Kayıt
16 Nisan 2007
Mesajlar
4.158
Beğeniler
11
Şehir
Yeşilpınar
Server
Efes
Takımı
Fenerbahce
FenerBahçenin Tarihi

1895 yilinda Modada oturan Ingilizlerin modern futbolu oynamaya baslamalari Fenerbahce Spor Kulubunun kurulmasinin ilk adimlariydi.

Deniz ogrencisi Fuat Husnu Kayacanin 1899 yilinda Fenerbahce stadinin bulundugu cayirda mesin yuvarlaga yaptigi vuruslar sirasinda arkadaslari Resat Denyal, Mehmet Ali ile dile getirdikleri "Ah bizde bit futbol takimi kurup oynayabilsek" ozlemi Turk gencleri arasinda Black Stocking FC kurulmasina sebep olmus.Fakat kulup monarsi rejiminin engellenmsini onlemek amaciyla hemen dagitilmis.

Bir kac gencinde katilimiyla ayni isimler 1902 senesinde bu kez Kadikoy Futbol Kulubu adi altinda toplandilar.Ancak daha sert hafiye baskini bu girisimi de engellemis.

1907 bir bahar gununde gene bir mac donusu Ziya, Ayetullah ve Necip evlerinde cay icerlerken sonmeyen ideallerini bir kez daha basarmaya yonelirler.Monarsi rejimi artik gevsemis ve bu girisim bu kez tutunmus ve FENERBAHCE FUTBOL KULUBU bir daha kapatilmamak uzere kurulmus.

Fenerbahce Futbol Kulubunun ilk yonetim kurulu soyledir ; Ziya bey Baskan, Ayetullah bey Genel Sekreter ve Necip beyde Genel Kaptan ve Veznedardir.

Tabii kurulus yillari kolay olmamis zaman zaman futbolcu bulmakta zorlanmiz ve bir cok defa gemilerden odunc futbolcu alarak ligdeki mucadelesini surdurebilmis.1909 yilinda klubun adi Fenerbahçe Spor Kulubu olarak degisimis renkleride Sari-Beyazdan bugunku rengi Sari-Laciverete cevrilmis.1909-1911 yillari Fenerbahçemiz icin cok zor gecmis bir ara dagilma noktasina bile gelmis ancak Elkatipzade Mustafa adli uye kulubu kurtaran adam olmus.Lokali dahi olmayan klubun takimlari cok kotu durumdayken St.Joseph, Robert College ve Kadikoy numune Mektebinden topladigi genc futbolcularla Kulubun genc takimlari kurmus bir nevi alt yapisini olusturmus.Bu atilim basarisiz gecen 2 yilin ardindan Fenerbahceye hic yenilmeden ilk Sampiyonlugunu getirmis.

Bu sampiyonluk Fenerbahceye yasama gucu asilamis ve kulup Altiyol agzinda 2 odali bir lokale kavusmus.Balkan savasi nedeni ile yapilmayan 1912-1913 lig maclarindan sonra ust uste ve yenilmeden kazanilan 2 sampiyonluk Fenerbahce camiasi olusturmaya baslamis.Fenerbahcemiz ayni zamanda 1914 senesinde tertiplenen Genc takimlar sampiyonlugunuda kazanmis ve 10 yil icinde en cok sampiyonluk kazanmis takim olma unvanini alarak Ingilizler tarafindan verilen tarihsel sildide almaya hak kazanmis.

Fenerbahçenin Gelişmesi Ve İşgal Yılları

KUSDILI LOKALI

Fenerbahcemiz artik buyumeye baslamis kitleleri arkasindan suruklemeye basladigi yillarda artik Altiyolagzindaki 2 odali baraka kucuk gelmeye baslamis.20 Mart 1914 de gorkemli bir torenle Kusdilinde, dere kenarinda genis bahceli cok sirin 2 katli buyuk koske gecilmis.

Fenerbahcemiz bu Kusdili lokalinde 5 Haziran 1932 tarihinde cikan bir yangina kadar barinmis.Buyuk sohret ve sevgiyi bu lokalde kazanmisiz.Hatta Ulu onder Mustafa Kemal Ataturk un 5 Mayis 1918 deki tarihsel ziyaret ve takdirlerine bu guzel lokalde ulasmis ve nihayet kurtulus savasina silah ve insan kacirdigi ve isgalci guclere dusmanca davranislarda bulundugu suclamalariyla sungu takmis bir Ingiliz birligi tarafindan bu lokalde iken bir sure kapatilip Baskani Sabri (Toprak) Bey Malta adasina surulmus.

Sn Dr.Rustu daglaroglu Kusdili lokali icin aynen su sozleri sarfetmis "Fenerbahcenin KUSDILI LOKALI spor tarihimizde ornegi olmayan cok zengin hareketli bir spor sitesini huviyetini tasimistir".Zamanin yonetim kurulu baskani Sn Dr. Hamit Hüsnü Kayacan sanli Fenerbahcemize ilk tesisleri kazandiran kisi olmus ve tesis atagina once bir kayikhane, bir beton paten sahasi hemen yanina 2 tenis kortu yapilmis, buyuk salona da ring, gures minderi konup aletli jimnastik gerecleriyle bir spor sitesi yaratilarak burada gunun her saatinde canli faaliyetlere baslanmis.Bu lokal dar bir alanda 20 yi asan spor dalina hizmet vermeye calismismasi gunumuze kadar sadece Fenerbahce spor klubunun Kusdili lokalinde 1918-1932 yillarinda gorulmus.

ISGAL YILLARI

30 Ekim 1918 den 2 Ekim 1923 e kadar suren 5 yil suren isgal yillari o donemlerde yasanan en buyuk aciydi.Fenerbahcemiz basta futbolculariyla, uyeleriyle, tum yurttaslarimiza isik tutmus ve bir umut isigi olmuslar.Dusman takimlariyla yaptigi 50 futbol macinda en guclu Ingilizleri her yenisinde, acilar ve intikam duygulari icinde kivranan Turk ulusuna umit ve teselli kaynagi olmus ve her defasinda yurekten kutlanmisiz. 5 as futbolcumuzu Sakarya savasina gondermis olmamiza ragmen her gecen gun iddialarini artiran dusman takimlarini yenmeyi surdurmusuz. Baskanimiz Sabri Beyi Maltaya surmeleri bile milli gorevini engellemek bir yana daha yuksek azimle surdurmeye neden olmus.Lozandaki sulh heyetimize bile gurur verip destek olan ve heyet baskanina;

"HEPINIZI MESERRETLE TEBRIK EDER , GOZLERINIZDE OPERIM"

kutlama mesajini gonderen General Harrington, kendi adina duzenlenen kupayi bile almasi ulusumuza armagan ettigi sayisiz mutlu ve anlamli anilar arasindadir..Iste Fenerbaheceyi Fenerbahce yapan aslinda bu olaylar.Hep lider olmusuz hep umut sacan takim olmusuz ozgurlukleri kisitlanan Turk ulusuna hep umit vermisiz.Inanin bu satirlari okurken tuylerim diken diken oldu, ve bir kez daha gurur duydum Fenerbahceli olmakla.

FENERBAHÇENİN BÜYÜMESİ VE BAŞARILARI

GOL YEMEYEN TAKIM

Istanbul liginin 1922-23 sampiyonlugunu yenilmeden ve gol yemeden 58-0 gibi dunya futbolunda esi olmayan skorla kazanan Fenerbahce takimi da iste bu donemin tumuyle yuksek okul mezunu veya ogrencilerinden olusan o unlu 11 soyleymis;

Sekip Kulaksizoglu-Kamil Sporel (K), Cafer Cagatay-Kadri Goktulga, Ismet Ulug, Fahir Yenicay-Sabih Arca, Alaaddin Baydar, Zeki Sporel, Omer Tanyeri ve Bedri Gursoy

Iste bu mithis 11 Fenerbahcemizin yurt icinde sevilmesi artik iyice saglamis aldigi tarihi basarilar sanli kulubumuzun temellerinin saglamlasmasinda buyuk katkilari olmus.Bugunku Fenerbahce onlarin sakatim, hastayim demeden sahalara firlayip hem dusman hem yerli rakipler karsisinda basaridan basariya kosmus bu yuksek kulturlu abilerimizin eseri ve bizlere armagani olmus.O zamanlar bu kadro senelerce konusulmus ve her turlu ovguye layik gorulmus.

O sene basarilarimizin bazilari soyleymis;

-26 Ekim 1923 de Romanyaya karsi oynayan ilk Ay-Yildizlli takima tam 7 futbolcu vermisiz,

-Ilk katildigimiz 1924 Paris Olimpiyatlarinda mucadele eden 11 in 6 Fenerbahceliymis,

-Tek gol dahi yemeden 58-0 gibi dunya tarihinde inanilmaza ve bir ilk daha imza atmisiz.

Bu coskulu sevgi o kadar buyukmus ki 5 Haziran 1932 Kusdili lokalimiz yaninca sevenlerimiz cok uzulmus klubumuze yardima kosanlarin basinda ulu onderimiz Buyuk Ataturku gorunce teselli bulmusuz.Katibi umumi namina Hasan Riza imzali"Fenerbahce Spor Klubu Idare heyetine" hitaben gelen telgrafda su kelimeler yer almis;

"YENI KLUP BINASI INSASINA YARDIM OLMAK UZERE, REISI CUMHUR HAZRETLERININ EMIRLERI VE IS BANKASI ILE HEYETI IDARE NAMINA 500 LIRA GONDERILMISTIR.ALINDIGINI ISAR BUYURULMASINI RICA ILE HURMETLERIMI TAKDIR EDERIM."

Telgrafin gercek anlam ve degeri (Bugunku tarih ile 70 Resat altini) dgilmis tabiiki.Gercek ve paha bicilmez deger, Buyuk Onderimiz Ataturkun Fenerbahcemize olan sevgisiymis hic kuskusuz.

Rusen Esref Unaydin dan dinlenen bir ani ATA mizin Fenerbahce klubune besledigi ozel sevginin derecesini gostermey yetiyor;

10 Agustos 1928 cuma aksami Buyuk Onder 5 ziyaretcisiyle Dolmabahce sarayindadir.Bunlardan klup baskani Necmettin Sadak, Rusen Esref ve Mustafa Necati olarak 3 u Galatasarayli, Sabri Toprak ve Vasif Cinar olarak 2 side Fenerbahcelidir.Buyuk kurtarici o gun ezeli rakiplerin yaptiklari mac sonucunun 3-3 oldugunu sorup ogrendikten sonra;

-Oyle mi ?! Zaten bizde burada 3 e 3 beraberiz, BENDE FENERBAHCELIYIM demis ve kendini Sabri Toprak ve Vasif Cinar ile isaretlemis.

Ataturk her firsatta Fenerbahceye olan manevi destegini surdurmus.Yangin dumanlarinin tuttugu 1932/1933 sezonunda 4 kategoride sampiyon olmus o felaketi geciren o degilmis gibi basarilarimizi surdurmusuz.

ISTANBUL LIG ŞAMPIYONLUKLARI:

Buyuk Fenerbahçeli Sn Dr. Rustu Daglaroglu'nun kitabinda 1933-1957 arasi herhangi bir kayit bulunmuyor.

1957-1958 sezonunu 2. kez Teknik direktorluge getirilen Macar Ignas Molnar ile acmisiz.1.Eyluk 1957 de 25.206 biletli seyircimizin toplam 45.193 lira odeyerek izledigi maca ;Sukru Ersoy-Nedim Gunar-Basri Dirimlili-Avni Kalkavan-Naci Erdem-Necdet Coruh-Turan Bayraktutan-Can Bartu-Seref Has-Lefter ve Ergun Oztuna onbiri ile baslamis ve Besiktasi Seref, Turan ve Ergunun golleri ile 3-1 yenmisiz.O sene ilk devreyi 15 puanla sezonu ise 27 puanla bitirerek 2. olmuşuz.

1957-1958 Sezonuna goreve yeni secilen T.B.M.M. Reis vekili Agah Erozan baskanliginda, Molnarin teknik yonetiminde 2 Agustos 1957 de acmisiz. Ilk yarıyı namaglup seoznu ise 32 puanla ve gene namaglup bitirerek sampiyon olmuşuz.

Ilgincdirki Sn.Daglaroglunun sozleri bu zaman icin hala gecerli;

"Hakem konusu bu mevsimde problem olmus, taninmis bir cok hakemler yine yetersiz gorulmuslerdir.Ilk devredeki 0-0 lik G.S macinda Ergunun nizami bir golunu iptal eden Bedri Cakiri Fenerbahce Spor Kulübü Federasyona sikayet etmis ve yabanci hakem istegini yinelemiştir."

Bunun uzerine Federasyon sezon basinda aldigi yabanci hakem yasagini kaldirmis ve Istanbulspor ile oynadigimiz maci 4-0 gibi net bir skorla kazanmisiz.Oynadigimiz 18 macin 7 sinde birer gol diger 11 macta ise hic gol yemeden sampiyon olmusuz.

Fenerbahcemiz Istanbul Liglerinde toplam 215 mac oynamis bunlarin 179 undan Galibiyet ile 27 sinden beraberlik ile 9 undanda maglubiyet ile ayrilmis ve 44 mevsimin 11 ni namaglup 2 sezonda oynadigi butun maclari kazanma basarisini gostermis.

Ayrica bu liglerde kazandigimiz 58-0 ve 47-1 lik skorlar hala dunya rekorudur.1920 li yillarin baslangicinda Zeki-Alaaddin kombinezonu bugunku deyim ile VER KAC futbol seyircileri ilk kez Fenerbahce maclarinda sahit olmuslar.

FENERBAHCENIN MILLI KUME SAMPIYONLUKLARI

MILLI KUME MACLARI

Milli kume maclari bugunku adiyla Bolgesel ligler 11 kez duzenlenmis bunlarin 6'sini Fenerbahçe, 3'ünü Beşiktaş,1'ini Güneşspor 1'inide Galatasaray kazanmis. 1937-1950 yillari arasinda tertiplenen organizasyon Istanbul kulüplerinin istememesi sebebiyle son bulmus.

FENERBAHCENIN MILLI KUMEDEN CIKARILISI

Milli kume maclarinda cok enteresan olaylara sahit olunmus. 1938 yilinda Cumartesi ve Pazar deplasman maclarindan ikincisini kendi stadimizda oynamak istemis ve o gunku Federasyon (Turk Spor Kurumu Genel Merkezi) buistegi red etmis.Bunun uzerine takim pazar gunku maclarina belirlenen saatte Taksim yerine Kadikoyde sahaya cikmis ve hukmen yenik sayilmisiz. Federasyonun o donemde takimlara odedigi deplasman masrafi olan 800 lira yerine Fenerbahceye 650 lira gonderilmesi uzerine takim vapura binmemis ve Izmire gitmemis ve bir kez daha hukmen yenik ilan edilmisiz.

