Dünyanın en büyük omleti için 110 bin 10 adet yumurta kullanıldı.
ANKARA - Dünyanın en büyük omleti Türkiye'de üretildi. Yum-Bir'in organizasyonuyla Ankara Cepa Alışveriş Merkezi önünde kurulan 10 metre çapındaki tavada yapılan omlet için, 110 bin 10 adet yumurta kullanıldı. 4 bin 400 kilogram ağırlığında olan yaklaşık 2,5 saatte pişirilen omletin yapımında 65 aşçı çalıştı.
Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Türkiye'de yılda 14 milyar adet yumurta üretildiğini, halen Türkiye'nin yumurta üretiminde dünyada 11. sırada bulunduğunu belirterek, ''Kısa sürede hedefimiz yumurta üretiminde Türkiye'nin ilk 10 ülke arasında yer almasını sağlamak'' dedi. Dünya Yumurta Günü etkinlikleri kapsamında Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (Yum-Bir) tarafından organize edilen ''Dünyanın en büyük omleti'' rekor denemesinin yapıldığı CEPA AVM önündeki alana gelen Bakan Eker, burada yaptığı konuşmada verilen destekler sonucunda yumurta ve beyaz et üretiminin ve ihracatının arttığını söyledi.
Türkiye'nin 2002 yılında 31-32 milyon adet olan yumurta ihracatının geçen yıl 1,2 milyar adete ulaştığı belirten Bakan Eker, kişi başına yıllık yumurta tüketiminin de 175-180 adet düzeyinde gerçekleştiğini ve bunu 200 adete çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.
Yumurtanın ''cüsesine göre çok değerli bir gıda maddesi'' olduğuna işaret eden Bakan Eker, 50-60 gramlık bir yumurtada insanın ihtiyaç duyduğu her türlü besin maddesinin bulunduğunu kaydetti. Uzun yıllar yumurtaya ''haksızlık yapıldığını'', yararları gözardı edilerek neredeyse zararlı ilan edildiğini belirten Eker, ''Nihayet yapılan araştırmalar sonunda tıp doktorları yumurtanın itibarını iade etti. Kalp hastaları için zararlı değil yararlı olduğu ortaya çıktı'' dedi.
Yum-Bir Başkanı Derya Pala'da yumurtanın gıda olarak henüz hak ettiği yere ulaşmadığını belirterek, sağlık açısından değeri ve besin içeriği hakkında doğru bilgilendirmek için 2008 yılından beri yumurtayla ilgili tanıtım kampanyaları düzenlediklerini söyledi.
Yapılacak omletin bir bölümünün AVM'ye gelen kişilere ikram edileceğini, kalan bölümünü ise Ankara'daki değişik kurumlara dağıtılacağını açıklayan Pala ''Türkiye'de herkese yetecek kadar hatta fazlasıyla yumurta üretiyoruz. Yumurta üretimine, tüketimine ve ihracatına yönelik çalışmalarımız devam edecek'' dedi.
Dev omletin üretimi amacıyla 10 metre çapında büyük bir tava yaptırıldı. Guinnes Rekorlar Kitabının temsilcisi gözetiminde yapılan tartımda tavanın ağırlığının 3 ton 422 kilogram olduğu belirlendi. Omletin yapımında Rixos Grand Ankara Oteli'nin Mutfak Şefi Süleyman Aşçıoğlu başkanlığında 90 aşçı görev aldı.
Cepa AVM'nin bahçesine kurulan dev tava özel temizlik maddeleriyle sterlize edildi. Omletin üretimi için Konya'da kurulu Anako firması tarafından 110 bin 10 yumurta likit hale getirildi. Omlet üretimini yönetecek Şef Süleyman Aşçıoğlu omlet için yaklaşık 400 kilogram yağ kullanacaklarını söyledi.
Türkiye için bir rekor daha