Kayıt
5 Mart 2009
Mesajlar
1.177
Beğeniler
0
Şehir
>>> ÖSS <<< ZEDEEEE :@:@
Yaz aylarının vazgeçilmez yiyeceği karpuzda Adana'da ilk hasatlar başladı...

- Resim Silinmiş.

Tarlaları sel vurdu, karpuz bu yıl zamlı

Yaz aylarının vazgeçilmez yiyeceği karpuzda Adana'da ilk hasatlar başladı.

Türkiye'nin karpuz üretiminin dörtte birini gerçekleştiren Adana'da ekim alanlarının daralması fiyatları artırdı. Seyhan ve Ceyhan nehrinin taşması sonucu 60 bin dekar ekili alanın su altında kalması nedeniyle karpuz fiyatları tavan yaptı.

Türkiye'de yıllık 4 milyon ton üretimi yapılan karpuzun 1 milyon tonu Çukurova bölgesinden temin ediliyor. Geçen yıl, dekarının 300 TL'ye kadar inmesi bu yıl karpuz ekim alanlarının daralmasına sebep olmuştu. Ekim alanlarının daralması sebebiyle Çukurovalı çiftçiler 3 katlı serada karpuz üretmeye başladı. Apartman tipi seralarda verimlilik artarken, karpuz kırım zamanı da 15 gün önceye alındı.

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nebahat Sarı, karpuz yetiştiriciliğinde kullanılan 3 katlı seraların verimliliği yüzde 15 artırdığını söyledi. Adanalı karpuz üreticilerinden Ali Pamuk, karpuzda soğuk hava depolarının bu yıl yeni bir uygulama olduğunu kaydederken, bu sayede vatandaşların ithal ham karpuz yemekten kurtulduğunu dile getirdi. Karataş Ziraat Odası Başkanı Mustafa Yeşilyaprak da Çukurovalı çiftçilerin artık daha erken ürün almak için Yemen ve Sudan gibi ülkelerde toprak kiraladıklarını belirtti. Yeşilyaprak, şunları söyledi: "Ekim alanlarında daralmanın sebebi karpuzdan çiftçinin zarar etmesi. En son karpuzun dönümü 2 bin 800 liraya satıldı. Bu yıl karpuz eken çiftçinin yüzü gülecek." Adana Çiftçiler Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Mutlu Doğru da bereketli bir yıl geçtiğini dile getirirken, "Bu yıl tadında karpuz yenecek." dedi.
 
Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı:
Yukarı Alt