Kayıt
10 Nisan 2007
Mesajlar
7.172
Beğeniler
0
Şehir
Paralel evren
Sınavdan Önce Görülen Doğal Durumlar Nelerdir?
1) Şiddetli huzursuzluk
2) Ders çalışırken dikkati toplayamama
3) Bilgileri hatırlayamama
4) Kalp atışlarının hızlanması
5) Zamanın hızlı geçtiğine inanma ve panikleme
6) Diğer öğrencilerin sınava daha iyi hazırlandığını, kendisinin iyi hazırlanmadığını düşünme ve heyecanlanma


A) Sınavdan ve Başarısızlıktan Korkmayın:
Başarısız olmaktan korkmayın. Unutmayın korku başarıyı azaltır. YGS'ye birkaç gün kala bütün çalışmalarınızı yersiz korkulara kapılarak zayi etmeyin. Bu sınav elbette sizin için çok önemli; ama sizden daha önemli değil. Geçmişin olumsuzluklarını bir kenara bırakın. Birkaç yıldır sürdürdüğünüz çalışmaların karşılığını bu sınavla alacaksınız. Kendinizde korkular uyandırırsanız, yeterince çalışmış olsanız bile başarısız olabilirsiniz. Çünkü korku esnasında birey bazı davranışlarını kontrol edemez. Kontrolsüz davranışlarda hata yapma oranı her zaman daha yüksektir. Kendinizden emin olun. Rahat bir tavır sergileyin. Bunu yapmanız biraz zor olabilir. Birkaç gün sonra sınav yokmuş düşüncesini zihninizde oluşturursanız stressiz günler geçirebilirsiniz. Zaten sınava yeterince çalışmışsanız bir problem yok demektir. Sınava girer, soruları çözer ve sizin için gerekli olan puanı alırsınız. Ama korkuya kapılırsanız bunları yapmanız zorlaşır. Kendi kendinizle savaşmayın, siz hayatı akışına bırakın sınav anında sadece sorularla savaşın. Sınava gerektiği kadar hazırlanmamışsanız sizin için hiç korkuya gerek yok. Üç gün boyunca aralıksız çalışsanız da bir sonuca varamazsınız.


B) Sınav Salonunuzu Önceden Görün:
İnsanlar yabancı olmadıkları ortamlarda kendilerini daha rahat hisseder. Yabancı oldukları ortamlarda ise tedirgin ve kaygılı olurlar. Bu ortamlarda bireylerin davranışları normal değildir. Sınavda bulunduğunuz ortama yabancılık çekmemek için sınav salonunu mutlaka önceden görün. Sınav salonunda özellikle sınav olacağınız sıraya oturarak salonun havasını teneffüs edin. Salona şöyle bir göz atın. Sıranızda oturarak gözlerinizi kapayın ve sınav anını düşünün. Bütün sorulara şöyle bir baktığınızı hissedin. Kendinize tamamen sınavdaymış havası verin. Birkaç derin nefes alın. Şu an sorularla karşı karşıyasınız, büyük bir rahatlıkla soruları bir bir çözüyorsunuz. İçinizden "sorular ne kadar da kolaymış" sözlerini duyun. Sonra gözlerinizi yavaşça açın. Artık sınavdan korkmanıza gerek yok. Gördüğünüz gibi sorular çok kolay. Siz sadece birkaç gün sonra gireceğiniz sınavda çok başarılı olacağınızı hayal edin. Bu uygulama sizin kendinize olan güveninizi artırır. Sınav günü salonda kendinizi çok rahat hisseder ve soruları büyük bir rahatlık içinde heyecana kapılmadan çözersiniz.
Sınava kadar yapılması gerekenler
Unutmak doğal bir durumdur. Kişi, öğrendiklerinin % 70’ini 1 saat içinde, % 80’ini de bir gün içinde unutabilir. Bu nedenle tekrarlara önem vermelisiniz. Özellikle formülleri, bildiğinizi düşündüğünüz ama soru çözerken hatalarınızın çıktığı konuları tekrar etmelisiniz. Hiç bilmediğiniz veya çok iyi bildiğiniz konulara zaman harcamamalısınız.
Sınava sağlıklı bir şekilde girmeniz gerekmektedir. Bu nedenle sınavdan önce sağlığınıza dikkat etmelisiniz. Sakatlanmamaya dikkat etmelisiniz. Sakatlanabileceğiniz sportif etkinliklerden uzak durmalısınız. Dondurma gibi sağlığınız riske atabilecek gıdaları yemekten sınava kadar kaçınmalısınız.
Moralinizi bozacak, sizi gerilime sokacak, zihninizi gereksiz yere meşgul edebilecek olaylardan uzak durmalısınız. Bu içerikteki televizyon programların seyretmemelisiniz. Film seyretmek istiyorsanız sizi rahatlatacak filmleri örneğin komedi filmlerini tercih edebilirsiniz.
Bilgisizlik ve belirsizlik kaygıya yol açabilir. Bu nedenle sınava gireceğiniz binayı, sınav salonunu; hatta oturacağınız sırayı mutlaka önceden gidip görmelisiniz. En azından sınavdan önceki gün bu işlem bitmelidir.
Sınavın yapılacağı binaya sınav günü nasıl ulaşabileceğinizi ayrıntılı ve alternatifli olarak önceden plânlamalısınız.


