Kayıt
16 Ağustos 2008
Mesajlar
2.027
Beğeniler
0
Şehir
Mimarlık


Karabük’ün Yenice ilçesinde yetişen bir bitkiden elde edilen "deli bal" geçtiğimiz günlerde vizyona giren Sherlock Holmes filminde kilit bir sahnede kullanılması Yenice İlçesine bağlı Yortan beldesindeki deli bal üreticilerini sevindirdi.

Deli bal, son dönemin popüler filmi Sherlock Holmes’ta kilit bir rol üstlendi. Geçen hafta Türkiye’de de vizyona giren Robert Downej Jr ve Jude Law’ın başrollerini paylaştığı yüksek bütçeli Sherlock Holmes’ta deli bal, gizemli bir şekilde ölen ve yeniden dirilen Blackwood adlı karakterin gizemli ölümünün sırrı olarak ortaya çıktı. Asılmadan önce Blackwood, bu baldan yedi. Deli bal, Blackwood’un geçici bir süre nabzını durdurdu ve herkes onu ölü sandı. Sherlock Holmes da bu geçici ölümün sırrını anladı ve bu sırrı "Deli bal Türkiye’de Karadeniz Bölgesi’nde yetişir, uyutur ve nabzı düşürür" diyerek açıkladı.

Arıların, Karadeniz Bölgesi’nde bin 800 metre yükseklikteki ormanlık alanlarda yetişen, literatürdeki adı "rhododendron pontica’’ olan ve halk arasında ’’dağ gülü’’ olarak bilinen bitkinin pembe renkli çiçeklerinin nektarından ürettikleri deli balın 1 çay kaşığından fazlası zehirlenmeye yol açıyor. Alternatif tıpta mide ağrılarında, bağırsak hastalıklarında, şeker hastalığında ve hipertansiyon tedavisinde kullanılan bu bal, tarihte silah olarak da kullanılmış. MÖ. 67 yüzyılda Pontus kralı Mitridat kendisine karşıgelen Pompei’in ordularının kamp yaptığı bölgeye önceden deli bal petekleri koydurmuş. Askerler bu baldan yiyip ölmüş.

3 yıldır Tarım Danışmanı olarak görev yapan Dursun Arat, Sherlock Holmes filmine konu olan deli bal için İHA’ ya açıklamalarda bulundu.

Son 6 yıldır yaptıkları araştırmalar ve çalışmalar ile beldede üretilen balın artık gerçek kimliğini kazandığını belirten Arat, Yortan’da üretilen deli balın Doğu Karadeniz’de üretilen Anzer Balı’na rakip çıkacak ballarının olduğunu fakat reklamlarının yapılmadığını ve üretimin beldede çok az kişi tarafından yapıldığını, taleplere yetişemediklerini belirtti. Deli balın yapılan analiz raporunda rutubet miktarının yüzde 16,5, invert şeker miktarının yüzde 71, sakkaroz oranının yüzde 2,93, diastaz sayısının yüzde 17,9 olarak belirlendiğini ve Türk Gıda Kodeksine uygun bulunduğunu söyledi.

Yortan Beldesinde 6 yıldır Tarım Danışmanlığı yapan Dursun Arat, deli bal olarak adlandırılmasının günde 2 çay kaşığından fazla tüketildiğinde çarpmasından kaynaklandığını da belirterek, analiz raporunda çarpmanın kanyon florasında yoğun bir şekilde bulunan orman güllerinden olduğunun tesbit edildiğini kaydetti.

Ormanlarının bitki örtüsü çeşitliği yönünden dünyanın önde gelen alanı olduğunu ifade eden Arat, "Bal, safkan arılar tarafından bölgemizde çok bulunan kestane ağaçları ile orman gülü, böğürtlen, ıhlamur ve kırçiçeği polenlerinden elde ediliyor. İlçemiz Şeker kanyonu ve Yortan Beldesi civar köyleri, arılarını kara kovanlarda barındırıyor. Özellikle kış aylarında bile arılara yabancı madde vermek zorunda kalınmıyor. Üretilen balın, sinir gevşetici ve tansiyon düşürücü özelliğinin yanı sıra astım ve bronşit için iyi geldiği bilim adamları tarafından onaylandı" dedi.

Haziran aylarında elde edilen deli balın kilosunu 100 TL’den sattıklarını, ancak ballarının artık Avrupa Birliği (AB) ülkelerine 3 katı fiyatla satıldığını öğrendiklerini söyleyen 30 yıllık bal üreticisi Kazım Çorak ise, balın meşhur Anzer balına rakip olacağını belirtti.

Deli balın sadece Mayıs ve Haziran aylarında olduğunu, son 2 yıldır deli balın değerinin anlaşıldığını ve elde edildiği gün tükendiğini söyleyen Kazım Çorak, "Bu yıl sezonu kapattık. Elimizde hiç bal kalmadı. Talepleri karşılayamıyoruz" diye konuştu.

Diğer yandan 3 yıllık balın ise siparişlerinin şimdiden alındığını öğrenildi.

 
Kayıt
25 Kasım 2007
Mesajlar
825
Beğeniler
0
Şehir
62/2= :D
Saol bilgi için bende flimi izlerken dikkatimi cekmişti araştırmak zor gelmişti.Yazdigin iyi oldu Ty :D
 
Yukarı Alt