Kayıt
17 Mayıs 2007
Mesajlar
104
Beğeniler
0
Şehir
İstanblue
- Resim Silinmiş.



Nikon D200 dijital SLR kamera incelemesi : Nikon, kamera modellerini çok hızlı yenileyen bir üretici firma değil. Ancak yeni bir model duyurduklarında da bunun çok özel ve sıra dışı bir ürün olduğundan emin olabilirsiniz. Nikon D200 modelinde de bu gelenek değişmiyor. D200 modeli Nikon D100 modelinden çok daha üstün özelliklere sahip. Bu üstünlük sadece çözünürlük açısından değil aynı zamanda tasarım olarak da hemen göze çarpıyor. Nikon D200 dijital refleks kamera öylesine yeni özellikler içeriyor ki bu modeli dijital bir devrim olarak nitelemek dahi yanlış olmayacaktır.

Nikon D200 SLR kamera - 10 megapiksel çözünürlük
Bir dijital kameranın en hayati özelliği olmasa da çözünürlük, kullanıcıların dikkate aldıkları ilk nokta olmaya devam ediyor. Nikon D200, 10 megapiksel çözünürlüğü ile bu sınıftaki modellerde çıtayı yükseltiyor. Cihaz Sony kaynaklı bir CCD görüntü algılayıcıya sahip. Bu aşamada üretici firmaların ik ana gruba ayrıldıklarına şahit oluyoruz: Bir kısım üretici ürünlerinde CMOS tip görüntü algılayıcı tercih ederken diğer bir kısım da CCD tip görüntü algılayıcılar kullanıyor.

Nikon D200 d-SLR - Yeni gövde & Özellikler
Nikon D200 modelinin yeni olarak dikkat çeken özellikleri arasında gövde tasarımı ve teknik özellikler başı çekiyor. D100 modelinde geleneksel F80 modelinin dizaynına sadık kalan Nikon tasarımcıları Nikon D200 dSLR modelinde kalite açısından dikkate değer bir gelişme sergilemişler. D100 modelinin en büyük handikaplarından bir tanesi yoğun bir profesyonel kullanıma cevap veremiyor olmasıydı. Üstelik D100 modeli özelikle bu alanda itibar gören bir model olarak da dikkat çekiyor. D200 modelinin tasarımı bu olumsuz noktalara sahip olmayan bir tarzda yapılandırılmış ve yoğun profesyonel kullanım için ideal bir görünüm sergiliyor. Bu izlenimi oluşturan sadece cihazın sağlam metal gövdesi değil, ürün örneğin su ve toza karşı dayanıklı olması gibi özelliklere de sahip. Nikon D200 dijital SLR fotoğraf makinesi profesyonel bir model olan D2X kadar olmasa da rakip ve daha pahalı bir model olan Canon EOS 5D modelinden çok daha iyi sonuçlar verecek derecede yağmura ve suya dayanıklı bir model.

Nikon D200 dijital refleks kamera - Optik vizör
Cihazın göze çarpan bir diğer önemli özelliği de optik vizörü. Fotoğraf severler D200 d-SLR modeline kadar geleneksel 35mm fotoğraf makinelerinde olduğundan daha ufak boyutlara sahip optik vizörlerle çekim yapmak durumundaydılar. Nikon’un bunu nasıl başardığı hiç şüphesiz ki bir sır olarak kalacak ancak Nikon D200 SLR kameranın sahip olduğu optik vizör bize geleneksel filmli fotoğraf makinelerinde kullandığımız optik vizörleri anımsatan bir yapıda. Ayrıca bu Nikon’un, DX algılayıcılar nedeniyle optik vizörlerin rahatsız bir kullanım sunduğu fikrini de çöpe atıyor olması anlamına geliyor. Bu durumun sinyalini verdiği bir diğer nokta da, özellikle 1.5x odak mesafesi çarpanı avantajlarının oldukça güçlü durduğu bir ortamda en büyük dezavantajlarından birini bertaraf etmiş olmaları nedeniyle bundan böyle Nikon modellerinde full-size algılayıcı göremeyecek oluşumuz.

Nikon D200 SLR kamera - Ayarlar
Nikon D200 modelinin sahip olduğu ayar seçenekleri cihaza son derece profesyonel bir hava veriyor. Ürün tamamen kullanıcının tercihlerine yönelik olarak ayarlanabiliyor. Bu da, zaman kaybından kurtulmak isteyen profesyonel kullanıcılar için vazgeçilmez bir özellik. Kullanıcı tercihlerine yönelik ayarlar daha sonra tekrar kullanılmak üzere kaydedilebiliyor. Tün bunlar Nikon’un kullanıcıların pratik kullanımdaki deneyimlerine kulak verdiğini gösteriyor.

