Kayıt
20 Nisan 2007
Mesajlar
1.236
Beğeniler
0
Şehir
Zszc
'Türkiye domuz gribi aşısında kobay olacak'

Ankara'daki okulda domuz gribi vakası 16'ya çıkarken, eski sağlık bakanı MHP'li Osman Durmuş, 'Türkiye aşıda kobay olacak' dedi. Bakanlık iddiaya yanıt vermedi

ANKARA - Eski sağlık bakanlarından MHP Kırıkkale Milletvekili Osman Durmuş, Türkiye’nin domuz gribi aşılarında kobay olarak kullanılacağını iddia etti. Aşının yan etkilerinin henüz bilinmediğini belirten Durmuş, “Bu aşıların henüz Faz -1 sonucu yoktur. Yani bizim insanlarımız denek olarak kullanılacak. Gelecek aşıları ilk AKP’lilerde kullansınlar” dedi.
TBMM’de basın toplantısı düzenleyen Durmuş, Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın ‘aşı yapılmadığı takdirde 21 milyon kişinin hastalanacağı, 5 bin 300 kişinin öleceğine’ dair açıklamalarını ‘kehanet’ olarak değerlendirdi. Durmuş, “Ülkemizde mevsimsel grip sonucu her yıl ölen hasta sayısı 17 bin kişi civarındadır. O halde bu gürültü neden kopartılıyor?” dedi.

‘Aşının yan etkileri yüksek’
ABD’de yapılan aşının yan etkileri nedeniyle çok sayıda insanın ciddi rahatsızlıklar geçirdiğini iddia eden Durmuş, aşı sonucu kalıcı felç bile yaşanabileceğini anlattı. Durmuş, Bakanlığın sipariş verdiği Smith Klein, Pastör ve Novartis firmalarının aşılarında ‘alüminyum’ ve ‘skualen’ maddesinin bulunması ve aşının yumurta aşısı olmasının, ciddi yan etkilere neden olduğunu söyledi. Aşıların önce hayvanlarda test edildiğini ve ardından insanlar üzerinde Faz-1 ve Faz-2 deneylerinin yapıldığını kaydeden Durmuş şöyle devam etti:
“Aşılarda Faz-1 uygulama daha çok üçüncü dünya ülkelerinde gönüllüler ve özendirme karşılığı yapılır. Faz-2 ise geri kalmış ülke insanları üzerinde denenir. Türkiye’ye alınan bu aşıların henüz Faz -1 sonucu yoktur. Yani bizim insanlarımız denek olarak kullanılacak. Bakan açıklamasında ABD’de gönüllüler üzerinde yapılan deneysel testleri, ‘ABD’de başladı’ diyerek yanlış bilgi veriyor. Pastör temsilcisi kasım- aralık ayında aşıyı üreteceklerini ve 100 milyon doz aşıyı geri kalmış ülkelere hibe edeceklerini söylüyor. Faz-1 deneylerini bedel ödemeden yaptırmanın yolu, ilacı hibe etmektir. Sayın Bakan, ‘firma yetkililerinin aşıyı Sağlık Bakanlığı’na vermeyeceklerini, kendi personelleri menfaatiyle Türkiye’de aşılama yapacaklarını’ ifade etmiştir. Eğer bu bilgi doğru ise bunun anlamı ‘Biz 40 milyon denek üzerinde Faz-1 uygulaması yapacağız’ demektir.”

‘Önce AKP’liler aşılansın!’
Kendisine ve ailesine aşı yaptırmayacağını söyleyen Durmuş, bir soru üzerine “Gelecek aşıları ilk AKP’lilerde kullansınlar” önerisinde bulundu.

Belirtileri griple aynı
Ankara İl Sağlık Müdürlüğü vatandaşları uyardı: “Hastalığın belirtileri, mevsimsel grip belirtilerine benzerdir. Bunlar, ateş, öksürük, boğaz ağrısı, yaygın vücut ağrısı, baş ağrısı, üşüme ve yorgunluk gibi belirtileri içermektedir. Bazı vakalarda kusma ve ishal de görülebilmektedir. Bu belirtileri taşıyanların en yakın sağlık ocağına başvurması önem taşımaktadır.
Pandemik A (H1N1) virüsünün de yine mevsimsel griple aynı şekilde yayıldığı düşünülmektedir. Grip virüsleri insandan insana öksürük ve hapşırma yoluyla bulaşmaktadır. Grip virüsü bulaşan bir yere dokunulduktan sonra, eller ağız ya da buruna götürüldüğünde de hastalık bulaşabilir. Bu nedenle kâğıt mendil bulundurmak gibi basit tedbirler çok önemli.” (Radikal)
 
Kayıt
6 Şubat 2007
Mesajlar
335.490
Beğeniler
1.636
Şehir
Taksim/IST.
Server
Flora
Takımı
Galatasaray
ilginç bir durum bencede, işin güzel yanı aşı bedavaymış sağlık ocaklarına gidilip olabilecekmişiz, kobaylık kokusu alıyorumda bu süreçte hiçbir ülkede bu aşı yapılmayacak ve sadece bizden gelecek sonuçlar mı beklenecek ?
 
Kayıt
20 Nisan 2007
Mesajlar
4.911
Beğeniler
0
Çözemediğim tek olay ortada dolanan birkaç ölümcül hastalık var ve hemen hemen hepsinin çaresi yok AIDS vs.. Domuz gribide bu öldüren hastalıklardan biri ve daha dün çıktı bugün ilacı bulundu..Hadi bakalım hayırlısı..
 
Kayıt
20 Nisan 2007
Mesajlar
1.236
Beğeniler
0
Şehir
Zszc
banada doktor bir tanıdığım söylemişti olma diye ondan bilgilendirmek istedim sakın diyeyim yaptırmayın
 
Kayıt
28 Eylül 2008
Mesajlar
355
Beğeniler
0
Caprice demiş ki:
Çözemediğim tek olay ortada dolanan birkaç ölümcül hastalık var ve hemen hemen hepsinin çaresi yok AIDS vs.. Domuz gribide bu öldüren hastalıklardan biri ve daha dün çıktı bugün ilacı bulundu..Hadi bakalım hayırlısı..

O kadar ölümcül değil ölenlerde zaten direnci düşük olan yaşlilar ve çocuklar sağlikli bi insan bu hastaliği kolaylıkla yenebilir bu aşilarda direnci arttiracak şeyler kanısındayım çünkü avrupada Türkiye'deki gibi abartilmiyor domuz gribi.
 
Kayıt
14 Ağustos 2007
Mesajlar
2.730
Beğeniler
0
Şehir
Ankara
Bende olmamayı düşünüyorum.

Önce hastalığın ortaya çıkması, hemen ardından aşının bulunması ve bize 40 milyon aşı satılması, ilginç :think:

Bir oyunla karşı karşıyayız gibime geliyor.
 
Kayıt
19 Ocak 2008
Mesajlar
1.385
Beğeniler
0
*TheChoseN demiş ki:
:@ cok yazık deneme tahtası yaptılar bizi niye baska bir millet kobay olmuyor :@
dostum o nasıl bir söz öyle hiçbir insanoğlundan kobay olurmu yahu ?
 
Kayıt
19 Haziran 2007
Mesajlar
6.177
Beğeniler
0
Şehir
Karanfil kokan ülkemin, ülkemin caddelerinde
Bununla ilgili bir haber

http://haber.sol.org.tr/devlet-ve-siyaset/saglikta-yabanci-tekel-virusu-haberi-19388

Domuz gribi aşısının yan etkileri tartışılıyor. Aşının zorunlu olduğunu vurgulayan uzmanlar, Türkiye'nin artık aşı üretmemesi ve yabancı şirketlerin pazarı haline gelmesine dikkat çekiyorlar.

Basına yansıyan haberler, son günlerde Türkiye'de domuz gribi vakalarının arttığını gösteriyor. Son olarak Ankara'da bir okulda virüsün bulaştığı kişilerin sayısı 26'ya çıktı. Sağlık Bakanlığı tarafından, şimdiye dek Türkiye'de görülen vaka sayısının 518 olduğu açıklandı. Uzmanlar bu kış için çok kişiyi etkileyebilecek bir salgın olasılığından bahsediyorlar.

Türkiye'de olası bir salgına karşı önlem olarak hijyen kurallarının hatırlatılması ve insanların birbirleriyle fazla öpüşüp sarılmaması uyarılarının yanı sıra, başta kamu görevlileri, öğrenciler ve yaşlılar gibi risk gruplarına uygulanmak üzere 500 bin dozluk aşı sipariş edildiği açıklandı. Aşıların gecikmeli de olsa ilk bölümünün yarın Türkiye'de olacağı söyleniyor.

Tartışmalı domuz gribi aşısı
Domuz gribi aşıları, bir tartışmayı da başlattı. Dinciler her zamanki gibi “aşı caiz mi?” tartışmasına gömüldüler. Bir grup dinci gazete ve profesör, domuz gribine karşı geliştirilen aşıda “domuz gribi virüsüne ait genetik materyal bulunması” gerekçesiyle aşının “caiz olmayabileceği” iddiasını ortaya atıp tartışmaya başladılar.

