Kayıt
23 Aralık 2013
Mesajlar
339
Beğeniler
3
Turkcell’in Türkiye’de ilk ve tek olan Akıllı Enerji Servisi ile elektrik artık cep yakmayacak

Turkcell’den ülke ekonomisine 3 yılda 4,5 milyar TL katkı


• Turkcell, bu yıl enerji sektörünün buluşma noktası haline gelen Uluslararası İstanbul Akıllı Şebekeler Kongre ve Fuarı’nın bir kez daha Elmas sponsorluğunu üstlendi.
• Turkcell’in M2M uygulamaları sayesinde Türkiye ekonomisine 2014 ’te 2 milyar TL tasarruf sağlandı.
• Akıllı Sistemler ile 2020’ye kadar 150 milyon makine ve cihazın uzaktan yönetileceği öngörülüyor. Enerji sektöründe de Akıllı Şebekeler dönüşümü M2M teknolojileri sayesinde hayata geçecek.
• Turkcell, enerji ve su yönetimi konusunda Türkiye’de öncü role sahip. Güçlü ve güvenilir altyapısını destekleyen M2M teknolojileri sayesinde bugün hem şirketlere hem de ülkeye büyük tasarruf sağlıyor.
• Türkiye’de ilk ve tek olan Turkcell Akıllı Enerji İzleme Servisi’nin lansmanı yapıldı.
• Turkcell, halen 21 elektrik dağıtım şirketinin tümü tarafından tercih ediliyor. Bu şirketlerin yarısından fazlası sadece Turkcell’le çalışmayı tercih ediyor. Bugün ülkemizde toplam 200 bin akıllı sayaçtan 150 bini Turkcell M2M ile çalışıyor.

Türkiye’nin akıllı şebeke dönüşümünde ve enerji verimliliği projelerinde öncü bir oyuncu haline gelen Turkcell, sektörün en önemli organizasyonlarından 3. Uluslararası İstanbul Akıllı Şebekeler Kongre ve Fuarı’nın Elmas sponsorluğunu üstlendi. Etkinliğin açılışı bugün T.C. Bilim ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ve T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız tarafından yapıldı. Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleşen fuarda Turkcell, hem panellerdeki etkin rolü hem de geniş standı ile yer alıyor.

Son 3 yılda ülke ekonomisine 4,5 milyar TL katkı

Uluslararası İstanbul Akıllı Şebekeler Kongresi’nde konuşan Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Yiğit Kulabaş, “Türkiye'de geçtiğimiz yıl elektrik tüketimi, önceki yıla göre yüzde 3,7 artarak 255 milyar 490 milyon kilovatsaate (kWh) ulaştı. Ceplerden çıkan para toplam 94 milyar TL’yi buldu. Enerji tüketiminin tamamının akıllı şebekelerle ölçülerek yönetilmesi ile bu miktarın 15 milyar TL’sinin tasarruf edilme potansiyeli var. Turkcell olarak biz, enerji sektörü ile telekom sektörünün dinamiklerinin birbiriyle neredeyse aynı olduğunu görüyoruz: Yüksek yatırım, kesintisiz hizmet ve geniş abone tabanı en önemli ortak alanlarımız. Enerjinin verimli kullanılabilmesi ve akıllı şebeke dönüşümü sadece bugünü değil yarının dünyasını da şekillendiriyor. Turkcell bu iki kritik konuda da Türkiye’de öncü bir role sahip. Gururla söylüyorum ki, ülkemizde faaliyet gösteren toplam 21 elektrik dağıtım şirketinin tümü Turkcell ile çalışıyor. Ayrıca bu şirketlerin yüzde 75’inin tek tercihi Turkcell. Bugün toplam 200 bin akıllı sayaçtan 150 bini Turkcell M2M hatları ile çalışıyor.” dedi.

Kulabaş sözlerini şöyle sürdürdü: “2014 yılında cari açığımız 45,8 milyar dolar, enerji ithalatımız ise 48,8 milyar dolar olarak gerçekleşti. Aynı şekilde Sayın Bakanımızın meclisteki konuşmasında verdiği bilgilere göre de elektrikte kayıp ve kaçak bölgeleri olduğu görünüyor. Biz makineler arası iletişimi ekonomik verimliliği artıracak bir çözümler bütünü olarak görüyoruz. 2014’te Türkiye’deki yaklaşık her 3 makineden 2’sine Turkcell M2M hatlarıyla hizmet vererek 1,6 milyon Turkcell SİM kartlı makineyi konuşturduk. Böylece ülke ekonomisine yalnızca 2014’te 2 milyar TL’den fazla katkı sağladık. Son 3 yıla bakarsak bu rakam toplamda 4,5 milyar TL’ye ulaşıyor. Türkiye pazarında yaklaşık 150 milyon adet uzaktan yönetilebilir cihaz potansiyeli olduğunu düşünürsek ülkemizin henüz başlangıç seviyesinde olduğunu görüyoruz. Toplumsal faydanın ortaya çıkması için ülkemizde akıllı şebekeler ile ilgili politikanın oluşturulmasını çok önemsiyoruz.”


