Kayıt
4 Ekim 2007
Mesajlar
2.262
Beğeniler
3
Şehir
Lise
Masum bir resim veya video içinde neler saklayabilir? Eğer siz de arkadaşlarınıza gizli mesaj göndermek istiyorsanız steganografi yöntemini kullanın.

Giriş

Sistemlerimizin güvenliği tüm kullanıcılar için tartışmasız en önemli gündem maddesi. Sistemimiz ne kadar güçlü olursa olsun her sistem internete bağlandığı anda değişen oranlarda tehlikeyle karşı karşıya kalır. Bu tehlikeyi savuşturmak için birçok güvenlik yazılımıyla sistemimizi savunuyoruz. IT dünyasının da son dönemlerdeki en önemli ayağını bu savunma sistemlerini sağlayan şirketler oluşturuyor. Tüm bu düzen, kişisel bilgisayarımızı kötü amaçlı yazılım veya kişilere karşı korumak adına işliyor. Peki, bilgisayarınızı başkalarıyla paylaşmak zorundaysanız, bir başka deyişle yaptığınız işlemi gerçekleştirdiğiniz bilgisayarı sizin isteğiniz dışında başkalarının da görmesi söz konusuysa, bu bilgisayarı nasıl kişisel bir bilgisayara çevireceksiniz, hiç düşündünüz mü? Diğer taraftan ortak kullanılan bilgisayarların en büyük sorunlarından biri de belgelerin gizlenmesi konusunda yaşanır. Gönderdiğiniz bir metnin istemediğiniz bir kişi tarafından okunmaması kimi kullanıcı için oldukça önemlidir. İşte bu noktada size yepyeni bir yöntem öneriyoruz. Gizli servislerin de oldukça sık kullandığı Steganografi (gizlenmiş yazı) denilen bu yöntem sayesinde metinlerinizi kimselere sezdirmeden gizleyebilirsiniz. Arkadaşınıza gönderdiğiniz metni bir resim veya videonun içine gizleyerek, bu metnin sadece arkadaşınız tarafından okunmasını sağlayabilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken yardımcı programlarla gerekli resim veya videonun içine metni şifreleyerek gömmek



ImageHide

Sizlere önerdiğimiz ilk program ImageHide. Kullanımı ilk bakışta biraz karmaşık gibi gelse de ImageHide, kullanıcısına istediği metni istediği resme gömme imkânını sunan bir program. Yalnız programın bir işlem sırası var ve bunu takip etmediğiniz sürece şifreleme işlemini gerçekleştiremiyorsunuz. Bunun için sizlere bu adımları tek tek anlatacağız. Öncelikle “Load Image” menüsünden metni gömeceğimiz resmi yükleyelim. Resim formatı ne olursa olsun program sonunda şifreli resmi “.bmp” formatında kaydedebiliyorsunuz. Ardından resmin yüklendiği ana ekranın altında bir metin kutusu göreceksiniz. Bu metin kutusuna şifreleyeceğiniz metni girin. Şimdi metni şifreleme adımına geçiyoruz. Araç menüsünde bulunan “Encrypt” sekmesine tıklayın. Karşınıza çıkan ikinci ekranda metni şifrelemek için yine “Encrypt” sekmesine tıklayın. Bu işlem öncesinde bir şifre belirlemelisiniz. Bu şifre metni okumasını istediğiniz kişi tarafından deşifre işlemi sırasında kullanılacak olan şifre. Dolayısıyla unutmayın ve gönderdiğiniz arkadaşınıza da bu şifreyi iletin. Bir iki saniyelik şifreleme işleminden sonra metin kutusunda yazdığınız metnin şifreli halini göreceksiniz. Henüz işlemimiz bitmedi. Şimdilik sadece metni şifreledik. Sıra resme bu şifreli metni gömmeye geldi. “Close” deyip şifreleme ekranından çıkıyoruz. Ana ekrana döndüğümüzde ise resmin altındaki metin kutusundaki yazı, şifreli bir şekilde resme gömülmek üzere bizi bekliyor. Bu işlem için araç menüsünden “Write Data” sekmesine tıklıyoruz. Bu sayede program tüm resmin için şifreli metnimizi gömüyor. Bu sayede kimse bu resimden şüphelenmeyecek. Birkaç saniyelik yazma işleminden sonra içine metin gömülmüş resmimiz kaydedilmeye hazır. “Save Image” sekmesiyle resmimizi ister BMP ister PNG formatıyla kaydedebiliyoruz. Masum görünen şifreli resmimiz hazır. Şimdi yapmamız gereken arkadaşımıza bunu masum bir resim edasıyla göndermek ve belirlediğimiz şifreyi arkadaşımıza ulaştırmak. Diğer tarafın yapması gereken ise resmi ImageHide ile açmak. Ne yazık ki sürükle-bırak işlevi ImageHide’da çalışmıyor. “Load Image” dedikten sonra öncelikle resmi okutmalısınız. Bunun için menüden “Read Data” sekmesinden yararlanıyoruz. Bu sayede program kodlanmış olan metni okuyor. Ardından şifreli haldeki metni deşifre edeceğiz. Bu okumanın sonrasında karşımıza “Encrypt/Decrypt” ekranı çıkıyor. “Decrypt” sekmesine tıkladığınızda program size şifre soracak. Uygun şifreyi girdiğiniz takdirde gizlenen metin karşınızda. ImageHide hızlı menüleri ve eğer işlemleri sırasıyla yaptığınızda oldukça işinizi gören bir program. Eğer siz de masum görünen ve içinde birbirinden önemli şifreli metinleri kazasız belasız göndermek istiyorsanız bu programı denemenizi öneririm.