Nikon D200 d-SLR kamera - Odaklama & ISO
Tıpkı D2X modelinde olduğu gibi Nikon D200 modelinde de 11 adet odaklama noktası bulunuyor. Noktaların dağılımı oldukça iyi. Stüdyo fotoğrafçıları Nikon D100 modelinin minimum ISO 200 değerinden sonra D200 modelindeki ISO 100 ışık hassasiyet değerini beğeneceklerdir. Flaşların ayarlanabilir olması bunu mümkün kılabiliyordu ancak şimdi kullanıcı pozlama konusunda daha geniş yaratıcılık olanaklarına kavuşmuş oluyor. Nikon D200 d-SLR kameranın arka yüzünde gayet büyük ölçülerde bir LCD ekran bulunuyor. BU LCD ekran özellikle fotoğrafların izlenmesinde ve menü kullanımında büyük yara sağlıyor. Buna ek olarak kameranın üst yüzündeki bilgilendirici LCD ekran da oldukça kapsamlı.

Nikon D200 d-SLR kamera - Tasarım
Ön yüzden bakıldığında Nikon D200 tipik bir Nikon kamera görünümüne sahip. Grip bölümünün kauçuk malzeme ile kaplanmış olması cihazın ele oturuşuna rahat bir hava veriyor. Kameranın üst kısmında bulunan ikinci bir kadran diğer işlevlerin yanısıra diyafram değerlerinin ayarlanmasında da kullanılabiliyor. Bunun altında kırmızı renkli ayırma kısmı mevcut. Otomatik odaklama yardımcı ışığı grip bölümü ile optik vizör arasındaki bölgede konumlandırılmış. Bu yardımcı ışık öylesine parlak ışık yayıyor ki kimi durumlarda flaş olarak kullanılabileceğini söylersek abartmış olmayız. Alan derinliği kontrol butonu bu kısmın biraz aşağısında yer alıyor. Diyaframın kapanış sesi sanki çekim yapılıyormuş gibi bir etki bırakıyor. Bunun da alt kısmında programlanabilen FUNC butonu var. Nikon D200 modelinin objektif yuvası metal malzemeden üretilmiş. Aynanın ufak yapıda olması optik vizörde yansıyan görüntünün oldukça büyük olmasını engellemiyor. Objektif yuvasının sağ bölümünde lens kilit butonu ve bir Nikon klasiği olan otomatik odaklama düğmesi yer alıyor. Yukarı kısımda optik vizör çerçevesinin yanında flaş doğrulama butonu ve dahili flaşın inip kalkmasını sağlayan buton konumlandırılmış. Ancak flaşın kalktığı yükseklik siperliği bulunan bazı objektiflerle çekim yapıldığında yetersiz kalarak flaşın bazı bölgeleri aydınlatamamasına neden olabiliyor. Cihaz üzerindeki D200 logosunun alt kısmında Opsiyonel uzaktan kumanda cihazının bağlantı noktası bulunuyor.

Nikon D200 SLR kamera - Stüdyo flaşı
Üst solda kamera askısının takıldığı gözün hemen yanında stüdyo flaş bağlantı noktası yer alıyor. Bu bölümün kapağı da kolaylıkla kaybolabilecek küçük bir kapağa sahip. Bunun altında video çıkış, A/C güç girişi ve Hi-Speed USB 2.0 arayüz girişlerinin kauçuk kapağı bulunuyor. He iki kapak da giriş yuvalarını toz ve kirden koruyan son derece kaliteli ve düzgün bir yapıda.

Nikon D200 dijital SLR - 2.5 inç LCD ekran
Nikon D200 dijital SLR kameranın en göze çarpan özelliklerinden bir tanesi cihazın arka yüzünde bulunan 2.5 inç büyüklüğündeki LCD ekran. Ekran tüm Nikon modellerinde olduğu gibi plastik bir kapak ile korunuyor. D200 modelinin kolay kaybolmayacak bu koruyucu kapak özelliği oldukça yararlı. LCD ekranı hemen üzerinden optik vizör yer alıyor. Optik vizörün kamera gövdesine yakın tasarlanmış olması kullanıcının burnunun veya yanağının sıklıkla LCD ekrana temas etmesine neden olabiliyor. Optik vizörün sağladığı görüntü etkileyici derecede güzel ve kaliteli. Belirli değer aralıklarında çekim (bracketing) butonu ve kazara silinen görüntüleri geri almaya yarayan Recycle Bin (Çöp Kutusu) butonları optik vizörün sol kısmında bulunuyor. Bu ikinci buton pozlama modu butonu ile birlikte aynı zamanda bellek kartının formatlanması için hızlı işlem butonu olarak da işlev görebiliyor. Bu Nikon D-SLR modellerinde sıklıkla gördüğümüz bir özellik.

