Icerige atla
Extraloob

Bilgili arkadaşlar gelsin-Nükleer Santral

· 8 Yanıt · 1.2K görüntüleme
T
tenpanter OP ⭐ 17y
Eğer ki forumda böyle arkadaşlar varsa öğrenmek istediğim bir kaç soru var.

1.Nükleer reaktörün patlaması sonucu oluşan radyasyon, atom bombasına kıyasla ne boyutta olur.
2.Patlama sonrası ortaya çıkan yüksek radyasyon kaç km2'de öldürücü etkiye sahip?Rüzgar yoluyla başka ülkelere taşınanlar dahil değil.
3.Böyle bir patlama sonrası felaket bölgesi kaç yıl boyunca yaşanmaz hale gelir?(100 yıl, 200 yıl?)
4.Nükleer santrallerin güvenlik önlemleri, dayanıklılık seviyeleri ne derece?(Japonyada ki tsunamide büyük bir facianın eşiğinden dönüldü)

Okuduğum kadarıyla atom bombası patladığında ortaya çıkan enerjiyi, nükleer santral 2-3 sene zaman aralığında çıkarıyormuş.
8 Yanıt
Rewind
Rewind Yönetici ⭐ 19y
Nükleer patlamadan bir saniyeden çok daha kısa bir süre sonra, bir yüksek basınç dalgası oluşur ve harekete geçer. Buna statik, ek basınç (normal atmosfer basıncının üstünde) denir. Bu şok dalgalarından sonra da, oluşan çok güçlü rüzgarların yarattığı basınç gelişir. Buna da dinamik basınç denir. İlk şok dalgası, yüksek ek basınçlı bir hava duvarı biçimindedir ve örneğin 1 megaton’luk bombada, 10 saniye sonra ateş topundan 4,5 km uzaklıktadır. 30 saniye sonra ise, ateş topuna uzaklığı 20 km.’dir. Daha sonra da ses hızından daha süratli hareket eder. Şok dalgaları yere çarptığı zaman bir yansıma olur ve basınç gücü daha da artar. Bundan sonra da, hızları yüzlerce km.’ye ulaşan rüzgarlar gelir. Örneğin, 1 megaton’luk bir bombanın patlama noktasından 5 km. ötede rüzgarın hızı saatte yaklaşık 500 km.’ye ulaşır. Nükleer bombaların yıkıma etkisi bu çarpmadan (şok dalgası ve rüzgarlar, yani ek basınç ile dinamik basınçtan) meydana gelir.

Patlamasıyla geniş bir alana etki ediyor bunlarıda rüzgar sayesinde yapıyor sebebi yazıda var ayrıca 100 yıl etki süresi var(bu süre zarfında bitki dahi yetişmiyor.)
Rewind
Rewind Yönetici ⭐ 19y
Ayrıca japonya gibi teknolojik bir ülkede son derece sağlam olduğunu düşünüyorum o depreme dayandı santral kaçak var dendi ama toparlandı.Türkiyede mersin silifke tarafında yapılacak nükleer santral mühendisler rusya'da eğitimdeler sanırsam santralide onlar kuracak denizin dibine(kıyı olarak) yapılacakmış herhangi bir ısınma olursa deniz kullanılarak soğutalacak diyorlar.
T
tenpanter OP ⭐ 17y
Ama paylaştığın nükleer bomba, benim merak ettiğim santralin patlaması durumunda bombaya kıyasla ne etkisi olacağı? 🙄

İlgilendiğin için ayrıca teşekkürler 🍺
Rewind
Rewind Yönetici ⭐ 19y
rüzgar olayı bomba santralde hemen hemen aynı şeymiş zaten ondan yazdım ayrıca etkilerini bu yazıda daha iyi bulabilirsin yaşanmışlık var.
Okudum ben yarın konuşuruz üstünde 😄
Spoiler
http://tr.wikipedia.org/wiki/%C3%87ernobil_reakt%C3%B6r_kazas%C4%B1
Collapse
Collapse ⭐ 16y
Santral patlamıyor diye biliyorum santralde kullanılan bloklar aşırı ısıdan dolayı eriyip atmosfere radyasyon yayıyor. Zaten hep bu yüzden deniz kenarına kuruluyor sürekli su sirkülasyonuyla soğutmak için.

http://www2.ogu.edu.tr/~zaltac/nukes/nuke6.html

Madem bu konulara merak saldın, atom bombalarının güçleri değişkendir ve megaton cinsinden belirlenir gücü. Rusyanın 1960ta yaptığı Tsar bombası 100megaton güce sahipmiş ama patlatılırken 55megatona düşürülmüş gücü. 100megaton patlatıldığında ortaya çıkan güçten korkmuşlar 😊 55megaton haliyle hiroshimadan 3800 katı güçteymiş.

Yanıt yazmak için giriş yapın.

Giriş Yap
Paylaş: