Kayıt
17 Kasım 2016
Mesajlar
3.164
Beğeniler
466
PANTOLON ÇEŞİTLERİ (görselleri internetten aratarak inceleyebilirsiniz)

Düz Pantolon:
Temel Beden Pantolon Kalıplarında da kullanılan, normal bel, normal paça uzunluğu ve genişliğine sahip klasik pantolonlardır.

Dar Pantolon: Vücuda tam olarak oturan, vücut hatlarını belli eden, sıkı, elastik, esnek ya da örme kumaşlardan yapılan, vücut formunu alan pantolon modelleridir.

Çizme Paça Pantolon: Diz kapağına kadar vücuda oturan ama diz kapağı sonrası açılan, çizmelerin üzerine paçaları çıkmış görüntüsü verdiği için bu ismi alan pantolon modelidir.

İspanyol Paça Pantolon: Bu pantolon modeli, özellikle 60'ların sonu ve 1970 lerde popüler olmuş, dönemin özgürlükçü, hippie, çiçek çocuklarının da simgesi olmuştur. İspanyol dansçılarının, matadorlarının, Carmen tarzını yansıtmaktadır. Bel ve kalçaya oturan ve kalçada bacak dışlarından genişlemeye başlayan, çok geniş ve bol paçalara sahiptir.

Geniş Paça Pantolon: İsminden de anlaşılır. Paçaları geniş, hem içte hem de bacak dışında bol paçalara sahiptir.

Dar Paça Pantolon: Paçaları dar pantolon modelidir.

Topuk Altı Tayt: Esnek, strech kumaşlarla yapılan, topukların altından geçen, halka şeklinde ayrıntılara sahip tayt pantolon modelidir. 80'li yıllarda, liseli kızlarda pen modaydı :)

Blucin, Kot, Denim: Spor giyim ve özellikle jean pantolon yapımında kullanılan kaba, dayanıklı bir kumaştır. Denim, Fransa’nın “de Nimes” kentinde üretilmeye başlandığı için, “Nimes’den gelen” anlamını taşıyan adını bu şehirden almıştır. İlk kez Fransa’nın Nimes ve İtalya’nın Cenova kentlerinde iş giysisi olarak dokunmaya başlandı. Blue jean’in kökeninde Cenova’lı denizcilerin “Bleu de Genes” (Cenova mavisi) diye adlandırılan mavi pamuklu pantolonları yatmaktadır. Kot, Türkçede İngilizce'deki Denim kelimesinin karşılığı olarak kullanılır. Sözlük anlamı: "Giysi yapılan bir tür mavi, kaba pamuklu kumaş, blucin" dir.

Kot sözcüğünün Türkçe'ye yerleşmesinin asıl nedeni bu ismin Türkiye'de blucini (özgün dil, ing.: bluejeans) üreten ilk kişinin soyadından geliyor olmasıdır. Türkiye'deki ilk kot üretimini yapan, Muhteşem Kot, 1940 yılında Fransa'ya yaptığı bir gezide blucinle karşılaşır. Sağlamlığına ve dikim tarzına hayran kalan Muhteşem Kot, bu kumaşı Türkiye'de üretmeye karar verir. Türkiye'ye döndüğünde bu kumaşı üretmeyi başarır ve 1960 yılına gelindiğinde günde 200 adet üretimi yakalamıştır. Bu kumaş o dönemde özellikle köylüler ve işçiler tarafından çok tutulur. 1960 yılında KOT adını markalaştırırlar. 80'li yıllar yani Özal dönemine gelindiğinde serbest piyasa ekonomisiyle kapılar açılır ve yabancı markaların yerli piyasaya girmesiyle o günlere kadar birinci sırada olan Kot marka blucin artık 2. sınıf olmuştur. Böylece satışları düşen firma 1992 yılında üretimi durdurur ve fabrikayı kiraya verir.
5 ceplidir genelde ve günümüzde hemen hemen tüm pantolon modellerinde üretimi yapılmaktadır.

Arazi Pantolonu: Geniş ve çok ceplidir. Rahat paçalara, yüksek bele, sağlam kemere sahip pantolon modelidir. Araziye uygun, soğuk ve sıcağa karşı özel kumaşlardan yapılır.

Kargo Pantolonu: Arazi pantolonundan paça genişliği, yan cepleri ve kumaş seçimi sebebiyle ayrılır.

Denizci Pantolonu: Yaz mevsiminde oldukça popüler olur bu pantolon modeli. İlk olarak 1800'lü yıllarda donanma askerleri için dikilen modeller, 1920 yılında Coco Chanel'in yorumu ile moda dünyasına katılmış. Yine 70'li yıllarda, İspanyol Paça pantolonlar birlikte oldukça popülermiş. Denizci pantolonları, İspanyol paça pantolonlara benziyor. Bol paçalları var ve pantolonun bel kısmında altın sarısı düğmelere sahip bir model.

Binici Pantolonu: Üst geniş, paçaları dar, yüksek bel bir model. Doğrusu (kişisel fikrim) ben bu modeli hiç kimseye bir türlü yakıştıramıyorum. Zevkler ve renkler tartışılmaz.

