Kayıt
11 Kasım 2007
Mesajlar
7.839
Beğeniler
0
b_20080911012728_facebooklogo.jpg


Facebook Nedir?


Facebook insanların arkadaşlarıyla iletişim kurması ve bilgi alış verişini sağlayan bir sosyal ağ web sitesidir. 4 Şubat 2004 tarihinde Harvard Üniversitesi 2006 sınıfı öğrencisi Mark Zuckerberg tarafından kurulan facebook, öncelikle Harvard öğrencileri için kurulmuştu. Daha sonra Boston civarındaki okulları da içine kapsayan facebook, iki ay içerisindeki Ivy Ligi okullarının tamamını kapsadı. İlk sene içerisinde de; Amerika Birleşik Devletleri'ndeki tüm okullar facebook'da mevcuttu. Üyeler önceleri sadece mevzu bahis okulun e-mail adresiyle (.edu, .ac.uk vs.) üye olabiliyordu. Daha sonrasında da ağ içine liseler ve bazı büyük şirketlerde katıldı. 11 Eylül 2006 tarihinde ise facebook tüm e-mail adreslerine, bazı yaş sınırlandırmalarıyla açıldı. Kullanıcılar diledikleri ağlara; liseleri, çalışma yerleri ya da yaşadığı yerler itibariyle katılım gösterebilmektedirler.

2007 Temmuz ayı itibariyle de; 34 milyon kullanıcısıyla Dünya'nın en büyük Üniversite tabanlı kullanıcılarına sahip oldu.

Alexa istatistiklerine göre facebook 20 Ekim 2007 itibariyle; Dünya'nın en fazla ziyaret edilen 7'inci sitesidir. Bunun yanı sıra; Kanada, Güney Afrika ve Norveç'in en fazla ziyaret edilen sitesi; İngiltere ve İsveç'in 2. en fazla ziyaret edilen sitesi, Mısır ve Panama'nın 3., Amerika Birleşik Devletleri, Avustralya ve Türkiye'nin de 5. en fazla ziyaret edilen sitesidir.

Facebook ismini "paper facebooks"'dan alır. Bu form A.B.D. üniversitelerinde okulların öğrencilerine, öğretmenlere ve çalışanlara doldurduğu onları tanıtan bir formdur.

İşlevi:

Site kullanıcılara ücretsizdir ve gelirini banner reklamlarından ve sponsor gruplarından almaktadır (Nisan 2006'da gelirlerin haftalık $1.5 milyon olduğu öne sürülmüştür). Kullanıcılar profilleri fotoğrafları, ilgi alanları, gizli ya da açık mesajları ve arkadaş grupları sergilemektedir. Profillerin gösterimi arkadaşlara veya belli ağ dışındakilere karşı limitlendirilebilir. TechCrunch'a göre; A.B.D.'deki üniversitelerdeki öğrencilerin %85'inin facebook'da bir hesabı bulunmakta ve bunların %60'ı her gün bağlanmaktadır. %85 her hafta, %93 her ay bağlananlar arasındadır. Facebook sözcüsü Chris Hughes ise kullanıcıların her gün ortalama 19 dakika facebook'da vakit geçirdiğini söylemektedir.

Site özellikleri Forumsende.com dan iyi olmasın :

The Wall The Wall (duvar) kullanıcıların sayfalarında arkadaşları tarafından mesaj atılmasını sağlayan bir özelliğidir. Bir kişinin duvarı profilini görebilen herkese açıktır ve diğer kullanıcıların buraya gönderdikleri mesajlar News Feed bilgi akışında da sunulmaktadır. Bir çok kullanıcı arkadaşlarına kısa ve geçici mesajlar bırakmaktadır. Daha gizli mesajlar ise Messages kısmında verilmektedir; bu da kullanıcının gelenler kutusuna gitmektedir.

Temmuz 2007 itibariyle; facebook duvarlara dosya ekleme izni de vermiştir, daha öncesindeyse sadece yazı yazılabiliyordu



FaceBook Sıkça Sorulan Sorular

1 - Okulumu yazdıgımda Facebook kabul etmiyor
Okullar için Türk okullarından çok azı var. O yüzden kabul etmiyordur. o yüzden o şıkkı seçerken “None of Above” u seçiniz.



2 - Dogum Tarihimi yazdıgımda kabul etmiyor
Facebook 18 yaşından büyüklerin siteye üye olmasını şart koymuş. Bunu aşmamız için dogru bir yolumuz yok ama ille üye olmak istiyorsak Dogum yılımızı 18 yaş veya üstü olacak gibi ayarlayıp siteye kayıt olabiliriz. Tabiki ben bunu uygun görmüyorum.



