Kayıt
3 Ocak 2009
Mesajlar
12.050
Beğeniler
314
Şehir
Белгород
Türkmenistan'ın yüzde 70'ini kaplayan Karakum Çölü, aynı zamanda bilim kurgu filmlerinde görülebilecek bir manzarayla dünya çapında üne sahip.
İlk bakışta bir bilim-kurgu filmi sahnesi gibi görünen bu çukurun hikayesi çok farklı...
Türkmenistan'daki bu çukur yerel halk tarafından 'Cehennem Kapısı' olarak biliniyor.
1971 yılında Sovyet bilim adamları tarafından doğalgaz bulmak için açılan Karakum Çölü'ndeki bu çukur o günden beri alev alev yanıyor.
Sovyet bilim adamları tahmin ettikleri gibi çölde gaz bulmayı başardılar fakat, çalışmalar sırasında yaşanan büyük bir kaza platformun çökmesine sebep oldu.
Daha fazla burada kalamayacaklarına kanaat getiren bilim adamları, çukurdan çıkan gazın çevrede yaşayan halka zarar vermemesi için bir plan düşündüler.
İçerideki gazın bir kaç güne biteceğini düşünen çalışanlar 'Cehennem Kapısı'nı ateşe verdi fakat iş hiç de bekledikleri gibi gelişmedi. 2-3 güne biter dedikleri doğalgaz rezervi 1971 yılından beri yanmakta ve bu ilginç görüntüleri ortaya çıkarıyor.
Türkmen jeologlar, kraterin sondaj esnasında yer altındaki kireç taşı benzeri madenlerin suyla teması sonucu erimesiyle meydana geldiğine inanıyor.
Bazı kaynaklar ise sondajın yeraltı mağarası üzerinde yapıldığını savunuyor.
Özellikle yabancı turistlerin ilgisini çeken bu devasa yanar çukuru konu lan bir belgeselin bir Amerikan televizyon kanalında "Cehennem Kapısı" adıyla yayımlamasıyla kraterin ünü sınırları aştı.
Alevleri geceleri yüzlerce metre uzaktan gözüken kraterin gürültüsü de yine yüzlerce metre mesafeden duyulabiliyor. Kraterin yanına rüzgarlı havalarda pek yaklaşılamıyor.
Uzmanlar, doğalgaz sızdıran bu tür yerlerin kapatılamadığını, kapatılsa dahi zamanla biriken doğalgazın patlayabileceğini ifade ediyor.
Doğalgaz aramaları esnasında meydana gelen kazalar sonucu oluşan bu tür yanar kraterlerden ülkenin diğer bölgelerinde de bulunuyor. Güney Yolöten doğalgaz sahasında yaklaşık beş sene önce meydana gelen kazadan sonra alevler kilometrelerce öteden görülebiliyordu.

kaynak: mynet

- Resim Silinmiş.
 
Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı:
Yukarı Alt