Kayıt
20 Mart 2009
Mesajlar
4.533
Beğeniler
0
Van Gölü’nde yapılan uluslararası bir araştırmada, gölün derinliklerinden alınan numunelerin analizlerinde, 25 yıl önce meydana gelen Çernobil nükleer kazası sonucu ortaya çıkan radyoaktif serpintiler tespit edildi.



Dünyadaki iklim değişikliğinin ve küresel ısınmanın sırrını araştırmak için 12 ülkeden 36 bilim adamının 7 yıl önce Van Gölü'nde başlattığı ''Paleo-Van Projesi'' çalışmaları devam ediyor.

Proje kapsamında, İsviçre Çevre Bilimleri ve Teknoloji Enstitüsünden Prof. Dr. Michael Sturm, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sefer Örçen ve aynı bölümden araştırma görevlisi Ayşegül Feray Akdere, ''Van Gölü'nde sediment birikim hızı radyoaktif ve ağır metal kirliliğinin tarihlemesi'' konulu bir araştırma yaptı.

Paleo-Van Projesi Koordinatörü Prof. Dr. Sefer Örçen, gazetecilere yaptığı açıklamada, araştırmada önemli bazı izlere rastladıklarını belirterek, gölden alınan bir metrelik karotların 100 yıla tekabül eden 10'ar santimlik bölümlerindeki sezyum ve yaşlandırmalarında, bazı radyoaktif izlerin tespit edildiğini bildirdi.

Araştırma Görevlisi Ayşegül Feray Akdere'nin aynı zamanda yüksek lisans tezi olan bu çalışmada, 1986 yılına ait değerlerin yüksek çıktığına işaret eden Prof. Dr. Örçen, şöyle konuştu:

''Bu tarihlerden 1986 yılına baktığımızda, Çernobil hadisesine bağlı gerçekleşen radyoaktif serpintinin yağmur ve çeşitli aktivitelerle bölgemize kadar geldiğini ve burada yoğunlaşmasına bağlı olarak kaldığını söyleyebiliriz. Van Gölü gerçekten sakin bir ortam. Tektonik açıdan çok fazla aktif olmasa da bu kayıtlarımızı sağlıklı tutabileceğimiz bir ortam. Bu 100 yıllık bir değerlendirme sonucunda, 1986 yılındaki değer yüksekliğini, Çernobil'in etkisi olarak değerlendiriyoruz.''​
 
Yukarı Alt