NiGHTMaRe

Aileden
Kayıt
8 Kasım 2008
Mesajlar
7.529
Beğeniler
0
Rock, 20. yüzyılın ikinci yarısında ortaya çıkmış (1950'lerin başlarında), genellikle elektro gitar, bas gitar ve bateri gibi enstrümanlarla beraber vokal melodi taşıyan popüler müzik formudur. Org ve piyano gibi klavyeli enstrümanlara da rock'ta sıkça rastlanılabilir. Saksafon gibi üflemeli çalgılar rock'ın ilk hallerinde oldukça sık kullanılmış olsa da yeni rock türlerinde nadiren görülürler.

Rock müzik, genellikle tek başına yapılmaz. Sanatçı ismi olarak ortaya tek bir ad çıkabilir ama genellikle bu müzik türü, bir grupla yapılır. Vokailst/solist (şarkı söyleyen kişi) 'nin yanı sıra, elektro gitarist, bass gitarist, bateri, bir ya da iki ritim gitarist ve klavye (piyano, org, elektro-piyano vs.) vardır.


==Tarihçe==
Müzik, 1950 başlarında ortaya çıkmıştır. Rock müzik akımının başlamasında Rock and Roll (veya Rock'n Roll) ve rockabilly gibi müzik türleri önemli rol oynamışlardır. Rock müziği en çok etkileyen türlerden diğeri Country müziğidir. Country, Amerikan Halk Müziği olarak adlandırılabilir. Country içerisinde bulundurduğu enstürmanlar sayesinde rock müziğe öncülük etmiştir. Rock müzik Blues adlı müzik türünden doğrudan olarak etkilenmiştir. Onun için Blues felsefesini incelemeden rock müzik felsefesi incelenemez. Blues'u icad eden siyahlar, beyazlardan gördüğü zulm karşısında sitemlerini üstü kapalı bir şekilde belirtmişlerdir. Bunu gittikçe geliştiren blues sanatçıları bu sitemin üzerindeki örtüyü yavaş yavaş kaldırmaya, müziklerini de aynı şekilde daha açık hale getirmeye başlamışlardır. O dönemlerde müzik aleti alamadıkları ve beyazların askerlerine ait müzik aletlerini kullandıklarını unutmamalıyız. Yukarıda adı geçen üflemeli çalgılar bu dönemlerden gelen bir alışkanlıktır. Sözlerin ve müziğin sitemi yansıtması artık gittikçe isyan boyutuna girmeye başladı. İşte böyle bir dönemde rock adını duyurmaya başladı. Caz dan etkilenen Blues artık Rock'ı doğurmuştu. Müzikte elektro gitarın kullanılmasının en büyük sebebi ise distortion adı verilen ses efektinin kulakları tırmalayıcı tınısının isyanı ve acıyı en iyi şekilde yansıttığının düşünülmesidir.

1950'lerin Rock sanatçıları, Sam Phillips', Jackie Brenston ("Rocket 88" adlı albümüyle,), Bill Haley, Elvis Presley, Chuck Berry, Bo Diddley, Fats Domino, Little Richard, Jerry Lee Lewis, Gene Vincent,Johnny Cash,Bob Dylanve diğerleridir.

Rock müzik artık yavaş yavaş gençlerin favori müziğine girmeye başlamış, ağır sözleri ve kafa sallama tarzı ile, gençlerin yaşadığı ergenlik dönemi sorunları yüzünden dünyaya isyan etmelerini kolaylaştırmış, pop müziğe güçlü bir rakip olmuştur.

İngiliz rock'ının 1960'larda gelişmesiyle "rock müzik" tanımı yaygınlaşmıştır. "İngiliz Fethi" olarak adlandırılan bir akımla, bu müzik tarzı tekrar Amerika'da yayıldı ve hatırı sayılır bir etkiyle uluslararası bir fenomen haline geldi. Rock günümüzde birçok türü altında barındırarak oldukça yaygın olarak dinlenen bir müzik türü haline gelmiştir. Bir sürü dalları çıkmıştır bu müzik türünün, aşağıda inceleyeceğimiz.

1970 dönemine kadar ortaya çıkan Rock müzik sanatçılarından bazıları şunlardır: The Rolling Stones, The Animals, The Yardbirds, The Kinks, The Who, The Pretty Things, The Sonics, The Shadows, Bob Dylan, The Byrds, Steve Harly ve diğerleridir.

1970 dönemi, Rock müziğin önemli bir dönemidir. Sözler ve müzik gitgide sertleşmeye başlar ve hard-rock ortaya çıkar. 1970'lerin hard-rock ve Rock müzik sanatçıları Queen, Deep Purple, Black Sabbath, Led Zeppelin, Scorpions ve diğerleridir.