3 - FaceBook’a girişi nereden yapıyoruz
Sitenin solunda kalan “Email” ve “Password” yazan yerden giriş yapabilirsiniz.



4 -Eski arkadaşlarımı buldum ama arkadaş listeme ekleyemiyorum
Soldaki “Search” den aramak istediğiniz kişinin adını soyadını yazıyorsunuz. Daha sonra gelen ekranda kişilerin sıralandıgı yerde sag tarafta “View Friends” yazan yerin altında “Add to Friends” yazan bir yer var. Ona tıklıyoruz. Karsımıza gelen ekranda “Add Friend” tusuna tıklıyoruz. Bunları yaptıktan sonra karsı taraftaki insanın arkadaslıgımızı onaylaması gerek. Onayladıktan sonra sizin arkadas listenizde onlar görünecektir.


5 - Üyelik Nasıl iptal edilir
Üye Iptali için üye girisi yaptıktan sonra sitenin sagında duran “Account” a basınız. Oradan “Deactivate Account” yazan yerin yanındaki “Deactivate” e basınız. Bu sekilde iptal edebilmeniz gerekiyor. Buradaki bilmeniz gereken sey Eger email ve sifrenizle hesabınıza yeniden girerseniz, Hesap yeniden aktif oluyor.


6 - “JavaScript is currently disabled on your browser” tipinde bir hata mesaji aliyorum
Bunun nedeni Bilgisayarinizda Java yüklü degil demektir, Bu konu hakkında bilen bir yakınınıza sormanız daha iyi olacaktir. Eger Sorun “Java Sanal Makinesi” nden ise “Java Sanal Makinesi” yüklü olmalı Bilgisayarında. “Java Virtual Machine” olarakta geçer ama Türkçe Windows kullandıgına göre Türkçesini bulmalısın.



7 - Eski arkadaslarımı nasıl bulabilirim
Bu konuda pek bir açıklama gelmiyor aklıma.
Iki Yolunuz var;
Ilki siteye üye olup daha sonra sitedeki üyeliginize girdiginizde Soldaki “Search” yazan yere eski arkadaslarınız ad-soyadını yazıp (Örnek olarak Dinçer Degre gibi) Enter tusuna basıp gelen sonuçlardan arkadasınızı bulup “Add to friends” e tıklarsınız.
Ikinci yol yine siteye girdiginizde “Search” e okulunuzun ismini yazın. ve gelen gruba girin ve “View Group” a basın. Members sekmesine gelip “See All” a tıklayın. Karsınıza çıkan ekranda arkadaslarınızın olup olmadıgını arayınız.
Tabi bu iki islemi yaparkende arattırdıgınızda hiçbirsey bulamayabilirsiniz. Bu durumda ya aradıgınız insan Facebook’a üye degildir yada aradıgınız Okul’un Grubu kurulmamıstır.



8 - Dogum tarihini yanlıs girdim sadece yılı degistirmem gerek ancak “Edit” den degistirilmiyor
Dogum günümüzü kendimiz degistiremiyoruz ama mail atabiliriz o sekilde degistiriyorlar.
Önce facebook’a giris yapin, asagıdaki linke tıklayın.


http://www.facebook.com/help.php?page=5

Bu link sizi Help / Account Settings Help e göndericek.
Oraya girince en asagı inin ve “Write us a message” a tıklayın.
“Subject” e “Birthday change” yazın.
“Your message” kısmına ise asagıdakini yazın.



9 - Facebook’ta Ad-Soyad’ımı sonradan nasıl degistirebilirim
Siteye üye girisini yaptıktan sonra sag üstte “Account” yazan bir yer var. Oraya tıklayın. “Name” yazan yerin sagındaki “Change” e tıklayın ve Isim Soyadını oraya girin ve “Change Name” e tıklayın. “I confirm this is a legitimate request” yazan kutucugu isaretleyin ve “Confirm Request” tusuna basın. Isminizin degismesi için belli bir süre geçmesi gerekebilir.


10 - Arkadaslarımı buldum ama bazılarının Profilini açamıyorum
Bazı üyeler kısıtlıyorlar Limit koyuyorlar Arkadas olmadıkları fotolarını göremesin diye,
Hatta “Add to Friends” e tıklayıp arkadas olduklarınız bile eger limitle ilgili kutucugu isaretlemisse,
Siz onların fotolarını falan göremeyebiliyorsunuz. Birde Üye olurken Country Network olarak Turkey’i seçmis yani aynı Network’te olmanız gerek.


