve en önemli geçim kaynağı ipekçiliktir. Bölgede meyve üzüm pamuk buğday mısır ve pirinç üretimi yaygındır, hayvancılık ta gelişmiştir. Hotan, ayrıca tarih boyunca çıkarılan yeşim taşı ile tanınmıştır. Şehirde metal ve değerli taş işlemeciliği gelişmiştir.

Hotan Eski çağ'da Budist kültürünün önemli bir merkeziydi. Hotan'ın 8,5 km batısında yapılan kazılarda manastır kalıntıları ve keşiş hücreleri ile birlikte Budizmle ilgili Sanskritçe belgeler belgeler bulunmuştur. İpek Yolu üzerinde önemli bir şehir olan Hotan'a Büyük Hun Devleti, Göktürkler, Uygurlar Karahanlılar, Karahıtaylar, Moğollar, Çağatay Hanlığı ve Timurlular Devleti hakim oldu. Hotan 19. asırda Çinliler ile Uygur Türklerinin mücadelelerine sahne oldu. 1877'de Yakup Bey'in ölümünden sonra şehir Çin idaresine geçti. Bu tarihten sonra Çin idaresine karşı çok sayıda isyan çıktı. 1933'te Hotan Doğu Türkistan'da kurulan bağımsız devlete katıldı. 1949'da Çin Halk Cumhuriyeti'nin kurulmasından sonra tekrar Çin idaresine giren şehir 1955'te yeni kurulan Sincan Uygur Özerk Bölgesine dahil edildi. Bu tarihte sonra da Çin idaresine karşı birkaç isyan meydana geldi.

Hotan aynı zamanda çok sayıda alimi ile meşhur bir şehirdir. Hoteni olarak tanınan bu alimlerden biri olan Kadı Cemaleddin el Hotani Anadolu Selçuklu sultanı IV. Kılıçarslan zamanında vezirlik yapmıştır.


Taklamakan Çölü
Çin'de bulunan bir çöl. Aynı zamanda Çin'deki en büyük çöldür.

Genişliği batıdan doğuya 1000 kilometre, kuzeyden de güneye 400 kilometre olan Taklamakan Çölü, 324 bin kilometrekarelik alanı kapsamaktadır.

Taklamakan Çölü'ndeki petrol kaynakları dünyanın en zengin petrol rezervleri arasında yer almaktadır.

Xinjiang Sosyal Bilimler Akademisi'nden araştırmacı Qian Boquen,'takli' kelimesinin Türkçe'deki kavak anlamına gelen 'tohlak' veya 'tohrak' kelimelerinden, 'ma' hecesinin büyüklüğü ifade ettiği, 'kan' hecesinin de eski Farsça'daki ülke, kent veya köy demek olan 'kand' sözcüğünden geldiğini, bu nedenle Taklamakan'ın 'kavak ülkesi' demek olduğu görüşünü dile getirmektedir.

JANGAN
Han hanedanlığı dönemindeki Changan kentinin kalıntısı, Xi'an kentinin 5 kilometre kuzeybatısında bulunur. Çin'in Batı Han Hanedanlığı'nın sürdüğü 200 yılda, Changan kenti, Çin'in siyasi, ekonomik ve kültürel merkezi oldu. Changan kentinin kalıntısı, artık Çin'in önemli tarihi eserleri listesine alındı. Changan kentinin inşası 3 dönemi kapsayan 90 yılı aşkın sürede tamamlandı. Han Hanedanlığı'nın ilk imparatoru Han Gaozu, M.Ö. 202 yılında bir önceki Qin Hanedanlığı dönemindeki Xingyue Sarayı'nı restore ederek, sarayın ismini Changle Sarayı olarak değiştirdi ve başkenti buraya taşındı. İmparator Han Gaozu, M.S. 200 yılında burada ayrıca Weiyang Sarayı'nı inşa ettirdi. İmparator Huidi, M.Ö. 194 yılında Changan kentini resmen inşa ettirmeye başladı. M.Ö. 190 yılında kent duvarının inşası tamamlandı. İmparator Han Wudi, M.Ö. 104 yılında, Changan kentinde Beiguan, Guigong, Mingguang ve Jianzhang Saraylarını kurdu ve kentin batısında Linyuan Bahçesi ve Kunming Gölü'nü inşa ettirdi. O zamana kadar, Changan kentinin inşası tümüyle tamamlandı. 36 kilometrekare yüzölçümündeki Changan kenti, düzensiz kare şeklindeydi. Kentin güneyi, Büyükayı Takım Yıldızı'nı, kuzeyi Küçükayı Takım Yıldızı'nı simgeleyecek şekilde yapılmıştı. 8 caddesi ve 160 sokağı bulunan kent 9 semte ayrıldı. Çok geniş olan caddelerde 6 at arabası yan yana yürüyebilirdi. Caddelerin iki yanında, çeşitli ağaçlar dikilmişti.

Refahın zirvesine ulaştığı dönemde, Changan kentinin nüfusu 300 bine yaklaştı. Çin tarihinde ilk büyük kentlerden biri olarak sayılan Changan kentinde birçok saray ve konut vardı. Bunlardan en tanınmış olanlar, Changle, Weiyang ve Jianzhang saraylarıdır.

DOWNHANG

Çin'in ilk başkentlerinden biri olan Xian ın batısında bir oasis köyüdür..Batısında ipek yolunun geçtiği Takla Makan çölü wardır..İpek yolundan Çine giden 2 yolunda birleştiği köydür..Geçilmesi neredeyse imkansız olan Takla Makan çölünün kuzeyinden we güneyinden geçen yollara yakınlığı nedeniyle tarihte önemli biryeri wardır..

Donwhang te 492 mağara warmış..sanırım ya hepsinin toplamı yada bazıları 45 bin metrekareymiş o.O .. 2415 tane boyalı heykel we 5 tanede tahta yapılı mağara warmış...


Taklamakan

-Resim Silinmiş.

Chin Tomb

-Resim Silinmiş.

Jangan

-Resim Silinmiş.

DownHang

-Resim Silinmiş.

Trader

-Resim Silinmiş.
 
Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı:
Kayıt
9 Nisan 2007
Mesajlar
1.469
Beğeniler
0
Güzel bi araştırma.
Teşekkür ederim. Bilmediğim amma çok şey varmış beaah :lol: Rolling Eyes
 
Kayıt
12 Temmuz 2007
Mesajlar
821
Beğeniler
0
Şehir
İstanbul / Kartal
süper araşrma süper ollmuş gerçek hayattan alındığını biliyodumda bu kadarını tahmin etmiyodum bililendirme için tekrar tekrar saol
 
Kayıt
24 Mayıs 2007
Mesajlar
3.806
Beğeniler
55
Şehir
İzmir, Bornova
DampyrE demiş ki:
süper çalşma...
avrupa bölgesini de eklersen mükemmel olur Wink
olabilirde zaten biliyoruz istanbulu :lolmuch:

semerkenti :lolmuch:

ama iyi bir çalışma

DampyrE nin dediği gibi avrupada lazım :mrgreen:
 
A

Anonymous

Guest
oy oyy baba bunları arıodum janganı bulamamstım cok saol bu site seninlede gurur duyuyo :mrgreen:
 
Yukarı Alt