Yurtdışından getirtilen aşılarla ilgili ortaya atılan bir diğer iddia da, aşıların daha önce test edilmemiş olduğu, Türkiye'ye gönderilen aşılarla insanların denek olarak kullanılacağı ve domuz gribi aşısının kansere yol açtığı şeklindeydi. Bu iddialar başta MHP milletvekili Osman Durmuş olmak üzere muhalefet partilerinin milletvekilleri tarafından dile getirildi. Hatta “aşıyı önce AKP'liler olsun” bile denildi.

Türk Tabipler Birliği (TTB) tarafından yapılan açıklamada ise aşının kanser gibi bir yan etkisi bulunmadığı, bazı yan etkileri olduğu ancak aşının vereceği faydanın olası yan etkiden çok daha fazla olduğunu vurgulandı.

“Aşıda yabancı şirketlerin pazarı haline geldik”
Domuz gribinin yarattığı tehlike ve yurtdışından getirtilen aşılar konusunda endişe yaratan soruları, kuş gribi hakkında da bir kitabı bulunan Prof. Dr. Erhan Nalçacı'ya sorduk. Nalçacı, TTB gibi, aşının gerekli olduğuna dikkat çekiyor ancak başlıca sorunun Türkiye'nin artık aşı üretmiyor oluşu olduğunu söylüyor ve halk sağlığını tehdit eden böylesi önemli bir konuda tamamen yabancı şirketlerin pazarı haline gelindiği konusunda uyarıyor.

Erhan Nalçacı'ya öncelikle domuz gribi vakalarındaki artışın ne tür bir tehlike yarattığını sorduk. “Biliyorsunuz virüsler de bütün canlılar gibi evrim geçirirler. Bir süre önce muhtemelen Meksika'da domuz çiftliklerinde insanlar arasında salgın yapmayan bir virüs türü başkalaşıp insandan insana geçer hale geldi. Bu türe karşı özellikle genç insanların bağışıklığı olmadığı için bütün dünyada hızla yayılan bir salgına dönüştü” diyen Nalçacı, özellikle bu kış, her yılki olağan grip salgınına bu virüsün neden olması ve belli bir yüzde de ölümlere yol açma olasılığı bulunduğunu belirtti.

Hükümetin bu konuda yeterli önlemleri alıp almadığı sorusunu ve aşı konusunda ortaya atılan iddiaları Nalçacı şöyle yanıtladı: “Bildiğimiz kadarıyla, domuz gribi aşısı dünyada farklı ülkelerde üretilmiş durumda ve Sağlık Bakanlı'ğının aşı ithal ederek bir aşılama programı uygulayacağı söyleniyor. Bu oldukça kafa karıştırdı. Çünkü yan etkisi olacağından veya halkın denek olarak kullanılacağından bahsedildi. Fakat böyle bir salgında yıllarca süren denemeler yapamazsınız. Virüs tipi belli, ona karşı geliştirilen bir aşı var ve süre kısıtlı. Yan etkilerin diğer grip aşılarından çok farklı olması beklenmemelidir. Yaygın risk gruplarına uygulanan aşı salgına bağlı ölümleri azaltacaktır.”

Erhan Nalçacı, asıl sorunun, Türkiye'nin aşı üretme kapasitesini yitirmesi ve bu konuda yabancı şirketlerin insafına terk edilmesi olduğuna dikkat çekiyor ve bu konuda şu uyarıda bulunuyor: “Türkiye'nin karşılaştığı esas sorun daha önce aşı üretme kapasitesi olan Türkiye'nin bu yeteneğini yitirmesidir. Bugün Türkiye ne insanlara ne hayvanlara yönelik aşı üretememektedir. Bu stratejik üründe tamamen yabancı şirketlerin pazarı haline gelmiştir. AKP'nin izlediği politika tam da budur, Türkiye savunmasız bırakılmıştır.”

Türkiye'de 12 yıldır aşı üretilmiyor
1980'lere kadar kendi aşısını büyük ölçüde kendisi üreten Türkiye, son 10-12 yıldır aşı üretmiyor, ithal ediyor. Türkiye'de ilk aşı üretimini gerçekleştiren Refik Saydam Hıfzısıhha Merkezi'nde bulunan laboratuvarların 1998 yılında kapatıldığı biliniyor. Üretime son verilmesinin nedeni ise “güncel teknolojiye ayak uydurulmaması” olarak açıklanıyor.