11 - Facebookta arkadas oldugum kisiler benim Email adresimi görebilir mi, Kapatabilir miyim
Eger Email adresinizi kimsenin görmesini istemiyorsanız.
Facebook’a girdikten sonra yapman gereken adımlar kısaca sunlardır;

“Edit” e oradan “Contact” a girin. Email’lerinin karşısında “Only my friends” yazıyor ona tıklayın.
Gelen menüden “No One” ı isaretleyin ve “Save” e tıklayın.
Birden fazla Email adresin varsa bu islemi hepsi yada istedikleriniz için tekrarlayın.
Simdide “Contact” sayfasının altındaki “Save Changes” a tıklayın.
Hangi mail adresi için bu islemi yapmıssanız. O adres kimse tarafından görülmez.



12 - Kullanıcı adımı ve sifremi giriyorum “Your Account has been disabled by an Administrator” diyor
Bu uyarıyı eger Facebook üyeliginizi kapatmışsa alırsınız. Facebook’a bir mail atmak en iyi çözümdür. Bu konu hakkında Bir kaç gün önce bu siteyi ziyaret eden filiz adlı üye mailto:[email protected] a mail atıp hesabını açtırmış.
Mail Şablonu olarak onun yazdığını alt tarafta yazıyorum. Bu maili facebook’a üye olduğunuz mail adresinizden yazınız. Böylece sizde facebook’a bir mail atarak hesabınızın aktif olmasını sağlayabilirsiniz.

Dear Sir / Madam,
I wasnt login the Facebook. These pages always gave that message ( Your account has been disabled by an administrator. If you have any questions or concerns, you can visit our FAQ page here) Please help me.
What can I do about that? Why did you cncel or disable my account?
Please open my account. If I did a wrong thing, I apologize you. I m waiting your suggests and soonest reply
Best regards



13 - Arkadas listemi kimsenin görmemesi için ne yapmam gerekiyor
Bu tür bir kısıtlamanın Facebook’ta olmadıgını sanıyorum.
Yeni Çözüm: Arkadaş listenizi kimsenin görmesini istemiyorsanız. Facebook’a giriniz. Sağ üstteki “Privacy” e tıklayınız. Burası her türlü bilgilerinizi kısıtlama sayfasıdır. Önce hiç arkadaşınız olmayanların Profilinizi görmemesini engelleyelim. Bulunduğumuz “Privacy” sayfasında “Profile” ın sağ tarafındaki “Edit Settings” e tıklayınız.

Kutucukların içinde seçebileceğimiz 3 seçenek var. En üstten alta “Bütün Network’lerim ve Bütün Arkadaşlarım” , “Network’lerimden bazıları ve Bütün Arkadaşlarım” , “Sadece Arkadaşlarım”. Siz burada istediğiniz yerleri “Only My Friends” olarak seçiniz ve En alttaki “Save” e tıklayın. Böylece arkadaş olmadığınız kişiler orada seçtiğiniz yerlerdeki bilgileri göremeyecekler. O liste aşağı doğru uzun ama “Privacy” mantığı bu. Eğer arkadaşlarımızında Arkadaş listemizi görmemesini istiyorsak.



17. Sorunun cevabındaki işlemleri limitlemek istediğiniz her üye için yapınız. Arkadaş listenizin görünmemesi için “Friends” in yanındaki kutucuğu boş bırakınız.


14 - Üye olurken “The name contains too many capital letters.” seklinde bir Hata mesajı alıyorum.
Bu hatayıçok duydum. Nedense benim basıma gelmedi.
Önce Isim ve soyadını “Dinçer Degre” gibi yazmayı deneyin,
yani sadece isim-soyad’ınızın Bas harfleri büyük olsun digerleri küçük.
O da olmuyorsa ı,ü,ö,ş,ç,ğ harfleri varsa isminizde onları çıkarıp deneyin.
Ingilizce yazıda “isim çok fazla büyük harf içeriyor” yazıyor.
Son olarak Ismi yazdıgım gibi girdikten sonra “Security Check” yazan yeri kontrol ediniz.
Hata verdikten sonra oraya gireceginiz kelimeler degismis olabilir.

Not : Aslında bu sorunun tam bir çözümünü bulamadım.

15 -Mail adresime gelen bildirim maillerinin gelmememesini istiyorum
Bunu kaldirmak için Facebook’a girdikten sonra “Account” a tiklayin. Oradan “Notifications” a tiklayin. Oradaki isaretli kutularin hepsinden isaretleri kaldirin. “Save Changes” a basin.
Bu sekilde Mailinize bildirim mailleri gelmememeye baslar.