Bu hukmen maglubiyetler Federasyonu iyice sinirlendirmis Fenerbahcemizi Diskalifiye ettigi gibi Milli lig dahil kluplerle ozel maclar yapmasinida yasaklamis. Yani bugunku kavgalar ve gurultuler o gunlerdede varmis. Fenerbahçe-Genel Merkez surtusmesi maclarin Kadikoye alinmasina ragmen devam etmis. Bu arada yonetim kurulumuz Futbol faaliyetlerini bir sure tatil etme karari almis ancak daha sonra Baskanligimizi yapan donemin futbolcusu Muvaffak Menemencioglunun destekledigi futbolcular 19 Mart 1939 sezonunun ilk Milli lig karsilasmasina cikip oynamis ve maci 1-0 kazanmis. Lisans ibra edemeyen takimimiza Federasyon musamaha gostermis ve klube karsi futbolculari destekledigini basin yoluyla aciklamis.Genel Kurulumuz (Muesesan Heyeti) 29 Martta 1939 olaganustu toplanmis Yonetim kurulunun aldigi karara ragmen kendilerinden habersiz mac yaptiklari futbolcularini ciidi sekilde uyarmis tekrarinda klupten ihrac edileceklerini ve bu konuda Yonetim Kuruluna tam yetki vererek ihtar etmis. Genel Kurul ayni zamanda yonetim kurulunun futbol subesini bir sure tatil etme kararini kaldirmis 1939 yili milli ligine katilma karari almis.

Bunun uzerine Yonetim kurulu istifa etmis ve olaganustu kongre yapilmis.Goreve gelen Yonetim kurulu cok basarisiz olmus tarihimizin en kotu sonuclarini almisiz. 5. bitirdigimiz milli maclarda klupten ihrac edilen futbolcular sebebiyle maclara zaman zaman kalecisiz oynamak zorunda kalmis bek gorevi yapan Muzaffer kaleye gecmis hatta ve hatta maclara 10 dahi ciktigimiz olmus. 1940 yilinda kapatilan Gunes takimindan Melihi, Cihat Armani ve bir kac daha futbolcuyu transfer etmis ancak takimin cok yetersiz olmasi sebebiyle acinacak durumlara gelmisiz. Tarihimzdeki o sanli zaferlerin mazide kalmis ve futbol olarak cok gerilere gitmisiz.

O yillardada Fenerbahceyle oynanmaya haklari gasp edilmis. Santrafor Melih bir Vefa macinda iki Vefali futbolcu tarafindan bayiltilmis ve 15 dakika kendine gelememis. Kendine geldikten sonra sahaya geri donmus ve bir hava topuna ciktiginda ayni 2 Vefali oyuncuyu bayiltinca 9 ay ceza almis. Melih Kotanca; son derece cabuk, guclu ve gozu kara Fenerbahce askiyla dolu bir futbolcuymus onu safdisi etmek icin her macta ugrasilmis ve son olarak Vefa macinda Fenerbahce kulubune karsi bir komplo ve surup gelen dusmanca tutumun bir kaniti olmus. Melih 9 yil formasini giydigi Fenerbahce adina 185 macta oynamis ve 204 gol atmis bir oyuncuymus.

Federasyonun bu dusmanca tutumu, kapatilan Gunes de forma giyen milli sag bek Faruk Barlasin yoneticilerin sorumsuzlugu yuzunden 270 liralik kisa hizmet askerlik bedelinin odenmemesi ve bir cok konu yuzunden Fenerbahcemiz 41-42 yillarinda 2. le ve 3. lukle yetinmek zorunda kalmisiz. Genc kaleci Cihat Armanin transferi ve performansi uzun yillar Fenerbahce formasini giyecek olmasi camiamiza teselli olmus.13 yil Fenerbahce formasini giyme basarisini gosteren Cihat Arman Turkiyenin gelmis gecmis en iyi kalecisi unvanini kazanmis. Ucan kaleci Fenerbahcemizin orta dogu karmasi ile oynadigi macta unlu Fantonun 2-3 metreden cektigi sutu sakatlanma pahasina kurtarmis iki dakika sonra Wodwordun penaltisini cok ustaca celince mactan sonra kafile baskani ve hakem lorey ve butun ingiliz futbolcula Cihata kosup kutlamislar.Keza zamanin meshur futbolcusu Deak ten gol yemeyen tek kaleci Cihatmis, bir macta sol ust koseye vurdugu voleyi inanilmaz bir refleksle plonjon yap is ve kurtarmis bunun uzerine Deak gidip Cihatin elini sikarak tebrik etmis.

Mektelilerin kluplerde oynamasina tekrar izin verilince Fenerbahcemiz toparlanmis.1943 yilinda Galatasaray Izmirde Altinorduyu 4-0 yenmis Fenerbahce ise Goztepeye 2-1 yenilmis ve Galatasaray 1 puan ile liderlige yukselmis ayni aksam galatasaraylilar izmirde bir pavyonda sabaha kadar eglenmis mikrofonlarda Fenerbahceye hakaret edilmisine ragmen Fenerbahcelilerin sogukkanliligi sayesinde bir olay yasanmamis.

Bir sonraki hafta karsilastigimiz galatasaray macina ilk kez galibiyet yemini ederek cikmis ve sahayi galatasaraylilara dar ederek 1-0 yenmis ve sahadan taraftarlarinin omuzlarinda sampiyon tezahuratlari altinda ayrilmisiz.Daha sonraki haftalarda Vefayi 4-0, Besiktasida 4-1 yenerek 3.kez Milli Kume sampiyonu olmusuz.

1.TURKIYE LIGLERININ BASLANGICI

1959 TURKIYE LIGI VE FENERBAHCENIN ILK SAMPIYONLUGU

21 Subat 1959 da baslayan deplasmanli Turkiye liginin ilk yil sampiyonasi 16 klup arasinda 2 devreli ancak zaman azligi Beyaz ve Kirmizi adli 2 grup halinde tertiplanmis. Grup birincileri 2 final maciyla sampiyonu tayin etmis Beyaz grupta : Fenerbahce, Istanbulspor, Besiktas, Beykoz, Ankaragucu, Hacettepe, Altay ve Izmirspor mucadele etmis Kirmizi grupta ise: Galatasaray, Karagumruk, Adalet, Vefa, Ankara Demirspor, G.Birligi, Karsiyaka ve Goztepe mucadele etmis.

Fenerbahcemiz 12 Galibiyet ve 2 beraberlik alip 26 puanla, namaglup grup birincisi olmus attigimiz 29 gole karsin kalemizde sadece 7 gol yemisiz. Kirmizi grupta 20 puan alarak birinci olan Galatasaray ile finali 10 ve 14 Haziran 1959 da oynamisiz.

Ignas Molnarin yonetmindeki Fenerbahce herkes tarafindan favori gosterilmis. 18.016 biletli seyircinin odedigi 237.000 lira donemin hasilat rekoru olarak tarihe gecmis. Son 54 macinda yenilgi yuzu gormeyen Fenerbahce ilk Profesyonel ligi finalinde Galatasaraya, cok sert gecen bir karsilasma sonucunda Metin Oktayin golu ile 1-0 maglup olmus. Basinda son yillarin en sert maci olarak gundeme gelmis, faulsuz futbolu ile bilinen Metin Oktayin 13.dakikada Ozcan Arkoca salladigi kasti tekme sonucu Yugoslav hakem Markovic Metin Oktay'i ihrac etme tesebusunde bulunmussada bu hareketi sahaya giren Galatasarayli yoneticiler tarafindan onlenmis. Aglari yirtan gol olarak bilinen Metin Oktayin golu ise aylarca bakim gormeyen curuk aglar sayesinde konu edilmis oldugu Sn.Dr. Rustu Daglaroglu tarafindan kitapta ozellikle belirtilmis.

Finalin ikinci ayagi 14 Haziran 1959 da Inonu stadinda, yine rekor olarak tarihe gecen 26.533 biletli seyircinin 355.866 lira odedigi macta oynanmis. Fenerbahce dort gun once asiri sertlige goz yumdugu ve etki altinda kalarak kararlari degistirerek maci cigrindan cikardigini iddia ederek hakemin degismesini istemis, bu istek Federasyon tarafindan kabul gormus maca Italyan hakem Francesca Liveraniyi atamis.

Maca ; Ozcan-Saracettin,Basri,Naci(K)-Osman,Avni, Lefter,Seref,Yuksel-Can ve Niyazi onbiri ile maca baslamis.Bastan sona ustun bir futbol sergileyerek maci 9, 44, 70, 72. dakikalarda Yuksel, Naci, Mustafa ve Serefin golleri ile 4-0 kazanarak rakibini surklase ederek ilk Turkiye 1. ligi sampiyonlugunu ilan etmis. 160. ezeli rekabet macinda rakibini farkli yenen Fenerbahce kupasini federasyon baskani Faik Gokaydan almis ve sampiyonluk turu atmis.

1959-60 Turkiye 1.Ligi;

Turkiye liglerinin ikincisi 16 Agustos 1959 carsamba gunu baslamis.Ilk macimizda Ferikoyu 2-1 yenmisiz. 38 macda Seref 36 macda forma basarisini gostermis. Atilan 88 golun 17 sini Lefter kaydederken kalemizde 17 gol gormus ve ligi 60 puanla Besiktasin ardindan 2. olmusuz. 3.lugu ise 58 puan alan Galatasaray almis.

Ilk kez katildigimiz Avrupa Sampiyon klupleri kupasin ilk turda Macaristan sampiyonu Csepeli Budapeste'de elemis, 2.turda Fransa sampiyonunu Paris-Soir gazetesine ozel baski yaptiran 2-1 lik sonucla elemisiz. 3.Turda ise elenmisiz. Ligde sampiyonlugu kaybetmemizin sebepleri arasinda; Primi azaltmak, kamplarinin kaldirilimasi, ve bu kararlara itiraz eden Genel Kaptan Ismet Ulug'un istifasi daha sonra Molnar'in istifaya zorlanarak istifa etmesi gosterilmis.

TARIH TEKERRURDEN IBARET

1960/1961 sezonu;

Fenerbahcemiz 38 macta aldigi 26 galibiyet, 9 beraberlik, 3 maglubiyete karsin yedigi 29 gole 81 golle karsilik vererek 61 puanla sampiyon olmus.Galatasaray 60 puanla 2., Besiktas ise 55 puanla 3. olmus.Attigimiz 81 golun 17 sinde Lefterin, 15 indede Yukselin imzasi varmis.

Ancak burda cok ilginc olan konularin cogunun hala gecerli olmasi:

Son yillarda yasanan Fenerbahce-Federasyon cekismesi 60/61 sezonunda da cok sert bir sekilde cereyan etmis.27 Mayis ihtilali ruzgarlarinin estigi donemde federasyon ve kurullari degismis istifa eden Federasyon baskani yerine Muhterem Ozyurt federasyonu kurulmus.Yonetimde bulunan, ayni zamanda MHK baskani Sulhi Garan, Halim Corbali, Mustafa Cakar gibi isimler o donemlerde Fenerbahce antipazani olarak bilinirmis.

MHK baskani Sulhi Garanin Fenerbahce dusmanligi hemen etkisini gostermis, bir macta o yillarda en centilmen futbolcu unvanini bir kac kez ustuste kazanan Yuksel ve Hilmi dusmanca tutuma dayanamamis ve hakeme "Siz turk futbolunun katillerisiniz" diye bagirmalari sonucu 15 er gun ceza almislar.MHK ve Federasyonun Fenerbahceye karsi olan dusmanca tutumu her gecen hafta artmasina karsin Fenerbahcemiz devreyi Galatasarayin 1 puan arkasinda 2. bitirmis.

2. yarida yaris tamamen Fenerbahce-Galatasaray cekismesi icinde surmus, 27. haftada Adana Demirsporu 5-0 lik skorla gecmis, 28. haftada karsilasacagimiz Genclerbirligi baskani ve Genel Kaptani maca 24 saat kala basina su aciklamayi yapmis "Yenilirsek yakama 1 ay Fenerbahce rozeti takarim"(Bugun bu demec verilse acaba ne olur ?!?). Bu demec tansiyonu cok yukseltmis. Tiklim tiklim tribunler onunde oyanan macin 82. dakikasi Genclerbirliginin 3-2 ustunlugu ile gecilmis.83.dakikada yukselin nizami beraberlik golu orta hakemin vermesine ragmen yan hakem Orhan Gonul bayragini israrla kaldirmis ve golun uzerinden 2 dakika gectikten sonra iptal edilmesini saglamis. Orta Hakem Muzaffer Sarvan (Oguz Sarvanin babasi) ile futbolcularimiz arasinda kisa bir tartisma yasanmis ve olay tam yatistirilacakken bir Deniz kurmayi sivil hakem sahaya girerek Seref ve Hilminin bogazina sarilmis ve "Ben Albayim atin bu edepsizleri disari" diyerek herhalde dunyada esine rastlanmayan bir olaya sebebiyet vermis.

Daha sonra mac tekrar baslamis ve 86. dakikada Serefin golu ile mac 3-3 beraber olmus ancak ayni yan hakem tekrar bayragini israrla kaldirmasi hayretle karsilanmis ancak orta hakemin yan hakemin kararina uymayarak golu vermesi sonucu mac 3-3 bitmis. Yan hakemin yanli tutumu seyirciyi galeyana getirmis o yillarda cok sik gorulen bir pet sise sahaya atilmis.Bu konu iyice abartilmis MHK baskani Sulhi Garan ertsei gun solugu sikiyonetim komutani Cemal Turanin yaninda almis ve Fenerbahcemizi sikayet ederek tehditle bulunmus "eger Fenerbahceye ceza verilmez ise maclara hakemlerimizi cikartmayacagiz".Komutan bunun uzerine Rustu Daglaroglu, Faruk Ilgaz eve Fikret Kircani komutanliga cagirtmis ve gorevli albay tarafindan aynen su sozler soylenmis"Siz ve klubunuz cok tehlikeli yoldasiniz. Pazar gunku spor ve kamu disipliniyle asla bagdasmaz olay ve tecavuzlerden sonra bu gidise kesinlikle son vermek icin sert tedbirler almak uzere idik, dua edinki sayin Korgeneral dun gece bu isi sivile havale etti. Fakat bir sartla suclular cuma gunune kadar mutlaka cezalandirilacak aksi halde butun spor faaliyetlerinizi 11 Marttan itibaren yasaklayacagimiz gibi klubunuzu ve sizleri tecziye edecegiz. Kamuoyunda zaten sevilmeyen Fenerbahce klubu, bu yasaklarada sebep olunca cok daha agir bir nefret ve sorumlulugun baskisi altinda ezilecek uygulayacagimiz ceza yontemleriyle mutlaka yikilacaktir. Komutanlik bu konuda kesin kararlidir. Bunu boyle bilin !!!"

Rustu Daglaroglu bu konusmadan sonra soze baslamis ve sunlari soylemis "Fenerbahce 40 yil oncede suclanmis ve kapatilmak istenmis ancak o suclamalar bugunkuler gibi iftira degil gercektiler.Fenerbahce klubu kurtulus savasina silah ve personel sevki ve isgal kuvvetlerinede dusmanca tutumdan suclu idi.Kapatmak icin bahcesinde silah catanlarda sungu takmis ingiliz birligi idi.Ancak hic bir baski Fenerbahceyi engelleyememis ve milli gorevini daha buyuk azimle surdurmustu.Fenerbahce Dusman ordulari komutan Harringtonun giristigi ve basaramadigi bir davranisin 40 yil sonra sizlerce tekrarlanacagina inanmaz, kaldiki ulu Atamiz basta olmak uzere ulusumuzun engin sevgisini kazanmis ve mert ve millyetci bir klubumuzdur.Dun bunu bir kez daha ispat ettik.Sahaya atilan pet sisenin sorumlusu Fenerbahce klubu degil ehliyetsiz ellerde olan spor teskilatidir.Sozlerime inanin ve gorusunuzu gonul rahatligi ile duzeltin"

Bu konusma uzerine komutanlik anlayis gostermis ve konunun ustunde fazla durmamis. Ancak Federasyon hincini alamamis ve Genel sekreterimizi, hocamizi ve 6 futbolcumuzu Merkez ceza kuruluna sevk etmis.Bu keyfi tutumu klup bir deklerasyon yayinlayarak siddetle karsi cikmis. Deklarasyondaki bazi cumleler soyle " Fenerbahce Spor Klubu Turkiyede ve yurt disinda sahip oldugu sevgi ve sohreti yarim asirdir gosterdigi sportmence tutuma borcludur.Klubumuz tum haksizliklara ragmen mucadelesini surdurerek ve Fenerbahce ruh ve azminin ne oldugunu spor umumi efkarina gosterectir. Tarih ve mazimiz bunu bize emrediyor !!

Fenerbahce Atinada iken ceza kurulu cezalari aciklamis buna gore Seref, Lefter, Hilmi birer ; Yuksek ile Kadir 2 ser; Kaptan Nacide 3 ay ile ayrica Teknik direktor Szekely 1 ay ve Genel sekreter Faruk Ilgazda 6 ay ile cezalandirilmis. Kamuoyunda bu cezalar cok buyuk tepki gormus olayli macin hakemi Muzaffer Sarvanin aciklamalariyla cezalarin bir tertip oldugu ortaya cikmis. Sarvan aciklamasinda aynen su ifadelere yer vermis " - Federasyon MHK nin etkisi altindadir - Hic bir Fenerbahceli bana hakaret veya tecavuz etmedi - Cezalara uzuldugum ve haksiz buldugum icin raporlarin tekrar tetkik edilmesini istedim Teskilat mensuplari bu olaylari fazla karistirma demis hatta dahada ileri giderek maci neden Fenerbahce aleyhine tatil etmedin diyerek beni tecziye yoluna gittiler - Bu sartlar degismedikce hakemligi birakmaya kararliyim.

Fenerbahce bu cezalara karsi yaptigi aciklamada MHK nin bu tutumunu "Turk sporu icin kara bir kara leke" olarak degelendirmis.Cezali futbolcularindan yoksun ciktigi macta Istanbulsporu 6-2 lik gibi bir skorla bozguna ugratmisiz.2.yarida tek bir maglubiyet almis ve sampiyonlugumuzu 2. kez kutlamisiz.

İlk Kez Bir Turk Futbolcusu Avrupaya Transfer Oluyor

1961/62 Sezonu;

4. kez duzenlenen Turkiye 1. Ligi sampiyonasi 20 klubun katilimiyla 26 Agustos 1961 de baslamis.Fenerbahcemiz sezonu antrenor Szekely ile 27 Temmuz baslamis.61/62 sezonunu 4-3 luk Kasimpasa galibiyeti ile acmis, son mac olan 38. haftadada Besiktasa 2-0 yenilerek ligi 53 puanla bitirmis.Ilk kez sampiyon olan Galatasaray 57 puan ile sampiyon, Besiktas ise 48 puanla 3. olmus.O sezon en cok formayi 32 macla Seref Has giymis takimdaki gol krali ise 14 golle Lefter olmus.Fenerbahcemizin rakip filelere gonderdigi 64 gol o zamanlarin rekoru olmus.

O senenin kusku yokki en buyuk gurur kaynagimiz efsane futbolcumuz Can Bartunun Italyaya giden ilk turk futbolcusu olmasi idi.Fenerbahcemizin yildiz futbolcusu Can Bartunun Fiorentinaya transfer olmasi Turkiyede buyuk yanki ve sevinc uyandirmis.Turk futbol tarihinin o zamanki rekoru olan 50.000 dolara Italyaya giden Can Bartunun transferinden Fenerbahcenin cebine 17.000 dolar kalmis.Transferde araci olan antrenor Szekely, daha sonra komisyon aldigi soylentileri ayyuka cikmis ve Serefide Ispanyaya pazarlamaya calismasi ve bu transferdede komisyon dedikodusu neticesi antrenorun isine son verilmis.

Goreve getirilen Necdet Erdem yonetimindeki Fenerbahce as futbolcusundan yoksun liglere devam etmis.Kalecimiz Ozcanin Ordu ic hizmet talimatnamesi sebebiyle Ozcandan yararlanamamis, yedek olan Sukru Ersoyun 17. hafta cok agir bir sekilde sakatlanmasi sebebiyle yolumuza genc takim kalecileri ile devam etmisiz.Yoneticilerimizin sezon basinda kaleci transfer etmemesi sonucu genc takim kalecinin tecrubesizligi sebebiyle cok puan kaybetmemiz sampiyonluga mal olmus.

1962/63 sezonu;

Fenerbahce, Federasyonun ligdeki takim sayisini 22 ye cikarmasiyla baslayan 1962/63 sezonunun 1 Agustosda Yugoslav Milko Kokotovic ile acmis.Transferlerde firtinalar koparan Fenerbahcemiz, birakin transfer yapmayi elindeki yildiz futbolculari rakiplerimize kaptirmis.Kalecimiz Ozcan Arkoc Besiktasa ve Kadri Aytac da buyuk bir gafletle Galatasaraya kaptirilmis.Bunun uzerine Fenerbahce Karagumrukden Hazim Cantez (kendisi su an Altyapinin Fikirtepe tesislerinde mudurdur)ve Ali Filibeli ile Istanbulspordan Tuncay Beceneki (kendisi su an Fenerbahce futbol vakfinin genel mudurudur) transfer etmis.Nedim Gunari Vefadan geri alarak maclarimiza baslamisiz.

Ilk iki macimiz Ankarada birer gun arayla oynamaya mecbur birakilmis ve bu maclarda 3 puan kaybetmisiz.Sezonu ise 22 macin 10 unu galibiyet, 6 yenilgi ve 6 beraberlik ile attigimiz 31 gole karsin kalemizde 19 gol gorerek bu maclardada sadece 26 puan toplayarak 3. olmusuz.Galatasaray 35 puanla 2. kez sampiyon Besiktasda 34 puan ile 2. olmus.

1963/64 Sezonu;

Gecen sezon Besiktasa kaptirilan Ozcan Arkoc meselesi unutulmamis misilleme olarakda Besiktasin yildiz futbolculari Senol Birol ile Birol Pekel sansasyon getirecek sekilde transfer edilmis.Bununala yetinmeyen Fenerbahcemiz transfer bombalarina Karagumrukten Aydin Yelken, Kasimpasadan Ihsan Okcuoglu ve Karsiyakadan sag acik Ogun Altiparmak kirik ayagi alcida iken transfer edilmis.

Sezona 10.000 kisinin izledigi antreman ile baslayan Fenerbahcemiz ilk macinda Beyoglunu 2-0 yenmis, ligin son macinda ise Altayi Izmirde 3-0 yenerek 3. sampiyonluguna ulasmis.34 macta 21 galibiyet, 11 Beraberlik ve 2 maglubiyet almisiz.Yaptigi rekor 690.000 liralik transfer ile butun dikkatleri ustune ceken Fenerbahcemize sevgi ve saygi cogalmis ve suphesiz Turkiyenin en populer takimi olmusuz.

Tarihi Final maci;

Son macta Izmirde Altay ile oynanmis.Butun umidini bu maca baglayan Besiktas butun imkanlarini seferber etmis.Adam basi 2.500 lira tesvik primi ve Istanbul Hilton otelinde 3 gun misafir vaadi yillarca dillerden dusmemis.Altay yabanci hakeme para vermem demesi uzerine butun masraflar Fenerbahce tarafindan karsilanmis.Altay baskani butun Izmiri Fenerbahceye karsi guc birligi olmasi yonunde cagri yapmis.

Lefter, Ogun, Selim, Mikro Mustafa ve Ozer gibi as futbolcularindan yoksun cikmisiz maca.31 Mayis 1964 aksami tarihi maca tanik olan Alsancak stadindaki taraftarlar Fenerbahcenin inanilmaz futboluna sapka cikartmis, 3-0 galibiyete limandaki donanmada tiz duduklerle uzun uzun selamlamis.Federasyon baskani Muhterem Ozyurtun verdigi sampiyonluk kupasi Fenerbahceli Seref Hasin elinde yukselirken Isvicreli hakem Albert Ginard "Ben hayatimda boyle muhtesem bir mac gormedim" diyordu.

O Gunku Gazetelerden Bazilari;

Hurriyet : Milyonluk forvet gorevini yapti. Cumhuriyet : Altayin laf kalabaligina Fenerbahcenin cevabi cok sert oldu. Tercuman : Birol Fenerbahcenin olusu bile sampiyon oldu derken bu soz manali idi zira Fenerbahce bir cok sanssiz bir sezon icerisinde bir ara Besiktasin 4 puan gerisine dusmustu.

Besiktas Klubunun Fenerbahceye yolladigi "Milli lig sampiyonlugunuzu en samimi hislerimizle tebrik ederiz" mesaji o yilin sportmenlik ve centilmenlik anisi olarak tarihe gecmis.

FENERBAHCE ARTIK 1.TURKIYE LIGLERININ TEK HAKIMI

4.Sampiyonluk kazaniliyor

1964-65 sezonun sampiyonu 4. kez Fenerbahce.Oynadigimiz 30 macin 18 ini galibiyet ile, 11 nde berabere kalmis ve sadece tek bir maglubiyet almisiz, attigimiz 52 gole karsin kalemizde 13 gol gormusuz.47 puan alarak sampiyon olmus, bizi 41 puanla Besiktas, 39 puan ile Galatasaray izlemis.

Sezone Ingiliz Oscar Hold yonetiminde, Izmirspora verdigimiz Tuncay Becedek ve Vefaya verdigimiz Guray karsin Ankara PTT den Ziya Sengul ve Sukru Birandi almisiz.Ilk yariyi Besiktasin 2 puan onunde bitirmemize ragmen ikinci yarida 6 macta 7 puan kaybetmisiz.Bunun uzerine Yonetim Kurulu kotu gidise mudahale etmis, ve sikayet konusu olan agir calismalar hafifletilmis, takim maclardan once Moda Palasda kampa alinmis ve maca cikacak takim kadrosu Hold tarafindan Yonetim kuruluna getirilmis.Bu onlemler olumlu sonuc vermis ve takim yeniden liderlige yukselmis.Sondan bir evvelki macta rakibimiz Hacettepeyi 2-0 yenmis ve Besiktasa 4 puan fark atinca Sampiyonlugu garantilemis ve bir sene once Izmir seyircisi icin atilan Sampiyonluk turu bu kezde Ankara seyircisi atilmis.

Milliyet gazetesi yazari Kahraman Bapcum kosesinde su kayda deger yazilara yer vermis ; Ve Bitti... Gozyasi ve Ter...Sevinc ve Heyecan... Hersey bardaktan bosanircasina yagdi v gecti....Sahaya "SAMPIYON" sifatini tasiyarak cikmis bir takim, sanki her sey bu maca bagli imis gibi mucadele etmisti.Ve biz ilk kez karsimizda zaferle devlesmis insanlar degil de, insanca carpismayi hedef saymis devler seyrediyor gibi idik. Oylesine mutevazi, oylesine tribundeki insanlardan biri imiscesine, oylesine icten ve simarikliliktan uzaktiki Fenerbahce onbiri ...Galiba asil sampiyonlukda bu idi...

1965/66 Sezonu;

1965/66 sezonu Fenerbahce icin cok sikintili gecmis ve basarisiz bir sezonu 32 puan ile ancak 4. bitirmisiz. O sene sampiyonlugu 48 puanla Besiktas kazanmis, Galatasaray 42 puanla 2., Genclerbirligi ise 38 puanla 3. olmus. Besiktasli milli futbolcu Sukru Gulesin o gunlerde Fenerbahce sevgisi yazlikli yazisi cok enteresandir ;

"Bizim zamanimizda Fenerbahcenin taraftarlari hem Galatasaraydan hemde Besiktan fazla idi.Uzun yillar kaldigim Italyadan donusumde Sari Lacivertli renklere gonul verenlerin eskisiyle olculemeyecek kadar cogaldigini gordum.Bu acaip sevgi parti kursalar Fenerbahce iktidara gelir, Cin milleti gibi seneden seneye uruyorlar sloganlarinin sebebiymis meger.O ne ugultu idi dun aksam neticede Slavia ile bir ozel karsilasma idi ama dedikya seviyordu taraftar Fenerbahcesini "

1966/67 Sezonu;

Bu sezonda Besiktas 45 puanla sampiyon olmus, Fenerbahce 43 puanla 2., Galatasarayda 41 puanla 3. olmus. Sezona antrenor Abdullah Gegic ile baslanimis.Transferde Istanbulspordan Yilmaz Sen, G.Birliginden Abdullah Cevrim, altyapıdan Numan ve Yugoslav kaleci Radoviç ve forvet Lemiç alinmis. Basarisiz kabul edilen sezonun faturasi, yetersiz kaldigi one surulen Abdullah Gegic ve getirdigi iki Yugoslav futbolcuya kesilmis. Hasilat dagitiminda haksizliga ugradigini one surerek bu konuda Federasyon ile zaman zaman catisma icine giren Fenerbahce bu iddiasini ancak 1969/70 sezonunda kabul ettirebilmis ve halen bugun gecerli olan ev sahibi tum hasilati alir uygulamasina gecilmis.

5.Sampiyonluk kazaniliyor

Fenerbahce icin inanilmaz bir sezon olmus 1967/68 sezonu. Sezon kume dusen Istanbulspor, Karsiyaka ve Izmirsporun yerlerine ikinci ligden Bursaspor, Mersin I.Yurdu ve Sekersporun katilimiyla 10 Eylul 1967 de baslamis. Teknik Direktorluge 3.kez Ignas Molnar getirilmis. Gonderilen Radovic, Lemic, Ali Ihsan ve Canan'in yerine PTT den Yavuz Simsek, Ferikoy'den Fuat Saner ve Laziodan donen Can Bartu alinmis.

Ilk macta Ferikoy 3-0 yenmis ve son macta Sekerspor ile berabere kalmisiz. Mac trafiginin cok yogun oldugu bu sezonda cok onemli sakatliklar olmus takimizda. As futbolcularimizdan Can Bartu Ocak ayinda, Seref ve Ozer ise Subat ayinda meniskus ameliyati olmus. 3 as oyuncumuzdan yoksun kadro ile 3 Mart 1968'de 42.000 seyircinin izledigi macta Galatasaray'i 3-0 gibi cok farkli bir sonucla maglup etmisiz. 9.dakikada Ogun Altiparmak, 35.dakikada Yasar ve 56.dakikada Abdullah Cevrimin golleri ile yendigimiz macin 70 dakikasinda Metin Oktay Yilmaza kasti tekme atarak kirmizi kartla oyundan atilmis.