Sınav gecesi ve sabahı yapılması gerekenler
Doktorunuzun verdiği ve kullanmak zorunda olduğunuz ilâçların dışında kafanıza göre ilâç kullanmamalısınız.
Midenizi bozabilecek veya midenize ağır gelebilecek yemekler yememelisiniz
İsterseniz sınav gecesi de çalışabilirsiniz; ama gece iyi uyumalısınız. 10.30-11.30 civarında yatağın yolunu tutmalısınız.
Yatmadan önce dua edebilir, Allah’tan her şeyin hayırlısını isteyebilirsiniz. Gayret bizden; lütuf, ihsan, başarı Allah’tandır.
Sabahleyin zamanında kalkabilmek için gerekli önlemleri almalısınız.
Sabah kalktığınızda hava durumunu da dikkate alarak mümkünse duş almalısınız. En azından abdest alabilirsiniz.
Sınavda glikoza (kan şekeri) çok ihtiyacınız olacak. Çünkü beynin gıdası oksijen, su ve glikozdur. Öyleyse mutlaka kahvaltı yapmalısınız.
Yanınıza su, şeker, çikolata, meyve suyu, kuru üzüm, bisküvi gibi gıda ve içecekler alabilirsiniz.
Evden çıkarken veya sınav salonuna girmeden önce tuvalet gibi ihtiyaçlarınızı mutlaka gidermelisiniz.


Sınav saati yapılması gerekenler
A) Sınava Başlamadan Önce
Bu kısmı okurken kendinizi sınavdaymış gibi hissedin. Günlerden pazar ve saat 09.00, birazdan aylardır hazırlandığınız sınava gireceksiniz. Sınav gözetmenleri sınav kitapçıklarını ve cevap formlarını dağıtmak üzeredir; sizler, onların üzerine doldurmanız gereken bilgileri işaretleyeceksiniz. Bir yandan da aylardır yaptığınız çalışmalar gözlerinizin önünden akıp gidiyor. Bu sınavla beraber çalışmalarınızın karşılığını göreceksiniz. Sınav sizin için çok önemli; ama kesinlikle hayatınızdan ve sizden daha önemli değildir. Sınav başlamak üzere.
Geçmişi düşünüp "ah keşke biraz daha çalışsaydım", "daha fazla soru çözseydim" veya geleceği düşünüp "kahretsin sınavda başarısız olacağım" , "istediğim bölümü kazanamayacağım" vb. düşünceleri zihninizden tamamen atın. Sınav esnasında bunların hiçbirini hatırlamayın. Çünkü sınav başladı. Sınav öncesi için pişmanlık duymak, sınav sonrası için üzülmek size fayda sağlamayacağı gibi moral seviyenizin düşmesine, dikkatinizin dağılmasına yol açarak başarınızı olumsuz etkileyecektir. Onun için sınav anında sadece ve sadece soruları nasıl çözeceğinizi düşünün. Kendinizi, okuduğunuz sorulara verin. Çözdüğünüz her bir sorunun sizi hedefinize bir adım daha yaklaştırdığını düşünün.


