Kayıt
17 Mayıs 2007
Mesajlar
104
Beğeniler
0
Şehir
İstanblue
Özelliklerine geçmeden önce yazılımın Google'ın bir ürünü olması, daha başlamadan artı bir özellik kazandırıyor. Kullanıcılar, internet uygulamalarındaki başarının tarayıcıya da aktarılacağından şüphe duymadan kurulum dosyasını indirebiliyor. Pek söylenmese de, bu tarayıcının tıpkı Firefox gibi açık kaynak kodlu olduğunu hatırlatalım. Google, kendi duyurusunda, bu tarayıcıyı tasarlarken Apple'ın WebKit ve Mozilla'nın Firefox ürününden faydalandığını da belirtiyor. Google söylemese de yaralanılan kaynaklara bir ürünü daha eklemekte fayda var. O da; Internet Explorer 8 Beta 2. Google, bütün tarayıcılara bakmış, değerlendirmiş ve hepsinin en iyi özelliklerini bir araya getirmiş gibi görünüyor. Dilerseniz şimdi, bu tarayıcıya biraz daha yakından bakalım.



Kurulumdan hemen sonra, bilgisayaırnızı yeniden başlatmanıza gerek kalmadan kullanabiliyorsunuz. Kurulumdan sonra, varsayılan tarayıcınızdan verileri alabileceğini de hatırlatıyor.

Tarayıcının görünümü, oldukça basit. Hızlı açılıyor ve en önemlisi de Türkçe arabirime sahip. Yarım sayfalarından tutun da destek sayfasına kadar hemen hemen her şey Türkçe hazırlanmış.

Hatta, yazılımı nasıl kullanacağınız anlatan YouTube videolarında bile Türkçe seslendirmeler var. Google, belki de ilk kez bir yazılımı bu kadar hızlı Türkçeleştirdi.

Kullanıcıların en önemli isteği; web üzerinde hızlı sörf yapabilmek. Google, bunun için önemli aşamalar kaydetmişe benziyor. hem daha hızlı sorgu gönderme ve bu sorgulara en hızlı şekilde yanıt vermek için geliştirdikleri gibi, yeni nesil internet uygulamaları için de kendilerine özel bir JavaScript makinesi hazırlanmış durumda. Bu makinenin adı V8.

Bir pencere içerisinde birden fazla sayfa ziyaret ederek, işletim sisteminizde daha az karmaşa sunan yeni tarayıcıda, yeni sekme oluşturmak için üst kısımda bulunan artı işaretine tıklamak yetiyor. Yeni sekmenin açılış hızı gerçekten çok iyi.

Bu süre, Internet Explorer'dan çok daha iyi diyebiliriz. Sekmeleri, kolayca taşıyabiliyorsunuz ve dilerseniz bir sekmeyi sürükleyip sayfa içerisine bırakarak yeni sayfada açılmasını sağlayabiliyorsunuz.

En sık ziyaret ettiğiniz sitelere hızlı bir şekilde ulaşmak için kısayol oluşturabiliyorsunuz. Aslında bu özellik, diğer tarayıcılarda da var. Google, kişiselleştirmeye verdiği önemden dolayı bu yeteneği biraz daha ön plana çıkarmış gibi görünüyor.

Sayfa denetleme butonu üzerine tıkladığınızda açılan menüden "Uygulama kısayolları oluştur" seçeneğine tıkladığınızda, masaüstüne o anda bulunduğunuz sayfaya ait bir kısayol atandığını göreceksiniz.

Google Chrome açtınız ve birçok sekme daha açarak web üzerinde sörf yapıyorsunuz. