Kayıt
12 Ağustos 2007
Mesajlar
53
Beğeniler
0
YÖK’e yeni başkan atanmasıyla birlikte, Milli Eğitim Bakanlığı üniversiteye giriş sınavını değiştirmek için harekete geçti. Liselerde olgunluk sınavları yapılacak

Ortaöğretime geçişte uygulanan sınav sistemini değiştiren Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), YÖK Başkanı’nın değişmesiyle birlikte üniversiteye giriş sistemini değiştirmek için de harekete geçti. Yükseköğretime Geçiş Sistemi (YÖGES) adı verilen yeni uygulamaya göre, üniversiteye girişte artık öğrenciler bir değil, dört sınav uygulanacak. Öğrenciler, 10, 11 ve 12’nci sınıfın sonunda, “Olgunlaşma Sınavı”na girecek. 9’uncu sınıfta ise ortak dersler alındığı için herhangi bir sınava girilmeyecek. Üç yılın sonunda da ÖSS’ye benzeyen genel bir sınavın yapılması gündemde. Yeni sistem 2009 yılında uygulanacak. YÖK’ün yapacağı katsayı değişikliğiyle de yeni sınav sisteminde meslek lisesi öğrencilerinin önü açılmış olacak.

Veli ve öğrencilerin neredeyse kabusu olan ÖSS’de, YÖK ve MEB işbirliği ile yeni bir düzenlemeye gidiliyor. Yusuf Ziya Özcan’ın YÖK Başkanlığı’na atanmasının ardından YÖK ile yakınlaşan bakanlık, üniversiteye giriş sistemini değiştirmek için harekete geçti. Bu konuda önümüzdeki günlerde daha somut çalışma yapılması beklenirken, Talim Terbiye Kurulu tarafından bir taslak plan hazırlandı. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik’e sunulan taslak için ÖSYM’nin de görüşü alındı.

Sınav sisteminde yapılması öngörülen değişiklikler şöyle:

* 10, 11 ve 12’nci sınıfların sonunda, öğrencilerin yıl boyunca gördüğü beden, müzik, resim dersleri dışındaki tüm dersleri kapsayan bir sınav yapılacak. Sınavda öğrencilere, alanlarındaki ders ağırlıklarına göre sorular yöneltilecek. Meslek lisesi öğrencileri ise kendi alanlarında aldıkları derslerin ağırlıklarına göre soru ile karşılaşacak.

* Yeni sistemle, tartışmalı katsayı problemi de çözülecek. 2008 yılı içinde katsayı sisteminin kaldırmasıyla, meslek lisesi öğrencileri de üniversitelerin 4 yıllık bölümlerini tercih edebilecek.

* Sınav soruları, MEB ve ÖSYM tarafından ortak olarak hazırlanacak. Olgunlaşma sınavlarından alınan puanların ortalamaları, ÖSS puanına eklenecek. Puan yüzdeleri, ÖSYM ve YÖK ile yapılacak toplantının ardından netleşecek.

* Üniversiteye girişte ilk aşamada yıl sonu sınavları yüzde 25, ÖSS ise yüzde 75 oranında etkili olacak. Yıl sonu sınavlarının etki oranı zamanla artacak.

* Yıl sonlarında yapılacak olgunlaşma sınavı, iki güne yayılacak. Soru sayıları, haftalık ders saatinin 6 ile çarpılmasıyla belirlenecek. Haftada 6 saat Türkçe dersi veriliyorsa, sınavda 36 Türkçe sorusu olacak.

* Meslek lisesi öğrencileri, temel alan derslerini genel lise öğrencileri kadar yoğun almadığı için, bu alanlarda 30-40 arasında daha az soru ile karşılaşacak. Bu öğrenciler, kendi okudukları alanla ilgili olarak fazladan 30-40 soru çözecek. Örneğin, iletişim bölümünde okuyan bir öğrenci, kendi alanında, imam hatip lisesi öğrencisi de yine kendi alanında soru çözecek.
 
Kayıt
16 Temmuz 2007
Mesajlar
145
Beğeniler
0
evet bu ÖSS sistemi bana vuruyor seneye sınavdayim...fakat avantaj ve dezavantajlarina abakrsak avantajlari daha cok öne cıkıyor soru sayısı 45 yukselmiş 2 sınav türünde olucak bence gayet gzl herkez uzman oldugu konuda yogunlaşsin derim... :coffee: :detective:
 
Kayıt
12 Ağustos 2007
Mesajlar
53
Beğeniler
0
evet artıları ve eksileri var ama herzaman ilkler kötü olur bu tür değişimlerde çünkü geçmişe dari döküman vs yoktur elinde bende bundan bi önceki sına v değişim zamanının ilklerindenim değiştiği yıl sınava girmiştim
 
Kayıt
12 Ağustos 2007
Mesajlar
53
Beğeniler
0
Ama herne olursa olsun çalışan için bi problem olmaz şimdiden sınava girecek arkadaşlara başarılar diliyorum şans sizinle olsn :buddha:
 
Kayıt
6 Şubat 2007
Mesajlar
335.490
Beğeniler
1.636
Şehir
Taksim/IST.
Server
Flora
Takımı
Galatasaray
sistem yavaş yavaş avrupalaşıyor yakında sadece ilköğretim ve ortaöğretim başarı notlarına göre bir yere yerleştirilme yapılacak gibiye gidiyor...
 
Kayıt
12 Ağustos 2007
Mesajlar
53
Beğeniler
0
evet zaten öylede olması gerekiyor zaten.Bu yaştaki hayatının en iyi zamanını yaşaması gereken gençleri yarış pisitine sokup birbirleriyler yarıştırmak zaten bütünüyle yanlış bir sistem bence.Birden değişmeside mümkün değil ama zamanla bu sistemden kurtulmak şart
 
Kayıt
27 Nisan 2007
Mesajlar
7.427
Beğeniler
0
Şehir
In Dem Kampus
Bu sistem ilk bize vuracak hayırlı ve uğurlu olsun.Benim için bir şey değişmedi çalışan onu da yapar bunu da benim düşüncem budur.Yanlız okul puanlarının düşürülmesi bana haksızlık gibi geldi.Biz boşuna mı kazandık Anadolu Lisesini :think:
 
Kayıt
12 Ağustos 2007
Mesajlar
53
Beğeniler
0
evet orası çok büyük haksızlık ama bazilarının ideolojik görüşlerinden dolayı yapılan bu değişiklik orta okul yıllarında millet yatarken soru çözüpte anadolu lisesini fen lisesini kazanan arkadaşlara resmen edilen bir küfür oldu ama yapabilecek tek şey daha fazla çalışmak onun dışında elden gelen birşey yok
 
Yukarı Alt