32 haftalik maratonda Fenerbahcemiz sampiyonlugunu 29 haftada Ankarada Hacettepeyi 3-0 yenerek, en yakin takipcisi Besiktasin 7 puan onunde bitirerek ilan etmis.Besiktas 42 puanla 2.Galatasaray ise 36 puanla 3. olmus.Sampiyonluk turlarini 29.haftada Ankarada, 30.haftada Mersinde ve son haftada Istanbulda atarak kutlayan Fenerbahce o sene 5. kez lig sampiyonlugunun yani sira; Spor-Toto kupasini, final macinda yunan AEK yi 3-1 yenerek Balkan Kupasini, Federasyon Kupasini ve Cumhurbaskanligi kupasini kazanarak 5 kupayi birden muzesine goturme basarisini gostermis.Ayrica Avrupada en az gol yiyen takim unvaninida sanli Fenerbahcemiz kazanmis.

Tum bu coskulu kutlamalarin Istanbul kismi cok gorkemli gecmis. Sahaya 30 metre boyunda sari kumas uzerine Lacivert yazili Vefakar ve Fedakar taraftarimiza minnettariz yazisi klup ile taraftarimiz arasindaki bagin ne kadar guclu oldugunun en buyuk kaniti olmus her zaman.

1968/69 Sezonunun glibiyeti 6 yil aradan sonra Galatasaray topladigi 46 puanla sampiyon olmus, Eskisehirspor 43 puanla 2. Besiktas 38 puanla 3. olurken bir onceki yilin 5 kupa sahibi Fenerbahce entrikalarla dolu bir yili 35 puanla 4. bitirmis.

26 Temmuz 1968 gunu Kalamis koyundaki yeni antrenman tesislerinin acilsinda Beden Terbiyesi Genel Muduru (Eski Galatasaray ve Milli takim kalecisi) Ulvi Yenal yaptigi konusmada "Gecen yil Milletlerarasi bir kupayi ilk kez yurdumuza kazandirdiniz.Balkan sampiyonlugunuz icin sizi bir kez daha kutlarim.Ve bu sene Turk futbolunun prestijini Avrupa Sampiyon Klupler kupasinda kurtaracaginiza inaniyorum".

Avrupa Sampiyon Klupler kupasinda ilk turda donemin devlerinden olan Manchester City ile karsilasmis ve ilk macta Ingilterede 0-0 berabere kalmisiz. Rovansinda unlu Ingiliz devini 2-1 yenerek Turkiyede o donemlerde esi benzeri olmayan bir basariya daha imza atmisiz. O donemlerde hayali bile edilemeyen basarilari kazanan Fenerbahcemize mac tayinleri konusunda en ufak iyi niyet gosterilmemis ve 2. turda Ajax macini lig macindan 2 gun sonra oynamak zorunda kalmisiz. 18 gunde 3 deplasman 6 mac oynama zorunlulugunda birakilan Fenerbahcemiz ayni zamanda oynanan Milli takimlarada 8 futbolcu vermis ve 1 ayda 8 maca kadar cikan hic bir futbolcunun altindan kalkamayacagi bir temponun altina adeta itilmis.

Bu yogun temponun altindan hic bir futbolcunun kalkamayacagi gibi Fenerbahceli futbolcularda kalkamamis ve sezonu basarisiz olarak tamamlamis.

1969-70 Sezonu Fenerbahcenin 6. kez sampiyon oldugu sezon olmus.23 Temmuz 1969 da Rumen Tratan Ionescu yonetminde actigimiz sezona Dinamo Bukresden Ilie Datcuyu ve Vefadan Zekiyi alarak girmisiz. 6.sampiyonlugumuzu en yakin rakibimiz Eskisehirsporun 7 puan onunde tamamlamisiz.Eskisehirspor 37 puanla 2. altay 36 puanla 3.olurken Besiktas ve Galatasaray 30 puanla 8. ve 9. olmuslar.

Ionescunun Fenerbahce camiasinin alisik olmadigi savunma agirlik futbolu neticesinde 30 macta sadece 6 gol yemis.Hic bir macta kalemizde iki gol birden gormemisiz, 24 macta kalemizde hic gormemisiz. 67/68 sezonu gibi Avrupada yilin en az gol yiyen takim unvanini kazanmisiz. Attigimiz 31 gole karsilik yedigimiz 6 gol hala en az gol yeme rekorudur, ve bu rekorun sahibi kuskusuz Ilie Datcunundur.

FENERBAHCENIN BOCALAMA DEVRESI

Cokus devresi;

1970 li yillarin baslangici Fenerbahce icin hicde ic acici gecmiyor ve basarisizliklar ustuste geliyordu.1970/71 sezonu Rumen Constantin Teaskanin yonetminde acmis.Futbolu birakan Can Bartu Ankaragucune transfer olan Abdullah cevrimin yerine tarnsfer yapmamis ve yerine sezon ortasinda adece Romanyadan Mircea Sasu transfer edilmis.Hasan Polat federasyonu daha once yururlukte olan yabanci hakem statusunu degistirmis yabanci hakemlere mac yonetme yasagi getirmis.

Cok olumsuz bir hazirlik donemi gecirmis ve bunun sonucunda sezonu 41 puanla 2. olarak bitirmisiz.Fenerbahcemiz sampiyonlugu kouruyamanin sebeplerini siralamak gerekirse ; Yonetim borclanmadan korktugu icin hic bir transfere gerek gormemis ve Genc takimdan takviye yoluna gitmis.Hatta klup yoneticilerinin surekli olarak "Bu mevsim transfer yapmayacagiz .Boylece Galatasarayda yapacagi transferlerde serbest kalip rahat davranir.." sozleri Fenerbahcemizi yerinde saydirirken , ezeli rakibimize guclu ve genis bir kadroyu ucuza kurma olnagi vermis.Hic bir sezona kaderini bu yilki kadar tesadufe birakmamisiz.Ve Islam Cupi bir yazisinda su satirlara yer vermis ; "Fenerbahcede bir genclik, genclestirme yutturmacasi var."

Kotu gidisat sebebiyle sezon ortasinda 3.000 dolara (27.000 lira) transfer edilen Sasu buyuk sukse yapmis ve oynadigi ilk macta 1-1 biten karsilasmada Galatasaraya gol atmis.Etkili oyunu sebeiyle dikkatleri bir anda ustune ceken Sasu, kacip gitmeden once oynadigi 7 macta Fenerbahcenin 10 golun 4 atmis 6 sinida attirmis.Sasu kacip gitmesinde en buyuk suc teknik direktir Taeskanin olmus.Yildiz Sasununda gitmesiyle sahaya zaman zaman 16 kisilik kadro yerine kadro yetersizligi sebebiyle 13 kisi cikarabilmisiz.Kaleci Yavuz ve Yasarda baska yedegimiz olmamis bazi maclarda.Bu kadar dar kadroya ragmen 1 puanla ikinci olmamiz basari sayilabilir.

1971/72 sezonunuda gonderilen Taeskanin yerine goreve getirilen Sabri Kiraz ile acmisiz.Gecen sezon yapilan transfer hatalarina dusmek istemeyen yonetim bu seferde parayi har vurup harman savurmus.Sezon ortasinda 3.5 milyon lira harcanacagi ve Cemil Turan ile Ender Goncanin mutlaka alinacaginin ilan edilmesi, futbolcularla gorusurken resimleralinip yayinlanmasi Fenerbahcede o donemler alisilmamis davranislarmis.Usteli sezon sonunda bu transferler fiyasko ile sonuclanmis Istanbulspor Cemil Turani vermemis, Eskisehirsporda Ender Goncayi Einracht Frankfurta satmis.Bunun uzerine telasa kapilan yonetim cok bilinsizce transferlere yonelmis 630.000 liraya Mersinden transfer edilen Muharremin 4.5 ay cezali, 350.000 lirayada Balikesirden transfer edilen Kamilinde meniskus oldugu transferlerden sonra anlasilmis.Diger transferler Kizilyildizdan Ostojic, Osman Arpacioglu, Niyazi ve Cevher Orer olmus.

O donem yururlukte olan yabancilar statusundeki "Yabanci oyuncu son 1 yil icinde kendi milli takim formasini giymesi sarttir" maddesinden yola cikarak Galatasaray ve Bursaspor federasyona itiraz eder.Donemin 2.baskani Emin Cankurtaran tarafindan Belgrada goturulen Ostojicin 22.9.1971 de Meksikaya karsi oynamasi uzerine transferine onay cikar.Galatasarayin bu tutumu, gecen yilki davranisi ile karsilastirildiginda uyarici kabul edilmek gerekir.Sabri Kirazin ilk 6 macta Datcuyu oynatmamasi 6 macin 4 unde yenilgi almamizin tek sebebi olarak gorulmus.Datcunun daha sonra oynadigi 24 macta sadece 1 yenilgi almamiz sezon basi yapilan hatanin buyuklugu anlasilmis.

Gecen baslayan ve Fenerbahce taraftarlari tarafindan agir protestoya maruz kalan kotu futbol bu senede devam etmis ve sezonunun yedigimiz 21 gole karsilik 37 gol atmis, 39 puan ve averajla 3. bitirmisiz.Eskisehirspor ise averajla 2. olmus.Gecen sezonun sampiyonu Galatasaray 42 puanla 5.kez sampiyon olmus.

1972/73 sezonu Brezilyali Waldyr Parreira Didi yonetiminde, Adanaspordan Timucin, Bursaspordan Necati, ve buyuk sukse ile gelen Cemil Turan transferleri ile acilmis.Istanbulspor Cemil Turani Galatasaraya satmis ancak Cemil Turan Fenerbahceden baska takimda oynamam diyerek direnmesi ve Genel Sekreter Emin Cankurtaranin buyuk cabalari ile Fenerbahceye kazandirilmis.

Didinin asiri disiplinli olmasi ve taviz vermeyen yapisi, buna tepki gosteren yildiz futbolcularin kaprisleri ve sorumsuzluklari ile bu konunun basinda cok dile dusmesi ile birlikte bu olaylara zamaninda mudahale etmeyen yonetimin yanlis tutumlari sebebi ile bu senede sampiyon olamamis ve ligi 42 puanla 6.kez sampiyon olan Galatasarayin ardindan 2. bitirmisiz.Kotu futbola ile taraftarin sabri iyice tasmis, o zamana kadar hic bir donem sampiyonluktan bu kadar ayri kalmamis Fenerbahceye cok agir elestriler yapiliyordu, taraftar baskisi iyice artmis maclardan sonra sert tartismalar iyice artmisti.Gene Goztepe ile oynanan ve berabere kalinan mactan sonra protestolar artik had safhaya cikinca Kahraman Bapcum kosesinde su satirlara yer vermis ; ".... ve Fenerbahce sahayi terk ediyordu.Kazanmamisligin yada kaybetmisligin boynu bukuklugu degildi futbolcularin omuzlarindaki, daha fazla bir seyin, bir gonul ezikliginin bir terk edilisinin acisi vardi bu bas egiste.Cunku 30 bin seyirci Fenerbahcenin futbolcularini cok agir sozlerle ugurluyorlardi...agirdi, fazlaydi hesapsiz ve sinirsizdi ithamlar ; Satilmislar.....Kansizlar...Pavyona....diye tempo tutuyorlardi.Rastgele bir yuh degildi bu bilerek, bilinclice, acik acik yapiliyordu bu hakaretler.....Ustelik tarihinde ilk defa taraftari Fenerbahcenin futbolcularini bu kadar agir bicimde protesto ediyorlardi.

FENERBAHCEMIZ TOZU DUMANA KATIYOR

1 devin sahlanisi;

1973/74 sezonunda her zamanki gibi hareketli bir transfer doneminde Istanbulspordan Alpaslan Eratli, E.Frankfurttan Ender Gonca, Usakspordan kaleci Adil Eris,Altayda Mustafa ve Belcikadan Selahaddin transfer edilmis.Didinin yonetiminde sezonu 8 Eylul 1973 de acmisiz.10 gunluk Kizilcahamam kampindan sonra hazirlik maclarinda firtina gibi esmisiz.18 gunde Besiktasi uc kez 3 gol ile yenmis, Yunan panathinaikosu 4-1 ve son olarakda Galatasaray ile 2-2 berabere kalarak 2. TSYD kupasini kazanmisiz.

Ligin llk macinda Samsunda Samsuna 1-0 yenilince Didi hayretini gizlemeyerek "Bir futbolcu bir kac gunde nasil bu kadar degisebilir anlayamiyorum" diyerek Turk futbolcusunun istikrarsizligini dile getirmis. O donemlerde Fenerbahce akici futbol oyniyamiyor Didi ise agir elestrilere ugruyordu.Liderlik Galatasaray ve Besiktas arasinda degisip duruyordu.Fenerbahce yonetimi toplanip Fikret Aricani teknik yardimciliga getirerek sembolik olarakda olsa olaya el koymus. Ilk yarinin son macinda Eskisehirsporu 1-0 yenerek liderlik koltugununa averajla oturmusuz.

Devre arasinda katildigimiz Uluslararasi Berlin Salon Turnuvasinda cok basarili olmus ve 2. lik kupasini almisiz.Ikinci yarida Fenerbahce, futbolu birakan Kaptan Nedim Dogandan bosalan kaptanlik pazu bandini tasimanin soumlulugu icinde futbolculuk huviyeti tamamen degisen Ziya Sengulun, Gol krali Cemil Turan ve Alpaslan Eratlinin futbolu ile buyumus ve tek bir yenilgi almadan attigi 39 gole karsin 15 gol yemis ve 43 puanla 7. kez sampiyon olmus.Besiktas 40 puanla 2., Bolusporda 3. olmus.

Fenerbahce sampiyonluk turunu 19 Mayis 1974 gunu Inonu stadinda 43.902 seyircinin surekli istek ve staddan ayrilmamalari uzerine, 15 dakika once zar zor girdikleri soyunma odasindan geri donerek atmis. Kutlamalarin nasil gorkemli gectigini Didi bakin nasil anlatmis."En mutlu, en buyuk gunum. Futbolculugumda cok sampiyonluk gordum ama, antrenor olarak bu ilk sampiyonlugum. Boyle sampiyonluk gunu Brezilyada bile boyle kutlanmamistir. Dunya sampiyonlugunu bile boyle kutlamadik, Fenerbahce taraftarinin dunyada esi yok !!!.

1974/75 sezonu;

Transferde Boludan Aydin Celik, Ankaragucunden Zafer Gonculer ve Sariyerdende Emini almisiz.Sezon 10 Temmuzda Necdet Nis ve Basri Dirimlilin yonetiminde basladi. Teknik direktor Didi Kibris baris harekati nedeniyle ucak bulamamis ve takima ancak 15 un sonra katilabilmis. Yapilan hazirlik maclarinda Galatasarayi 1-0 yenerek Silahli kuvvetler kupasini, Besiktasi ve Altayi Izmirde yenerek Zafer kupasini kazanmisiz.