16 - Üye oldum Şifremi giriyorum ama Açılmıyor
Üye olduktan sonra Mail adresinize gönderilen Aktivasyon ve Doğrulama Mailindeki linke tıkladığınıza emin misiniz. Eğer bu aşamayı yapmadıysanız, kullanıcı girişi yaptığınızda böyle bir kullanıcı bulunmuyor gibi birşey der.


17 - Profilime Limit Koyabilir miyim, Koyduğum limiti nasıl silerim
Facebook un sağ üstünde “Privacy” var. Oraya tıklayın.
Aşağı indiğinizde “Limited Profile” yazan yer var “Person” yazan yerdeki kutuya arkadaşlarınızdan limitlemek istediğiniz birinin ismini girip “Add” e tıklayın.
Karşınıza gelen menüde sol tarafta Limitli kişilerin sizin hesabınızda neleri görebileceği yazılı. İşaretli kutuların işaretlerini kaldırdıkça sağdaki resimden bişeyler yokoluyor. nelerin görünüp görünmemesi gerektiğini ona göre ayarladıktan sonra “Save” e basın. Böylece bir kişiye limit koydunuz. Limiti silmek içinse “Privacy” içindeki “Limited Profile List” ten kişilerin yanındaki “Remove” a basmalısınız.



18 - Turkey Network’e nasıl üye olurum
“Account” a oradan “Networks” e tıklayın. Burada Solda “Turkey” varsa Zaten bu Network’e üyesiniz demektir. Orada Birşey yazmıyorsa “Network Name:” yazan yerin altındaki kutuya “Turkey” yazın ve “Join Network” e tıklayın. Genelde hata veriyor, Eğer hata veriyor ve solda Turkey Network u görünmüyorsa aynı sayfadan çıkmadan yeniden “Turkey” yazın ve işlemi bir kez daha deneyin. Solda “Turkey” Network unu görüyorsanız işlem tamam demektir. Neden anlamıyorum ama o hatayı tekrarlayabiliyor. Bir kaç sefer deneyip işlemin yapılmasına çalışın. Bende 2. seferde oldu. Bütün Network’ler için aynı işlem geçerlidir. Sadece Kutucuğa “Turkey” yerine istediğiniz kelimeyi yazmalısınız. Not: “Turkey” Network une üye olduğunuzda Bu Network’e üye olan limit koymamış bütün arkadaşlarınızın Fotograflarını görebilirsiniz.


19. Profiline Baktığım kişi bunu anlayabilir mi?
Profilimize biri baktığında bunu anlayamıyoruz diye biliyorum. Facebook’ta böyle bir özelliğe rastgelmedim.



Facebook Hakkında Genel Bilgi


2006′da kurulan sosyalleşme ağı Facebook, bugünlerde Türkiye’de de oldukça popüler. Evde, işyerinde, okulda çok sayıda insan önemli bir zamanını Facebook’ta profil güncelleyerek, sağa sola pençe atarak geçiriyor. Ancak bazı noktalara dikkat edilmezse Facebook ileride canınızı sıkabilir.

Şunu unutmayın, patron için Facebook’tan daha mükemmel bir radar olamaz. Dünyada Facebook’taki eylemleri yüzünden işinden olan insanlar var; birçok işyeri, okul ve kuruluşsa öğrencilerinin, çalışanlarının veya üyelerinin Facebook’a girmesini yasakladı.

Facebook üyesi binlerce kişi de ‘privacy-gizlilik’ seçeneğini topyekün göz ardı ettikleri için sıkıntılı anlar yaşadı, başlarını belaya bile soktu… İş aramak gibi profesyonel amaçlarla da kullanılan Facebook, saf anlamda sosyalleşmeyi sağlayan son yılların en önemli internet araçlarından biri. Ancak Facebook kullanmaya yeni başlayanların, yabancıların kendilerine ait bilgileri ne ölçüde görebileceklerini tayin eden gizlilik ayarlarına önemsemeden bodoslama dalması rahatsız edici sonuçlara neden oluyor.

İlişki düzeyini belirleyin:

Bir kişiyi tanıyıp tanımadığınızı tayin eden 3 pozisyon var. Facebook’a girdiğinizde size göre herkes yabancıdır; ‘network’ yani ağ, bir bölge, yer, okul veya şirket sakinlerinin oluşturduğu gruptur. Arkadaşlarınızsa karşılıklı olarak birbirinizi tanıdığınızı onayladığınız kişilerdir. Facebook’ta profilinize arkadaşlarınız gibi erişebilecek ‘o benim ‘arkadaşım’ ama arkadaşım değil’ seçeneği yok.

