Kayıt
13 Kasım 2012
Mesajlar
714
Beğeniler
13
Bildiğiniz ya da bilmediğiniz kadarıyla sıkı bir Orta Dünya fanı değil, klimasıyım. Tam bu tarz şarkıları dinlerken sizlerle paylaşmak geldi içimden. Orta Dünya için yapılmış birçok parça bulunmakta. Öyküleri ve hakkında biraz tanım ile birlikte sizlere paylaşacağım.


________________________________________________________________________________________________


İlk olarak Arda'nın, yani Orta Dünya'nın kuruluşundan başlayalım. Aşağıda bulunan şarkı Orta Dünya'nın kuruluşunu, tanrıyı ve tanrının yardımcılarını anlatır. Orta Dünya'da tanrı = Iluvatar, yeryüzü tanrıları = valar ve vardalar, peygamberler diyebileceklerimiz de = maiasdır. Şarkının içinde geçen isimler Iluvatar ve diğer Valardır. Eğer melankolya bir durumdaysanız etkileyebilecek türdedir.

_________________________________________________________________________________________________

Bu şarkı Tom Bombadil amcamıza dairdir. Filmde gözükmez ama kitapta, yani normalde Frodo'yu Yüzüktayflarının elinden kurtaran kutsal kişi Bombadil'dir. Peter Jackson'ın çektiği, yani herkesin bildiği filmde gösterilmediği gibi 79 senesinde ve 68 senesinde çekilen filmlerde de kendisi gösterilmemiştir. Ben de pek bir anlam veremedim bu duruma. Ama kendisi çok neşeli ve bilge birisidir. Adam elf abi, ama Orta Dünya'nın üçüncü çağında elflerle yaşamaktan vazgeçip çayırlara atmıştır karısıyla kendini.


__________________________________________________________________________________________________


Aşağıdaki şarkımız ise dünyaya aiit pek bir şey ifade etmez :D Filmde kullanılmıştır ve oldukça sevilen bir şarkıdır. Bunun gibi başka bir şarkı da Hobbit : Beklenmedik Yolculuk'un sonunda kullanıldı, onu da şimdi sizlerle paylaşacağım.


___________________________________________________________________________________________________

Bu şarkımızın normal versiyonunu sanırım herkes bilir. Şarkı ise filmin çıkışında, outcast'te yayımlanmıştır ki filmin sonuna kadar beni bekleten bir şarkıdır. Neil Finn, daha önce Yüzüklerin Efendisi serisine de şarkı yazmıştır. Bu şarkısı ise diğerlerinden inanın çok daha güzeldir. Ayrıca bu şarkıda sanatçı çocuklarıyla da düet yapmıştır. Kendisi de tüm serinin çekildiği yer olan Yeni Zelandalıdır.

___________________________________________________________________________________________________

Aşağıdaki şarkımız filmin outrosunda sözleriyle birlikte çalmıştır. Yani şöyle söyleyeyim; filmin bitiminde ve castın yayımlandığı, yani sizin sinemada koltuktan kaldığınız sırada çalan parça. Ayrıca şarkı film içerisinde sözler olmaksızın da yer almıştır. Gandalf, Bilbo, Elrond, Frodo, Galadriel ve Celeborn'un Cirdan'la birlikte Gri Limanlar'dan Valinor'a geçişleri sırasında çalmıştır. Çok da severim sahneyi, hatta gözlerimin dolduğunu inkar değil itiraf edeceğim. Şöyle bir şey var; ölümlüler kesinlikle Valinor'a giriş yapamaz. Bu konu hakkında bilgi yok ama Frodo ve Bilbo Baggins'in Tol Elessar'da, yani Valinor ile Orta Dünya arasındaki adada kalmış olması çok büyük muhtemel.




___________________________________________________________________________________________________


EN İYİSİ EVER


Bu şarkının bendeki yeri çok farklıdır. Şunu belirteyim ki ben konuyu durmadan güncelleyeceğim ama bu hep en iyisi olarak kalacak, şimdi nedenini anlayacaksınız. Şarkıda isimleri geçen Beren ile Tinuviel(Luthien) ikinci çağlarda yaşamışlardır.
Beren : İnsandır ve erkektir.
Tinuviel : Kadındır, ölümsüzdür ve elftir.

Beren, Tinuviel'i dans ederken görür ve o kötü ruh halinde bile aşık olur. Ardından bunun babası kral işte izin vermiyor falan :D İşte o andan sonra Beren'in Silmaril serüveni başlıyor ki spoiler vermek istemiyorum. Bu heyecanlı hikayeyi okumak istiyorsanız Silmarillion kitabını 36 liraya D&R'dan satın alabilirsiniz. Peki bu aşk hikayesi neden mi bu kadar önemli? Hemen gösterelim.

Yukarıdaki fotoğraf tüm Orta Dünya serisini yazan usta yazar Tolkien ve eşinin mezarıdır. Yazar bu hikayeyi o kadar benimsemiş ki mezar taşına bile bu isimleri yazdırmıştır. Ondan sonra ise oğlu kitapları yayımlamaya devam etmiştir, hala etmekte.

Şimdi de şarkıyı paylaşalım. Umarım yeterli düzeyde İngilizceniz vardır. Ama üzülmeyin, MrOdabasoglu ile Türkçe çevirisini sizlere veriyoruz.

Song of Beren and Luthien Türkçe çeviri

İngilizce'den Türkçe'ye çevrildiği için kafiye, uyak sorunu sıkıcı gelebilir. Sırf bu şarkı için İngilizce öğreniminize başlayabilirsiniz. Buyrun şarkımız da burada yer alıyor.

Not : Şarkıların devamı gelecektir.*
 
Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı:
Kayıt
27 Haziran 2010
Mesajlar
1.437
Beğeniler
248
Şehir
--..--
Takımı
Fenerbahce
Böyle bir şarkı denk geldi begendim paylaşayım dedim :D

 
Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı:
Kayıt
13 Kasım 2012
Mesajlar
714
Beğeniler
13
jasmine demiş ki:
Böyle bir şarkı denk geldi begendim paylaşayım dedim :D

Akşam eve gidince şarkının öyküsüyle birlikte ilk mesaja ekleyeceğim :beer:
 
Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı:
Kayıt
13 Kasım 2012
Mesajlar
714
Beğeniler
13
Dünkü Yüzüklerin Efendisi serüveninden sonra Harvest of Sorrow'u da şarkılar arasına eklemiş bulunmaktayım.
 
Yukarı Alt