Türkiye'de 1996 yılında difteri-boğmaca-tetanoz, 1998 yılında da BCG aşısı üretimi tamamen durdurulmuş. Bu tarihlerden itibaren Sağlık Bakanlığı'nın rutin aşılama programında bulunan kızamık, kızamıkçık, kabakulak, çocuk felci, Hepatit B, Konjuge pnömokok, Hemofilus Influenza tip aşıları Türkiye’de hiç üretilmiyor. Bunların tamamı yurtdışından ve bu aşıları üreten birkaç ilaç tekelinden ithal ediliyor.

Aşıların yüzde 60'ı Sağlık Bakanlığı, yüzde 30'u ise özel sektör tarafından getiriliyor. Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın açıklamasına göre, her yıl ortalama 50 milyon doz aşı yurda giriyor. Yine Akdağ, 2008 yılında aşı alımı için harcanan paranın 207 milyon 460 bin 418 lira olduğunu açıkladı.

Türkiye'de yıllarca aşı geliştirilmesinde öncü olan Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanı Mustafa Ertek ise devletin aşı üretmemesinden memnun, hatta “kamunun aşı üretmemesini” savunuyor. Ona göre aşıları devletin teşvikiyle özel sektör üretmeli.

Aşıda halk sağlığını gözetmek: Küba örneği
Sosyalist Küba ise aşı üretiminde Türkiye'nin tam tersi bir örnek teşkil ediyor. Türkiye'ye de aşı ihraç eden Küba'da bilimsel araştırmaya ve biyoteknolojiye ayrılan kaynaklar sayesinde son 17 yılda çeşitli hastalıklar için 200 milyon dozdan fazla aşı üretilmiş.

Küba'daki çocuklar adadaki yaklaşık 40 araştırma merkezinde üretilen aşılar sayesinde en az 10 hastalığa karşı bağışıklık kazanmış durumdalar. Adada yaşayan yaklaşık 11 milyon insana kanser, kan pıhtılaşması, enfeksiyonel hastalıklar için aşı, teşhis cihazları, ilaçlar devlet tarafından sağlanıyor.

Küba'da geliştirilen Hepatit B aşısı, menenjit sıfır grubu B ve C aşıları ve Haemophilus Influenzae B aşıları büyük bir başarı olarak değerlendiriliyor. Bunların yanı sıra adada halen kolera aşısı, DENGUE, Hepatit A ve C, pnömoni ve AIDS aşılarının da klinik denemeleri sürdürülüyor.
 
Kayıt
16 Haziran 2008
Mesajlar
659
Beğeniler
0
Bu aşıları yumurtada yaptıklarından yumurtaya alerjim var diyip aşı olmaya bilirsiniz zorla yapmaya çalışılırsa.
 
Kayıt
5 Ocak 2008
Mesajlar
3.236
Beğeniler
0
Macro demiş ki:
Türkiye 40.000.000 tane aşı alıyor, şimdilik 500.000'i geldi. 40.000.000 aşının maliyetini tahmin edebiliyor musunuz ? Ben edemiyorum :coffee:
Deneme tahtalığı yapacak olmamız karşılığında devletimizin el altından alacağı paranın zaten haddi hesabı yok...A.B.D'de bu aşı denenmiş daha önce gizli tutuluyormuş.kimi çocuk ve gençlerde mutasyona bile sebep olmuş,organlarında sorunlara...Ayrıca yumurtaya alerjisi olanlar için çok zararlıymış :roll:
 
Kayıt
16 Haziran 2008
Mesajlar
659
Beğeniler
0
TheRage demiş ki:
Macro demiş ki:
Türkiye 40.000.000 tane aşı alıyor, şimdilik 500.000'i geldi. 40.000.000 aşının maliyetini tahmin edebiliyor musunuz ? Ben edemiyorum :coffee:
Deneme tahtalığı yapacak olmamız karşılığında devletimizin el altından alacağı paranın zaten haddi hesabı yok...A.B.D'de bu aşı denenmiş daha önce gizli tutuluyormuş.kimi çocuk ve gençlerde mutasyona bile sebep olmuş,organlarında sorunlara...Ayrıca yumurtaya alerjisi olanlar için çok zararlıymış :roll:
bana yapamazlar o yüzden yumurtaya alerjim var yedigim zaman heryerimde bişiler çıkıyor kaşıntı başlıyor :) ben kurtuldum siz düşünün :twisted:
 
Yukarı Alt