B) Sınav Anı:
- Soruları çözmeye başlamadan önce heyecanınızı yatıştırmak için birkaç defa derin nefes alıp-verin. Beyninizin ve hücrelerinizin en ücra köşelerine kadar aldığınız oksijeni hisseTtimeye çalışın. Bu şekilde hem rahatlarsınız hem de beynin yakıtı olan oksijeni sağlayarak bedeninizi daha etkili bir şekilde kullanabilirsiniz.
- Sınav esnasında kullanacağınız araç ve gereçlerinizi sıranın üzerine yerleştirin.
- Kimlik kontrolü sırasında zaman kaybetmemek için kimliğiniz, sınava giriş kartınız, bir adet fotoğrafınız sıranızın üzerinde olsun.
- Sınavda kullanacağınız kalemlerin yazıp yazmadığını, yeterince kalem ucunuzun olup olmadığını bir kez daha kontrol edin.
- Oturduğunuz sıraya alışmaya çalışın. Bu sıranın sizin fiziki yapınıza uygun olup olmadığına aldırış etmeyin. Belki de o sıra sizi hayallerinize kavuşturacaktır.
- Sınav salonunda ve çevresinde, sınava gelirken yolda karşılaştığınız olumsuzlukları bir kenara bırakın. Kendinizi sınava vermeye çalışın.
- Her şeyden önce sakin ve soğukkanlı olun. Unutmayın ki siz bu sınava çok iyi hazırlandınız. Telaşlanmak size puan kaybettirir.


C) Sınav Kitapçığını İnceleme:
- Sınav kitapçığınızın sayfalarını kontrol ediniz. Eksik sayfalar veya hatalı baskılar olabilir.
- Her sınavda daha önceki sınavlara göre ufak tefek farklılıklar olabilir. Soru sayısı, soruların derslere göre dağılımı, beklenmedik konulardan soru gelmesi, cevap kağıdının farklı dizaynı gibi. Bu durumda telaşa kapılmayın, çünkü aynı farklılıklar diğer adaylar için de geçerlidir.
- Kitapçık türünü ilgili bölüme işaretleyin. Sınavda kopya çekilmesini önlemek için ÖSYM içindeki sorular aynı olacak şekilde 10 farklı sınav kitapçığı düzenler. Kitapçık türü sizlere verilen soru kitapçığının kapağında ve bütün sayfaların üst ve alt kısımlarında yazılıdır. Kitapçık türünü işaretlemezseniz sınavınız değerlendirmeye alınmaz.
- Soru kitapçığının ve cevap formunun ilgili bölümlerine sizden istenen bilgileri işaretleyiniz. Cevap formunun sizin adınıza düzenlenip düzenlenmediğini kontrol ediniz ve imzanızı atmayı unutmayınız.


D) Genel Uygulamalar:
- Soru kitapçığında yer alan soruların cevaplarını ilgili bölüme kodlayın. Sayısal sorularının cevaplarını cevap kağıdının sayısal bölümüne, sözel sorularının cevaplarını cevap kağıdının sözel bölümüne işaretleyin.
- Önce bildiğiniz soruları çözerek sınava başlayın. Bu sizin heyecanınızı azaltırken kendinize olan güveninizi artırır.
- Her yanlış cevabın puan kaybına neden olacağını aklınızdan çıkarmayın. Onun için bilmediğiniz soruları rastgele işaretlemeyin.
- Çözemediğiniz sorular üzerinde fazla durmayın. Soruları ilk okumada cevaplamaya çalışın. Doğru seçeneği bulamadığınız durumlarda mantıklı düşünmeye çalışın, seçenekler üzerinde durarak kesin yanlış olduğunu bildiğiniz seçenekleri eleyin, kalanlar üzerinde düşünerek doğru cevaba daha kolay ulaşabilirsiniz.
- Eğer bir soruyu çözemediyseniz telaşlanmayın. Bir soruyu çözememeniz sınavı kaybettiğiniz anlamına gelmez. Vakit geçirmeden diğer sorulara geçin. Şayet o soruyu birkaç okumada çözebilecekseniz diğer soruları çözdükten sonra zamanınız kalırsa o soruya tekrar dönün.
- Paragraf sorularında önce soru kökünü sonra paragrafı okuyun. Bu paragrafı daha iyi anlamanızı sağlayarak sizi paragrafı birkaç defa okumaktan kurtarır. Böylece zaman kazanmış olursunuz.
- Unutmayın herkes hata yapabilir. Çözemediğiniz soruları düşünerek moralinizi bozmayın.
- Art arda dört veya daha fazla aynı seçeneği işaretlediyseniz büyük bir ihtimalle bu sorulardan birini yanlış çözdünüz demektir. Bu sorulara bir kez daha bakın. Doğru çözdüğünüzden eminseniz bunlardan biri mutlaka yanlıştır diye cevaplarınızı değiştirmeyin. Sınavlarda doğru seçenekler genellikle eşit dağıtılır. Ancak doğru şıklar belirli bir sıra takip etmez.
- Sınavda, daha önceden deneme sınavlarında izlediğiniz yöntemin dışında farklı bir tarz denemeyin. Alıştığınız tarzla soruları çözün.


