Kayıt
10 Nisan 2007
Mesajlar
7.172
Beğeniler
0
Şehir
Paralel evren


İsviçreli bir bilim adamı tesadüfen deprem meydana getiren bir makine geliştirdi. Bilim adamı faya tazyikli su pompalayarak 3 büyüklüğünde 30 sarsıntı meydana getirdi.

Amacı elektrik üretmekti

İsviçreli jeolog Markus Haring 8 Aralık 2006’da jeotermal enerjiden elektirik üretmek için bir düzenek geliştirdi. Bu sistemle Haring yerin 3 kilometre altına su pompalayacak, yer kabuğunun sıcaklığıyla ısınacak su tekrar yeryüzüne çıktığında onun ısısıyla elektrik üretecekti. İlk denemeler başarılı oldu ancak aynı gün deneyin yapıldığı yerde 30 küçük çaplı sarsıntı meydana geldi. En büyüğü 3.4 büyüklüğünde olan sansıntıların başta tesadüf olduğu düşünülse de daha sonra Haring’in önemli bir buluşa imza attığı ortaya çıktı.

Hayat kurtarabilir

Haring’in su pompaladığı bölgede bir fay vardı ve bu hatta tazyikli su pompalandığında sarsıntı meydana gelmişti. Deneyin yapıldığı hafta aynı bölgede toplam 100 sarsıntı oluştuğu anlaşıldı. Kent yönetimi, Haring’e çevre binalarda zarara neden olduğu gerekçesiyle 9 milyon dolar tazminat talebiyle dava açsa da İsviçreli bilimadamının buluşunun faylardaki gerilimi insan eliyle azaltabilmek ve depremlerin zararlarını azaltabilmek için önemli bir adım olabileceği yorumları yapılıyor.

ÇOK TEHLİKELİ OLABİLİR

ABD Jeolojik Araştırmalar Merkezi’nden Colin Williams “Depremlerin sayısı ve büyüklüğü ne kadar sıvıyı ne kadar tazyikle pompaladığınıza göre değişiyor. Çok hassas bir durum bu. Sonuçları kestiremeyeceğiniz için tehlikeli olabilir ve kötü niyetli kullanımlara da açık” yorumunu yaptı.


 
Kayıt
6 Temmuz 2007
Mesajlar
727
Beğeniler
0
Şehir
....
bugün gazetede görmüştüm , sonumuzu kendimiz hazırlıyoruz ya hadi hayırlısı...
 
Yukarı Alt