Sezonu attigimiz 43 gole karsin yedigimiz 18 gol ve 43 puan alarak Galatasarayin 5 puan onunde 8.kez sampiyon olmusuz.Eskisehirspor ise 35 puanla 3. olmus. En fazla gol atan, en az gol yiyen, ve en cok seyirci toplayan (ortalama 27.765), her macta ortalama 520.000 lira (yaklasik 36.000 dolar) gelir saglayan, 1.500.000 dolar degerle dunyanin en pahali 20 takim icinde olan Fenerbhacemiz o donem butun rekorleri alt ust etmis. Senenin en buyuk hasilati 19 Ekimde 2-2 biten Boluspor macinda elde edilmis. 42.254 seyirci 931.000 (67.000 dolar) odemis.

Maliyetler ciddi bir şekilde artmaya başlıyor...

Mucadele kizisiyor;

1977/78 Sezonu Fenerbahcemizin 9.Turkiye Ligi sampiyonlugu ile sona erdi.Kluplerin transferde suskun oldugu bu sezon, Fenerbahcemiz transfer sezonunda Adil, Sabahattin, Nevruz, Ersoy, Ender, Omer ve Osmani satmis yerlerine Partizandan Kaleci Ivancevic ve Anticin yanisira Eskisehirden Fuat, eski futbolcumuz Coskun, Orduspordan Tuna, Galatasaraydan Sevki, ve Bahri ve birkac amator futbolcu alarak takimi bastan asagi yenilemis.Antrenor Kaleperovic ile sezonu acmisiz.17 galibiyet 8 beraberlik ve 5 yenilgiye karsin yedigimiz 24 gole 48 golle cevap vermisiz.

Son iki yilda kaybedilen sampiyonluk ve dusulen ikincilikler taraftarimizi kusturmus ve Yonetim sampiyonlugu zaruri gormus. Oyleki 2 Ekim 1977 tarihinde oynanacak bir Galatsaray macini kazanmak icin Aston Villa ile oynayacagimiz UEFA kupasini bile feda etmisiz. As futbolcularimizi Galatasaray macinda oynatacigimizi, Aston Villa karsisina yedeklerle oynayacagimiz cok onceden aciklamisiz.Nitekim Aston Villa macini kaybetmis ancak Galatasarayi 2-0 yenerek Lider olmusuz.

Yeni transferlerden Antic ve Ivancevic ile beraber Fenerbahce sampiyonluk havasina girmis ilk yarinin bitimine bir hafta kala karsilastigimiz Boluspor macinda hakem Orhan Cebenin alehimize caldigi inanilmaz dudukler neticesinde 1-0 yenilmis en yakin takipcimiz Trabzonspor ile puan farkimiz 2 puana inmis.Ilk yarinin son macinda Trabzonspor ile Trabzonda karsilasmis muthis bir mucadele sonunda bu onemli deplasmandan 1 puan alarak donmusuz.Ikinci yarida liderligimizi lig sonuna kadar tasimis ve 9.sampiyonlugumuzu ilan etmisiz.

1978/79 Sezonu;

Transferde cilgin rakamlar telafuz edilmeye baslanmis.Galatasaray 13, Fenerbahce 11 Besiktas ise 9 milyon lira harcadiklari transferde onemli oyunculari kadrolarina katmislar.

Kume dusucek takim sayisi 3 e cikmis, ve tarihinde ilk defa Deplasmanli Genc takimlar ligi kurulmus ve bu maclar A takim maclarindan once oynanmasi karara baglanmis.41 gol atip 23 gol yedigimiz maclarda 15 galibiyet, 8 beraberlik ve 7 maglubiyet alarak 38 puanla Sampiyon Trabzonsporun ve Galatasarayin ardindan 3. olmusuz.

Transferde yildiz Antici Real Zaragozaya satmis buna karsin Trabzonspordan Ali Kemali, Altaydan Erol Togayi, Kocaelispordanda 2.lig gol krali Rasit Cetineri transfer etmisiz. Sezona Necdet Nis nezaretinde acmisiz.

Turk futbol tarihinde 51.000 dolar Antic icin, 175.000 mark da Engin icin kazandigi paralar Turk futbolu icin gurur kaynagi olmus. Gerek alinan basarisiz sonuclar gerekse Federasyonun Fenerbahce aleyhine tutumlarina karsi koyamayan yonetim lig ortasinda istifa etmesi takimi olumsuz etkilemis ve takimi sampiyonluktan etmistir.

1979/80 Sezonu;

25 Agustos 1979 da baslayan sezonda Danisma kurulunun aldigi karar neticesinde yabanci futbolcu yasagi getirilmis ve 1.lig Sadece turk futbolcularla oynandi. Kalitenin cok dustugunde birlesen futbol otoriterleri yabanci futbolcu yasaginin kalkmasi gerektigini belirtiyorlardi.

Sezona eski kalecimiz Sukru Ersoy ile baslamis transferde Sekerspordan Selcuk Yula ve Yasar, Eskisehirspordan kaleci Adem kadroya dahil olmus. Transferlere ve kadroya kuskun olan taraftarin desteginden yoksun olan Fenerbahce TSYD kupasini 6.kez kazanmis ancak ilerisi icin umit vermiyordu nitekim 9 macta alinan 5 maglubiyet endiselerin hakli oldugunu gosteriyordu.9.haftada Orduspor`a 1-0 yeniliyor ve istifa eden Sukru Ersoyun yerine Ziya Sengul getiriliyordu. Bu degisiklik takima olumlu sekilde yansiyor ilerki haftalarda duzelen Fenerbahce 10. siradan ligi 2.olarak tamamliyordu. Trabzonspor 4.kez sampiyon olarak 4 buyukler arasinda yerini aliyordu.

Yonetim zaafi giderilememis yapilan haksiz uygulamalara karsi sessiz kalan yonetim taraftarin tepkisini bir cok defa cekmis. Bu zaafiyetten yararlan Fenerbahce dusmanlari tezgahlarini her macta gostermisler. Gazetelerde "Inonude Katliam, Hakemin yarattigi penalti, Turk Futbolunda cinayet" gibi mansetler bu zaafiyetin Fenerbahce aleyhine kullanildiginin bir gostergesi olmus.



Kulübümüzün Teknik Baskanları

Nurizade Ziya Songülen 1907-1908
Ayetullah Bey 1908-1909
Tevfik Haccar Taşçı 1909-1910
Osman Fuat Efendi 1911
Hamit Hüsnü Kayacan 1912-1914
Salih Hulusi Kezrak 1914-1915
Mehmet Sabri Toprak 1915-1916
Dr.Nazım Bey 1916-1918
Refik Ahmet Nuri Sekizinci 1918-1920
Ömer Faruk Efendi 1920-1923
Mehmet Sabri Toprak 1923-1924
Nasuhi Baydar 1924-1925
Ali Naci Karacan 1925-1927
Muvaffak Menemencioğlu 1927-1932
Sait Selahattin Cihanoğlu 1932-1933
Hayri Cemal Atamer 1933-1934
Mehmet Şükrü Saraçoğlu 1934-1950
Ali Muhittin Hacı Bekir 1950-1951
Osman Kavrakoğlu 1951-1953
Bedii Yazıcı 1953-1954
Osman Kavrakoğlu 1954-1955
Zeki Rıza Sporel 1955-1958
Agah Erozan 1958-1960
Medeni Berk 1960
Hasan Kamil Sporel 1960-1961
Razi Trak 1961-1962
Dr. İsmet Uluğ 1962-1966
Faruk Ilgaz 1966-1974
Emin Cankurtaran 1974-1976
Faruk Ilgaz 1976-1980
Razi Trak 1980-1981
Ali Şen 1981-1983
Faruk Ilgaz 1983-1984
Fikret Arıcan 1984-1986
Tahsin Kaya 1986-1989
Metin Aşık 1989-1993
Güven Sazak 1993-1994
Hasan Özaydın 1994
Ali Şen 1994-1998
Aziz Yıldırım 1998-...

Kulübümüzün Teknik Adamları

1907-1911: Dalaklı Hüseyin
1911-1915: Galip Kulaksızoğlu
1915-1921: Fuat Hüsnü Kayacan
1921-1924: Mustafa Elkatipzade
1924-1926: Sami Coşar
1926-1929: Hikmet Mocuk
1929-1932: Necmettin Çakan
1932-1935: Jozsev Seveng
1935-1938: James Elliot
1938-1939: Jozsev Seveng
1939-1941: G. Nemetz (3 ay)
1941-1944: John Prayer
1945-1947: Fikret Arıcan
1947-1948: Ignace Molnar
1948-1949: Cihat Arman
1949-1951: Peter Molloy
1951-1951: James Mc.Cormick (2 ay)
1951-1953: Laszlo Szekelly
1953-1955: Zarko Mihailoviç
1955-1955: Imre Markos
1955-1956: Fikret Arıcan
1956-1957: Laszlo Szekelly
1957-1959: Ignace Molnar
1959-1960: Mehmet Reşat Nayır
1960-1961: Laszlo Szekelly
1961-1962: Necdet Erdem
1962-1964: Miroslav Kokotoviç
1964-1965: Oscar Hold
1965-1966: Necdet Erdem
1966-1967: Abdullah Gegiç
1967-1968: Ignace Molnar
1969-1970: Trian Ionescu
1970-1971: Constantin Teasca
1971-1972: Sabri Kiraz
1972-1975: Waldir Pereria Didi
1975-1976: Abdullah Gegiç - Necdet Niş
1976-1976: Abdullah Gegiç
1976-1978: Tomislav Kaleperoviç
1978-1979: Necdet Niş
1979-1979: Şükrü Ersoy
1979-1980: Ziya Şengül
1980-1982: Friedel Rausch
1982-1982: Enver Katip (2 ay)
1982-1984: Branko Stankoviç
1984-1985: Todor Veselinoviç
1985-1986: Kalman Meszoly
1986-1986: Ziya Şengül
1986-1987: Branko Stankoviç
1987-1987: Yılmaz Yücetürk
1987-1988: Paul Csernai
1988-1988: Ercan Aktuna
1988-1990: Todor Veselinoviç
1990-1990: Ömer Kaner (3 maç)
1990-1991: Guus Hiddink
1991-1991: Erol Togay (3 maç)
1991-1991: Tınaz Tırpan (2 ay)
1991-1993: Josef Venglos
1993-1995: Holger Osieck
1995-1995: Tomislav Iviç
1995-1996: Carlos Alberto Parreria
1996-1997: Sebastiano Lazaroni
1997-1997: Todor Veselinoviç
1997-1998: Otto Bariç
1998-1999: Joachim Löw
1999-1999: Rıdvan Dilmen (4 ay)
1999-2000: Zdenek Zeman (3 ay)
2000-2000: Turhan Sofuoğlu (5.5 ay)
2000-2001: Mustafa Denizli (1.5 sene, 24 Aralık 2001)
2002-2002: Werner Lorant (3 Ocak 2002-9 Aralık 2002)
2002-2003: Ahmet Oğuz Çetin (10 Aralık 2002-7 Nisan 2003)
2003-2003 : Tamer Güney (7 Nisan 2003-2 Haziran 2003)
2003- : Christoph Daum (2 Haziran 2003-2006)

FENERBAHÇE'NİN MENAJER VE FUTBOL ŞUBE SORUMLULARI

1964-1965 Halit Deringör (İdari Menajer)
1981-1982 Basri Dirimlili (İdari Menajer)
1987-1988 Ömer Kaner (İdari Menajer)
1988-1989 Metin Aşık (Futbol Şube Sorumlusu), Ömer Kaner (Teknik Menajer)
1989-1990 Selim Soydan (İdari Menajer) (6 Mart 1990'da başladı), Metin Aşık (Futbol Şube Sorumlusu) (Aralık 1989'da bıraktı), Mehmet Özbek (Futbol Şube Sorumlusu) (Aralık 1989'da başladı)
1990-1991 Selim Soydan (İdari Menajer)
1991-1992 Ercan Aktuna (İdari Menajer), Aziz Yıldırım (Futbol Şube Sorumlusu)
1992-1993 Aziz Yılmaz (Futbol Şube Sorumlusu) (13 Ağustos 1992'de başladı), Ömer Kaner (Teknik Menajer)
1993-1994 Cemil Turan (Futbol Şube Sorumlusu)
1994-1995 Cemil Turan (İdari Menajer) (Mart 1994-18 Eylül 1994), Yılmaz Yücetürk (İdari Menajer) (19 Eylül 1994'de başladı)
1995-1996 Zafer Göncüler (İdari Menajer), Selim Soydan (Futbol Şube Sorumlusu)
1996-1997 Zafer Göncüler (İdari Menajer) (6 Şubat 1997'de ayrıldı), Rıdvan Dilmen (İdari Menajer) (7 Şubat 1997-31 Mayıs 1997)
1997-1998 Vefa Küçük (Futbol Şube Sorumlusu)
1998-1999 Ali Yıldırım (Futbol Şube Sorumlusu)
1999-2000 Cemil Turan (İdari Menajer) (20 Şubat 2000'de ayrıldı), Selim Soydan (İdari Menajer) (20 Şubat 2000-30 Mayıs 2000) Ali Yıldırım (Futbol Şube Sorumlusu) (20 Şubat 2000'de ayrıldı), Şadan Kalkavan (Futbol Şube Sorumlusu) (20 Şubat 2000-30 Mayıs 2000)
2002-2003 Kemal Dinçer (İdari Menajer) (12 Temmuz 2002-6 Aralık 2002), Volkan Ballı (İdari Menajer) (28 Şubat 2003- ) Saadettin Saran (Futbol Şube Sorumlusu) (10 Aralık 2002-25 Nisan 2003)
2003-2004 Volkan Ballı (İdari Menajer)


