Kayıt
26 Temmuz 2008
Mesajlar
2.308
Beğeniler
0
Dijital Fotoğraf Makinesi Alma Rehberi


Dijital fotoğraf makineleri artık hayatın vazgeçilmezlerinden oldu, hal böyle olunca binlerce ürün içerinden seçim yapmakta oldukça sor ve meşakatli bir iş oluyor. Her bütçeye ve her kullanıcı kesimine hitab eden fotoğraf makineleri bulmak mümkün. Fakat bilinçsiz bir kullanıcılar yada ne aradığını tam olarak bilmeyen kullanıcılar çoğunlukta ve bunlardan bir çoğu aslında satın aldıkları ürünün hangi kesime yönelik olduğunu bilmiyor. Küçük bir klavuz hazırlamak istedim en azından fotograf makinesi alırken düşülecek genel yanılgılardan uzak durmak gerek. Fotograf makinelerini genel olarak Amatör ve Profosyonel makineler olarak ayırabiliriz. Profosyonel makineler zaten mevcut alıcıların sadece %2′lik kesimine hitap ediyor.

Bu yazıda, Amatör ve Profosyonel makineler arasındaki belirgin farklardan ve genel özelliklerden, teknik terimlerden ve amaca uygun makine seçimi nasıl yapılır biraz bahsedeceğim. Alıcıların büyük bir kesimi ucuz olan ürünleri tercih ediyor ve aldıktan daha bir hafta sonra kaldırıp bir köşeye fırlatıyor çünkü aradıkları kaliteyi malesef bulamıyorlar, ne yazık ki çok basit uzakdoğu ürünleri ülkemizde dijital fotoğraf makineleri pazarının %65inde söz sahibi. Durum böyle olunca bir çok ürünün kopyasıda etik olmayan bir şekilde piyasaya sürülüyor.


Amatör Fotoğraf Makineleri

Genel olarak düşündüğümüzde kullanıcıların profosyonel fotoğraf’dan çok kişisel amaçlı eğlence amaçlı fotoğraf çektiği makineler diyebiliriz. Çok fazla ayar gerektirmeyen bir çok fonksiyonu otomatik olan bas çek diye nitelendirebileceğimiz. Küçük ama işlevsel olan makineler amatör fotoğraf makineleri. 50$ ile 1500$ arasında değişen fiyatlara alıcı bulabilmektedir. Ve çektiğiniz resimleri yine kendi fotoğraf yazıcınızla veya kaliteli bir inkjet yazıcı ile fotoğraf kağıtları üzerine basabileceğiniz fotoğraf makineleri. Ebatları dolayısı ile taşınması kolay ve her ortamda kolayca kullanılabilecek nitelikte tasarlanmıştır. RAW formatta çekim yapmazlar genelde Jpeg sıkıştırma formatında sıkıştırırlar resimleri çözünürlük olarak 1.3Mp’den başlayıp 10.2Mp’e kadar uzanan bir aralığı vardır. Son dönemlerde 5Mp ve altı fotoğraf makinesi bulmak oldukça zordur. çünkü lens fiyatlarının düşmesi ve sıkıştırma teknolojisininde paralelinde gelişmesi, artık yüksek çözünürlükteki makineleri alınabilir fiyatlara çekmiştir. Çözünürlük konusunda dikkat edilmesi gereken noktalar vardır iki tip çözünürlük mevcut birtanesi lens destekli çözünürlük ki gerçek çözünürlük dediğimiz ve makinenin lensinin verebildiği maximum çözünürlük miktarıdır, bir diğeri ise yazılımsal çözünürlük bunlarda malesef yine Uzak Doğu ürünlerinde karşılaşılan yazılım desteği ile elde edilen gerçekliliği olmayan çözünürlük miktarları. Amatör makinelerde zoom optic ve digital olarak belirlenir ve optic zoom 3x-7x arasında değişmektedir. Digital zoom ise yazılım desteğine göre 3x-10x arasında değişir.