Gizlilik ayarlarını değiştirin:

‘Privacy’ birçoğunun Facebook kariyerine başladığında umursamadığı bir seçenektir. Ancak başlangıç ayarlarına göre ağınızda (network) olan herkes, size ait olan her şeyi görebilir. Türkiye’den yola çıkalım; Türk kullanıcıların büyük çoğunluğunun ‘kafadan’ Türkiye ağına üye olduğunu düşünürsek, bu ağdaki herkes, size ait olanları arkadaşlarınız kadar görebilir. Bir ağın mensubu değilseniz, bilgilerinizi sadece arkadaşlarınız görebilir. Ama ben mesela Türkiye ağına üyeyim, o halde yapmam gereken Privacy başlığı altındaki Profile’e girip, çıkan ekranda ‘profile: only my friends-yalnızca arkadaşlarım’ şıkkını seçmektir. Bu ekrandan e-posta adresinizi yalnızca arkadaşlarınızın görebileceği şekilde düzenlemeniz hatta ‘Profile’ başlığı altındaki birçok maddeyi arkadaşlarınıza özel olacak şekilde ayarlamanız menfaatiniz icabınadır.

Facebook’da geçirdiğiniz zamanı kimse bilmesin:

‘Privacy’ başlığı altındaki ‘Newsfeed and mini feed’e mutlaka uğrayın çünkü, bu seçeneğin başlangıç ayarları, sizin Facebook’ta yaptığınız her eylemi yayımlıyor. Bu kadar küresel olmaya, Facebook başında sabahladığınızı başkalarının bilmesine gerek yok. Bu sosyalleşme ortamının, yaptığınız her şeyi herkesin görebileceği seyir defteri diye tanımlanabilecek ‘mini feed’ adında bir özelliği var. Yani sizin mesai saatinizde Facebook’ta ne zaman, ne kadar zaman geçirdiğiniz tespit edilebilir. Şimdilik bizim buralarda tutatanak tutacak siber işyeri polisleri yok gibi, ancak yine de temkinli olmakta fayda var. Bu yüzden en azından işteyken önce ‘privacy’, ardından ‘news feed and mini feed’e girerek ’show times in my mini feed’ seçeneğini iptal edip yaptığınız eylemlerin zamanının görünmesini engelleyin.

Arkadaşlarınız için gizlilik:

Başlangıç ayarlarında herkes arkadaşlarınızın listesini görebilir. Bu durum ‘Poke, Message and Friend Request’ ayarları kısmında ‘Friends-arkadaşlar’ seçeneğinden vazgeçerek ortadan kaldırılabilir.

Bir profesyonel, bir de kişisel profiliniz olsun:

Facebook arkadaşlarınızla şakalaşıp eğlenebileceğiniz bir ortam olduğu kadar, profesyonel/mesleki amaçlara da hizmet edebilir. Her ne kadar Facebook kurallarına aykırı olsa da iki profiliniz olsun, profesyonel profilde tam ad, mesleki durum, eğitim ve yalnızca sektörel bağlantılar olsun. Bu profil altında iş ve okul ağlarınıza takılın. Sulu değil profesyonel bir fotonuzu ekleyin ya da hiç eklemeyin. Kişisel ve özel profilinizdeyse isim, takma isim kullanabilrisiniz; soyadınaysa gerek yok ya da tek bir harfle ifade edin. Bu profille okul ve işyeri, meslek ağlarına bağlanmayın. Mesleki deneyiminizi paylaşmayın. İş e-posta adresinizi kullanmayın. Ve istediğiniz her şeyi yapın. Ancak iş ve özel arkadaşlarınızı birbirine karıştırmayın.

Herkesle arkadaş olmayın:

Şu kısacık Facebook kariyerimde en çok dikkatimi çeken şey, birçok insanın bir zombi açlığıyla arkadaş listelerini şişirme çabası oldu. Arkadaşlığa onay verdiğiniz kişilerin sizin arkadaşlarınızın bilgilerine erişebileceğini unutmayın.

Kimlik hırsızlığı:

Hakkınızdaki bilgileri kamulaştırmanın, kaba kimlik bilgilerinizin başkaları tarafından kullanılabilmesi riskini doğruyor ki bu bir başkasının ’sizin adınıza’ başka bir sosyalleşme ortamında faaliyet göstermesi riskini doğuruyor.

Facebook gizlilik politikası:

Facebook ile yaptığınız anlaşma gereği, bu oluşum size ait bilgileri diğer şirketlerle paylaşabilir ya da satabilir, bunu unutmayın.

