Kayıt
22 Aralık 2007
Mesajlar
850
Beğeniler
0
Şehir
Thief Cave
Hedefinizi belirlediniz, çalışma ortamınızla ilgili gerekli düzenlemeleri de yaptınız. Şimdi sıra hedefinize doğru ilerleyebilmeniz için plan yapmaya geldi. Plan yaparak zamanı düzenler, çalışma ve sosyal etkinliklerinize vakit ayırmış olursunuz. Sonuçta ailenizle vakit geçirmeniz, kendinize zaman ayırmanız da gereklidir. Çok çalışmanız gerektiğini düşünerek tüm saatlerinizi ders çalışmaya ayırıyorsanız, hemen bir mola verip plan yapmalı ya da yaptığınız planı tekrar gözden geçirmelisiniz.

Plan Yapma
Her öğrencinin çalışma alışkanlıkları, hedefleri, zayıf ya da güçlü olduğu yönleri, zekâ potansiyeli, çalışma koşulları birbirinden farklıdır. Herkes için ortak bir çalışma programından bahsetmek de doğru olmaz. Kendinizi en iyi siz tanıdığınız için vereceğimiz tavsiyeler doğrultusunda çalışma planınızı kendiniz yapabilirsiniz.


Zor olduğunu düşündüğünüz ya da anlamakta zorluk çektiğiniz dersleri zinde olduğunuz verimli saatlerde çalışmalısınız. Bu saatler konsantrasyonunuzun yüksek olduğu, algılarınızın daha açık olduğu saatlerdir. Her öğrencinin verimli çalışma saati farklıdır. Siz de deneyerek verimli çalışma saatlerinizi tespit edebilirsiniz. Genelde zihnin dinç, bedenin de dinlenmiş olduğu saatler sabah saatleridir. Bu sebeple önerimiz zor gelen dersleri sabah saatlerinde çalışmanız yönündedir. Çalışma planında her derse vakit ayrılmalıdır. Derslerin başlama ve bitiş saatleri özenle hazırlanmalıdır.

Çalışma saatlerini okuldaki gibi 40- 45'er dakika yapmalısınız. Diğer derslere geçmeden önce vereceğiniz 15 dakikalık mola da dikkatinizi toplamada faydalı olacaktır.

Çalışma saatlerinizi mümkün olduğunca aynı tutmaya çalışın. Böylece aynı saatlerde çalışma alışkanlığı kazanmış olursunuz.

Okul derslerini de yaptığınız plana dahil etmeli her gün tekrarlarını yapmalısınız.
Yaptığınız planda zorlandığınız dersleri arka arkaya koymayın. Bir zor bir de kolay dersi çalışmak motivasyonunuzu yüksek tutacaktır.

Planınızda sosyal etkinliklere de yer verin. Böylece planınıza baktığınızda içiniz sıkılmaz. Ayrıca yapacağınız etkinlikler sizlerin çalışma performansınızı da arttırmada etkili olacaktır.

Planınızda konu çalışmalarının yanı sıra ilgili konuya ait testler de çözmelisiniz. Bu hem konunun pekişmesi için hem de hazırlandığınız sınav için önemlidir. Ayrıca sınav günü psikolojisine hazırlanmanız için de bazı pazar sabahlarını sınav denemeleri yapmak üzere planlamanız faydalı olacaktır.

Yapacağınız ilk plan sizin taslak planınız olacak, bu planı bir hafta uygulayıp düzenlenmesi gereken bölümleri tespit ederek gerçek planınızı oturtmalısınız.


Senelik Plan
Senelik plan yapabilmeniz için elinize büyük boy bir takvim almalısınız. Takvim üzerinde çalışmaya zaman ayıramayacağınız günleri belirlemelisiniz. (Bayram günleri, özel programların olacağı günler vs). Takvimdeki günleri (Eylül-Mayıs arası) aylık dilimlere bölün, her ay çalışma için ne kadar vakit ayırmanız gerektiğini tespit edin. Bunu haftalık dilimlere bölün. Artık elinizde ders çalışmaya zaman ayırabileceğiniz ve ayıramayacağınız günlere ait aylık ve haftalık dilimlere ayrılmış bir takvim bulunmaktadır.