FENERBAHÇE'NİN ALDIĞI KUPALAR
RESMİ KUPALAR

1 - 1911 - 1912 İSTANBUL FUTBOL LİGİ Galip Kulaksızoğlu
2 - 1913 - 1914 İSTANBUL FUTBOL LİGİ Galip Kulaksızoğlu
3 - 1914 - 1915 İSTANBUL FUTBOL LİGİ Galip Kulaksızoğlu
4 - 1920 - 1921 CUMA LİGİ Fuat Hüsnü Kayacan
5 - 1922 - 1923 CUMA LİGİ Msutafa Elkatipzade
6 - 1929 - 1930 İSTANBUL FUTBOL LİGİ Necmettin Çakar
7 - 1930 - İSTANBUL ŞİLDİ Necmettin Çakar
8 - 1932 - 1933 İSTANBUL FUTBOL LİGİ Josef Şvenk
9 - 1933 - TÜRKİYE AMATÖR Josef Şvenk
10 - 1934 - İSTANBUL ŞİLDİ Josef Şvenk
11 - 1934 - 1935 İSTANBUL FUTBOL LİGİ James Elliot
12 - 1935 - TÜRKİYE AMATÖR James Elliot
13 - 1935 - 1936 İSTANBUL FUTBOL LİGİ James Elliot
14 - 1936 - 1937 İSTANBUL FUTBOL LİGİ James Elliot
15 - 1937 - MİLLİ KÜME James Elliot
16 - 1938 - İSTANBUL ŞİLDİ Josef Şvenk
17 - 1939 - İSTANBUL ŞİLDİ Josef Şvenk
18 - 1940 - MİLLİ KÜME G. Nemetz
19 - 1943 - MİLLİ KÜME John Prayer
20 - 1943 - 1944 İSTANBUL FUTBOL LİGİ John Prayer
21 - 1944 - TÜRKİYE AMATÖR John Prayer
22 - 1945 - İSTANBUL KUPASI Fikret Arıcan
23 - 1945 - MİLLİ KÜME Fikret Arıcan
24 - 1945 - BAŞBAKANLIK KUPASI Fikret Arıcan
25 - 1946 - MİLLİ KÜME Fikret Arıcan
26 - 1946 - BAŞBAKANLIK KUPASI Fikret Arıcan
27 - 1946 - 1947 İSTANBUL FUTBOL LİGİ Fikret Arıcan
28 - 1947 - 1948 İSTANBUL FUTBOL LİGİ Ignace Molnar
29 - 1950 - MİLLİ KÜME Peter Molley
30 - 1950 - BAŞBAKANLIK KUPASI Peter Molley
31 - 1952 - 1953 İSTANBUL PROFOSYONEL LİGİ Laszio Szekely
32 - 1956 - 1957 İSTANBUL PROFOSYONEL LİGİ Laszio Szekely
33 - 1958 - 1959 İSTANBUL PROFOSYONEL LİGİ Ignace Molnar
34 - 1959 - TÜRKİYE LİGİ Mehmet Reşat Nayır
35 - 1960 - 1961 TÜRKİYE LİGİ Laszio Szekely
36 - 1963 - 1964 TÜRKİYE LİGİ Kokotoviç
37 - 1964 - 1965 TÜRKİYE LİGİ Oscar Hold
38 - 1964 - 1965 ATATÜRK KUPASI Oscar Hold
39 - 1966 - 1967 BALKAN KUPASI Abdullah Gegiç
40 - 1966 - 1967 SPOR-TOTO KUPASI Abdullah Gegiç
41 - 1967 - 1968 TÜRKİYE LİGİ Ignace Molnar
42 - 1967 - 1968 FEDERASYON KUPASI Ignace Molnar
43 - 1968 - CUMHURBAŞKANLIĞI KUPASI Ignace Molnar
44 - 1969 - TSYD KUPASI Trian Ionescu
45 - 1969 - 1970 TÜRKİYE LİGİ Trian Ionescu
46 - 1973 - BAŞBAKANLIK KUPASI Waldir Pereira Didi
47 - 1973 - CUMHURBAŞKANLIĞI KUPASI Waldir Pereira Didi
48 - 1973 - TSYD KUPASI Waldir Pereira Didi
49 - 1973 - 1974 FEDERASYON KUPASI Waldir Pereira Didi
50 - 1973 - 1974 TÜRKİYE LİGİ Waldir Pereira Didi
51 - 1974 - 1975 TÜRKİYE LİGİ Waldir Pereira Didi
52 - 1975 - CUMHURBAŞKANLIĞI KUPASI Waldir Pereira Didi
53 - 1975 - TSYD KUPASI Waldir Pereira Didi
54 - 1976 - TSYD KUPASI Abdullah Gegiç
55 - 1977 - 1978 TÜRKİYE LİGİ Toma Kaloperoviç
56 - 1978 -TSYD KUPASI Toma Kaloperoviç
57 - 1978 - 1979 FEDERASYON KUPASI Necdet Niş
58 - 1979 - 1980 TSYD KUPASI Ziya Şengül
59 - 1980 - BAŞBAKANLIK KUPASI Ziya Şengül
60 - 1980 - TSYD KUPASI Friedel Rausch
61 - 1982 - SİLAHLI KUVVETLER DONANMA VAKFI Branko Stankoviç
62 - 1982 - TSYD KUPASI Branko Stankoviç
63 - 1982 - 1983 TÜRKİYE LİGİ Branko Stankoviç
64 - 1982 - 1983 FEDERASYON KUPASI Branko Stankoviç
65 - 1983 - SİLAHLI KUVVETLER DONANMA VAKFI Branko Stankoviç
66 - 1984 - SİLAHLI KUVVETLER DONANMA VAKFI Todor Veselinoviç
67 - 1984 - CUMHURBAŞKANLIĞI KUPASI Todor Veselinoviç
68 - 1984 - 1985 TÜRKİYE LİGİ Todor Veselinoviç
69 - 1985 - SİLAHLI KUVVETLER DONANMA VAKFI Todor Veselinoviç
70 - 1985 - CUMHURBAŞKANLIĞI KUPASI Todor Veselinoviç
71 - 1985 - TSYD KUPASI Todor Veselinoviç
72 - 1986 - TSYD KUPASI Todor Veselinoviç
73 - 1988 - 1989 TÜRKİYE LİGİ Todor Veselinoviç
74 - 1989 - BAŞBAKANLIK KUPASI Todor Veselinoviç
75 - 1990 - CUMHURBAŞKANLIĞI KUPASI Ömer Kaner
76 - 1993 - BAŞBAKANLIK KUPASI Holger Osieck
77 - 1994 - TSYD KUPASI Holger Osieck
78 - 1995 - TSYD KUPASI Carlos Alberto Parreira
79 - 1995 - 1996 TÜRKİYE LİGİ Carlos Alberto Parreira
80 - 1998 - BAŞBAKANLIK KUPASI Otto Bariç
81 - 1998 - ATATÜRK KUPASI Joachim Löw
82 - 2000 - 2001 TÜRKİYE LİGİ Mustafa Denizli
83 - 2003 - 2004 TÜRKİYE LİGİ Christoph Daum

ÖZEL KUPALAR

1 - 1913 - 1914 Osmanlı İttihat ve Terakki Cemiyeti Kupası
2 - 1920 - 1921 Union Clup Kupası
3 - 1920 - 1921 Turnuva Kupası
4 - 1920 - 1921 Şehzade Abdülhalim Kupası
5 - 1921 - 1922 Hilaliahmer Kupası
6 - 1921 - 1922 Türkiye İdman Cemiyeti Kupası
7 - 1923 - 1924 Spor Alemi Kupası
8 - 1923 - 1924 General Harrington Kupası
9 - 1925 - 1926 Teyyare Cemiyeti Kupası
10 - 1936 - 1936 19 Mayıs Stad Kupası
11 - 1939 - 1940 Cumhuriyet Bayaramı Kupası
12 - 1947 - 1948 Makbut Cemiyeti Kupası
13 - 1948 - 1949 İzmir Fuar Kupası
14 - 1949 - 1950 Son Saat Kupası
15 - 1950 - 1951 Gazeteciler Cemiyeti Kupası
16 - 1951 - 1952 Eva Peron Kupası
17 - 1952 - 1953 Akın Gazetesi Kupası
18 - 1952 - 1953 Fuar Kupası
19 - 1952 - 1953 Ege Expres Kupası
20 - 1952 - 1953 Çanakkale Abide Kupası
21 - 1953 - 1954 Embros Gazetesi Kupası
22 - 1953 - 1954 Atatürk Stadı Kupası
23 - 1953 - 1954 Fuar Kupası
24 - 1953 - 1954 Ankara Telgraf Kupası
25 - 1954 - 1955 Doğubank Kupası
26 - 1955 - 1956 Üçler Dostluk Kupası
27 - 1957 - 1958 19 Mayıs Stadı 2.Kupası
28 - 1957 - 1958 Mülkiye Kupası
29 - 1958 - 1959 Bursa Yangını Kupası
30 - 1958 - 1959 Vali Dilaver Argun Kupası
31 - 1959 - 1960 Adana Kupası
32 - 1959 - 1960 Cemal Gürsel Kupası
33 - 1965 - 1966 Ali Sami Yen Kupası
34 - 1972 - 1973 Zafer Kupası
35 - 1973 - 1974 Hasan Tahsin Kupası
36 - 1974 - 1975 Silahlı Kuvvetler Kupası
37 - 1974 - 1975 1. Zafer Kupası
38 - 1975 - 1976 2. Zafer Kupası
39 - 1976 - 1977 Van Depremi Kupası
40 - 1980 - 1981 Berlin Kupası
41 - 1980 - 1981 Vatan Kupası
42 - 1981 - 1982 Westfalya Kupası


ALINAN KUPA SAYISI

İSTANBUL FUTBOL LİGLERİ 16
İSTANBUL ŞİLDİ 4
İSTANBUL KUPASI 1
MİLLİ KÜME 6
TÜRKİYE FUTBOL ŞAMPİYONASI 3
SPOR-TOTO KUPASI 1
DONANMA KUPASI 4
BALKAN KUPASI 1
TSYD KUPASI 12
BAŞBAKANLIK KUPASI 8
CUMHURBAŞKANLIĞI KUPASI 6
TÜRKİYE + FEDERASYON KUPASI 4
ATATÜRK KUPASI 2
TÜRKİYE 1. LİGİ 15
TOPLAM 83

965 ten Günümüze Fenerbahçe

1965-1966 Yıllarındaki Kadrosu
Hazım - Ali - Şükrü - Bülent - Şeref - Ercan - Özer - Osman - Ogün - Yaşar - Ziya - Haldun - A.İhsan - Aydın - Birol - Varol - Şenol

1966-1967 Yıllarındaki Kadrosu
Hazım - Radoviç - Ali - Özcan - Şükrü - Numan - Tezer - Cengiz - Şeref - Özer - Ercan - Yılmaz - Ali İhsan - Osman - Yaşar - Abdullah - Birol - Canel - Selim - Canan - Lemiç - Nedim - Ogün - Ziya

1967-1968 Yıllarındaki Kadrosu
Yavuz - Şükrü - Levent - Şeref - Ercan - Yılmaz - Ogün - Fuat - Abdullah - Can - Yaşar - Hazım - Numan - Özcan - Selim - Raşit - Ziya - Nedim - Birol - Yakup - Erdinç - Özer - Serkan

1968-1969 Yıllarındaki Kadrosu
Rasim - K.Yavuz - Levent - Ümran - Yılmaz - Nunweiller - Serkan - Cenap - Can - Selim - Erdinç - Raşit - Nedim - Birol - Ogün - Yaşar - Fuat - Ercan - Ziya - Ali - Özcan - Şeref - Rüçhan - Şükrü - Numan - Abdullah - Salim

1969-1970 Yıllarındaki Kadrosu
Yavuz - Datçu - Şükrü - Levent - Numan - Nunweiler - Ercan - Yılmaz - Yaşar - Fuat - Abdullah - Ogün - Zeki - Can - Salim - Serkan - Ümran - Selim - Ziya

1970-1971 Yıllarındaki Kadrosu
Datcu - Yavuz - Niyazi - Şükrü - Ercan - Yılmaz - Timuçin - Levent - Fuat - Ziya - Cevher - Serkan - Osman - Canan - Bülent - Yaşar (1) - Ersoy - Cezmi - Yaşar (2) - Nedim - Ostojiç - Tacettin - Turgay - Muharrem - Salim - Önder - Numan - Kamil - Rasim - Gafur - Çetin

1971-1972 Yıllarındaki Kadrosu
Datcu - Yavuz - Niyazi - Şükrü - Ercan - Yılmaz - Timuçin - Levent - Fuat - Ziya - Cevher - Serkan - Osman - Canan - Bülent - Yaşar (1) - Ersoy - Cezmi - Yaşar (2) - Nedim - Ostojiç - Tacettin - Turgay - Muharrem - Salim - Önder - Numan - Kamil - Rasim - Gafur - Çetin

1972-1973 Yıllarındaki Kadrosu
Datcu - Şükrü - Yılmaz - Levent - Serkan - Ercan - Ostojiç - Nedim - Necati - Osman - Muharrem - Yavuz - Canan - Ersoy - Niyazi - Cevher - Rasim - Çetin - Önder - Necati - Gaffur - Timuçin - Ender - Ziya - Fuat - Yaşar - Çoşkun - Cemil

1973-1974 Yıllarındaki Kadrosu
Datcu - Adil - Timuçin - Yılmaz - Ziya - Alpaslan - Ersoy - İbrahim - Selaheddin - Mustafa - Osman - Cemil - Ender - Niyazi - Şükrü - Ercan - Haluk - Cevher - Serkan - İhsan - Turgay - Cumhur - Kamil - Turan - Önder

1974-1975 Yıllarındaki Kadrosu
Yavuz - Adil - Yılmaz - Alpaslan - Ziya - Serkan - Rüçhan - Zafer - Eyüp - Aydın - Abdullah - Ender - Yalkın - Mustafa - İbrahim - Osman - Selaheddin - Cemil - Onur - Emin - Ersoy

1975-1976 Yıllarındaki Kadrosu
Yavuz - Adil - Ender - Sabahaddin - Yılmaz - Nevruz - Emin - Alpaslan - Serkan - Raşit - Yenal - Zafer - Engin - Selahettin - Aydın - Engin - Osman - Ömer - Cemil - Ender - Ziya

1976-1977 Yıllarındaki Kadrosu
Adil - Yavuz - Cem - Nevruz - Yenal - Alpaslan - Ersoy - Engin - Ender - Ömer - Atilla - Zafer - Cemil - Aydın - Emin - Sabaheddin - Serkan - Bülent - Erdoğan - Önder - Yavuz (2) - Niyazi

1977-1978 Yıllarındaki Kadrosu
Fuat - İvançeviç - Cem - Çoşkun - Emin - Yenal - Önder - Bülent - Naci - Serkan - Tuna - Engin - Cemil - Aydın - Şevki - Bahri - Halil - Şinasi - Bülent - Onur - Oğuz - Antiç - Zafer - Halil - Kamran -Yaşar - Erhan - Alpaslan - Yavuz - İsmail

1978-1979 Yıllarındaki Kadrosu
Fuat - Yavuz - İvançeviç - Erol - Çoşkun - Erhan - Antiç - Cem - Engin - Şevki - Cemil - Alpaslan - Onur - Önder - İsmail - Hayri - Bülent - Tuna - Bahri - Şükrü - ****emal - Raşit - Şinasi - K.Alpaslan - Emin - İbrahim - Kamuran - Yenal - Bünyamin - Zafer

1979-1980 Yıllarındaki Kadrosu
Adem - Onur - Cem - Erol - Yaşar - Müjdat - Önder - Alpaslan - Mustafa - Tuna - Raşit - Büyük Mehmet - Önder - İsmail - Selçuk - Emin - ****emal - Cemil - İbrahim - K.İsmail

1980-1981 Yıllarındaki Kadrosu
Adem - Onur - Erol - Cem - Yaşar - Selçuk - Hasan - Müjdat - Tuna - Önder - Ali Kemal - Raşit - İsa - Fikret - Alpaslan - Mustafa - Suat - Sertaç - Sedat - Esat - Osman - Mehmet -B.Mehmet - İlkay

