Kayıt
21 Kasım 2008
Mesajlar
1.945
Beğeniler
0


Eğer bir M3A32-MVP Deluxe anakartı sahibiyseniz M3A79-T Deluxe size çok tanıdık gelmiş olabilir. SB750 ile SB600 güneyköprülerinin boyutları ve iğne (pin) yerleşimi aynı olduğu için ASUS aynı baskı devreyi kullanmış olabilir ancak kartı üst arka köşesindeki USB başlığının iğne sayısının daha az olduğu dikkatimizden kaçmadı. Ayrıca birkaç küçük parçanın yerleri de hafif değişik ancak temel ve önemli bileşenler olduğu gibi duruyor.

Yeni anakartın ısıborulu soğutma bloğu da eskisiyle büyük benzerlik gösteriyor fakat bu sefer bellek soğutucusu yok. Soğutma bloğu 10 adet gerilim düzeltme fazının üzerini de kaplıyor. Asus bu 10 fazın sekizini işlemcinin merkez işlem birimi ve ikisini ise tümleşik bellek denetleyicisi için ayırmış. Böylece BIOS üzerinde her iki hayati birime ayrı ayrı gerilim verilebiliyor.



Bileşenler mantıklı yerlere konulmuşlar. Örneğin güç ve SATA bağlantıları geleneksel kasalara göre kolay erişilebilir konumlara yerleştirilmişler. Bununla beraber hiçbir tasarım mükemmel değildir. Nitekim Kasanızın en üstte kalan yuvasına SATA arayüzlü bir optik sürücü koyacaksanız oldukça uzun bir SATA kablosuna ihtiyaç duyabilirsiniz. Ayrıca ucuz kasaların sabit disk kafesleri, anakartın yatık durumdaki SATA bağlantılarının üzerine denk gelebilir. Elbette bu durum kablo çekilmesi esnasında sinir bozucu anlar yaşamanıza sebebiyet verebilir.

Anakartın orta kısmına yakın bir noktada bulunan Ultra ATA bağlantısının yol açacağı zorluklar, eski bir arayüz olduğu için göz ardı edilebilir.

Çok pahalı ve çok ekran kartlı sistem oluşturan kullanıcılar, en alttaki iki ekran kartı yuvasının arasında sadece bir yuvalık boşluk olması sebebiyle biraz düş kırıklığı yaşayabilirler. Yani, alttaki yuvaya HD 4870 gibi soğutucusu kalın ekran kartları takamayacaksınız. Bu durumda en fazla üç tane üst düzey ekran kartını bir araya getirebilirsiniz.



M3A79-T Deluxe'ın üzerinde fazladan bir RESET ve POWER tuşunun bulunması biz donanım editörleri için büyük kolaylık sağlıyor.






Asus bu ürünle orta düzey ekran kartlarıyla orta-direk oyun sistemi kuracakları hedefliyor. O yüzden kablosuz ağ ve ikinci yerel ağ çıkışı gibi sık kullanılmayan birkaç bonus özellikten fedakarlık etmiş.

Asus güncel anakartlarına artık sadece bir PS/2 çıkışı koyuyor fakat bu tek çıkış hem fare hem de klavye desteklediği için bu eksiklik de göz ardı edilebilir. Diğer çıkışlar orta-üst düzey bir anakart için tipik sayılabilir: Altı USB 2.0 çıkışı, koaksieyle ve optik sayısal ses bağlantıları, FireWire ve eSATA.



Asus M3A79-T Deluxe'ın AD2000B çözücüsü (codec) üst düzey bir ses yongası sayılmaz ancak en güncel ses standartları ve çevresel (surround) ses destekleniyor.

Ne yazık ki anakartın ön panel ses başlığı tipik kasalar için çok ters bir yere konulmuş ve "bunu herkes yapıyor" demek iyi bir mazeret değil.



Yardımcı SATA denetleyicisinden sadece bir eSATA çıkışı sağlandığı için ASUS geri kalan SATA bağlantısı ihtiyacını Marvell 88SE6111 ile gideriyor.

FireWire oyuncuların sık kullandığı bir arayüz değil ancak Asus kendi ürününün değerini biraz daha arttırabilmek adına bu özelliği eklemeyi gerekli görmüş.




 
Yukarı Alt