Kayıt
10 Nisan 2007
Mesajlar
7.172
Beğeniler
0
Şehir
Paralel evren


TÜBİTAK, İstanbul (İÜ) ve Uludağ Üniversiteleri (UÜ) iş birliğinde yürütülen ''Anadolu Yerli Sığırlarının Klonlanması'' projesi kapsamında Anadolu yerli sığırlarından ''Boz'' ırkın dördüncü klonu, Bursa'da dünyaya geldi.

Projenin yürütücülüğünü üstlenen TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Gen Mühendisliği ve Biyoteknoloji Enstitüsü Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Sezen Arat, UÜ Veteriner Fakültesi'nde sezaryenle gerçekleşen doğumun ardından AA muhabirine yaptığı açıklamada, projeyle ''Boz'' ırkın klonlanma teknolojisiyle üretilip üretilemeyeceğini test ettiklerini söyledi.

Projenin başarılı şekilde sonuçlandığını ifade eden Arat, şunları söyledi:

''Geçen yıl doğan 'Efe' adlı erkek klonun ardından bu yıl başında 'Ece' ve 'Ecem' adını verdiğimiz dişi buzağılar dünyaya geldi. Bugün doğan dördüncü klon buzağına da Nilüfer ilçesinde doğduğu için 'Nilüfer' adını verdik. Nilüfer, İÜ'de doğan Ece ve Ecem ismi verdiğimiz klonların genetik olarak aynısı.''

Erken alındığı için ilk üç gün bazı sağlık problemleri yaşayan ''Efe''nin ardından dünyaya gelen üç dişinin de oldukça sağlıklı olduğuna değinen Arat, ''Bugün doğan, diğerlerine nazaran daha iri, yaklaşık 25 kilo ağırlığında. Anne sütü veriyoruz, hemen sütünü içmeye başladı'' dedi.

-5 YAŞINDAKİ DİŞİNİN KLONLARI-

Ece, Ecem ve Nilüfer'in, Tarım ve Köyişleri Bakanlığıyla yürüttükleri hayvan gen bankası kurulmasına ilişkin yürütülen proje çerçevesinde UÜ'de canlı koruma altında tutulan 5 yaşındaki bir dişiden klonlandığına değinen Arat, şöyle devam etti:

''Proje çerçevesinde UÜ'de canlı korumada olan bir boz sürüsü var. O sürüden elde ettiğimiz hücreleri, ırkın kaybolma tehlikesine karşı klonlama teknolojisiyle geri getirebilmek için bankada saklıyoruz. Bunun da denemesini bu projeyle yapmış olduk. Nilüfer'in doğumuyla, banka materyalinin canlıya dönüşebildiği dördüncü kez gösterildi.''

Arat, aynı dişiden klonlanan iki buzağının daha gelecek hafta sezaryenle dünyaya getirilmesinin planlandığını belirterek, doğumların, yine UÜ'de gerçekleşeceğini bildirdi.

Doğumu gerçekleştiren ekipte yer alan UÜ Veteriner Fakültesi Doğum ve Jinekoloji Anabilim Dalı Doç. Dr. Yavuz Nak ise hayatını garantileyebilmek amacıyla klon yavrunun anne karnından sezaryenle alındığını vurguladı.

Klon buzağının, umduklarından da iyi durumda olduğunu dile getiren Nak, ''Operasyon çok rahat geçti. Buzağının canlılığı, yaşamla ilgili faktörleri, emmesi gibi tüm hayati fonksiyonları çok iyi durumda'' dedi.
 
Yukarı Alt