Kayıt
27 Nisan 2007
Mesajlar
7.427
Beğeniler
0
Şehir
In Dem Kampus
Büyümek, gelişmek ve yaşamı sporla sürdürebilmek. Sonucunda istenen, özlenen başarıyı yakalamak. İşte dört bilinmeyenli ama hep özlenen, arzulanan denklem. Spora başlayan, sporla hayatını yoğuran bir kişinin beslenmesine dikkat etmesi kendi kapasitesini arttırabilirmi ? Sporcuyu daha iyi bir konuma getirebilirmi ?

Tüm bu sorulara yanıt aramadan önce bir çocuğun veya gencin fizyolojik beslenme sürecini kavramamız gerekmektedir. Büyüme çağındaki kişiler olgun yaştakilerden daha farklı hormonal yapıya sahiptirler. Bunu sağlayan Growth Hormon adını verdiğimiz büyüme hormonudur. Büyüme hormonu adölesan çağın sonuna kadar artan bir yapıda salgılanır. Bir kişinin büyümesini, boy atmasını bu işlevlerini yaparken kandaki glükoz (şeker) düzeyini ve buna bağlı olarak da açlık hissini belirler. Bu nedenle gelişme hızını yakalayan, süratli boy atan kuşakta normal erişkine göre artmış bir iştah gözlenir. Bu dönemde gençler daha fazla yemek yeme hatta atıştırma moduna girerler. Deyim yerinde ise 'doymak bilmezler'.

Basketbol gibi hızlı vücut davranışının, düşünme yeteneğinin ve çabuk karar verme dürtüsünün yüksek olması gereken bir spor dalında beslenme bu boyutları ile düşünüldüğünde önemli bir kavram haline gelir. Sporcular vücudun bu faaliyetleri yapabilmesi için ve ayrıca kendi bünyesinin boy, kilo ve kas ağırlığı olarak artması için iyi ve dengeli beslenmek zorundadır.Bunu bugününe ve geleceğine besin ile yatırım yapmak olarak da tanımlayabiliriz.

Dengeli beslenme protein alımı ile kas kütlesini destekler ve arttırırken , karbohidratlar gibi yüksek glükoz içeren besinler ile kan şekerini düzenler, tüm vücudumuza besin taşıyan damar ve kan sistemini belirli bir tonusta tutar ve hareketlerimizi sağlayan çizgili kas kütlesine destek sağlar. Bunun yanında vitaminler ve yağlar vücutta tüm kimyasal reaksiyonlarda protein ve karbohidratlarla beraber yapı taşı olarak bulunur.

İnsan vücudu çok karmaşık ve birbirine bağlı milyonlarca zincir şeklinde tepkimeler veren kimyasal reaksiyonlardan oluşur. Bu kimyasal reaksiyonlar fiziksel aktiviteye dönüşerek hareketi, sporcularda ise istenen, o durum için gereken ekstra hareketi sağlar. Bir hava atışında uzun boylu bir oyuncunun üzerinden daha kısa boylu bir oyuncunun topu alması işte tüm bu kimyasal reaksiyonların bir anlık fiziksel aktiviteye dönüşmesi sonucudur. Fakat bunu başarabilmek için o topu alabilmeye güçlü bir istek yani psikolojik içerik ve bu sürece gelinceye kadar vücudundaki tüm eklem ve kasları işletmeyi başarabilen iyi bir antrenman geçmişi olması gereklidir.

Dışarıdan bakıldığında basit gibi görünen bu olay irdelendiğinde gördüğümüz gibi çok farklı yönleriyle açığa çıkmaktadır. Bu nedenle sporun temelinde vücudumuzun gereksinim duyduğu tüm besinlerin yeterli miktarda ve şartlarda alınması gerekmektedir. Bunun için her sporcuya göre düzenlenebilen , hedefi yakalayan diyetler saptanır. Dengeli beslenmenin yanına, yeterli antrenman, psikolojik destek ve hedefi koyduğunuzda başarıyı yakalamak çok zor olmayacaktır.

Beslenmeyi sağlarken bir sporcu doyma isteğinin dışında bu anlattıklarımızı da değerlendirmek zorundadir. Her türlü besinden yemek, sebze ve meyvaları sık kullanmak dışarıdan hiçbir vitamin takviyesine gerek kalmadan beslenmemizi sağlayabilir. Şunu unutmamak gerekir ki doğal besinlerden aldığımız vitamin ve proteinler mide , bağırsak sistemimizden daha kolay emilmektedir.Aldığımız her vitamin hapının , her protein granülünün yeterince emilmediğini biliyoruz. Mide ve bağırsaklarımız özellikle vitaminleri belli miktarlarda kabul etmekte ve gerisini emmeden atmaktadır. Buna bağlı olarak dengeli beslenmede çok yemenin değil yeterli aralıklarla ve miktarda yemenin ve hızlı gelişim süreçlerinde ek vitamin desteğinin sağlanması gerekmektedir. İşte o zaman bir basketbolcu kendi mevcut kas yapısının sağladığı kapasitenin üzerine çıkabilme eğilimine girecektir. Bundan sonrası da sporcunun aldığı antrenmana, başarılı olma isteğine ve kendini geliştirme dürtüsüne bağlıdır.
 

Jigsaw

Aileden
Kayıt
13 Mayıs 2007
Mesajlar
8.653
Beğeniler
0
Şehir
Istanbul
30 yaşınıza kadar ne istersen ye forever. Bi spor için midemden vazgeçem. :mrgreen:
 
Yukarı Alt