Kayıt
6 Şubat 2007
Mesajlar
335.490
Beğeniler
1.636
Şehir
Taksim/IST.
Server
Flora
Takımı
Galatasaray
Şahıs şirketi kurduğumdan beri bunun hakkında bir çok soru alıyorum, özellikle pvp server sahiplerinden, masrafları ve kurulumu hakkında ve niye kurduğum hakkında. Kurmayı düşünen ama nereden başlayacağını ve ne kadar tutacağını bilemeyen arkadaşlar için küçük bir rehber hazırladım. Kurmayı düşünmeyenlerinde ülkenin durumunu görmek için, şirket masraflarını görebilmek için yada ilerisi için okumasını tavsiye ederim.

Öncelikle, niye kurdum?

Büyük emek verdiğimiz yabancı genel blog sitelerimiz tuttu ve haliyle ortaya adam akıllı bir gelir çıktı düzenli. Bu yüzden şahıs şirketi kurup vergilendirme yoluna gittim.

Kimler şirket kurmalı?

Düzenli bir geliriniz varsa şirket kurmanız gerekmekte. Atıyorum, bir pvp serverınız var ve her ay düzenli bir miktar kazanıyorsunuz. Bunu vergilendirmek zorundasınız. Grafik tasarım yapıyorsanız, sunucu satıyorsanız, sunucu hizmetleri satıyorsanız ve bu işleri düzenli olarak yapıyorsanız vergilendirmeniz gerekmekte. Vergilendirmediğiniz taktirde yakalanırsanız ceza yersiniz.

Kurulum Masrafları Nelerdir?

550 TL kurulum için muhasebeciye
200 TL civarı fatura bastırmak için matbaa'ya veriyorsunuz.

Aynı gün şirketiniz kuruluyor ve faturanızı bastırdıktan sonra, fatura kesmeye başlayabiliyorsunuz. Bir ofise vs ihtiyacınız yok, evinizi ofis olarak gösterip home office olarak çalışabilirsiniz.

İşletme (devam ettirme) masrafları nelerdir?

%18 KDV
%20 Gelir vergisi (Basamaklara göre artabilir)
800 TL bağkur
150 TL muhasebeci
50 TL damga vergisi
200 TL civarı 3 ayda bir stopaj vergisi (ofise göre değişiyor)

Nasıl yani bütün geliri devlete mi bırakıyoruz şimdi?

Bazı giderler sabit ve bunun için yapabileceğiniz pek bir şey yok. Muhasebeci, damga vergisi, fatura bastırma gibi. KDV ve Gelir vergisi sizin giderlerinize bağlı olarak değişebiliyor.

Atıyorum bu ay 1000 lira geliriniz var, size 150 TL kdv ödemesi çıkacak ama siz bu ay 1000 lira server ödemesi yaptınız bunun faturasını gösteriyorsunuz, kdv ve gelir vergisi ödemiyorsunuz. Yediğiniz meyve, yemek içtiğiniz süt, kola bir çok şeyi masraf gösteriyorsunuz ve ödemeniz gereken kdv ve gelir vergisi oranını düşürebiliyorsunuz eğer çok harcamanız varsa hiç ödemiyorsunuz.

Yani kısacası gelir - gider muhasebesi yapıyorsunuz ve gideriniz gelirinizden çoksa, zarar ettiyseniz kdv ve gelir vergisi ödemiyorsunuz. (%8 ve %18 mevzusuna konu matematik hesaplamasına girmesin diye girmiyorum)

Bunun yanı sıra, 800 TL olan ve büyük kambur olan bağkur'u da eğer bir işte çalışıyorsanız yada emekliyseniz yine ödemenize gerek kalmıyor.

Gençlere bir şeyler var mı?

Devletin gençlere bir "Genç Girişimci" desteği var. İlk kez şirket kurduysanız 1 yıl boyunca devlet sizin bağkurunuzu ödüyor. Yılda 75 bin TL'ye kadar, 3 yıl boyunca gelir vergisinden muaf oluyorsunuz. Haliyle en büyük yükler üstünüzden kalkmış oluyor. 18-29 yaşları arasındaysanız gidip genç girişimci olarak şirket açabiliyorsunuz. Burada dikkat etmeniz gereken bir şey var eğer vergi ödemediğiniz için yakalanırsanız bu teşvikten yararlanamazsınız. Haliyle bir geliriniz varsa yararlanmanızı tavsiye ederim çok geç olmadan.


Genel olarak şu an aklıma gelenler bunlar, ileride konuyu e-fatura ile güncelleyeceğim. Aklınıza takılan bir şey, kurmayı düşünen arkadaş varsa yardımcı olabilirim.
 
Yukarı Alt