Brooklyn

Buralıyım
Kayıt
30 Eylül 2008
Mesajlar
3.756
Beğeniler
1
Yunanistan Aleyhine Casusluk Yapmakla Suçlanan 30 Yaşındaki Batı Trakya Türkü M.b., Tutuklanarak Gümülcine Hapishanesine Gönderildi. Avukatlar Karara İtiraz Etti.

Yunanistan aleyhine casusluk yapmakla suçlanan 30 yaşındaki Batı Trakya Türkü M.B., tutuklanarak Gümülcine hapishanesine gönderildi. Avukatlar karara itiraz etti.

Dedeağaç Adliyesi'nde 4 saat süren duruşmada savcının iddianemesini değerlendiren sorgu hakimi, savcıyla aynı kanaate vardı ve M.B.'nin tutuklu yargılanmasına hükmetti.

AVUKATLAR: "KARAR HUKUKİ DAYANAKTAN YOKSUN"

M.B.'nin İskeçeli avukatları Özer Talatoğlu ve Barkas İoannis, karara 5 gün içinde itiraz edeceklerini açıkladı. İtiraz başvurusunu mahkemenin kabul etmeme ihtimali bulunuyor. Cihan'a özel açıklamalarda bulunan avukatlar, "kararı hukuki dayanaktan yoksun" şeklinde değerlendirdi. Avukatlara göre, "fotoğraf çekmek casusluk kapsamına girmiyor". "Eldeki bilgilerin ajanlık suçlaması için yeterli olmadığını" kaydeden Yunan avukat Barkas, "Müvekkillimizde ele geçen fotoğrafların çok daha ayıntılı ve önemli başka fotoğrafları Yunan internet sitelerinde bulabilirsiniz. Biz o fotoğrafları karşılaştırma imkanı olması için mahkemeye verdik". dedi.

Yunan televizyonunda bir programa katılan Yunan ordusundan emekli Y. Pistolas da askeri bölgelerden fotoğraf çekmenin çok ucuz bir suçlama olduğunu ve bu konunun abartıldığını söyledi. Pistolas'a göre orduya ait çok daha analitik fotoğraflar ve bilgiler Yunan sitelerinde zaten yer alıyor. Ayrıca uydudan bir ülkeye dair daha geniş bilgi sahibi olmak da mümkün.

M.B., Yunan ceza yasasının 148. maddesinin 2. paragrafı ile 146. maddelerini işlemekten tutuklandı. Bu maddeler ağır ceza kapsamına giren suçları düzenliyor. Bunlardan savaş halinde suç işleyenler yargılanıyor. Suçlu bulunan kişiler 5 ile 20 yıl arasında cezaya çarptırılıyor. M.B.'nin avukatları, 148. maddenin 2. paragrafının "gizli belgeleri ifşa etmeyi" suç olarak değerlendirdiğini, müvekkillerinin böyle bir suç işlemediğini söylüyor. Ağır suç tanımında bulunmayan 148/1'den yargılanması gerektiğini ifade ediyor. Avukatların, M.B.'nin casusluk ya da ajanlık kapsamında suçlanmasının mümkün olmadığını ancak başka bir ceza yasası maddesinden yargılanabileceğine ilişkin savunmaları ise şimdilik kabul görmedi. Yargılama sürecinde ne gibi gelişmelerin olacağı ise bilinmiyor. Mahkeme sürecinin 8 ile 10 ay içerisinde sonuçlanması bekleniyor.

M.B., geçen Pazar günü Dedeağaç'a bağlı Semadirek adasında askeri yasak bölgede fotoğraf çektiği gerekçesiyle tutuklanmıştı. Basına yansıyan bilgilere göre polise verdiği ilk ifadesinde, M.B.'nin "askeri bölgelerden fotoğraf çektiğini ve bunları isimlerini bilmediği Türklere sattığını kabul ettiği" iddia edilmişti. Bir diğer bilgiye göre Yunan istihbaratı, adı geçen şahsı 2 aydır izliyordu. M.B.'nin evi ve işyerinde yapılan araştırmalarda polisin bilgisayarlarında 400 civarında fotoğraf bulduğu iddia edilmişti.

Diğer yandan Yunan yerel ve ulusal medyası, olumsuz haberler ve çok hassas bir konu olduğu gerekçesiyle olayı geniş şekilde işlemeyi sürdürüyor. Medyada M.B.'nin Türkiye lehine çalışan bir ajan olduğu ve Batı Trakya'da Türkiye için faaliyet gösteren 10'dan fazla casusun bulunduğuna dair iddialar yer aldı.

YAKINLARI SUÇLAMALARI KABUL ETMİYOR

Türkiye'de üniversiteden mezun olan M.B., evli ve bir çocuk babası. Yaklaşık 3 yıldan bu yana Meriç bölgesinin Dedeağaç ilinde bir fotoğraf stüdyosu işletiyordu. Ailenin tek çocuğu olan M.B., çevresi tarafından sevilen ve herkesle iyi geçinen biri olarak tanımlanıyor. M.B.'nin yakınları, böyle bir olayın doğru olayamayacağını söylüyor.

Olay üzerine M.B.'nin ailesini fişleyen Yunan medyası, halka açık etkinliklere Türkiye'nin Gümülcine Konsolosu'nun katıldığını, M.B.'nin ailesinin de bu etkinliklere katılarak Konsoloslukla ilişkisi olduğunu ileri sürdü.

Alıntıdır!
 
Yukarı Alt