Profosyonel Fotoğraf Makineleri

Profosyonel fotoğraf makineleri denilince insanların aklına nedendir bilinmez sadece fotoğraf ile profosyonel anlamda uğraşan insanların sahip olacağı makineler geliyor. Bu yanılgıyı bir çok kesimde gördüm. Hatta fotoğraf makinesi satan bir kurum ben DSLR bir makine istediğimde bana ne iş yapıyorsun diye sordu. Profosyonel fotoğraf makinesi işi fotoğraf olanların değil fotoğrafı hayatının içerisine yerleştirmiş olan insanların tercihidir. Makineyi profosyonel yapan onu kullananın profosyonel olması değil makinenin profosyonel olmasıdır. Her kesime hitap eder fakat kullanımı ilk etapta zordur ve alışmak zaman alır. En ince ayarları bile manuel olarak yapmanıza izin verir. fotoğraf çekme işini hobiye dönüştüren noktadır. Fotoğraf çekmenin zevkini en uç noktasında insana tattıran cihazlardır bunlar. Çözünürlükleri günümüzde 5.1Mp’den başlar 20Mp’ye kadar gider. Zoom oranını kullandığınız lens belirler ve aslında makinenin kasası onsuz hiçbirşeydir. her amaca uygun lensler mevcuttur. binlerce çeşit lens arasından size en uygunlarını seçersiniz. Fiyatları azımsanamayacak kadar çoktur 50$-100$ gibi fiyatlara da lens bulmak mümkün 200bin$ dolar gibi bir fiyata da bulmak mümkün.

Çözünürlük

Fotoğraf makinesi alırken nekadar çözünürlüğe ihtiyacınız olduğunu belirlemelisiniz. Yüksek çözünürlük iyidir gibi bir yanılgı içerisine düşmemeniz gerekiyor, çünkü yüksek çözünürlük fiyatı artıran bir etkendir ve ihtiyacınız olmayan birşeye fazladan ödeme yapmış olursunuz. Çözünürlük nedir? bu sorunun cevabını malesef ki kullanıcıları büyük bir kesimi bilmiyor, biraz araştırdım dijital fotoğraf makinesi alanlara sordum kullananlara sordum. Çözünürlük Nedir? dediğimde aldığım cevap neredeyse hep aynıydı. “Fotoğraf makinesinin kalitesi!” Evet çözünürlük mantıken bir kalite birimi fakat fotoğraf makinesinin değil, çekilen fotoğrafın kalitesi. 1 megapixel bize fotoğrafta 1 inch alan içerisindeki nokta sayısını verir.

Günümüz fotoğraf makinelerine göre söyleyecek olursak 5Mp bir fotoğraf makinesi ile max. çözünürlükte bir fotoğraf çektiğinizde çektiğiniz fotoğrafın 1inch alanında 5 milyon adet nokta bulunduğu anlamına gelir. Peki nedir bu noktalar ve bize ne sağlar? en küçük birim olan pixel dediğimiz olgudur bu noktalar ve bir örnek ile açıklayacak olursak; bir kağıt üzerine 10 adet aynı boyutta 1″ kenar uzunluğuna sahip kareler çizin 1inch=2,54cm ve ilk kutucuğun içerisine kalem ile 10 adet nokta koyun, ve her kutuya bir diğerinden 10 fazla nokta koyun son kutuda 100 adet nokta olmalı. şimdi elimizdeki kağıtta ki kutularda 10 pixel – 100 pixel arası 10 adet görüntü var. Sizce hangisi yoğun ve güzel görünüyor? İşte çözünürlük kavramı böyle birşey Standart fotoğraf kağıtları için söyleyecek olursak, 10×15cm ebatındaki kağıtlarda 1″lik alanda 5MP ile çekilmiş resim 5 Milyon pixel barındırır ve aynı şekilde 10Mp bir kamerada 1″ alanda 10 Milyon pixel vardır ve sonuç olarak baskı kalitesini etkileyen bir unsurdur. fakat baskı kalitesinin en önemli faktörü fotoğrafı bastığınız yazıcının özelliğidir. Eğer sizin yazıcınız elinizdeki fotoğrafın çözünürlüğünü desteklemiyorsa, yüksek çözünürlüğün pek bir anlamı kalmıyor. Çözünürlük tablosu bu konu hakkında bize bilgi veriyor.

Çözünürlük Tablosu
- Resim Silinmiş.

İnsanların bir çoğu yüksek çözünürlüklü fotoğraf makinelsine sahip olduğu halde keliteli resim çekememekten hatta bazıları kendisinin 7.2Mp makinesinin arkadaşının 5Mp makinesinden daha kötü fotoğraflar çektiğinden şikayet ediyor. Bu konu da çok dikkatli olmalısınız bir çok Uzakdoğu ürün üzerinde 7.2Mp yazmasına rağmen sensörleri 3.1Mp ve firmware ile 7.2Mp olarak gösteriliyor. Haliyle 1inch başına düşen nokta sayısı aslında 7.2Mp değil 3.1Mp oluyor buda hoş görüntüler çıkarmıyor ortaya.



Zoom

Zoom 2 farklı kategoride ele alınıyor, “Optical Zoom” ve “Digital Zoom“, Açıkcası ben dijital zoom konusunda fotoğraf makinasının üzerinde ne yazarsa yazsın ilgilenmiyorum çünkü dijital zoom dediğimiz şey tamamem yazılımsal olan yakınlaştırma ve fotoğraf kalitesini bozan bir etken. Kaliteli fotoğraflar çekmek istiyorsanız, dijital zoom kullanmayınız dijital zoom ile elde edeceğiniz yakınlaştırmayı fotoğrafı bilgisayara aktarıp her hangi bir photo edit programı ile yakınlaştırarak’da elde edersiniz. O yüzden bu yanılgıya düşmeyin fotoğraf makinesi alırken dijital zoom değerlerini pek ciddiye almayın, şahsen ben dijital zoom kullanmaktansa fotoğrafını çekeceğim nesneye yaklaşmayı tercih ederim. Önemli olan optik zoom bir fotoğraf makinesinin optik zoom değeri nekadar yüksek ise fiyatıda o oranda artıyor. Artık standart olarak bir çok fotoğraf makinesi 3X Optical Zoom değerine sahip. Peki nedir bu optik zoom? Fotoğraf makinesinin kullandığı lensin yakınlaştırma değeridir ve 30mt mesafedeki bir cismi 3X optik zoom ile 10mt mesafeye kadar görüntü kaybı olmadan yakınlaştırabilirsiniz. Aşağıdaki fotoğraf 100mt mesafedeki bir görüntünün 3 farklı biçimini açıkca gösteriyor.


100mt mesafedeki görüntü Zoom Yok.


3X Optic Zoom


10X optic Zoom

Eğer Zoom kullanacaksanız tripot kullanarak fotoğraflarınızı çekin. Çünkü bir nesneyi zoomladığınızda makinenin hassasiyeti artar ve en ufak titreşimleri bile görüntüye yansıtır özellikle 6X ve üzeri yakınlaştırmalar da bu durum rahatsız edici boyutlarda olur. O yüzden tripod kullanarak fotoğraf çekmeye alışın hem kaliteli hemde eğlenceli fotoğraflar çekebilirsiniz.



Bu iki etken fotoğraf makinesi seçiminizi etkileyecek en önemli faktör. Fotoğraf makinesi alırken yanılgıya düşmemek için aşağıdaki soruları kendinize sorup fotoğraf makinelerinin özellik tabloları ile karşılaştırın en uygun makineyi bulmanızda yardımcı olacak.

İhtiyaç duyulan max baskı boyutu nedir?
Ayrılan bütçe nekadar?
Ne kadarlık bir yakınlaştırma oranına ihtiyacınız var?
Ne sıklıkla fotoğraf çekiyorsunuz?
Dijital SLR seçimleriniz arasında varmı?
Hareket halindeyken veya hareket eden nesnelerin resimlerini çekecek misiniz?
Gece resim çekecek misiniz?
Fotoğraf makinesinin boyutları ne kadar önemli?
LCD Ekran boyutu ne olmalı?
Bellek hızlı mı olmalı yoksa ucuz mu olmalı?
Pil ile çalışanları mı yoksa dahili pili olanlarımı tercih edersiniz?
Macro çekimler yapılacak mı?
Bu sorulara verdiğiniz cevapları dpreview sitesinden araştırıp size uygun en iyi fotoğraf makinesini seçebilirsiniz. Aynı şekilde seçtiğiniz makineyi almadan önce dpreview‘den o makine ile çekilmiş örnek fotoğraflara bakarak seçiminiz olan makineler arası karşılaştırma yapabilirsiniz. Böylece en uygun fotoğraf makinesini alabilirsiniz.


 
Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı:
Kayıt
26 Temmuz 2008
Mesajlar
2.308
Beğeniler
0
UPUPUP
UP----UP
UP----UP
UPUPUP
UPUPUPUP
UP------UP
UP------UP
UPUPUPUP
 
Kayıt
6 Şubat 2007
Mesajlar
335.490
Beğeniler
1.635
Şehir
Taksim/IST.
Server
Flora
Takımı
Galatasaray
wuhuuu tam profesyonel bir makina aradığım vakit bu yazılarla karşılaştım çok teşekkürler hepsini okudum bende Nikon SLR makina alacağım yaklaşık 1500 TL cidarında ^^
 
Kayıt
26 Temmuz 2008
Mesajlar
2.308
Beğeniler
0
extraloob demiş ki:
wuhuuu tam profesyonel bir makina aradığım vakit bu yazılarla karşılaştım çok teşekkürler hepsini okudum bende Nikon SLR makina alacağım yaklaşık 1500 TL cidarında ^^
yardımcı olduysam ne mutlu bana
 
Yukarı Alt