Nikon D200 dijital refleks kamera - Butonlar
LCD ekranın sol kısmında üzerlerinde açık kahverengi renkli ikonlar bulunan bir seri buton yer alıyor. Loş ışıklı ortamlarda butonların üzerindeki bu renk açıkçası pratik kullanım açısından pek kolaylık sağlamıyor. Bu butonlardan en üstteki fotoğrafları izlemeye yarıyor. Onun altındaki ise menüye ulaşım için kullanılıyor. Ortadaki buton fotoğrafları thumbnail olarak görüntülemeye ve genel mod kadranı ile birlikte kullanıldığında görüntülere yakınlaştırma yapıyor. Bunun altındaki buton ise fotoğrafları silmeye karşı kilitlemeye veya menüde iseniz yardım fonksiyonunu çalıştırmaya yarıyor. Son olarak en alttaki buton ise seçimlerin onaylanmasında ve zum işleminde kullanılıyor. Nikon D200 SLR kamera - Çok-görevli seçim butonu
Optik vizörün sağ üst kesiminde diyoptri ayar bölümü yer alıyor. Bunun sağ tarafında pozlama ve otomatik odaklama kilidi konumlandırılmış. Sağ tarafa doğru devam ettiğimizde otomatik odaklamanın deklanşörden bağımsız olarak yapılabilmesine olanak sağlayan AF-ON butonu görülüyor. En sağda da genel mod kadranı bulunuyor. Arka kısımda LCD ekranın hemen sağ tarafında yer alan büyük buton, menüde dolaşma ve on bir odak noktasından birinin seçilmesi gibi çoklu seçim işlemlerinde kullanılabiliyor. Bunun çevresinde bulunan halka şeklindeki birim aracılığıyla switch şeklinde işlev gören butonu kullanımdan kaldırma opsiyonunu da sunuyor. Çok görevli seçim butonunun sağ alt kısmında yer alan küçük bir lamba bellek kartı üzerinde işlem yapıldığında yanarak kullanıcıyı bilgilendiriyor. Lambanın altında odak noktalarını birleştirmeye olanak tanıyan buton ve onun da altında bellek kartına ulaşım sağlayan küçük bir kol yer alıyor. Bunun aracılığıyla bellek kartını ufak bir parmak hareketi ile kameradan çıkartabilmeniz mümkün. Tüm bu ufak veya incelikli noktalar Nikon’un bu ürün üzerinde oldukça hassas bir şekilde kafa yorduğunu ve kullanıcıların deneyimlerine ve görüşlerine kulak verdiğini gösteren özellikler.

Nikon D200 d-SLR kamera - LCD bilgi ekranı
Cihaza üstten bakıldığında, Nikon D200 ile F100 modellerinin son derece benzerlikler içerdiği dikkat çekiyor. Bu noktada Nikon D200 modelinin en göze çarpan farkı ise günümüz dijital refleks kameralarında benzersiz olarak dikkat çeken büyük boyutlu bilgilendirici LCD ekran. Üst kısımda sol tarafta görüntü kalitesi, ışık hassasiyeti ve beyaz ayarı butonları bulunuyor. Bu da ISO ışık hassasiyetini değiştirmek için mevcut çekim programını değiştirmenize artık gerek kalmadığı anlamına geliyor. Bu üç butonu çevreleyen bir seçim halkası aynanın önceden kalkmasını sağlıyor. Bunun sağ tarafında harici flaş bağlantı noktası yer alıyor. Bu yuva Nikon’un tüm iTTL sistemleriyle uyumlu. Böylece cihazın dahili flaşına ek olarak harici bir flaş birimi kullanmak da mümkün oluyor. Harici flaş yuvasının sağında diğer bilgilerin yanısıra pil doluluk durumunu da detaylı olarak gösteren LCD ekran bulunuyor. Cihaz kapatıldığında görüntü sayacı aktif durumda kalmaya devam ediyor. Pozlama modları ve pozlama telafisi işlevlerini gören butonlar grip bölümünün üst kısmında konumlandırılmış. Ve son olarak deklanşör de bu kısımda yer alıyor.

Nikon D200 - Batarya ve Bellek Kartı yuvaları
Nikon D200 dijital refleks fotoğraf makinesinin bellek kartı yuvası cihazın sağ kenarında yer alıyor. Batarya yuvasında olduğu gibi kapak iç kısmı kauçuk malzeme kenarlıklar kullanılarak hassas bir uyum sağlanmış. Batarya yuvası da grip bölümün alt kısmında konumlandırılmış. Alt kısımda metal malzemeden üretilmiş standart bir üçayak bağlantı yuvası bulunuyor. Genel olarak bakıldığında Nikon D200 dijital fotoğraf makinesinin tasarımı her tür kullanıcının beklenti ve gereksinimlerini karşılayacak şekilde düşünülmüş. Cihazın sahip olduğu sıradışı özellikler Nikon hayranlarının beklentilerini fazlasıyla karşılayacak seviyede.
Nikon D200

- Resim Silinmiş.
- Resim Silinmiş.

Nikon D200 dijital refleks kamera - Optik vizör
Tıpkı büyük kardeşi D2X modeline olduğu gibi cihazın açılma süresi neredeyse fark edilmiyor bile. Açma düğmesine bastıktan sonra hemen ilk fotoğrafınızı çekebiliyorsunuz. Kamerayı gözünüze dayadığınızda önünüzde yepyeni bir dünya görüyorsunuz. Optik vizörün kamera gövdesine çok gömülmüş olduğunu ifade etmeliyim. Bu da optik vizörden bakarken bazen ufak tefek zorluklar yaşanmasına neden oluyor. Bu durum tamamen alışkanlıklarla ilgili. Genel olarak bakıldığında vizörle çekim yapmak son derece keyifli. Bu son derece büyük boyutlarda olan vizör ile Nikon, küçük bir görüntü algılayıcı ile büyük ölçülerde bir optik vizör işbirliğinin nasıl olabileceğini bizlere kanıtlıyor. Nikon’un bunu nasıl başardığını merak ederken diğer D-SLR modellerinin de bu tip büyük boyutlu vizörlere sahip olacağı bilgisi kulağımıza geldi. Optik vizörün bu derece önemli olmasının nedeni SRL fotoğraf makinelerinde kullanıcının görüntünün oluşumuna ve netliğine burada kara veriyor olması. Ve bu işlemler Nikon D200 modelinde kolaylıkla ve rahatlıkla gerçekleştirilebiliyor. Optik vizörde hiçbir eksiklik hissedilmiyor. Vizörde seçilen ISO değeri olarak pozlama bilgileri, poz ölçümleme ve kalan çekim sayısı gibi bilgiler görülebiliyor. Deklanşöre yarım basıldığında ise tampon belleğin daha ne kadar fotoğraf alabileceği de bu bilgiler arasında yer alıyor.

Nikon D200 dijital SLR - Odaklama
Cihazın deklanşörü kullanım açısından son derece iyi bir konumda ve parmağınızın hareketleri ile oldukça uyum sağlıyor. Cihazın, hızı ile şaşırtan bir diğer özelliği de otomatik odaklama işlemi. Çoklu seçim butonu yardımıyla on bir adet odak noktasından seçim yapabiliyorsunuz. Otomatik odaklama işleminin bir butona basarak bu derece kolay ve rahat yapılabilmesi eğer cihaz omuzda taşınıyorsa butona kazara dokunmalar neticesinde odak noktalarının rasgele değişmesi gibi olumsuz bir nokta içeriyor. Çekim sırasında da aynı durum geçerli. Kullanıcının burnunun çoklu seçim butonuna kazara dokunma ihtimali oldukça yüksek. On bir odak noktasının D2X modelinde olduğu kadar etkileyici bir şekilde konumlandırılmamış olduklarını, nispeten merkez odaklı olduklarını söylemek gerek. Buna rağmen etkileyici sonuçlar elde ediliyor ve fotoğraflanan nesne kompozisyonun merkezinden ayrıldıkça kamerayı da hareket ettirmek gerekmiyor.

- Resim Silinmiş.


Nikon D200 SLR - Saniyede 5 kare çekim hızı
Nikon D200 modeli D2X modelinde olduğu gibi yüksek hızda bir kırpma fonksiyonuna sahip değil. D200 modelinin saniyede 5 kare çekim hızı göz önüne alındığında buna pek gerek olmadığı da görülüyor. Cihaz 10 megapiksel çözünürlükte 5 kare/saniye hız ile çekim yapabiliyor. 10 megapiksel çözünürlükte çekim oldukça yüksek miktarda işlem gücü anlamına geliyor. Cihazın yüksek kapasiteli tampon belleği sayesinde kullanıcı bu hızda çekimleri problemsiz bir şekilde gerçekleştirebiliyor. Tampon bellek dolduğunda ve SanDisk CompactFlash Extreme III gibi hızlı bir bellek kartı kullanıyorsanız saniyede 1 kare çekim hızı ile fotoğraf çekmeye devam edebiliyorsunuz. Tampon belleğin dolmasından sonra bu çekim hızını kullanıyor olmak kullanıcıları düşündürmemeli çünkü bu duruma ulaşabilmek için çok sayıda çekim yapıyor olmanız gerekiyor ki bu da çok sık gerçekleşen bir durum değil. D200 modelinin D2X modeline olduğu gibi çekim hızı limitine sahip olmaması artı bir nokta. Çekim sayısı olması gerektiği gibi sadece bellek kartının kapasitesine ile sınırlı.

