Kayıt
4 Ekim 2007
Mesajlar
2.262
Beğeniler
3
Şehir
Lise
9 Önemli Nokta


1. Sizin pazarlama amacınıza entegre olacak bir gelişim planı hazırlayınız. İçerik amacınızla tutarlı olmalı, grafikler-resimler geleneksel medya ile benzer olmamalı ama markanız, renk seçiminiz ve stilinize uygun olmalı.


2. Eğer tasarımcı bir firmaya yaptıracaksanız, sizin pazar pozisyonunu anlayacak birileri olmalı. Siteniz,kendi tasarım becerilerini sergileyecekleri bir alana dönmemeli. Şöyle ki grafikler, gif animasyonları, çeşitli eklentiler v.s. ile doldurmamaları gerekir. Tabii ki aynı şekilde tam tersi de geçerlidir; Tasarım firmasıyla anlaşınca egonuzu bir fren- leyin-önerilere açık olun, site ne kadar da sizin olsa bu işi uzmanları daha iyi düşünebilirler.


3. Sayfanız çağırıldığında 56KBPS modemle kaç saniyede yüklendiğine bakın, eğer 20 saniyeyi çok geçiyorsa nerede ise 30 saniyeyi buluyorsa kimse sizin sayfanızın yüklen- mesini beklemez. Tabiiki hedef kitleniz çok hızlı şekilde kablo ile filan bağlanıyorsa bu hız farketmez.


4. Gerçekten çok basit tasarlamalısınız. İçinde gezinmesi çok kolay olmalı. Standart menuleri kullanmalısınız. Sol tarafta local menuler, tepede ise bütün sitenin gezilebileceği menuler olmalı. Herşeyi çerçevede toplamalısınız. İnsanlar yatay çubukları kullanıp sayfayı sağa sola kaydırmak zorunda kalmamalı.


5. "Digital Hızı" sitenize uyarlayın. İnsanlar bir iki tıklama ile sitenizde ulaşmak istedikleri bölümleri görebilmeliler. Eğer istedikleri bilgileri elde etmek için bir çok menu ile uğraşacaklarsa çabucak sinirleri bozulur.


6. İçeriğinizi web'e uygun hale getirin. İnsanlar web site içeriğini internetten gazete okur gibi okumazlar. Paragraflarınızı kısa tutun, 2-3 cümleyi geçmeyin. Sayfanızda linklere yer verin ve bütün hikayenizi site de anlatmayın. Bırakın insanlar sizi arasın veya e-mail ile irtibata geçsinler.


7. Sitenizin Arama motorları tarafından bulunmasını kolaylaştırın. İnsanların sitenizi bulmakta kullanabileceği 10-12 keyword(anahtar kelime) kararlaştırın ve bu kelimeleri sitenizin içeriğine serpiştirin. Sonrada sitenizi Top 10 Arama motoruna ve Türkçe arama motorlarına elle kayıt edin. Türkçe Motorların "Site Ekle" yabancıların "Submit a Site" bölümleri bu iş için hazırlanmıştır. 19-20$ a sitenizi kayıt edeceğini söyleyen programlara pek güvenmeyin. Bu gibi firmalar sizi 350 sayfalık arama listesinin 75.ci sayfasında bir yere atarlar neticede gene kayıt olmuş sayılırsınız. En garantisi kendinizin elle eklemesidir. Top 10 motorda ve Türkçe motorlarda ilk 1-3 sayfalar arasında yer almanız lazım. Yoksa sizi kimse gelip 92. sayfada bulamaz.


8. Eğer yaptığınız işi çok ciddiye alıyorsanız size çok detaylı istatistikler gerekir. Örneğin:
* İnsanlar sitenize nereden geliyorlar,
* Ziyaretçiler sitede nekadar zaman geçirip hangi sayfalara gidiyorlar.
* Bağlanan insanların ekran çözünürlüğünden tutun daha bir çok gerekli bilgiyi elde edersiniz.
* Bunu en iyi gözlemlemek için www.testleronline.com anasayfanın sol alt köşesindeki Bravenet sayacını tıklarsanız testleronline.com ziyaretçileri hakkında bir çok detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz. (Denemeniz için sayactaki şifre kaldırılmıştır.) Bravenet veya www.webtrends.com dan ücretsiz bir sayac edinebileceğiniz gibi anasayfada belirttiğimiz webmaster kaynaklarındaki Türkçe sayac siteleride mevcuttur. Ayrıca www.fantomaster.com da ücretsiz bir çok hizmetlerde alınabilir.


9. Site tasarımında global düşünün, İnternetteki gelişimler yalnız Türkiye ile sınırlı değil. Dünyadan bir çok insanın erişebileceğini düşünerek hazırlıklarınızı yapın. Konularınızı, yüklenme zamanını iyice dikkate alın ve yabancı dile çevrildiğinde anlamını kaybetmeyecek bir içerik yaratın çünkü yakın bir gelecekte birileri Türkçe- İngilizce veya İngilizce-Türkçe bir tercüme motoru yapabilir.
 
Yukarı Alt