Msu Stego Video

Üçüncü şahıslar tarafından görülmesini istemediğiniz metinlerinizi ve mesajlarınızı gizlemenin bir başka yolu da videoya resim gizleme yazılımları. Bu programlar sayesinde arkadaşınıza gönderdiğiniz video içerisinde metninizi gizleyebilir, masum görünen bir videoda onlarca metni saklayabilirsiniz. Bunun için size önereceğimiz program MSU Stego Video. İlk olarak “Hide file in video” seçeneğini seçin. Ardından karşınıza üç seçmeli bir seçim ekranı çıkacak. Bu ekranda “Choose Source Video Choose File for Video With Hidden İnfo” “Choose File That You Want to Hide” seçenekleri bulunuyor. Bu seçimlerde unutmamanız gereken kullandığınız ve kaydettiğiniz videonun “.avi” uzantılı olması ayrıca video içine gizlediğiniz metnin de “.txt” uzantılı olması gerektiği. Bu seçimlerden sonra “Next” diyoruz. Videonun içine bir metin gizleneceği için program opsiyonel olarak sıkıştırma isteyip istemediğimizi soruyor. Bu seçim size kalmış. Size önerim bu seçeneği tıklayın. Bir sonraki seçenekte ise “Hiding” (gizleme) seçimlerine geliyoruz. Gürültü ve güvenirlilik ayarlarını seçiyoruz. Bu seçimlerden sonra karşımıza programın belirlediği bir şifrenin bulunduğu şifre ekranı çıkıyor. Bu şifreyi bir tarafa not edin. Sizin de tahmin edeceğiniz üzere bu şifre diğer kullanıcı tarafından bu metni görmek için deşifre işlemi yaparken kullanılacak. Fakat bu şifreyi biz belirleyemiyoruz. Bu da her defasında yeni şifre demek. Kısa süreli bir sıkıştırma ve gizleme işleminden metniniz video içerisine gizlenmiş olacak.

Bu ekrandan sonra karşınıza çıkacak olan ekranda bu kez “Extract File from Video” seçeneğini seçiyoruz. Program dosya bazında bu metni nereye kaydedeceğinizi soruyor. Uygun dizini girdiğinizde ise sizi şifre soran son bir ekran karşılıyor. Kısa bir deşifre işleminden sonra gizlenmiş olan metniniz hazır.



Invisible Secrets 4

Madem birkaç gizleme alternatifinden bahsettik bunları bir platformda toplayan Invisible Secrets 4’ten bahsetmeden olmaz. Program sadece gizleme işlevinden ziyade birkaç medya arasında dönüşüm ve bu belgeler üzerinde işlem yapmanıza olanak sağlıyor. Hazırladığınız metin ve mesajları sıkıştırıp karşınızdaki alıcıya ulaştırabilirsiniz. Hatta bu sıkıştırılan mesajların içine JPEG, PNG veya BMP formatında resimler, WAV formatında da sesler ekleyebilirsiniz. Tabii ki tüm bu dosyaları şifreleyip gizlemeniz de mümkün. Öncelikle konumuz gereği gizleme fonksiyonundan bahsedelim. Bunun için arabirimdeki “Hide/UnHide” menüsünü tıklayın.

Daha sonrasında dosya seçimi için “Add Files” sekmesine tıklıyoruz. Bu safhada istersek metin istersek resim dosyaları ekleyebilir ve her iki dosya türünü de saklayabilirsiniz. Şimdi seçtiğimiz dosyaları hangi dosya türünde saklayıp şifreleyeceğimiz seçime geldi. Bu seçimler arasında JPEG, BMP, PNG, HTML ve WAV formatları bulunuyor. Gizleme işleminin vazgeçilmezi şifreleme ise bu ekrandan bir sonraki ekranda bizleri karşılıyor. Uygun şifreyi belirledikten sonra son olarak hedef dosyayı seçip saklama işlemini sonlandırabilirsiniz. Programın tek fonksiyonu “Hide” değil tabii. Aksine şifreleme (gizleme bölümündekinden ziyade başlı başına bir şifreleme menüsü işlevi mevcut), uygulama kilitleme, dosya parçalama ve bunun gibi daha birçok pratik fonksiyon Invisible Secrets 4’ün yapabildikleri dahilinde.
 
Yukarı Alt