E)Cevapları İşaretleme Sistemi:
- Cevaplarınızı size en uygun şekilde kodlayınız. Daha önce uyguladığınız modeli sınav anında değiştirmeyin. Örneğin; kodlama işlemini sayfa sayfa, üçerli beşerli veya her bir soruyu çözdükten sonra işaretleme şeklinde yapıyorsanız sınav anında da aynısını uygulayın.
- Soruları çözme biçiminize göre belirli bir şekilde gruplayabilirsiniz.
Kesinlikle doğru: +
Bir defa daha okursam yapabilirim: ?
Emin değilim: !
Kesinlikle yapamam: x
- Bu şekilde bir düzenleme yaparsanız bütün sorulara baktıktan sonra şayet süreniz artarsa öncelikle bir defa daha okuduğunuzda yapabileceğiniz soruları, daha sonra da emin olmadığınız soruları çözmeye çalışarak başarınızı artırabilirsiniz.
- Cevaplarınızı sizden istenen şekilde işaretleyin. İşaretleme kutucuğunu taşırmadan, hafifçe koyu olabilecek şekilde kodlayın.


F)Soruları Çözerken:
- Soruyu anlamak aslında çözümün yarısıdır. Onun için soruyu gereğinden fazla hızlı okumaya çalışmayın. Soruyu doğru çözmenin yolunun soruyu doğru anlamaktan geçtiğini unutmayın.
- Sayısal bölüm sorularını işlem yaparak, sözel bölüm sorularını, özellikle paragraf sorularını altını çizerek çözmeye çalışın.
- Bazı sorularda sizi yanıltmak için gereksiz bir çok kelime ve cümle bulunabilir.
- Uzun soruları ön yargıya kapılmadan çözmeye çalışın. Uzun sorularda cevap sorunun içerisindedir. Uzun soru zor soru demek değildir.
- Soru köklerinde ve cevap seçeneklerinde bulunan; hiçbiri, yalnızca, gibi, ulaşılamaz, çıkartılamaz, değildir, en doğrusu hangisidir vb. ifadelere dikkat edin. Altı çizili kelimelere dikkatinizi yoğunlaştırın.
- Soruları kendi fikirleriniz doğrultusunda değil, soru kökünde ve soru metninde yer alan ifadelere göre çözün.
- Bazı sorularda doğru cevaba, yanlış seçenekleri eleyerek ulaşabilirsiniz.
- Bütün seçenekleri okuduktan sonra cevabınızı işaretleyiniz.
- Bazı sorularda yanlış cevap, doğru seçenektir. Bu tip sorularda çok dikkatli olun.
- Kısa sorular kolay, uzun sorular zor düşüncesiyle sorulara yaklaşmayın.
- Cevaplandırma işleminiz bittikten sonra işaretleme esnasında kaydırma yapmış olma ihtimaline karşı işaretleme yaptığınız cevaplarınızı bir kez daha kontrol edin.