1981-1982 Yıllarındaki Kadrosu
Nurettin - Yaşar - Fikret - Mehmet - Cem - Erol - Sedat - Onur - Müjdat - Mustafa - K.Önder - Selçuk - İsa - NRıfkı - Güngör - Alpaslan - Hüseyin - Arif - Erdoğan Bahtiyar - Zafer - Osman - Hasan - Özcan - Mahmut

1982-1983 Yıllarındaki Kadrosu
Nurettin - Erdoğan - Güngör - Alpaslan - Cem - Müjdat - Mustafa - Arif - Çeleviç - Begoviç - İsa - Yaşar - Sedat - Selçuk - Hüseyin - Özcan - Mehmet - Mahmut - Onur - Önder - Metin - Sadettin - Hasan - Sertaç - Zafer - Suat - Bahtiyar - Alper - Osman - K.Hasan

1983-1984 Yıllarındaki Kadrosu
Yaşar - Erdoğan - Cem - Karaliç - K.Hasan - Engin - Arif - Müjdat - Selçuk - Önder - Mustafa - Nurettin - B.Hasan - İsmail - Erkan - Sedat - Cüneyt - Sefa - Onur - Repçiç - İlyas - Erhan - Özcan - Fikret - Mehmet

1984-1985 Yıllarındaki Kadrosu
Yaşar - Erdoğan - Sedat - Tuğrul - Onur - Müjdat - Hüseyin - İlyas - Repçiç - Engin - Selçuk - İsmail - Önder - Hasan - Arif -Abdülkerim - Şenol - Nurettin - Cem - Birol - Pesiç - Hayrettin - Turgay - Nadir - Cihat

1985-1986 Yıllarındaki Kadrosu
Nurettin - İsmail - Cem - Abdülkerim - Sedat - Erdoğan - Müjdat - Önder - Pesiç- Şenol - Engin - Selçuk - Yaşar - Onur - Hüseyin - Hasan - Tuğrul - Zafer - Yüksel - İlyas - Birol - K.Erdoğan - K. Hasan - Çoşkun - Doğan - Oğuz - Nadir

1986-1987 Yıllarındaki Kadrosu
Lukovcan - Yaşar - İsmail - Hasan - Müjdat - Cem - Tuğrul - Abdülkerim - Aykut - Önder - Pesiç - Zafer - Cihan - Şenol - Erdoğan - Kayhan - Yüksel - Osman - Birol Ergun - Hasan -Talat - Murat - Onur - Sedat - Nurettin - Hamdi - Bilal - Mustafa - Hüseyin

1987-1988 Yıllarındaki Kadrosu
Lukovcan - Oğuz - Nezihi - Pesiç - Sedat - Durmuş - Şenol - Erdi - Önder - Rıdvan - Kayhan - Birol - Cihan - Necdet - Bilal - Murat - Erol - Can - Engin - İsmail - Hasan - Abdülkerim - Murat - Osman - Müjdat - Gürhan - Gültekin - Hüseyin - Hamdi

1988-1989 Yıllarındaki Kadrosu
Schumacher - Can Barhan - Murat - İsmail - Nezihi - Müjdat - K. Şenol - Turhan - Oğuz Çetin - Hakan - Serdar - Erdi - Rıdvan Dilmen - Hasan - Aykut - Taygun - Ergin - B. Şenol - Sedat - Bilal - Durmuş Ali - Önder - Orhan

1989-1990 Yıllarındaki Kadrosu
Schumacher - Murat - Taygun - Hasan - Batur - Ergin - K.Şenol - Sedat - Bilal - Mustafa - Erdi - Serdar - Cafer - Rıdvan - B.Şenol - Zafer - Nezihi - Neşet - Oğuz - Nielsen - Aykut - Müjdat - Murat - İsmail - Durmuş - Vişnevski - Cevdet - Hakan - Turan - Şenol 3 - Vedat - Nejat - Can - Nurettin

1990-1991 Yıllarındaki Kadrosu
Schumacher - Yaşar - Erdi - Hasan - Müjdat - K.Şenol - Hayrettin - Ercan - Ergin - Hakan - B.Şenol - Bilal - Valdo - Vokri - Aykut - Neşet - A.Suphi - İsmail - Gökhan - Turhan - Oğuz - Şenol 3 - İvan - Ertunç - Ercan - Semih

1991-1992 Yıllarındaki Kadrosu
Engin - Turan - Soczynski - B.Şenol - Ercan - Nuri - Gökhan - Hakan - Vokri - Müjdat - Oğuz - Semih - K.Şenol - Tanju - Aykut - Ümit - Levent - Sercan - Sako - Gerson - A.Suphi - Turhan - Neşet - Rıdvan

1992-1993 Yıllarındaki Kadrosu
Engin - Müjdat - Tanjga - Semih - İsmail - Ümit - Hakan - İlker - Oğuz - Stoilov - Novak - Tanju - Aykut - Altay - Arif - A.Suphi - Şenol - Faruk - Ahmet - Rıdvan - İlker - İbrahim - Yüksel - Can - Nuri - Gerson - Gökhan - Turhan - Mustafa - Ülken - Barış

1993-1994 Yıllarındaki Kadrosu
Engin - Emre - Semih - Wagenhaus - Oğuz - Mecnur - Müjdat - Tayfur - Hotiç - Bülent - İlker - Altay - Kemalettin - Sadettin - Burhan - Aygün - Kerem -Rıdvan -Cengiz - Volkan - Ayvaz - Hakan - Nuri - Kazım - Nielsen - Uche - Aykut

1994-1995 Yıllarındaki Kadrosu
Rüştü - Engin - Nuri - Müjdat - Kemalettin - Semih - Tayfur - Uche - Emre - Dursun - Turhan - Burhan - Ali Nail - Hakan - Kerem - Mustafa - Aygün - Toprak - Oğuz - Nielsen - Aykut - Pingel - İlker - Nuri - Mecnur - Kazım - Mustafa - Bülent - Feyyaz - Murat

1995-1996 Yıllarındaki Kadrosu
Rüştü - Murat - İlker - Uche - Högh - Oğuz - Erol - H.İbrahim - Tayfun - Tarık - Bülent - Boliç - Kemalettin - Feyyaz - Aykut - Aygün - A.Nail - Emre - Serkan - Atkinson - Saffet - Engin - Ahmet

1996-1997 Yıllarındaki Kadrosu
Rüştü - İlker - Uche - Högh - K.Saffet - Kemalettin - H.İbrahim - Tayfun - Bülent - Boliç - Okacha - Özkan - Kostadinov - Fevzi - Saffet - Erol - Tuncay - Tarık - Aygün - Mustafa - Murat - Sedat - Benhur - Kerem - Öner - Mustafa Katip

1997-1998 Yıllarındaki Kadrosu
Rüştü - Fevzi - Tarık - H.İbrahim - Uche - Kemalettin - Högh - Saffet - Erol - Taner - Tayfun - Mustafa - Boliç - Okacha - Sabin - B. Saffet - K.Saffet - Serkan - H.Kara - Ali Nail - Atilla - İlker - Murat - Selahattin - Tuncay - Kubilay - Moshoeu - Faruk

1998-1999 Yıllarındaki Kadrosu
Rüştü - İlker - Uche - Erol - Mustafa - Saffet - Moshoeu - Murat Y. - Tayfun - Moldovan - Baliç - Murat S.- Erkan - Serkan - Metin - Kemalettin - Boliç - Sergio - Taner - Faruk - Högh - Dimas - Oğuz D. - Sergen - Güvenç - Murat Ş. - H. İbrahim - Ömer - Ali - Murat B.

1999-2000 Yıllarındaki Kadrosu
Rüştü - Mustafa - Ogün - Alpay - Sergen - Moshoeu - Murat Y. - Abdullah - Tayfun - Boliç - Faruk - Engin - Serkan - Erkan - Güvenç - Ali - Tufan - Aygün - Johnson - Saffet - - Moldovan - Preko - Mehmet - Kemalettin - Tufan - Metin D. - Uche - Ömer - S.Oulare

2000-2001 Yıllarındaki Kadrosu
Rüştü - Oğuz - Recep - Uche - Mustafa - Ogün - Z.Mirkoviç - Abdullah - Ali G. - N. Lazetiç - H.Revivo - Baliç - Andersson - Moshoeu - Tufan - Yusuf - Gökhan - Serhat - Rapaiç - Johnson - Serkan - Mert - Bilal - Gökhan - Celil - Semih -Adem - Erhan - Orhan

2001-2002 Yıllarındaki Kadrosu
Rüştü - Oğuz - Recep - Uche - Mustafa - Ogün - Z.Mirkoviç - Abdullah - Ali G. - N. Lazetiç - H.Revivo - Andersson - Tufan - Yusuf - Gökhan - Serhat - Rapaiç - Serkan - Mert - Bilal - Gökhan - Ceyhun - Oktay - Hakan - Fatih - Simao - Ümit - Semih - Adem - Erhan - Orhan

2002-2003 Yıllarındaki Kadrosu
Rüştü - Oğuz - Recep - Volkan - İsmail - Ümit - Mustafa - Ogün - Z.Mirkoviç - Fatih - Hakan - Ali Akdeniz - Ceyhun - Cem - Abdullah - Yusuf - Erman - S.Johnson - kemal - Ali Güneş - M.Steviç - Erhan - Serhat - S.Rebrov - V.Beschastnykh - Tuncay - Semih

2003-2004 Yıllarındaki Kadrosu
Recep - Volkan - Ümit - Fatih - F.Luciano - İsmail - Can - M.Hanefi - M.Alper - S.Tomas - I.R.Petkov - Servet - Yusuf - Ali Güneş - Hakan - Erhan - Kemal - Selçuk - M.Aurelio - Olcan - Tuncay - P.V.Hooijdonk - Serhat - Semih - S.Rebrov

Fenerbahçe Tarihinin En Önemli İsimleri

Aktuna, Ercan
(İstanbul 1940- ) Futbola İstanbulspor'da başladı. (1957)
Fenerbahçe'ye transfer oldu (1965). Fenerbahçe'de 2 kupa, 3 lig şampiyonluğu olan kadroda yer aldı. Kaptanlık yaptı. 29 kez yer aldığı Milli Takımın 5 kez kaptanlığını yaptı. Oyun kurmadaki ustalığı ve hava toplarındaki hakimiyeti ile tanındı. Fenerbahçe'de menajer ve yönetici olarak görev aldı. Milliyet'te spor yazarlığı yaptı.

Altıparmak, Ogün
(Adapazarı 1942- )İzmir Karşıyaka'dan Fenerbahçe'ye geçti. (1963). Takımımızın 4 lig şampiyonluğu kazanan kadrosunda yer aldı. 16 golle gol kralı oldu. ABD'de bir süre futbol oynadı (1970-71). Sağaçık ve santrafor oynadı. 32 kez yer aldığı Milli takıma 2 kez kaptanlık yaptı.

Arca, Sabih
(İstanbul 1901-1981) Fenerbahçe'de yetişti ve ün yaptı. Takımımızın forması ile 215 maçta yer alıp 64 gol attı. İlk Milli futbol takımımızda sol iç olarak yer aldı. Milli formayı 9 kez giydi

Arıcan, Fikret
(İstanbul 1911- ) Futbola Fenerbahçe'de başladı (1923). A takımına 17 yaşında alındı. Üstün tekniği ile takımın değişmez elemanı oldu. Futbol yaşamının kısa bir süresi Ankara Demirspor'da geçti Toplam 24 yıllık futbol yaşamını Fenerbahçe'de noktaladı. Milli formayı 8 kez giydi. Kulübümüzde antrenörlük ve başkanlık yaptı. Kefal lakabı ile tanındı.

Arman, Cihat
(İstanbul 1918- ) Futbola 15 yaşında başladı. Ankaragücü genç takımında başladı. Genç takımdan iki maçtan sonra A takımına alındı. 18 yaşında Ankara Karmasına seçildi. Güneş (İstanbul) Kulübü'ne transfer oldu (1936). Kulübün kapanması üzerine Fenerbahçe'ye geçti. Takımımızın forması altında 308 kez sahaya çıktı. Büyük ün yaparak, Uçan Kaleci lakabını taşıdı. İkinci Dünya Savaşı döneminde Milli maçların olmaması nedeniyle Milli formayı 13 yılda ancak 13 kez giyebildi. 1949'da son Milli maçında hem kaptanlık hem çalıştırıcılık hemde kalecilik yaptı. Futbolu 1951'de bıraktı. Teknik direktörlük yaptı.

Bartu, Can
(İstanbul 1936- ) Spora Fenerbahçe'de basketbol ile başladı. Basketbol Milli takımında 6 kez yer aldı. Fikret Arıcan'ın ön ayak olması ile futbolu seçti. Başarılı maçlar çıkardı. 1961'de İtalya'nın Fiorentina takımına transfer oldu. Venezia ve Lazio'da teknik zarif oyunu ile iz bıraktı. 1967'de Fenerbahçe'ye döndü. Formamız altında 326 maç oynadı. Türkiye Romanya maçında Turgay'ın sakatlanması üzerine kalecilik de yaptı. (1958-son 7 dakika). Avrupa Kupalarında final maçı oynayan ilk Türk futbolcusu oldu. (Fiorentina-Glasgow Rangers, 1.1.1961)

Bastoncu, Naci
(Trabzon 1914- ) Futbola Trabzon Lisesi'nde başladı. Fenerbahçe'ye girdi (1934). Sarı-Lacivertli forma altında 388 maçta oynadı. 232 gol attı. "Taka" lakabıyla ün yaptı. Forvetin her yerinde oynadı.

Baydar, Alaattin
(Istanbul 1901-1986) Futbola Fenerbahçe'de başladı. İlk Milli Takım'da sağ iç olarak yer aldı. Fenerbahçe'nin kurucularından Nasuhi Baydar'ın kardeşi. Milli formayı 16 kez giydi. Polonya'ya 1 gol attı. "Ala" lakabı ile tanındı. Fenerbahçe'nin sembol futbolcularından oldu.

Birol, Şenol
(Rize 1938- ) Sarıyer, Beşiktaş, Fenerbahçe, Karşıyaka ve Rizespor'da oynadı. Beşiktaş'ta 1 lig şampiyonluğu yaşadıktan sonra Fenerbahçe'ye transfer oldu (1958). Takımımızda 2 lig şampiyonluğu gördü. Özellikle kafa vuruşları ile tanındı. Milli formayı 8 kez giydi.

Çetin, Oğuz
(Sapanca 1963- ) Futbola 1978 yılında Sakaryaspor genç takımında başladı. 2 yıl Almanya'da kaldı ve Sakaryaspor A takımında başarılı oldu. Fenerbahçe'de son dönemin en başarılı ve teknik futbolcularından biri olarak nitelendi. Türk futbol tarihinde Milli formayı en çok giyen oyuncu oldu. 1996-97 sezonunda Başkan Ali Şen'in şok bir kararı ile Aykut Kocaman ile birlikte İstanbulspor'a transfer oldular. Daha sonra 2000-2001 yılında Fenerbahçe'ye geri dönerek yardımcı antrenör olarak Mustafa Denizli ve Werner Lorant ile çalıştı.

