Kayıt
20 Ağustos 2009
Mesajlar
2.458
Beğeniler
0


Bilgisayar devi HP, İTÜ’de inovasyon merkezi açtı. “Ufak bir adım” diyen HP’nin Türkiye Genel Müdürü Urçar, “Ama gelecekte büyüyebilir, HP’nin Ar-Ge merkezlerinden biri olabilir. HP-Stanford ikilisini HP-İTÜ’ye çevirebiliriz” dedi

ABD’li bilgisayar devi HP’nin (Hewlett-Packard) Türkiye Genel Müdürü Serdar Urçar, şu anda mini bir girişim olarak adlandırılabilecek ‘İstanbul Teknik Üniversitesi’ndeki (İTÜ) inovasyon yatırımının’, kâr-zarar merkezi odaklı bir yaklaşımla, yakın gelecekte büyük bir Ar-Ge merkezine dönüşebileceğini söyledi. Buna karşılık Urçar, bu konuya temkinli yaklaşımını, “Zor ama olabilir” sözleriyle ifade etti.
Türkiye ve yurtdışında bu alanda birçok firmanın benzer girişimi olduğunu, fakat buraların masraf merkezi olmasından dolayı işlerlik kazanamadığının altını çizen Urçar, çalışmaların İstanbul’da şimdilik 10 mühendisle yürütüldüğünü aktardı.
“Ufak bir adım ama gelecekte çok büyüyebilir” diyen Urçar, şöyle devam etti: “Şu anda ABD, İsrail, İngiltere ve Rusya’da HP’nin Ar-Ge merkezi var. Türkiye’de de bunun için bir çalışma başlattık. Yardım, bağış bunu geçelim. Masraf merkezinden kâr-zarar merkezine dönüşümü gerçekleştirirsek, en üstteki hedef olan HP’nin Ar-Ge merkezlerinden biri olmayı başarabiliriz.”

2-3 yıl hedefi

Serdar Urçar, İTÜ’de açılan inovasyon merkezinin hedefini ‘2-3 yıl içinde kâr merkezli bir yapıya dönüştürmek sonra da Türkiye’de Ar-Ge merkezinin önünü açmak’ olarak açıkladı.
Urçar, İTÜ ile yaptıkları işbirliğini, HP’nin kuruluş dönemiyle birleştirerek, “HP’nin kuruluşu Stanford Üniversitesi’ne dayanıyor. Kurucular Stanford’un desteğiyle HP’yi ortaya çıkardı. HP-Stanford ikilisini Türkiye’de HP-İTÜ’ye çevirebiliriz. Anadolu’da da bu alanda gelişme adına çalışma planlıyoruz. Orta ve uzun vadeli gündemimizde bu konu da var” dedi.

PC’de teşvik görüşmeleri sürüyor!

Serdar Urçar’a, “Şubat 2009’da açıklanan HP ile Foxcon’un Çorlu’daki bilgisayar (PC) üretim projesi” hatırlatıldığında, şu yanıtı verdi: “Yer belirlendi. Şu anda vergi konusundaki teşvikle ilgili görüşmeler sürüyor.”
Bu sözler, üretim konusunda işlerin yavaş gittiğini ortaya koyuyor.
Şu anda net tarih verilmese de HP’nin üretim konusunu gündeminden çıkarmayacağı belirtiliyor.
60 milyon dolarlık yatırımla kurulması planlanan fabrikada, ayda ortalama 200 bin adet masaüstü bilgisayar üretimi yapılması planlanıyor.
Yatırımın bölgesel hedefi, iç pazar ve ortadoğu ülkeleri.

Krizde en büyük darbe KOBİ’ye

Global krizin, Türkiye’deki etkilerinin, cep operatörlerinin büyük yatırım yaptığı 3G teknolojisi sayesinde, oldukça sınırlı kaldığını hatırlatan Serdar Urçar, “Türkiye’de hayata geçirilen 3G sayesinde krizden en az etkilenen ülke olduk. Ayrıca bankalar da yatırıma devam etti” dedi.
“Türkiye’de krizden en büyük darbeyi üretim-KOBİ tarafı aldı” diyen Serdar Urçar, piyasalardaki son durumu şu sözlerle ifade etti:
“Bireysel pazar son dönemde hareketlendi. Bunda KDV indirimlerinin etkisi var. Ancak KOBİ ve üretim sektörlerinde hâlâ yavaş bir hareket izliyoruz. Bu değerlendirmeleri bilgisayar ve bilgi işlem tarafına baktığımda söyleyebiliyorum.”

‘Teknoloji değil, iş dönüşümü’

HP’nin merkezi olarak bundan 3 yıl önce uygulamaya koyduğu dönüşüm programı sayesinde, birçok işi internet üzerine taşıdığını ifade eden Serdar Urçar, bu durumu şöyle özetledi:
“Biz buna IT dönüşümü değil, iş dönüşümü şeklinde bakıyoruz. HP olarak 85 veri merkezini, 3 asil, 3 yedek olmak üzere toplam 6’ya indirdik. Cironun yüzde 4’ü IT yatırımlarına giderken şimdi bu oran yüzde 1.5’lara kadar indi. Teknolojiye ayrılan bütçeye bakıldığında, yüzde 70 inovasyon (işe direkt katkısı olan projeler), yüzde 30 altyapı tarafına gidiyor. Enerji alanında da yüzde 60’lık bir düşüş var. Bu bir trend oldu. Bu yüzden artık bu uzmanlığımızı başka firmalarla da paylaşıyoruz.”
 
Yukarı Alt