Kayıt
22 Ekim 2008
Mesajlar
2.167
Beğeniler
0
Ay'ın Güneş ile Dünya arasına girerek gerçekleştirdiği Güneş tutulması muhteşem görüntüler oluşturdu.
İŞTE O MUHTEŞEM GÖRÜNTÜ


Güneş tutulması Güneydoğu Asya'da Hindistan, Filipinler ve Singapur gibi ülkelerde gözlendi. Hindistan'da Hinduların dini bayramı olması nedeniyle Güneş tutulmasının Hindu halkı için kutsal bir anlamı da vardı.

GÜNEŞ TUTULMASI NASIL OLUR

Güneş tutulması, Ay'ın yörünge hareketi sırasında Dünya ile Güneş arasına girmesi ve dolayısıyla Ay'ın Güneş'i kısmen ya da tümüyle örtmesi sonucunda gözlemlenen doğa olayıdır.

Tutulmanın olması için Ay'ın yeniay evresinde olması ve Dünya'ya göre Güneş ile kavuşum halinde olması, yani yörünge düzleminin Dünya'nın Güneş çevresindeki yörünge düzlemi ile çakışması gerekir. Bir yıl içinde Ay Dünya çevresinde yaklaşık 12 kez dönmesine karşın, Ay'ın yörünge düzlemi ile Dünya'nın yörünge düzlemi arasında 5 derece kadar bir açı olması sonucu, Ay her defasında Güneş'in tam önünden geçmez ve dolayısıyla bu çakışma seyrek olarak oluşur.

YILDA KAÇ DEFA OLUR

Bu yüzden, yılda iki ile beş arasında güneş tutulması gözlemlenir; bunlardan en çok ikisi tam tutulma olabilir. Güneş tutulması Dünya üzerinde dar bir koridor izler, bu yüzden herhangi bir bölge için güneş tutulması çok ender bir olaydır.

Güneş tutulması, tam tutulma zamanı dışında asla çıplak göz ile izlenmemelidir.
(resim çıkmayanlar için link veriyorum http://img291.imageshack.us/my.php?image=aybunudayaptio2bj7.jpg biri büyültürse sevinirim.)

 
Yukarı Alt