Paranoyakların dikkat etmesi gereken 5 nokta

• Facebook’ta size yönelik 5 erişim seviyesi bulunuyor; arkadaş, sınırlı, ağ, yabancı veya bloke…
• Gizlilik ayarları oldukça karmaşık; arkadaşlarınız dışında rahatsız edilmek istemiyorsanız hiçbir ağa üye olmayın.
• Duvarlara yazmak yerine özel mesaj gönderin. En kibar ifadesiyle duvar yazıları ileride size karşı delil olarak kullanılabilir.
• Geçirdiğiniz zamanı ve hatta olduğunuzu kimse bilmesin…
• Görülebilir seyir defterinize (mini feed) ince ayar çekin.



Bloglarınızı Facebookta Gösterin


Blog yazılarımı nasıl Facebook‘a aktarırım diye mi düşünüyorsunuz? Bu yazı sizin için…

Blog salgınından sonra sıra Facebook‘ta. Facebook Türkiye’de artık eksponensiyel büyüyor. Facebook istatistiklerine bakıldığında birkaç gün önce Türkiye ağında 300,000 olan Facebook‘çu sayısı bugün itibariyle 500,000′e yaklaşmış durumda. Şimdi sıkı durun Türkiye’de yepyeni bir hizmet. Diyelim ki pekçok blogunuz var. Bu bloglarınızda mutlaka çok değerli bilgileriniz var ve bu blog bilgilerinizi Facebook‘a aktarmak istiyorsunuz. Sorun değil: Bloglarınızdaki tüm yazılarınızı Facebook‘a atmak çok kolay.


Aşağıda adım adım bloglardaki yazılarınızı nasıl Facebook‘a atacağınız anlatılmaktadır.

Bloglarınızı adım adım Facebook‘a aktarma




1 :Facebook‘a giriş yaptıktan sonra “My Notes” kısmına gidiniz. More kısmından notes kısmına tıklayınız. Daha sonra my notes seçeneğine gidiniz.

2 : Notes Setting kutusunda “Import a Blog” seçeneğini işaretleyiniz

3 : Blogunuzun URL adresini ya da RSS feed kısmını ilgili yerde giriniz. ‘ownership rights’ kutusunu seçtiğinizden emin olduktan sonra “Start Importing” linkine tıklayınız

4 : Facebook‘un doğru blog girişlerini bulduğundan emin olunuz. Daha Sonra sonuçlara göre “Continue” veya “Cancel” düğmesine basınız. Bu harici blog yazılarını Facebook içinden edit edemezsiniz.

5 :Blog yazılarınıza devam edin. Facebook otomatik olarak bloglarınızdaki yeni girişleri alacak ve profilinizde yeni notlar olarak ekleyecektir.



Facebook’taki Ünlüler

Aşağıda Facebook’taki ünlülerle ilgili bir yazı özeti var. Siz siz olun ünlülerin hiçbirinin gerçekte var olduğuna inanmayın. Bugün kızımın bir ifadesi: Tayyip Erdoğan’ın da Facebook’ta grubu varmış. Şimdi siz inanır mısınız buna?Neyse Yazı Şu: Son günlerin fenomen internet sitesi facebook’a Türk ünlülerin de ilgisi hayli fazla! Sitede Kenan Doğulu, Burak Kut, Tarkan Tevetoğlu, Beyazıt Öztürk gibi isimler bile var

Değeri 10 milyar doları bulan yeni internet arkadaşlık sitesi facebook’a birçok ünlü ismin de üye olduğu ortaya çıktı. Sitede arkadaş listesi en kabarık olan isim ise Helin Avşar. Küçük Avşar’ın arkadaş listesinde tam 412 kişi var. Ona en çok yakın olan isim ise Hülya Koçyiğit’in torunu Neslişah Alkoçlar! Neslişah 268 arkadaşıyla Helin’e yaklaşamıyor bile…



Facebook Kuruluşu, Gelişimi ve Yayılması


Facebook kurulduğunda adı ‘The Facebook’tu. Mark Zuckerberg, 2004 yılında Harvard’a katılırken kurduğunda kendisini Andrew McCollum ve Eduardo Saverin destekledi. Bir ay sonra, Harvard’taki nüfusun yarısı Facebook’a kaydoldu. Bu arada, Zuckerberg’e Dustin Moskovitz ve Chris Hughes katılarak sitenin yaygınlaştırılmasına katkı sağladılar. Böylece Facebook, MIT, Boston Üniversitesi, Boston Yüksekokuluna yayıldı. Bu yayılma Nisan 2004′te devam etti. ertesi ay, Zuckerberg, McCollum ve Moskovitz Palo Alto’ya (California) taşınarak, Adam D’Angelo ve Sean Parker yardımıyla Facebook’un geliştirilmesine devam ettiler. Eylül’de Divya Narendra, Cameron Winklevoss ve Tyler Winklevoss, diğer bir sosyal paylaşım ağı olan ConnectU sahipleri Facebook’a karşı dava açtılar. Bu davada, ConnectU sahipleri, Zuckerberg’in kendileri için geliştirdiği kaynak kodunu Facebook’ta kullandığını iddia etmektedirler. Bu arada Facebook, Paypal ortağı Peter Thiel’dan 500,000 dolar yardım aldı. Aralık itibariyle Facebook kullanıcı sayısı bir milyonu aşmıştı.