Nikon D200 dijital SLR kamera - Genel Mod kadranı
Nikon mükemmel mod kadranları üretmeye devam ediyor. İkinci kadran diyafram ayarının yapılmasını sağlıyor. Deklanşörün ön kısmında yer alan mod kadranı işaret parmağı deklanşörün üzerindeyken orta parmak ile diyaframın rahatlıkla ayarlanmasına olanak sağlıyor. Bu durumda kullanıcının başparmağı da çekim hızının ayarlandığı genel mod kadranını idare edebiliyor. Bunlar yardımı ile odak alanını da değiştirebiliyorsunuz. Her şey mükemmel bir şekilde tasarımlanmış. Kameranın ergonomisi göz önüne alındığında Nikon tasarımcıların çok iyi bir iş çıkardıkları görülüyor.

Nikon D200 SLR kamera - Çok görevli seçim butonu
Çok görevli seçim butonunun tek görevi odaklama noktalarını belirlemek değil. Butona basılı tutulduğunda dilediğiniz fonksiyonu bu butona atayabiliyorsunuz. Böylece çekim modunda odak alanının merkezi olarak belirlenmesi sağlanabiliyor. Fotoğrafların izlenmesinde de bu buton hılı zum işlevi görebiliyor. Butona tek bir kere basıldığında seçili odak alanına maksimum yakınlaştırma gerçekleşiyor. Pratik kullanımda odaklamanın kontrol edilmesi için bu oldukça ideal bir yol olarak dikkat çekiyor.
Nikon D200

- Resim Silinmiş.
- Resim Silinmiş.

Nikon D200 SLR - JPEG ve RAW dosya formatları
Nikon D200 SLR fotoğraf makinesi ile görüntüleri RAW (Nikon bu formatı NEF olarak adlandırıyor) ve JPEG dosya formatlarında kaydedebiliyorsunuz. JPEG format kayıpsız yani sıkıştırma veri kaybına yol açmadan gerçekleştiriliyor. Buna rağmen dosya boyutu daha ufak oluyor. JPEG formatta üç değişik çözünürlük seçeneğinin yanısıra üç adet de sıkıştırma seçeneği mevcut. Dahası tüm bu seçenekler RAW formatta da kullanılabiliyor. Bu da fotoğrafları hemen göndermek veya baskı almak istediğinizde avantaj oluşturuyor. JPEG formatta çekim yapıldığında elde edilen kaliteli görüntüler hemen kullanılabiliyor. Ancak bu durumun bir dezavantajı var, o da RAW formatın sunduğu çekim sonrası işlemlerdeki esnekliğin olmaması. RAW dosyaların TIFF veya JPEG formatına çevrilme işlemi Nikon’un PictureProject yazılımı aracılığıyla gerçekleştirilebiliyor. Ancak bizce bu yazılım bu kameraya uygun bir program değil. Nikon’un verdiği CD ile Nikon View yazılımını indirebiliyorsunuz ancak bunda da RAW seçenekleri çok zengin değil. RAW formatın sunduğu olanaklardan geniş olarak yararlanabilmek için bizim tavsiyemiz Nikon Capture yazılımını kullanmanız. Ancak Nikon’un bu yazılımı 30 gün deneme süresine sahip ve bu sürenin ardından satın almanız gerekiyor. Nikon D200 gibi bir kameranın standart paketinde Nikon Capture yazılımı da verilmeliydi. Sevindirici olan bir nokta da, Adobe Camera RAW version 3.3 yazılımının, Photoshop CS2 kullanıcılarının Nikon D200 görüntü çevirme işlemlerini kolaylıkla gerçekleştirmesine olanak tanıyor olması.

