Kayıt
20 Mart 2009
Mesajlar
4.533
Beğeniler
0
PKK’nın Kandil’deki lideri Murat Karayılan New York Times gazetesine yaptığı açıklamalarda, hapiste olması durumundan Abdullah Öcalan’ın emir verecek durumda olmadığını söyledi.



New York Times (NYT) gazetesi Kandil’de Murat Karayılan ile yaptığı ve “Kürt isyancı, kuşkucu kulaklar için tonunu yumuşattı” başlığı ile verdiği haberde, "Irak'ın kuzey cephesindeki sarp dağların yükseklerinde Karayılan, Türkiye'ye karşı yürüttüğü savaştan çok barışla daha ilgili olduğu etkisi bırakıyor" yorumu yaptı.

Röportajda Karayılan'ın, "Gençlerimiz daima hazır, öfkeli ve savaşçı, ancak biz Kürt sorununu, bir ulusun sorunu, bir halkın sorunu olarak, silahlarla değil, diyalog yoluyla çözülmesini istiyoruz" sözlerine yer verildi.

Yazıya göre seçim öncesi milliyetçi bir ton takınan hükümet buna rağmen, Karayılan grubunu marjinalleştirmek için Kürtlere yönelik yeni jestlerde bulunabilir.

40 bin kişinin yaşamına mal olan şiddet nedeniyle bu sözlerin Türkiye'de samimiyeti noktasında kuşkular duyulacağını belirten muhabir, "Ancak şimdi belki daha önce hiç olmadığından çok, savaşta artık oyunun sonuna ulaşılabileceğine ilişkin belirtiler var. Ve bu Karayılan'ı -ister zulme karşı mücadele eden bir özgürlük savaşçısı, ister bir narko-terörist komutan olarak- değişik türden bir saldırının merkezine koyuyor" yorumu yaptı.

‘KÜRTLER ANTİK BİR HALK’

Karayılan'ın "Kürt halkı dünyada antik bir halk. Tüm milli ve diliyle ilgili hakları inkâr edilmiştir. Hedefimiz bu haklara ulaşmak" sözlerine de yer veren gazetede haber şöyle devam etti:

"Karayılan artık ayrı Kürt devleti değil, 2003'teki Amerikan akınından sonra Kürtlerin Irak'ta kendilerini hazırladıkları federal sistemden esinlenen ancak, oldukça dar kalan Türkiye'de bir dereceye kadar özerklik çağrılarında bulunuyor. Türk ve Iraklı yetkililere göre, aracılar barışın uzatılması olasılığını tartışmak üzere gizli görüşmeler yapıyor."

NYT Karayılan'a "konuşkan bir kişi" derken "Yaşını 56 ve 60 olarak gösterip iki doğum tarihi veren ABD Dışişleri Bakanlığı’nın resmi terörist isimlendirmesinde olduğu gibi geçmişi belirgin değil" dedi. Teröristlerin Kandil ortamı ise söyle anlatıldı:

"Büyük bir kısmı kadın olan savaşçılar disipline bağlı dünya nimetlerinden el etek çekmiş yaşıyor. Karayılan'ın kesin üssü elbette gizli ama partinin Kandil'in boğaz ve geçitlerindeki varlığı değil. Üniformalı savaşçılar Kürt bölgesel merkezi Erbil'den gelen bir yol üzerinde, son resmi kontrol noktasına çok da uzakta olmayan bir yerde, bir kontrol noktası tutuyor.

Öcalan'ın portresi her zaman nazır bulunurken, partinin bayrağı alanın üzerinde dalgalanıyor. Öcalan hareketin saygı duyulan lideri olarak kalıyor, hapishaneden 'emirler verecek durumda değil' fakat Karayılan'ın da değindiği gibi, mesaj ve yazıları hala dolaşımda..."

PKK KLİNİĞİNDE ALMAN DOKTOR

NYT PKK'nın Alman bir doktorun bulunduğu bir klinik ile üniforma üreten bir fabrika işlettiğini, Karayılan'ın hareketi, "anavatanlarındaki" ve dışarıdaki Kürtlerden gelen bağışlarla sürdürdüklerini söylediğini yazdı.

Yazı şöyle devam etti: "Ateşkes arası, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan yönetimindeki Türk hükümetinin örneğin Kürtçe televizyon ve üniversitelerde Kürtçe ile ilgili bölümlerin açılması gibi ülkenin Kürt azınlığa hakların genişletilmesi ayrıcalıklarıyla geniş ölçüde çakıştı. Erdoğan hükümeti, partinin şiddetin tamamen sona ermesi için dillendirdiği, tutuklanan Kürt siyasi eylemcileri ve Güney Afrika'daki ırkçılık sonrası dönemdekine benzer bir uzlaşma komisyonu kurulması önerilerini de içeren koşulları önemsemedi.

Bunun yerine hükümet Haziran'daki seçimlerden önce daha milliyetçi bir ton takındı. Buna karşın hükümetin Karayılan grubunu marjinalleştirmek için Kürtlere yönelik yeni jestlerde bulunması bekleniyor."


Yahu anlamıyorum elin gevur muhabiri yerlerini buluyor bizim türkler bulamıyor. Şerefsiz bu gevurların alayı !
 
Yukarı Alt