Kayıt
21 Eylül 2007
Mesajlar
865
Beğeniler
0
Şehir
Şurada burada güçlü adımlarla dolaşmaktansa doğru
ODTÜ'lü bilimadamlarının da dahil olduğu araştırma grubu, insan gözünün en dış katmanı olan korneayı laboratuvar ortamında geliştirmek için çalışıyor

Sağlıklı göz dokusundan alınan kök hücrelerin laboratuvar ortamında çoğaltılıp göze nakledilerek kornea dokusu elde edilmesini sağlayacak Kornea Mühendisliği projesi üzerinde çalışan araştırmacılar, yapay korneanın yakında hayvanlar üzerinde deneneceğini ve 7 yıl içinde de insanlar üzerinde uygulanabileceğini belirtiyor.


Projenin başarıyla tamamlanması halinde yılda ortalama dünyada yapılan 60 bin kornea nakil ameliyatında kullanılacak yapay kornea biyomedikal yöntemlerle kolayca elde edilebilecek.


ODTÜ Biyolojik Bilimler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vasıf Hasırcı, kornea kadar karmaşık bir yapıyı kök hücre yoluyla laboratuvarda oluşturmak amacıyla ODTÜ'yle birlikte 13 Batı Avrupalı ekibin yaklaşık 4 yıl önce çalışmaları başlattığını kaydetti.


Hasırcı, Kornea Mühendisliği Projesi'nin kök hücre dokularının laboratuvar ortamında çoğaltılmasında ve hastaya naklinde kullanılan 'biyobozunur-(vücutta eriyen)' yapının üretim ve hücre yükleme çalışmalarının önemli bir kısmının Türkiye'de gerçekleştirildiğini ve yakında Fransa'da tavşanlar üzerinde deneylerin başlatılacağını bildirdi
 
Yukarı Alt