Facebook İşlemleri (Facebook Operations)


Site, kullanıcılar için ücretsizdir. Gelirlerini banner ve sponsor linklerden gelen reklamlar oluşturmaktadır. Nisan 2006 itibariyle reklam gelirlerinin haftalık tutarının 1.5 milyon dolar olduğu söylenmektedir. Kullanıcılar, öncelikle fotoğraflarının, kişisel meraklarının yer aldığı bir profil oluştururlar. Özel ve herkese açık mesajlarını paylaşarak değişik arkadaş gruplarına katılabilirler. Profil verilerinin görüntülenmesi aynı grup veya onaylanmış arkadaşlarla sınırlıdır. TechCrucbh’a göre desteklenen ve grubu olan okuların öğrencilerinin %85′i bu ağlar içinde yer almaktadırlar. Kullanıcıların %60′ı günlük olarak çevrimiçi olmaktadırlar. %85′i en az haftada bir %95′i ise en az ayda bir çevrimiçi (login) olmaktadırlar. Facebook yetkilisi Chris Hughes’e göre insanlar ortalama gününün 19 dakikasını Facebook’ta geçirmekteler. Bir araştırmaya göre, Facebook üniversite öğrencileri arasında en popüler şeyler arasında ipod olayından sonra ikinci sırada yer almaktadır.



Facebook Nasıl Meydana Geldi


Facebook, Harvard Üniversitesi öğrencisi Mark Zuckerberg tarafından 4 Şubat 2004 tarihinde kurulan ve şu an itibariyle 13 milyon kayıtlı üyesi bulunan internetin en büyük sosyal ağlardan biri.

Facebook, bir sosyal paylaşım ağı tipinde internet uygulamasıdır. Facebook, insanların arkadaşlarıyla iletişim kurması ve bilgi paylaşılması amacıyla kullanılmaktadır. Facebook, 4 Şubat 2004 yılında Mark Zuckerberg tarafından kuruldu. Mark Zuckerberg, 2006 yılında Harvard 2006 sınıfında daha önce de Ardsley Lisesindeydi. Facebook kurulduğunda üyelik Harvard öğrencileriyle sınırılıydı. Daha sonra öncelikle Boston bölgesindeki okullara (Boston Koleji, Boston Üniversitesi, Harvard, Northeastern Üniversitesi, Tufts Üniversitesi), Rochester, Stanford, NYU, Northwestern, ve iki ay sonra da Ivy League okullarına açıldı. Ertesi yıl pekçok üniversite bireysel olarak katıldı. Sonunda sonunda .edu, .ac, .uk gibi eğitim kuruluşları uzantılarına sahip email adreslerine açıldı. Ağlar ya da gruplar (network), geniş firmalar ve liselere de açıldı. 11 Eylül 2006′dan bu yana bütün uzantılara sahip email adresine açıldı. Kullanıcılar istediği tipte gruba katılabilir. Bunlar, lise, çalışma yerleri tipleri ve coğrafi ya da bölgesel bazda olabilir.

Temmuz 2007′de, Facebook sitesi yüksek okul odaklı siteler arasında 34 milyon aktif üyeyle en yaygın ve geniş kullanıcıya sahip ağ ünvanını aldı. Eylül 2006′dan Eylül 2007′ye en çok ziyaret edilen siteler arasında yerini 60. sıradan 7. sıraya yükseltti. Amerika’da fotoğraf ve resimler açısından bir numaralı siteydi. Bu sayıyla Flickr’dan daha fazla fotoğrafa sahipti. Facebook altında günde 8.5 milyon fotoğraf yüklenmektedir.

Facebook ismi, Amerika’da üniversitelerde yaygın olan öğretim üyesi, öğrencilerin isimlerinin birbirlerini tanımak için bir arada tutulduğu kağıt fotoğraf albümü (paper facebook) uygulamasından almıştır.