G) Zamanı Kullanma:
- Sınav, bilgiyi kullanma hızınızı ölçer. Önemli olan bildiklerinizi en kısa sürede kullanmanızdır.
- Sınava en iyi bildiğiniz bölümden başlamanız moral ve zaman açısından fayda sağlar.
- Yanınızda mutlaka bir saat bulundurun, fakat sürekli saate bakarak dikkatinizi dağıtmayın. Bölümler arası geçişlerde saate bakarak sürenizi en iyi şekilde kullanabilirsiniz.
- Zamanı iyi kullanmak pratik ve aktif olmakla sağlanır. Sorular üzerinde gereksiz oyalanmalar yapmazsanız süre yeterli gelecektir.
- Bir bölümden diğerine geçerken zaman kaybetmeden zihninizi ve bedeninizi dinlendirin. Sınav esnasında vücudu devamlı bir şekilde tutmanızdan dolayı boyun ve bel ağrıları görülebilir. Ağrılar dikkatinizi toplama güçlüğü oluşturur. Bölümler arasında bedeninizi dinlendirmek için kafanızı ve vücudunuzu sağa-sola, öne-arkaya, diğer adayları rahatsız etmeden hareket ettirebilirsiniz. Ayrıca birkaç defa derin nefes alıp vererek hem rahatlar, hem de dikkatinizi toplama gücünüzü artırabilirsiniz.





Girecek olan herkese en içten dileklerimle başarılar dilerim, Allah gönlünüze göre versin emeğinizi boşa çıkarmasın.Sınava girecek arkadaşlarımızın rahatlıkla görebilmesi için 1 gün için globaldir.
 
Kayıt
25 Nisan 2007
Mesajlar
3.134
Beğeniler
2
Şehir
University
Yav nokta kadar stresim yoktu su yazılanları okudukca 2 ser kat artıyo valla :mrgreen:

ps:sabah kalkınca acaba bugünmüydü sınav diye sordum kendi kendime,durum vahim makara:
 
Kayıt
2 Aralık 2009
Mesajlar
1.442
Beğeniler
0
Şehir
SANA Bİ KORUM
Ben normalde dershane sınavlarında 1.30 saatte bitiriyorum geri kalan 1 saat 10 dk ya telle ugrasıyom yada cıkıp gidiyom Türkce'yi iyi yaparım sosyal zaten 20-25 dk sürüyo matematiktende 15 tane yapsam yeter bana.
 
Kayıt
10 Mayıs 2007
Mesajlar
232
Beğeniler
0
Crisis demiş ki:
Yav nokta kadar stresim yoktu su yazılanları okudukca 2 ser kat artıyo valla :mrgreen:

ps:sabah kalkınca acaba bugünmüydü sınav diye sordum kendi kendime,durum vahim makara:
Valla katılıyorum.. :lol:
heycandan karnıma agrılar girdi bak simdi :lol:
 
Kayıt
14 Mayıs 2007
Mesajlar
24.643
Beğeniler
3
Şehir
İstanbul
Yarın ki sınavda herkeslere bolca şans diliyorum. Umarım istediğiniz yere gidecek kadar puanı yaparsınız. Şunu da unutmayın herkes ilk senesinde kazanmıyor olası bir başarısızlıkta üzülmeyin strese gerek yok kendinize güvenin ve soruları çözün ^^

Baphomet demiş ki:
Güzel bilgiler,teşekkürler. :muck: Bugün gidip sınav yerimi göreceğim,herkese başarılar sınava kadar sitres atın şahsen bende kurdum CA oynuyorum :lol:
Şaşkınsın brocuk sen ne yaptığını bilmiyorsun :lol: :P
 
Kayıt
27 Ocak 2010
Mesajlar
95
Beğeniler
0
Su Turkiyedeki su ******sinav sistemiyle ugrasicanigza avrupaya rusyaya ukrayna turkiye azerbaycan oraya gidin okumaya sinavsiz direk aliyorlar Turkiyede mezun olmuslardanda 1 adim ondesiz is basvurusunda Turkiyede mezun olmusu ise almiyorlar sizi aliyorlar.
P.S Basarilar
 
Yukarı Alt