Kayıt
17 Kasım 2016
Mesajlar
3.165
Beğeniler
466
Vatandaşların hayatını kaybetmesine mal olan otobüs yangınlarıyla ilgili Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’ndan itiraf gibi yanıt geldi. Bakan, yapılan denetlemelerde “yangın algılama ve alarm sistemi geçerli teknik inceleme raporu” olmayan otobüslerin ‘Hafif Kusurlu' sayıldığını ve trafiğe çıkışına izin verildiğini belirtti.

Türkiye aylardır otobüs yangınlarıyla sarsılıyor. 3 Ağustos’ta Balıkesir’de, 4 Ağustos’ta Manisa ve İzmir’de ve 5 Ağustos’ta Muğla’da yolcu otobüsleri alev aldı. 3 günde yanan dört otobüs can ve mal kaybına neden oldu. Balıkesir’deki yangında 2’si çocuk 5 kişi hayatını kaybetti. Yangınlarda onlarca kişi de yaralandı. Önceki gün de Trabzon'da bir otobüs seyir halinde iken alev aldı.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'ndan ise otobüs yangınlarına ilişkin ‘hafif kusur' itirafı geldi. CHP Zonguldak Milletvekili konuyla ilgili soru önergesine yanıt veren Ulaştırma ve Altyapı Bakanı, “Araç muayene işleminde ‘yangın algılama ve alarm sistemi geçerli teknik inceleme raporu yok’ kusuru, ‘Hafif Kusur’ olarak değerlendirilmektedir” açıklaması yaptı. Zonguldak Milletvekili ise, “Yangın algılama sistemi çalışmayan bir otobüse ‘hafif kusurlu' denilerek muayeneden geçiş hakkı veriliyor. Bu cinayet. Onlarca insanın kaybı hafif kusur sayılıyor” dedi. Bakan önergeye şu cevabı verdi:
“Bakanlığımız denetiminde işletilmekte olan Araç Muayene İstasyonlarında araç parçaları sökülmeden gözle ve cihaz vasıtasıyla kontrol edilerek hizmet verildiğinden, bir araçta yangın algılama ve alarm sistemlerinin bulunup bulunmadığının veya çalışır durumda olup olmadığının istasyonlarda fiziki olarak kontrol edilmesi teknik olarak mümkün değildir. 3 Temmuz 2017 tarihinden itibaren araç muayene işleminde ‘yangın algılama ve alarm sistemi geçerli teknik inceleme raporu yok’ kusuru, ‘Hafif Kusur’ olarak değerlendirilmektedir. Öte yandan yangın algılama ve alarm sistemleri ile 10 numara yağın satışı ve araçlarda yakıt olarak kullanılıp kullanılmadığının denetimi ise bakanlığımız görev ve sorumluluklarında değildir”
 
Yukarı Alt