Deringör, Halit
(Istanbul 1922- ) Fenerbahçe'de 330 maç yaptı, 107 gol attı. Bu forma altında 3 lig, 3 milli lig şampiyonluğu gördü. Milli Takımda 5 kez yer aldı. Bursa Acar İdman Yurdu'nda futbol oynadı, antrenörlük yaptı, spor yazarlığı yaptı.

Dilmen, Rıdvan
(Nazilli, 1962- ) Spora atletizm ile başladı. Futbola yöneldi ve Muğlaspor formasını giydi. Boluspor'a transfer olup golcü nitelikleri ile tanındı. Daha sonra Sarıyer formasını giydi ve ardından Fenerbahçe'nin başarılarında en büyük payı aldı. Olağan üstü çabukluğu, golle buluşması ile son dönemde Fenerbahçe'nin ve futbolun sembol isimlerinden biri oldu. Şeytan lakabıyla tanındı. 1989-90 sezonunda Fenerbahçe - Trabzonspor maçında Yesiç'in sakatlaması ile sakatlandı. 1994-95 sezonunda futbolu fıraktı. Fanatik Gazetesinde spor yazarlığı yaptı. 1996-97 futbol sezeonunda Ali Şen'in yetkisi ile Fenerbahçe'de tam yetkili menajerliğe geçti. Sezon sonunda görevine son verildi, daha sonra TV programlarına yorumcu olarak katılan Rıdvan Dilmen 1998-99 sezonunda 2. ligde 0 puanla son sırada bulunan Vanspor'un başına geçti, Vanspor'u şampiyon yaptı. 1999-00 sezonunda Fenerbahçe'nin başına teknik direktör olarak geçti. 6. hafta istifa etti. Lig TV'de yorumculuk yaptı.

Eratlı, Alpaslan
(Istanbul 1948- ) Futbola İstanbulspor'da başladı. Fenerbahçe'de ün yaptı ve futbolumuzun unutulmaz liberoları arasına girdi. Geri dörtlüde solbek ve libero olarak oynadı. 1978'de sakatlandı, 1 yıl aradan sonra tekrar sahalara döndü. İstanbulspor'da 4 Fenerbahçe'de 20 olmak üzere toplam 24 kez milli formayı giydi.

Ersoy, Şükrü
(Istanbul, 1931- ) Futbola Fenerbahçe genç takımında başladı. Vefa'da file bekçiliği yaptıktan sonra Fenerbahçe'ye döndü. 2 İstanbul, 2 Avusturya'nın Salzburg takımına transfer oldu (1961). 8 kez milli oldu. Teknik direktörlük yaptı.

Kırcan, Fikret
(Istanbul 1920- ) Futbola Fenerbahçe'de başladı. 1935'de A takımına alındı. Fenerbahçe forması altında 412 maçta 139 gol attı. Sarı Lacivertli forma altında 6 kez şampiyonluk yaşadı. Çalımları ve son derece estetik futbolu ile iz bıraktı. 1956'da futbolu bıraktı. Futbol Federasyonu ve Fenerbahçe'de yöneticilik yaptı.

Kiraz, Sabri
(Istanbul 1918-1985) Fenerbahçe genç takımında yetişti. Takımımızın kalesini 36 maçta koruduktan sonra çalıştırıcılık yaptı. Milli takım teknik direktörülügü görevinde bulundu. (1970-78). Futbol Federasyonu Eğitim Dairesi'nde görev yaptı.

Kocaman, Aykut
(Geyve 1965- ) Futbola Altınmızrak'ta başladı. (1980). Sakaryaspor'a geçti ve başarılı bir forvet elemanı olarak tanındı. (1984-85). Fenerbahçe'ye transfer oldu. Fenerbahçe'de 3 kez gol kralı oldu. Kral lakabıyla anıldı. 1995-96 sezonunun 32. haftasında Avni Aker stadında Trabzonspor Fenerbahçe'nin 2. golünü atarak Fenerbahçe'yi şampiyonluğa taşıdı. İstanbulspor'da Teknik Direktörülük yaptı.

Küçükandonyadis, Lefter
(Istanbul 1925- ) Türk futbolunun sembol ismi. Futbola Taksim'de başladı. Fenerbahçe'de 1947'de yer aldı. İtalya'nın Fiorentina ve Fransa'nın Nice takımlarının formalarını giydi (1951-53). Dönüşünde tekrar Fenerbahçe'de oynadı. Takımımızın forması altında 2 İstanbul Profesyonel lig, 3 Türkiye şampiyonluğu yaşadı. Gol Kralı oldu (1953-54). Milli Takım formasını 50 kez giydi. Futbol Federasyonu'nun "Altın Şeref Madalyası"nı alan ilk futbolcu oldu. Milli takımda 8 kez kaptanlık yaptı. 1963'te futbolu fıraktıktan sonra Yunanistan'ın Egaleo, Güney Afrika'nın Johannesburg takımlarında futbolcu ve antrenör olarak yer aldı. Daha sonra Samsunspor, Orduspor, Mersin İdmanyurdu ve Boluspor'da teknik direktörlük yaptı. Büyük futbolculuğu ile Ordinaryüs olarak tanımlandı.

Öztüna, Ergun
(Izmir 1937- ) Futbola İzmir'de başladı. Karşıyaka'da oynadı. Fenerbahçe'ye girdi (1956). Karşıyaka'ya döndü ve Nazillispor'da oynadıktan sonra Fenerbahçe'ye dönüş yaptı. Takımıızın forması ile 2 İstanbul, 1 Türkiye Ligi şampiyonluğu yaşadı. Avusturya'da oynadı. Yüksek tekniği nedeniyle "Puskas Ergun" olarak tanımlandı. FEnerbahçe ve Milli Takım'da teknik adam olarka görev yaptı.

Sargın, Burhan
(Ankara 1929- ) Futbola Hacettepe'de başladı. Fenerbahçe'ye transfer oldu (1951). Adalet'te 2 yıl oynadıktan sonra tekrar döndü. Milli Takım'da 8 kez yer aldı. 1954 Dünya Kupası elemelerine İspanya'ya attığı golle Türkiye'ye final yolunu açtı. Santrafor ve iç oyuncusu olarak Canavar lakabı ile Milli takım'da 8, Fenerbahçe'de 112 golün sahibi oldu.

Sporel, Zeki Rıza
(Istanbul 1898-1969) Fenerbahçe A takımına 15 yaşında girdi. Takımızın formasını 18 yıl boyunca giydi. 332 maçta 470 gol atmak başarısını gösterdi. Milli formayı 16 kez giydi. 10 kez kaptanlık yaptı. Milli takıma toplam 159 gol kazandırdı. Son derece istikrarlı ve başarılı futbolu ile hem Fenerbahçe'nin hem de Türk futbolunun yetiştirdiği önemli isimlerinden biri oldu. Üstad lakabı ile tanındı. Futbolu 1934'te bıraktı. Tenis dalında Türkiye'yi temsil etti. Yöneticilik yaptı. Su sporları Federasyonu ve Fenerbahçe Kulübü başkanlıklarında bulundu.

Şengül, Ziya
(Istanbul 1944- ) Futbola Ankara PTT'de başladı (1958(. Fenerbahçe'ye transfer oldu (1964). Daha sonra transfer olduğu Fenerbahçe'de son dönemin en başarılı defans elemanlarından biri oldu (1965). Takımımız ile 5 lig, 2 kupa şampiyonluğu yaşadı. Fenerbahçe ve Milli Takıma kaptanlık yaptı. Milli formayı 20 kez giydi. Futbolu Fenerbahçe - Trabzonspor jubile maçında bıraktı. (1975).

Turan, Cemil
(Istanbul 1947- ) Sarıyer kulübünde parladı. İstanbulspor'a geçti (1968). Fenerbahçe'ye transfer oldu (1972). ve futbolu takımımızda bıraktı (1980). Türk futbolunun gelmiş geçmiş en usta golcülerinden biri olarak ün yaptı. Kısa mesafelerdeki sürati, rakip savunma oyuncularını geçişi ve gol vuruşlarıyla Milli takımın da asları arasında yer aldı. Üç defa gol kralı oldu: (1974-75, 14 Gol), (1975-76, 17 gol), (1977-78, 17 gol). yılın sporcusu seçildi (1977). 43'ü A takımda olmak üzere 54 maçta milli formayı giydi. Altın şeref madalyasını kazandı. Milli Takım'da iken 20 gol attı.

Uluğ, İsmet
(Istanbul 1901-1975) Futbol ve boks dallarının yıldız sporcularından, spor adamı. Fenerbahçe'de 4 şampiyonluk yaşadı. Özverili, mücadeleci futbolundan dolayı Yavuz lakabı ile tanındı. Fenerbahçe'de kaptanlık yaptı, sembol oldu. Milli takım formasını 11 kez giydi. Fenerbahçe başkanlığı görevinde bulundu. (1962-66)

Yetkiner, Müjdat
(Istanbul 1961- ) Futbola Altınmızrak takımında başladı. Fenerbahçe genç takımına girdi (1979). A takımı kadrosuna alındı. Orta saha ve libero olarak başarılı oldu. 19 A, 14 Ümit, 10 A Genç olmak üzere Milli takımda 43 kez yer aldı.

Yula, Selçuk
(Ankara 1959- ) Şekerspor'da oynadı. Transfer olduğu Fenerbahçe'de golcülülüğü ve penaltı atışları ile tanındı. Fenerbahçe'de gol krallıkları (1981-82, 16 gol), (1982-83, 19 gol) kazandı. F. Almanya'da Blav Weiss takımına geçti, bir sezon oynadı (1986). 14 kez oynadığı Milli Takımda 3 kez kaptanlık yaptı. Sarıyer'de oynadı.

REKORLAR

- Fenerbahçe bir sezonda hiç gol yemeden şampiyon olup bir DÜNYA REKOR'u kırdı. (1922-1923)
- Fenerbahçe tarihinde 83 kez resmi lig ve kupa şampiyonu olup en çok şampiyon olan takım olmuştur. Fenerbahçe'yi 75 şampiyonlukla Galatasaray izliyor.
- Fenerbahçe Resmi ve Resmi olmayan Kupalarla Türkiye'de en fazla Kupaya sahip olan takımdır. (Futbol: 124 kupa) Fenerbahçe Ayrıca Tüm Sporların toplam kupalarında da Türkiye'de en fazla kupaya sahip olan kulüptür.
- Fenerbahçe ayrıca tüm sporların toplam kupalarında da Türkiye'de en fazla kupaya sahip olan kulüptür.
- Fenerbahçe Türkiye Profesyonel 1. Futbol liginde ilk şampiyonluğu yaşayan takımdır.
- Fenerbahçe 1967 yılında Balkan Kupasını ilk kazanan Türk takımı oldu.
- Fenerbahçe 1967-1968 yılında tam 5 kupa birden kazanarak bir rekora imza attı. (Lig şampiyonluğu, Türkiye kupası, Cumhurbaşkanlığı, Spor-Toto ve Balkan kupası)
- Fenerbahçe ayrıca 1969-1970 sezonunda kalesinde sadece 6 gol görerek, çok büyük bir rekora daha imza attı.
- Fenerbahçe 1988-1989 Sezonunda Rakip Kalelere 36 maçta tam 103 gol göndererek Türkiye Liglerinde bir sezonda en fazla gol atan takım unvanına sahip oldu.
- En iyi performansa sahip olan takım. (1988-1989 sezonu 36 maçta, 29 galibiyet, 6 beraberlik, 1 mağlubiyet - Başarı ortalaması: %88.Cool
- Futbolcusu bir maçta en çok gol atan takım. (Tanju Çolak, 6 gol, Fenerbahçe - Karşıyaka: 7-1, 1992-1993 sezonu, 14.hafta)
- Fenerbahçe 1996-1997 yıllarında ilk kez katıldığı şampiyonlar liginde, Kendi sahasında 40 Yıl (56 maç) hiç yenilmeyen İngiliz takımı Manchester United'i deplasmanda Boliç'in 78. dakikada attığı golle yenerek, AVRUPA REKOR'u kırdı.
- Türkiye'nin internette sayfaları bulunan ilk spor kulübümüzdür.
- Atatürk'ün, stadına büstünün konmasına izin verdiği tek kulübümüzdür.
- Aynı sezon A, B ve Genç Takımı yenilgisiz 3 İstanbul Şampiyonluğu birden kazanan tek kulübümüzdür. (1932-1933 Sezonu)
- Bir futbolcusu için jübile düzenleyen ilk kulübümüzdür. (Lefter Küçükandonyadis - 1964)
- Bir futbolcusu Dünya Karmasında oynayan ilk kulübümüzdür. (İsa Ertürk)
- Bir futbolcusu, yabancı bir milli takımı çalıştıran tek kulübümüzdür. (Koço Negroponti, Yunanistan)
- Atletizm'de uluslararası yarışmalar düzenleyen tek kulübümüzdür.
- Atletizm'de takım halinde yurtdışına çıkan tek kulübümüzdür. (Atina, 1951)
- Atletizm'de Avrupa Şampiyonu olan tek kulübümüzdür. (1993)
- Olimpiyat Oyunları'nd madalya kazanan tek Türk atletinin mensup olduğu kulüptür. (Ruhi Sarıalp)
- Bir spor dalında ülkemizi ilk kez takım halinde temsil eden kulubümüzdür. (1930 Balkan Tenis Şampiyonası)
- Uluslararası yarışmalarda birinci gelen ilk Türk kürekçisinin mensup olduğu kulüptür....[/b]
 
Kayıt
14 Nisan 2007
Mesajlar
458
Beğeniler
0
Şehir
Bar
Hacım aşşagı in in in bitmio sayfa :mrgreen: Biz bunu artık 2 saatte okuruz nede olsa Fenerliyiz :mrgreen:
 
Kayıt
16 Nisan 2007
Mesajlar
4.158
Beğeniler
11
Şehir
Yeşilpınar
Server
Efes
Takımı
Fenerbahce
CooLLer demiş ki:
Ohhhh iyi uzun muzun ben gerekli yerleri okudum ama alıntı degilse bence bi yerde hata var. detective
Nerede Hata Var.. Question
 
Kayıt
16 Nisan 2007
Mesajlar
4.158
Beğeniler
11
Şehir
Yeşilpınar
Server
Efes
Takımı
Fenerbahce
gRaNdFlaSh demiş ki:
mazınde bı g...lük yatar kavşak fenerbahhceee ne mutlu senı saapana kavsak fenerbahcee zuahahah :lolmuch: extraokk
Sen Ne Dion Kardeş???

Kavşak...G...lük
Argo Konuşmak Yasaktır....
 
Kayıt
13 Ağustos 2007
Mesajlar
3.022
Beğeniler
0
Şehir
ora bura şura bide ora
fan kılapımımıza yassaydın kısaca keşke .. ama bu kadar buyuk bir takımında tarihcesı uzun oluyor napalım bu sadece özetinin özetinin özetinin özetinin özetinin özetinin özetinin özetinin özetinin özetinin özetinin özetinin özetinin özeti. :mrgreen:
 
Yukarı Alt