Nikon D200 dijital refleks kamera - Beyaz ayarı
Flüoresan ışığında çekim yaparken dikkat edilmesi gereken ayarlardan en önemlisi beyaz ayarıdır. Nikon D200 kameranın otomatik beyaz ayarı çoğu durumda doğru sonuçlar üretiyor olsa da flüoresan ışıklı ortamlarda renk sapması olma ihtimali yüksektir. Elde edilen görüntüler fazlasıyla sıcak renkler içerir. Bunun çözümü manuel beyaz ayarında yatıyor. Ayrıca beyaz ayarı seçeneklerinde kendi beğeninize göre renk sıcaklığı ve ince ayar yapmanız da olanaklı. Tüm bu seçenekler profesyonellere hitap eden opsiyonlar. Buna benzer bir diğer seçenek de fotoğrafların AdobeRGB renk skalasına göre kaydetme opsiyonu. Özellikle çekim sonrası baskı işlerinde kullanılacak fotoğraflarda bu oldukça önemli bir noktadır. D200 modelinin hitap ettiği kullanıcı kesimi arasında bu tür fotoğraf severler de oldukça büyük bir yer kaplamakta. Cihazda renk skalalarının yanısıra üç adet renk modu bulunuyor. Bunlardan II numaralı seçenek sadece AdobeRGB ile kullanılabiliyor ve daha nötr görüntüler elde edilmesini sağlıyor. Seçenek I ise portre çekimlere daha uygun bir mod. III numaralı seçenek de manzara çekimlerde en iyi sonuçları vermek üzere programlanmış.

Nikon D200 d-SLR kamera - Image Adjustment
Image Adjustment (Görüntü Ayarlamaları) opsiyonu kullanıcıya çok daha esnek ayar seçenekleri sunuyor. Siyah&Beyaz çekim ayarı ve suni renk filtre uygulamaları bu bölümde yar alıyor. Bunlar arasında Sepya da mevcut. Nikon standart olarak beş adet ayarlanabilir seçenek sunuyor. Bu seçenekler normal, yumuşak tonlar, portre çekimler için düşük netlik, yüksek renk sıcaklığı ve netlik olarak listeleniyor. Kullanıcının kendi tercihlerine göre bir mod belirlemesi de mümkün. Image Adjustment fonksiyonu ile netlik, kontrast ve renk sıcaklığı kontrol edilebiliyor. Bu ayarı yapmak için biraz uğraşmanız gerekiyor ancak bir kere yapıldıktan sonra dilediğiniz gibi ayarlamış olduğunuz bu seçeneklerle çekimlerinizi dilediğiniz zaman gerçekleştirebiliyorsunuz. Kamerayı kutusundan çıkardığınız zamanki ayarlarla kullansanız da elde edilen görüntüler son derece kaliteli. Ancak ayarlar ile biraz uğraşarak dilediğiniz hassasiyete sahip fotoğraflar da çekebiliyorsunuz. Örneğin ben AdobeRGB seçeneğini aktif hale getirerek ve netlik ayarını kapatarak çekim yapmayı tercih ediyorum. Her kullanıcı bu şekilde dilediği ayarı yapabilir. Nikon D200 SLR kamera - Otomatik odaklama ayarları
Otomatik odaklama ayarları ile ilgili başlı başına bir inceleme yazılabilir derken inanın abartmıyoruz. Tanıdık gelen Sürekli, Tek ve Manuel odak ayarlarının yanısıra Nikon D200 modeli Dynamic AF seçeneği, odaklama noktalarını birleştirme, odak kilidi (odaklanan nesne ile kamera arasında bir nesne girdiğindeki etkiyi önlemek için), on bir odak noktasını tümünü veya yedi tanesi kullanma vb birçok seçenek sunmakta. Daha önce söylediklerimiz burada da geçerli; her kullanıcı kendi tercih v beğenilerine hitap eden ayarları kendisi oluşturabilir. Örneğin bir stüdyo fotoğrafçısı gazete fotoğrafçısı ile tamamen farklı seçenekler kullanacaktır. Nikon D200 dijital SLR fotoğraf makinesi kullanıcının kamera ayarlarını tamamen kendi tercihlerine yönelik olarak ayarlayabilmesine olanak tanıyan bir model. Zaten bu sınıftaki bir kamerada olması gereken de bu, kamera hiçbir engel çıkarmayarak kullanıcının beklentileri doğrultusunda onun bir uzantısı şeklinde fonksiyon görmeli.