Mini : Bu daha çok bir pantolon değil, şort ama listeye aldık. Paçaları yok, ağ kısmından bir kaç cm altında kesilir.

Tenis: Şort üzerine etektir. Anvelop tarz etek, şortun önünü kapatır.

Eşofman Pantolon: Hareket kabileyiti engellemeyen, bol miktardaki fiziksel faaliyetler için tasarlanmış, rahat, bol pantolon türüdür. Sağlığa uygun, tere ve soğuğa karşı malzemelerden üretilirler.

Şalvar : Şalvarların bol miktarda var ve iş yerinde, özel davetlerde, gündelik yaşamımda değişik kombinlerle şalvar giyerim. Şalvar sözcüğü Farsça dilinde pantolon için kullanılan 'shælva:r'dan gelmektedir. Şalvar, değişik bölgelerde giyilen bir tür alt giyimine verilen cins isimdir. Şalvarın en erken modelleri Orta Asya'da Türkler arasında kullanılıyordu ve Afganistan, Hindistan, İran, bazı Arap ülkeleri, Türkiye ve Türklerin imparatorluk kurdukları bölgelerde yaygınlaştı. Osmanlı İmparatorluğu döneminde şalvar kullanımı bütün imparatorluk bölgelerinde yaygınlaştı. Şalvar bel kısmında büzülerek toplanır ve elastik bir kuşak veya uçkur adı verilen bir büzme ipi ile bağlanır; geniş, aşağıya doğru dökümlü veya daha dar olabilir. Şalvar, genellikle ağı çok bol olan, bele bir uçkurla bağlanan geniş bir tür pantolondur. Şalvar bol olduğundan bağ bahçe ve tarlada çalışanlar için uygundur. Bu özelliği nedeniyle şalvarı hâlâ kırsal alanda tarım ve hayvancılık yapan insanlar gündelik yaşamda her zaman kullanmaktadır.

Etek Pantolon: Öncelikle ihtiyaçtan dolayı daha sonraki yıllarda ise Moda haline gelen, 1900'lü yıllardan bu yana kadınların giysi dolaplarında olan pantolon türü. Pantolonun rahatlığı, eteğin zerafeti var, pantolon mu etek mi belli olmayan bir tarz. Orijinal ismi ''clottes'' yani külot etek demek. Günümüzde ayak bileklerinden yukarıda, daha kısa modelleri bulunmakta. Dezavantajı ise, bazen bacakları bu paçalar kesebiliyor.

Bahçıvan Pantolon / Marangoz Tulumu: İş pantolonu, marangoz ve bahçıvanların rahat hareket etmesi için yapılan, askılı pantolon türü zamanla masküler tarzdan kadınların estetik anlaşınına uyarlanmış, feminen bir hal almış.

Tulum : Astronot / Kozmonot ların üniformalarından esinlenilmiş ya da pilot tulumları da bu akımı başlatan olabilir. Maskülen bir kökeni var tulumların. Zamanla feminen bir hal almış. Tek parçadan oluşan kıyafetlerin kullanım kolaylığı ve şıklığı sayesinde vazgeçilmez olmuş tulumlar. Pantolonun rahatlığını taşıyan ama elbise zarafetine de sahip tulumlar, Son yıllarda tulum modelleri modacı ve tasarımcıların da üzerine çok çalıştığı bir akım. Abiye tulumlardan, gündelik tulumlara geniş bir yelpaze var.

PAÇA BOYUNA GÖRE PANTOLON MODELLERİ İSİMLERİ:

Mini Şort:
Her ne kadar bir pantolon gibi uzun paça olmasa da, mantığı aynı mantık olduğu için listeme aldım. Mini Şort kalıbı, Ağ kısmı, Kalça seviyesinden 5 cm aşağıda, kalça kısmı 3 cm yukarıda olan, eğik biçimde çizilen kalıba sahiptir.

Şort: Mini şorta göre daha aşağıda ve kalça seviyesine paralel, düz paça kesimine sahiptir.

Jamaika Pantolon: Ağ ile diz kapağının tam ortasında paça kesimine sahip pantolon modelidir.

Bermuda Pantolon: Diz kapağının hemen üstünde paçası biten pantolon modelidir.

Bisikletçi / Pedal Pantalon: Diz kapağının hemen altında paça kesimine sahip pantolondur.

Matador Pantolon: Diz kapağı ile ayak bileklerinin tam ortasında paça bitimine sahip pantolon modelidir.

Kapri Pantolon: Ayak bileğinin daha üstünde paçaya sahip pantolon modelidir.

BEL SEVİYESİNE GÖRE PANTOLON TÜRLERİ ÖZELLİKLERİ:

Düşük Bel Pantolonların, Amerikan hapishanelerinde mahkumların kendilerini asmamaları için kemerlerinin alınmasıyla ve bunun bir eşcisellik sinyali haline gelmesiyle başladığına

images-12.jpg
 
Yukarı Alt