Kayıt
22 Nisan 2007
Mesajlar
1.361
Beğeniler
0
Şehir
Konum-Zaman grafiğinde Y sütunundayım
İngiliz Tıp Dergisinde yayınlanan yeni bir çalışmaya göre, daha az tuz tüketmek, kalp ve damar hastalıkları riskini dörtte bir, kalp krizi riskini de beşte bir oranında azaltıyor.

Çok fazla tuz tüketiminin kan basıncını yükseltebileceği, yüksek tansiyonun da kalp krizi ve inme riskini artırabileceği uzmanlar tarafından zaten biliniyordu, ancak dergideki yeni araştırmada, bu bağlantı kanıtlanıyor ve tuzun verebileceği zararın boyutu ortaya konuyor.


Çalışmada, günlük tuz alımının 6 gramı geçmemesi (erişkinler için önerilen miktar) gerektiği uyarısında bulunularak, tuz tüketimini az miktarda azaltmanın, kalp ve damar hastalıkları riskine büyük etkisi olduğu vurgulanıyor.

Günlük beslenmelerindeki tuz tüketimini önemli miktarda düşüren insanların, gelecek 10-15 yılda kalp-damar hastalıklarına yakalanma olasılığı yüzde 25 oranında azalıyor. Bu kişilerin, kalp-damar hastalıklarından ölme riski de yüzde 20 düşüyor.

ABD’deki bir tıp ekibinin, Boston’da kan basıncı düzeyi yükseğe yakın ya da yüksek tansiyona meyilli 3 bin 126 kişiyle yaptığı araştırmada, bu kişilerin tuz tüketimini 10 gramdan 7 gram civarına (yüzde 25-25 oranında) düşürüldü. Ayırca, bu kişilerin uzun dönemli diyetlerinde de az tuz tüketimine yöneldikleri saptandı.

"TUZUN AZ MİKTARDA AZALTILMASININ BİLE ETKİSİ BÜYÜK"
Londra’daki St George Hastanesi’nden Profesör Graham MacGregor, bu yeni çalışmanın çok önemli olduğunu belirterek, bununla, tuz tüketiminin azaltılmasıyla kalp hastalığı, kalp krizi ve inme geçiren insanların sayısının da gerileyeceğinin ortaya konduğunu, daha önceden ise elde bu yönde bir kanıtın bulunmadığını söyledi.

Günlük tuz tüketiminin az miktarda azaltılmasının, hastalık risklerine karşı büyük etkisinden bahsettiklerine dikkat çeken McGregor, tüketilen tuzun dörtte üçünün zaten alınan gıdaların içinde bulunduğunu, günlük 6 gram tuz tüketimi hedefinin de, yediklerine dikkat etmeleri durumunda çoğu insan için ulaşılabilir olduğunu vurguladı.

Profesör McGregor, ürünlerdeki tuz miktarının sınırlanması konusunda gıda üreticilerin büyük sorumluluğu olduğunu da belirtti.
 
Kayıt
4 Aralık 2007
Mesajlar
869
Beğeniler
0
Şehir
istanbul
hocam ben bi ara bi hastalık geçirdim doktorun verdiği ilacı içince tuzlu hiçbişey yememek gerekiyomuş yoksa yanetki yapıyomuş o dönemde tuzsuz ekmek ve tuzsuz yemekler yemek zorunda kalmıştım ve lanet olsun demiştim tuzsuz bir hayat düşünülemez :lolmuch:
 
Yukarı Alt