Nikon D200 refleks kamera - ISO değerleri
Özellikle stüdyo fotoğrafçıları Nikon D200 modelinin ISO 100 değerinde çekime imkan tanıdığını duyunca heyecanlanacaklardır. Çünkü D100 modelinde ancak ISO 200 değeri kullanılabiliyordu. Nikon D200 kameranın maksimum ISO değeri ise 3200. Bu ISO değerinde çekim yapılıp yapılmayacağı kullanıcıya kalmış çünkü noise bariz bir şekilde göze çarpıyor. ISO 400 değerinde çok az miktarda noise görülürken ISO 800 değerinden itibaren göze çarpamaya başlayan değerlere ulaşıyor. Bu göze çarpan noise değerlerinde renk daha çok dikkat çekiyor. Noise söz konusu olduğunda durumun monitör ve baskı alınan cihazlarlar arasında farklılıklar gösterdiğini de belirtmemiz gerek. Baskı işlemlerinde özellikle de fotoğraf işlemden geçirilirse noise o derece göze çarpmıyor. Genel olarak noise sorunu önemli bir nokta. Noise konusunda Nikon D200 modelinin ulaştığı kalite kesinlikle standardın altında değil. Ancak rekabet içerisindeki modeller de bize göstermiş durumda ki özellikle yüksek ISO değerlerinde daha düşük dijital noise oranları elde etmek mümkün. Kamera dijital noise oranını düşük tutmak için birçok seçenekler de sunuyor. Bunların en başında, kullanıcının yüksek ışık hassasiyeti değerlerindeki çekimlerde noise azaltıcı özelliği kayıp açabilme veya noise azaltme değerini belirleme olanağı geliyor.

Nikon D200 dijital SLR kamera - Matrix ölçümleme
Nikon D200 modelinde çoğu çekim mükemmel sonuçlar veren matriks ölçümleme yolu ile gerçekleşecektir. Nikon D200 arka planı aydınlatılmış nesnelerde dahi doğru pozlanmış görüntüler veriyor. Kontrast problemli çekimlerde odak noktasına bağlı olarak Tek noktaya pozlama bu sorunun aşılmasını sağlıyor. Kaç fotoğrafçının bunu kullanacağını merak etmekle birlikte merkez ağırlık pozlamanın da kullanılabileceğini belirtelim. Matriks ölçümleme öylesine gelişmiş durumda ki hemen hemen şartta doğru değerler sağlamakta.

Nikon D200 SLR - Diyafram veya Çekim Hızı önceliği
Nikon D200 modeli doğal olarak kullanıcıların diyafram öncelikli ya da çekim hızı öncelikli çekim seçeneklerinden birini tercih etme ve bu değerleri kendince ayarlama olanağı da sunmakta. Kamera üzerinde bu seçenekler ikonlarla işaret edilmiyor ancak artık kullanıcıların bu opsiyonları nereden ayarlayacaklarını bilmeleri gerekiyor.

Nikon D200 SLR kamera - Menü
Nikon D200 modeli birçok işlevi, üzerinde bulunan çok sayıdaki buton ile gerçekleştirmesine rağmen yine de sıklıkla menüyü kullanmak gerekiyor. Menü gayet açık ve mantıklı bir yapıda tasarlanmış. Ancak ayar seçeneklerinin bolluğu abzı durumlarda kafa karıştırıcı olabiliyor. Kameranın testinde dahi birkaç kez kullanım kılavuzuna bakmak zorunda kaldım. Menü okunması kolay bir yapıda ve kolay bir kullanım sergiliyor. Birçok menü ayarı ile ilgili olarak Help (Yardım) fonksiyonunun kullanılabiliyor olması oldukça yararlı. Özellikle ilk bakışta bir fikir uyandırmayan menü başlıklarında bu özellik kullanıcının imdadına yetişiyor.

- Resim Silinmiş.


Nikon D200 - Yüksek kapasiteli bellek kartları
Nikon D200 SLR fotoğraf makinesi ile çekilen fotoğraflar özellikle de RAW (NEF) format tercih edildiğinde oldukça büyük boyutlara sahip oluyorlar. Bu formatta sıkıştırma yapılabilse de dosya boyutu açısından çok büyük bir fark oluşmuyor. RAW formata ek olarak, örneğin gazete fotoğrafçılığı gibi fotoğrafların hemen gönderilmesi gereken konularda daha küçük dosya boyutlarında olan JPEG format da kullanıldığında büyük kapasiteli bir bellek kartına ihtiyaç duyulacağı ortaya çıkıyor. Bu kamera ile kullanmak üzere minimum 1GB, olanaklar dahilinde de 2GB veya 4GB kapasiteye sahip bir CompactFlash bellek kartı satın almanızı öneriyoruz.

