Sermaye sahiplerinin yönetime egemen olduğu sömürü üzerine kurulu olan düzendir.
Kendisini eninde sonunda yokedecek sistemdir.
Kapitalizm
· 6 Yanıt · 912 görüntüleme 0 okuyor
6 Yanıt
J
Journalist
⭐ 19y
Toprağın yerini sermayenin ve büyük şirketlerin aldığı ekonomik feodalite karşıtı düzen.
Temel yapı taşı tüketmek olan feodel karşıtı yaşam tarzı.
İçinde bulunduğumuz sistem.
Kapitalist sistemde mantıken düşünüldüğünde para sürekli el değiştirir ve üretimde bir artış olmaması lazımdır ama üretim sürekli arttığına göre bu işte bir terslik var. Nedir bu terslik ayaküstü anlatayım.
Diyelim ki ben bir kapitalistim (insan kendisine böyle küfür etmez ya) ve ben işçi ücreti, hammaddesi vergisi ile 10 liraya mal olan bir mal üretiyorum. Diğer üretici de benzerini yapıyor benden bunu alıyor o da farklı bir şey satıyor, sistemin karı olmuyor. Sistem daha fazla ürettiğine göre kar ediyor; bu kar nerden geliyor ? Ödenmeyen işçi maaşından geliyor. Nereden geliyor ? Ödenmeyen işçi sigortasından geliyor. Nereden geliyor ? Gidip gelişmemiş. ülkelerden çalınan yeraltı yerüstü zenginliklerden geliyor.
İşte böyle iğrenç, işte böyle insanlık dışı, böyle yüzsüz, bu kadar şerefsiz bir sistemdir. İnsan hakkı yemek bazlıdır.
Diyelim ki ben bir kapitalistim (insan kendisine böyle küfür etmez ya) ve ben işçi ücreti, hammaddesi vergisi ile 10 liraya mal olan bir mal üretiyorum. Diğer üretici de benzerini yapıyor benden bunu alıyor o da farklı bir şey satıyor, sistemin karı olmuyor. Sistem daha fazla ürettiğine göre kar ediyor; bu kar nerden geliyor ? Ödenmeyen işçi maaşından geliyor. Nereden geliyor ? Ödenmeyen işçi sigortasından geliyor. Nereden geliyor ? Gidip gelişmemiş. ülkelerden çalınan yeraltı yerüstü zenginliklerden geliyor.
İşte böyle iğrenç, işte böyle insanlık dışı, böyle yüzsüz, bu kadar şerefsiz bir sistemdir. İnsan hakkı yemek bazlıdır.
Bir nevi ezilen kesmin üstünden beslenen asalak sistemi neyseki buna pes etmeyenlerin hala var olduğunu bilmek güzel bir şey. ( Küba-K.Kore vs..)
Yanıt yazmak için giriş yapın.
Giriş Yap