Hard-rock'tan sonra, müzik ve sözler tamamen sertleşmeye başlar ve ortaya heavy-metal çıkar. 1970 sonrası Rock müzik sanatçıları, Sex Pistols, Asia, The Clash, The Damned, Black Flag, X Fear, Bad Brains, Twisted Sister, Sonic Youth, Big Black, Dust, The Buzzcocks, Green Day, The Killers, Guns n' Roses, Black Sabbath, Radiohead, Cradle of Filth ve diğerleridir.


Rock Müzik Türleri

Rock Müzik kendi arasında dallara ayrılır.

Rock and Roll
Alternatif rock
Indie Rock
Pop rock
Heavy Metal
Psychedelic rock
Punk rock
Senfonik rock
Folk rock
Glam rock
Jazz Rock Fusion
Hard Rock
Classic Rock (60's - 70's arası)

Bazı Rock sanatçıları şunlardır:

Red Hot Chili Peppers
Cryonic Temple
The Beatles
The Who
Paul Weller
Judas Priest
Metallica
Placebo
The Cardigans
The Rolling Stones
Avril Lavigne
Gorillaz
Green Day
The Rasmus
Alphabet
Marilyn Manson
Paramore
U2
The Cranberries
Scorpions
Pink Floyd
Nirvana
Korn
Linkin Park
System of a down
Disturbed
Dragonforce
Queen (grup)
Tokio Hotel


Konu başlıkları
1 Hard Rock
2 Heavy-metal
3 Türkiye'de Rock Müzik

Hard Rock
Rock müzikte, müzik gittikçe sertleşmeye başlar. Bu durum hard rocku ortaya çıkarır. Müzik artık sadece siyahların acılarını ve sitemleri anlatan ulusal bir yapıdan, bütün dünyayı ilgilendiren sorunlara ve siyasete karılan evrensel bir yapıya yol almaya başlar.

Hard Rock, kökenleri 1960 başları Garaj Rock'ı ve Jazz'a dayanan bir rock and roll tarzıdır. Elektro gitar, bas gitar ve davulların sert şekilde kullanılması tipik özelliğidir. Hard rock terimi, overdrive kullanımı yoğun, daha melodik gitarlara sahip, jazz ve blues dan sert heavy metalden yumuşak bir tarzı betimler. Deep Purple ve Led Zeppelin bu tarzın başı çeken gruplarındandır.


Nirvana
Sonic Youth
Arcade Fire
The Postal ServiceBazı hard-rock sanatçıları şunlardır:

Lordi
Rainbow
Guns N' Roses
Scorpions
The Rolling Stones
SUM 41


Heavy-metal
Rock müziğin muhalif yanını gittikçe kaybettiğini düşünenlerin başlattığı müzik türüdür. Heavy metal; karanlık, sert ve geneli ölümü ya da kötü şeyleri anlatan tarzdır. Heavy metalciler siyahı benimsemişlerdir. Siyah onlar için vazgeçilmezdir. Kısaca siyah heavy metal'in rengidir diyebiliriz. Ancak, günümüzde bir çok türe ayrıldığı için felsefesini tam olarak koruyamamaktadır.

Heavy Metal'i geniş kitlelere ulaşmasını sağlayan gruplar:

Black Sabbath
Judas Priest
Iron Maiden
Metallica


Türkiye'de Rock Müzik
Türkiye'de Rock müzik anlayışı, ilk olarak Anadolu Rock olarak ortaya çıkmıştır: yani klasik Türk müziği ile Rock müziğin karışımı olarak. Erkin Koray, 3 Hürel, Barış Manço, Cem Karaca ve Moğollar buna örnektir. 1990'ların 2. yarısında Şebnem Ferah, Özlem Tekin ve Teoman ile Türkiye'de rock müzik bombasının pimi çekildi. 2000'lere geldiğimizdeMurat KEKİLLİ Mor ve Ötesi, Athena, Manga, Duman, Hayko Cepkin ve yine Şebnem Ferah ile tam olarak rock müzik patladı. Popüler arenaya ise Emre Aydın, Çilekeş, Gripin ve Seksendört gibi isimlerle taşındı.

 

NiGHTMaRe

Aileden
Kayıt
8 Kasım 2008
Mesajlar
7.529
Beğeniler
0
Limanerg demiş ki:
1970 dönemi, Rock müziğin önemli bir dönemidir. Sözler ve müzik gitgide sertleşmeye başlar ve hard-rock ortaya çıkar. 1970'lerin hard-rock ve Rock müzik sanatçıları Queen, Deep Purple, Black Sabbath, Led Zeppelin, Scorpions ve diğerleridir.
Legends of Rock

@NighTwaLkeR
:muck:
 
Yukarı Alt