1GB kapasiteli bellek kartı ile çekim sayıları
NEF (RAW) - 3872x2592 piksel - 15.8 MB - 60 adet fotoğraf
NEF+JPEG Fine - Large - 3872x2592 piksel - 20.7 MB - 44 adet fotoğraf
NEF+JPEG Fine - Medium - 2896x1944 piksel - 18.6 MB - 49 adet fotoğraf
NEF+JPEG Fine - Small - 1936x1296 piksel - 17.1 MB - 55 adet fotoğraf
NEF+JPEG Normal - Large - 3872x2592 - 18.3 MB - 50 adet fotoğraf
NEF+JPEG Normal - Medium - 2896x1944 - 17.2 MB - 54 adet fotoğraf
NEF+JPEG Normal - Small - 1936x1296 - 16.5 MB - 57 adet fotoğraf
NEF+JPEG Basic - Large - 3872x2592 piksel - 17.1 MB - 55 adet fotoğraf
NEF+JPEG Basic - Medium - 2896x1944 - 16.5 MB - 57 adet fotoğraf
NEF+JPEG Basic - Small - 1936x1296 piksel - 16.2 MB - 58 adet fotoğraf
JPEG Fine - Large - 3872x2592 piksel - 4.8 MB - 167 adet fotoğraf
JPEG Fine - Medium - 2896x1944 piksel - 2.7 MB - 294 adet fotoğraf
JPEG Fine - Small - 1936x1296 piksel - 1.2 MB - 650 adet fotoğraf
JPEG Normal - Large - 3872x2592 piksel - 2.4 MB - 332 adet fotoğraf
JPEG Normal - Medium - 2896x1944 piksel - 1.4 MB - 578 adet fotoğraf
JPEG Normal - Small - 1936x1296 piksel - 0.63 MB - 1200 adet fotoğraf
JPEG Basic - Large - 3872x2592 piksel - 1.2 MB - 650 adet fotoğraf
JPEG Basic - Medium - 2896x1944 piksel - 0.7 MB - 1100 adet fotoğraf
JPEG Basic - Small - 1936x1296 piksel - 0.33 MB - 2200 adet fotoğraf SanDisk Extreme III CompactFlash bellek kartı
Büyük miktarda görüntü verileri söz konusu olduğunda işlemci gücü kadar, hızlı bir bellek kartı da önem kazanıyor. Çeşitli testlerinde ortaya koyduğu gibi SanDisk Extreme III bellek kartları mükemmel bir performans sergilemekte. Nikon D200 kamera ve Extreme III bellek kartı birleşimi ile fotoğraf çekmek gerçekten büyük bir keyif. Tüm tampon bellek yarım dakikadan daha az bir sürede bellek artına aktarılıyor. Düşük hızlı bir kart kullanıldığında bu süre neredeyse iki katına çıkıyor. Bu kartın performansı, özellikle tampon belleğin tamamen dolduğu ve sürekli çekim yapmak gereken durumlarda son derece yararlı oluyor. SanDisk Extreme III CompactFlash bellek kartı ile saniyede 2 kare çekim hızıyla fotoğraf çekmeyi sürdürebiliyorsunuz. Standart bir kart ile bu hız saniyede 1 kare civarında seyrediyor. Tampon belleğin yüksek bir kapasiteye sahip olması nedeniyle sıklıkla sıkıntı yaşanmıyor. Nikon D200 dijital SRL fotoğraf makinesinin tampon belleği yaklaşık olarak 21 adet RAW formatta fotoğraf depolayabiliyor. Cihaz ile JPEG formatta yaptığım çekimlerde ise ancak 100 adet çekimden sonra hız düşmeye başladı. Kısacası Nikon D200 kamera ile fotoğraflarınızı herhangi bir problem yaşamadan çekebiliyorsunuz.

Nikon D200 dijital kamera - EN-EL3e Lithium Ion batarya
Cihaz pil olarak EN-EL3e Lithium Ion batarya kullanıyor. Nikon bataryalarına benzeyen bu pil örneğin D100 gibi modelle birlikte ortak batarya kullanımına maalesef izin vermiyor. Nikon D200 modelinin kendi bünyesinde tarih ve saat bilgilerini saklayan bir diğer pil de mevcut. Bunun bir dezavantajı, ilk önce bu pilin değiştirilmesinin gerekli olması. Bu yüzden kamerayı ilk defa kullandığınızda çekeceğiniz fotoğraf sayısı bir bakınma sınırlı oluyor. Nikon D200 dijital SLR kamera enerji tasarrufu özelliğine de sahip. Ciddi anlamda çok sayıda fotoğraf çekecek olan kullanıcılara yedek bir batarya satın almalarını öneriyoruz. Cihazla birlikte EN-EL3e tip bataryanın yanısıra 6 adet AA pil de kullanılabiliyor.
 
Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı:
Yukarı Alt