Facebook Zararları: Facebook Bağımlılık Yapıyor

İnterneti bilinçsiz kullanan kişilerin saatlerce bilgisayar başında kaldıklarını biliyoruz. Bu artık tıpta bile yer yerini aldı (bknz internet bağımlılığı). Çocuklardan biliyorum: hergün saatlerce Facebook başından kalkmadan kullanabiliyorlar.

Aslında Facebook’un kullanım amacı belli:
Facebook sitesindeki tarife göre Facebook; insanları arkadaşlarına, çalışan, eğitim gören ve yaşadıkları ortamda yer alan diğerlerine bağlayan sosyal bir araçtır. İnsanlar, Facebook’u kullanarak arkadaşlarına iletişim sağlayabilir, sınırsız miktarda fotoğraf yükleyebilir, link ve videoları paylaşabilir ve tanıştıkları insanlar hakkında daha fazla bilgi alabilirler. (Kaynak: Facebook Türkçe Tanıtımı)
Facebook ile yapılabilenlerin hemen hepsini açtığınız ücretsiz bir blog, msn veya benzeri uygulamaları kullanarak gerçekleştirebiliyorsunuz. Facebook uygulaması sizi her bakımdan kendine bağlıyor. Örneğin, size birisi mesaj gönderse email hesabınıza Facebook’ta mesajınız var diyor. Size mesajın kopyasını vermiyor. Birisi sizi grubuna davet etse Facebook’tan falanca sizi grubuna davet etti diyor. Sizin ve çevre grupların birisi geğirse size Facebook’tan davet geliyor. Her durumda Facebook’a gidip ne olduğunu ancak orada görebiliyorsunuz Eğer çok kullanıcılı gruplara üyeyseniz kartopu misali artık iş dayanılmaz hal alıyor. İş amacından sapıyor bir başka internet bağımlılığı halini alıyor.


Facebook'tan Zorunlu Geçiş


Geçtiğimiz dönemde yeni sayfa düzenine geçmek için seçim şansı tanıyan Facebook'un yeni haline alışsanız iyi olur. Çünkü artık başka şansınız yok.

Facebook'un yeni tasarımını beğendiniz mi? Hani şu içinde bir sürü kutucuğun ve kişiselleştirilebilir sekmelerin olduğu tasarımı? Eğer beğenmediyseniz bile, bir an önce alışmak için çaba göstermenizde fayda var. Çünkü Facebook, eski tasarıma dönme şansınızı elinizden aldı. Temmuz ayında hizmete giren ve kullanıcının seçimine bağlı olan yeni tasarım, bundan böyle zorunlu olarak herkes tarafından kullanılacak.

Üyeler Değişimden Memnun Değil

Facebook CEO'su Mark Zuckerberg, değişimle ilgili olarak endişelerini "Söz konusu aile ve arkadaşlarla bağlantı kurmak olunca, yapılan her değişim büyük bir mesele haline gelebilir, iyi yönde olsa bile." şeklinde ifade ederken, sosyal ağda birçok değişim karşıtı grup şimdiden kurulmuş durumda. Facebook'un interneti sadece en basit haliyle kullanan ve bu kadar karmaşık ve kişiselleştirilebilir sistemlerde zorluk yaşayacak olan çok sayıda üyesi olduğu düşünülürse, haksız da sayılmazlar.



Saygılarımla...

exl2014-logo1.png
 
Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı:
Kayıt
6 Şubat 2007
Mesajlar
335.490
Beğeniler
1.636
Şehir
Taksim/IST.
Server
Flora
Takımı
Galatasaray
Quensis demiş ki:
1.Extraloob
2.Facebook
3.Youtube

En çok girdiim siteler sıralamasında 2.sırada bulunuyor. :P

İyi oldu başlık sağol :muck:

aynen durum bende de böyle.
 
Kayıt
6 Temmuz 2007
Mesajlar
727
Beğeniler
0
Şehir
....
TV de Duyduğum Bir Habere Göre PC Korsanları Geliştirdikleri bir virüs ile facebook kullanıcılarının hesap bilgilerini çalarak kredi kartı vb kartların şifrelerini çözerek Soygun Yapıyorlarmış :?
 
Kayıt
11 Kasım 2007
Mesajlar
7.839
Beğeniler
0
0live demiş ki:
TV de Duyduğum Bir Habere Göre PC Korsanları Geliştirdikleri bir virüs ile facebook kullanıcılarının hesap bilgilerini çalarak kredi kartı vb kartların şifrelerini çözerek Soygun Yapıyorlarmış :?
Bende duymuştum o haberi,devamını gelmedi. :P
 
Yukarı Alt