Kayıt
6 Şubat 2007
Mesajlar
335.490
Beğeniler
1.636
Şehir
Taksim/IST.
Server
Flora
Takımı
Galatasaray
Yeni AMD anakartlarında olası problemler!



Phenom işlemcilerle beraber AM2+ soket yapısına geçiş tamamlanmıştı. AM3'ten önceki son ara nokta olan AM2+ platformu, geriye dönük olarak AM2 yapısına uyumlu; AM2 işlemciler, AM2+ platformunda çalışabiliyor.

Asıl sorun ise hangi işlemcilerin bu yeni soket yapısına sahip anakartlarda çalıştığı. Yeni nesil AMD Phenom işlemciler için üretilen AMD 780G ve NVIDIA 780/790i yongalarına sahip anakartlar, kağıt üzerinde bütün Phenom ve Athlon X2 ailesini destekliyor gibi duruyor. Fakat AnandTech sitesinde yer alan haberde, bu anakartların 125W TDP'ye sahip işlemcileri desteklemediği iddiaları yer alıyor. Aslında sitenin amacı bu yeni anakartları sadece test etmek imiş. Fakat Phenom 9850 hiçbir anakartta çalışmayınca sorunu incelemeye karar vermişler. Sonuç, 3 ve 4 fazlı PWM MOSFET tasarımına sahip anakartların, 125W TDP'ye sahip işlemcileri çalıştıramadığı. AMD 780G yongasına sahip bütün anakartlar bu kategoriye girdiğinden, 125W TDP'ye sahip Phenom 9850, 9900 ve Athlon X2 6400+ işlemciniz varsa ve bu anakartla çalışırken problem yaşıyorsanız sebep siz ya da işlemciniz değil, anakartınız.

NVIDIA yongalarında bu sorun yaşanmasa da, onlarda da 400 MHz üzeri FSB hızlarında veri bozulmaları oluştuğunu tespit etmişler. Bu sorunun 680i yongalarında da olduğu ve sonradan düzeltildiğini belirtelim. Ek olarak, yüksek FSB hızlarında artan gecikmeler ve bazı diğer problemler gözlenmiş. NVIDIA anakartların test aşamasında 2 adet WD Raptor, birkaç 500 GB Seagate ve 1 adet 250 GB WD sabit disk bozulmuş. AnandTech, bunun disklerin ömrünün dolmuş olmasından kaynaklanabileceğini, suçlunun NVIDIA anakartlar olduğundan %100 emin olmadıklarını belirtmiş. Ama veri bozulmaları ve artan bellek zamanlamaları can sıkıcı. Bu bilgiler AnandTech ya da daha güvenilir bir kaynak tarafından doğrulanırsa sizlere ileteceğiz. Eğer bu bilgiler doğru ise AMD seneler sonra yine anakart engeline çarpmış gibi duruyor. Bu seferse suçlu VIA değil, AMD ve NVIDIA yongaları.
 
Yukarı Alt