Kayıt
17 Mayıs 2007
Mesajlar
4.792
Beğeniler
0
Şehir
Akçay
Dolunayda sivrisinekler 500 kat daha aktif oluyor
Ankara - Yazın sıcakların başlamasıyla ortaya çıkan ve büyük sıkıntı yaratan sivrisineklerin, güneşin doğuşu ve batışı sırasında daha fazla aktif olduğu, dolunay dönemlerinde aktivitelerinde 500 kattan fazla artış gerçekleştiği bildirildi.

Sivrisinek kovucu ürünler üreten bir firmanın hazırladığı broşüre göre, 30 milyon yıldan fazla süredir var olan sivrisinekler, bu süre içinde insanları bulup ısırma konusunda ''uzmanlaştı''.

Asıl kuşları, kemirgenleri ve büyük memelileri tercih eden sivsineklerin bunlardan birini bulamamaları halinde insanları hedef seçtiği belirtildi. ''Kimyasal, görsel ve sıcaklık'' olmak üzere üç farklı algı sistemleri bulunan sivrisineklerin karbondioksidi ve laktik asidi 36 metre uzaklıktan algılayabildikleri, insan teri içindeki bazı kimyasalların da bu canlılar için ''çekici'' olduğu bildirildi.

Giysileri çevreyle kontrast oluşturanlarla hareket halindekilerin sivrisinekler için kolay hedef haline gelebileceği uyarısında bulunularak, şunlara dikkat çekildi:

-Yalnızca dişi sivrisinekler ısırır.
-Bunların ısırdığı sırada salgıladıkları tükürükte kanın pıhtılaşmasını önleyici proteinler bulunur.
-Az da olsa tükürüğün, ısırığın üzerinde kalmasından dolayı vücudun bağışıklık sisteminin devreye girmesiyle burada şişme ve kaşınmayla sonuçlanan alerjik bir reaksiyon oluşur,
-Sivrisinekler sıtma, lyme hastalığı, ensefalit, dengue ateşi, fil ayağı gibi birçok hastalığa neden olur.

Algı sistemlerini şaşırtarak hedefi algılanmaz hale getirdiği için sivrisineklerden ''DEET'' kimyasalını içeren sprey ya da losyonlarla korunulabileceği bildirildi.

Alıntıdır
 
Kayıt
4 Aralık 2007
Mesajlar
869
Beğeniler
0
Şehir
istanbul
Dolunayda daha çok aktiflermiş he bunu öğrendiğim iyi oldu ona göre hazırlarız ilacı :lolmuch:
 
Yukarı Alt