Kayıt
27 Nisan 2007
Mesajlar
7.427
Beğeniler
0
Şehir
In Dem Kampus
Bugün Ay, Güneş'in önüne bir kez daha geçti... 21'inci yüzyılın beşinci tam güneş tutulmasında Asya'nın büyük bölümü karanlığa gömüldü.





Güneş tutulması bugün TSİ 12.30'da Kanada'nın kuzeydoğusundan başladı. Tutulma, Grönland'ın kuzeybatısı, Kuzey Kutbu denizi, Sibirya'nın kuzeyi, Moğolistan'ın batısı ve Çin güzergahını takip ederek tamamlandı.

Çin'de TSİ 14.20'de sona eren tutulma en fazla 2 dakika 27 saniye sürdü. Tutulmayı en uzun izleyebilen ülke Rusya oldu.

Ayın güneşin önüne tamamen geçtiği ve batı bölümünü tamamen karanlıkta bıraktığı Sibirya'da yerli halk ve binlerce turist, yılda bir kez meydana gelen bu olayı hayranlıkla izledi.

Tutulma, en iyi Rusya'nın üçüncü büyük kenti olan Sibirya'nın Novosibirsk kentinde gözlendi.

Novosibirsk'te havanın kapalı ve bulutlu olacağı tahmininin yanlış çıkması üzerine kent merkezine toplanan yerli ve yabancı binlerce kişi, 2 dakika 23 saniye süren olayı nefeslerini tutarak izledi.

Kentin tamamen karanlığa gömüldüğü bu dakikalarda trafiğin tamamen durduğu, koruyucu gözlük takan binlerce kişinin tutulma sırasında birbirleriyle sadece fısıldaşarak konuştuğu dikkati çekti.

Sınıf arkadaşlarıyla birlikte Almanya'nın Berlin kentinden Novosibirsk'e gelen Lucaç Heinrich, gazetecilerin sorusu üzerine, bu olayın "inanılmaz bir şey" olduğunu belirterek, "Hava soğudu ve karanlık oldu. Aniden tekrar aydınlandı. Çok mutluyum ve bu seyahate değdi" diye konuştu.

Rus NTV televizyonu, güneş tutulmasını izlemek için 10 binden fazla turistin Novosibirsk kentine geldiğini duyurdu.

Novosibirsk Havaalanında tutulma süresince pistteki ışıkların yakıldığı ve uçaklar için gece iniş-kalkış programına geçildiği açıklandı.

Novosibirsk hayvanat bahçesindeki kutup ayıları ve beyaz kaplanların, tutulma sırasında yere uzandığı ve uyuduğu bildirildi.

Hayvanat bahçesindeki bir kar leoparının da tutulma sırasında bulunduğu yerde huzursuz bir şekilde sağa-sola koştuğu, güneşin tekrar ortaya çıkmasından sonra sakinleştiği kaydedildi.

Rusya'nın başkenti Moskova'da ve Batı Sibirya'nın diğer bölgelerinde havanın kapalı olması yüzünden birçok kişi bu olaya tanıklık etme şansını bulamadı.

237 kilometre genişliğinde bir koridorda gözlendi

Bu tutulma Türkiye'den parçalı tutulma olarak izlenebildi. Tam güneş tutulması Kanada'dan başlayıp kutup bölgelerini geçtikten sonra Asya'ya girerek Rusya, Moğolistan'ı kat edip Çin'de son bulan 237 km genişliğinde dar bir koridor içinden görüldü.

Parçalı tutulma Kuzey Amerika'nın kuzeydoğusu, Avrupa ve Asya olmak üzere geniş bir alandan görülebildi. Ay'ın gölgesi Türkiye saati ile12:23'de kuzey Kanada üstüne düştüğünde tam tutulma başladı.

Gölge Dünya üzerinde 2 saat süreyle 10 bin 200 kilometre yol kat ederek saat 14:20'de Dünya'yı terk etti.

Çoğu Asya'da olmak üzere yaklaşık 1 milyar kişi güneş tutulmasının alacakaranlığında kalmış oldu.

Güneş niye tutulur?

Güneş tutulması; Güneş, Ay ve Dünyanın aynı hizaya gelmesinden kaynaklanıyor.

Güneş Ay'dan 400 kat büyük, ama aynı zamanda 400 kat uzak. Ay, Güneş'le dünyanın arasına girdiğinde güneşi kapatıyor ve güneş ayın çevresinde hare oluşturuyor. Buna tutulma deniliyor.

Bu esnada yeryüzü sanki alacakaranlığa gömülüyor, kuşlar ötmeyi kesiyor.

11 Ağustos 1999'daki tutulma olayı, batı Avrupa'dan Hindistan'a uzanan geniş ve kalabalık nüfusa sahip bir bölgeden izlenebilmişti.

2009'un 22 Temmuz'unda meydana gelecek tam tutulma ise Hindistan'dan Çin'e çok daha fazla insan tarafından seyredilebilecek.

 
Yukarı Alt