Kayıt
10 Nisan 2007
Mesajlar
7.172
Beğeniler
0
Şehir
Paralel evren


Facebook Flash'ı terk edip HTML5'e mi yönelecek?

Bu Facebook iddiası Apple'ın patronu Steve Jobs'u çok sevindirebilirdi; tabii gerçek olsaydı...


Eğer bir iPhone, iPod Touch veya iPad sahibiyseniz interneti diğer kullanıcılardan biraz daha farklı görüyorsunuz demektir. Günümüzde internet üzerinde zengin multimedya içerikler görüntülemek için en çok kullanılan uygulama olan Flash, bu cihazların hiç birinde yer almıyor. Sebebi ise Apple'ın patronu Steve Jobs'un en nazik tanımıyla Flash'tan nefret etmesi.

Jobs, Flash'ın güvenli olmadığını ve sistemi yavaşlattığını söylüyor ve zengin multimedya içerikler için çok kötü bir seçenek olduğuna inanıyor. Adobe ile Apple'ın arasının açılmasına da neden olan bu yaklaşımı en çok kullanıcıları etkiliyor.

Diğer yandan internet siteleri de, kullanıcı sayıları her geçen gün hızla artan bu Apple cihazların sahiplerini de gözden çıkartamıyor. O yüzden Flash'a alternatif yöntemler deniyorlar. YouTube bu yüzden daha önce HTML5 tabanlı videoların testlerine başlamıştı. İddialara göre Facebook da aynı yolu izledi ve videoları Apple cihazlarında görüntülenebilsin diye HTML5 testlerine başladı.

Facebook: HTML5 test etmiyoruz


Kısa sürede çok ilgi görüp herkesin dilinen dolanan Facebook ve HTML5 video testleri ise aslında sadece bir spekülasyon. Çünkü Facebook en azından şu aşamada videoları HTML5 ile sunmayı planlamıyor.

İddialar iPad'lerde normalde görünmemesi gereken videoların rahatlıkla görüntülenebilmesiyle ortaya çıkmıştı. Fakat sistemin alt yapısını biraz dikkatli inceleyince Facebook'un videoları Apple cihazlarında gösterebilmek için HTML5 kullanılmadığı görünebiliyor.

Zaten Facebook da artan iddialar üzerine yaptığı resmi açıklamada bunu doğruladı. Facebook henüz YouTube'un açıtığı HTML5 yolundan gitmiyor, onun yerine siteye yeni eklenen tüm yeni videoları h264 formatında kodluyor ve böylece h264 desteğine sahip olan iPad'de rahatlıkla görüntülenebiliyor.


 
Yukarı Alt