Kayıt
4 Eylül 2008
Mesajlar
1.885
Beğeniler
0
Şehir
Cehennet

İngiliz araştırmacı ekip dünyanın en derin volkanik çukuru buldu. Çukurda sıcak su yukarı doğru çıkıyor. Southampton'daki Ulusal Oşinografi Merkezi'nden uzmanlar, uzaktan kumandalı bir robot denizaltı ile Karayipler'deki Cayman Adaları açıklarında Cayman Koyağı olarak bilinen bölgede incelemeler yaptıkları sırada bakır ve demir cevherlerinin ince sarmal hareketler yapmaya başladıklarını ve sıcak suyun yukarı doğru çıktığını farketti.

Yeni keşfedilen bölge su yüzeyinin 5 kilometre altında ve su basıncı son derece yüksek olduğu bir yer ve buraya "Dünya'daki cehennem" deniyor.

Keşif gemisi RRS James Cook'daki ekibin başındaki Jon Copley, "Buradaki basıncın yarattığı ağırlık normal atmosfer basıncının beşyüz katı" diyor.

Yanardağ ağzından püsküren mineral molekülleri sıcaklığın 270 dereceden daha fazla olduğunu gösteriyor, ancak ekip kesin bir sıcaklık belirleyebilmek için çalışıyor. Halihazırda derinlerdeki yanardağ ağzı için ölçülmüş en yüksek sıcaklık 407 derece.

Uzmanlar bu zorlu şartlar altında yaşayabilen tuhaf ve muhteşem yaşam formları olduğunu belirtiyor. Daha ayrıntılı bilgiler, ekip araştırma sonuçlarını yayınladığında ortaya çıkacak.
 
Yukarı Alt