Hedefiniz için çalışmanız gereken kitapların ve testlerin listesini bir öğretmeniniz yardımıyla veya kendiniz çıkarınız. Bu listeyi çıkarırken hedefinizi düşünmeli ve yapmanız gerekenleri önem derecesine göre sıralamalısınız ve planınızı hazırlamalısınız.


Aylık Plan
Her dersten, her konudan, her kitaptan, okul derslerinden, yabancı dil çalışmalarından yapmanız gerekenleri aylık parçalara ayırmanız gerekir. Her parçaya düşen konuları takviminize işleyin ve her ayın bitiminde planınızı ne kadar uyguladığınızı kontrol edin. Diğer aya sarkma olmamasına özen gösterin. Sarkma varsa planınızda bazı küçük değişiklikler yapmanız gerekir.

Haftalık Plan
Boş olduğunuz günleri, özel günleri ve yazılılarınızın olup diğer çalışmalara vakit ayıramayacağınız günleri dikkate alarak gerçek bir plan yapmaya çalışın. Bu planla bir hafta boyunca çalışmak için kullanabileceğiniz zaman ve yapmanız gereken işleri tespit edeceksiniz. Bunların günlere dağılımını istediğiniz gibi yapabilirsiniz. Çalışma yaptığınız haftalarda planınızda sarkma varsa bir sonraki haftalık planınızı o sarkmayı telafi edecek şekilde hazırlamalısınız.

Günlük Plan
Haftalık hedefiniz de belirlenmiş olmalıdır. Haftalık hedefinizde belirttiğiniz şeyleri günlük dilimlere bölünüz ve o günün işlerini bitirmeye çalışınız. Günlük plan çıkarılırken 1 yıllık, 1 aylık, 1 haftalık hedefler belirlenmiş olmalı. O hedefe uygun olarak 1 güne düşen çalışma miktarı bilinmelidir.

Öncelik sırasına göre dizdiğiniz işleriniz için günlük planda ayırmanız gereken süreleri tespit edin ve haftalık hedefe uygun olarak günlük planınıza yerleştirin. Ders çalışma saatlerinizi mümkün mertebe yorgun olmayacağınız saatlere denk getirmeye çalışın. Bunun için en uygun saatlerin sabah ve öğleden sonra saatleri olduğunu elbette biliyorsunuz.


Örnek Günlük Plan
SAATLER - PLANIM
07:45- 08:15 Kahvaltı
08:30- 16:00 Okul
16:00- 16:30 Dinlenme
16:30- 17:15 1. Etüt (Konu Çalışma)
17:15- 17:45 Konuyla İlgili Testler
17:45- 18:00 Dinlenme
18:00- 18:45 2. Etüt (Konu Çalışma)
18:45- 19:15 Konuyla İlgili Testler
19:15- 20:15 Yemek ve Dinlenme
20:15- 21:15 3.Etüt (okul dersleri tekrarı ve ödevleri)
21:15- 21:45 Hobi Saati
21:45- 22:30 4. Etüt (Konu Çalışma)
22:30- 23:30 Günlük Tekrar
23:30- 00:00 Yatma Hazırlığı- Yatış[/color]
 
Kayıt
11 Ekim 2008
Mesajlar
4.772
Beğeniler
0
Şehir
Kocaeli
Hep aynı renk göz yorar, önemli yerleri koyu ve büyük, başlıklar renkli olursa daha hoş bir konu olabilir.
 
Kayıt
23 Kasım 2007
Mesajlar
4.067
Beğeniler
1
Şehir
Extrablatt/Antalya
bunlar filan hikaye bnm bu sene sınıftan arkadaş vardı. adam fazla ders çalışmazdı ama kafa basıyordu konuya bakıp geçince bile konuyu anlıyordu üstüne 2-3 test çözüp konuyu bitiriyordu.bu işler biraz da zeka işi kafa almadıktan sonra istediiğin kadar plan yap olmayınca olmuyor.
 
Kayıt
19 Ekim 2009
Mesajlar
10.451
Beğeniler
97
Takımı
Galatasaray
bu kadar kasmaya gerek yok.

bkz: okul zamanı 10 saat pc başındayım derslerde bir sorun yok 8)
 
Yukarı Alt