Turkcell Akıllı Enerji İzleme Servisi, Türkiye’de ilk ve tek…

“Ölçmeden Yönetemezsin!” mottosuyla hareket eden Turkcell, işletmelerin enerji tüketimlerini anlık olarak izleyebilmelerini, anlık olarak müdahale edebilmelerini, bu sayede tüketimlerini ölçerek, yöneterek, tasarruf etmelerini sağlıyor. Kongrede ilk kez lanse edilen Turkcell Akıllı Enerji Servisi sayesinde tüm lokasyonlar ve enerji tüketen makineler, her yerden anlık izlenebiliyor. Asıl fayda bu bilgilerin anlamlandırılması sonucunda ortaya çıkıyor. Enerji tüketim bilgileri anlamlandırılmış olarak sunulduğunda enerji tüketimi yönetilebiliyor. İşletmeler, tüm Türkiye’deki enerji tüketimlerini tek bir harita üzerinden izleyebiliyor, karşılaştırabiliyor, reaktif cezaya düşmeden öngörebiliyor ve yönetebiliyor. Bugün, reaktif cezalar, faturaların yüzde 30’una kadar ulaşabiliyor.

Turkcell Akıllı Enerji İzleme servisi ile reaktif ceza önceden öngörülüyor ve önlem alınarak, önemli ölçüde tasarruf sağlanmış oluyor. Servis aynı zamanda enerji sağlayıcı firmaları için de müşteri bağlılığı ve hizmet farkı gibi önemli fırsatlar yaratıyor. Aynı zamanda sisteme geçiş maliyetinin son tüketiciye yansıması da en aza indirilebiliyor. Aynı hizmetin evimizdeki, iş yerimizdeki elektrik, su, doğalgaz vb tüm tüketimler için olması, enerji sektöründe dağıtım ve perakende hizmeti veren şirketlerin sundukları fayda ile farklılaşmalarını ve rekabette bir adım önde olmalarını sağlıyor.


Sektörün odak alanında M2M var

Sayaç okuma, lojistik, finansal hizmetler tarafında mobil POS cihazları ve ATM’ler, yazarkasalar, tarım ve hayvancılık, güvenlik bağlantılı binalar M2M’in yükseliş gösterdiği alanlar olarak gösteriliyor. Türkiye’deki ilk M2M uygulamaları 2001’de Araç Takip Uygulamaları ile başladı. M2M çözümleri; elektrik, su ve gaz sayaçlarında kayıp/kaçak oranının azaltılması, yiyecek-içecek makine ve dolaplarının takibinde rota optimizasyonu, uzaktan sulama otomasyonu, seraların takibi, lojistik sektöründe akaryakıt maliyetlerinin azaltılması gibi pek çok farklı amaçla kullanılıyor. M2M şu anda en önemli kullanım alanı haline gelmiş olan Araç Takip ’in yanında sağlık alanında tıbbi otomasyona ve akıllı ev aletlerine kadar sayısız alanda kullanılma potansiyeline sahip ve birçok alanda şimdiden Turkcell’le kullanılmaya başlamış durumda.



M2M teknolojisi hakkında
M2M (makineler arası iletişim) teknolojisi, Turkcell’in çok çeşitli sektörlere sunduğu ve ülke ekonomisinin geleceğini aydınlatan teknolojilerden biri. Bu teknoloji, taşıt, sayaç, sensör ve benzeri makinelere takılan SİM kart sayesinde, sürecin uzaktan izlenmesini ve yönetilmesini sağlıyor. SİM kart takılarak akıllı hale gelen makineler; tasarrufu arttırma, çevreyi pozitif etkileme, fiziki güvenlik, sağlık güvenliği, sahada kontrol ve verimliliği artırma gibi birçok fayda sağlayarak hem kurumlara ve şirketlere hem de ülke ekonomisine büyük katkı sağlıyor.
Maliye Bakanlığının geçtiğimiz 2012 Temmuz ayında Yeni Tesis Özel İletişim Vergisini kaldırmasının ardından; Makineler Arası İletişim (M2M) Teknolojisi sayesinde bu dengeleme sistemleri anlık olarak uzaktan izlenebiliyor, ceza riski oluştuğunda alarmlar devreye girip ve önlemler alınabiliyor. Bu sayede cezadan kurtulmak mümkün oluyor.


www.turkcellmedya.com
 
Yukarı Alt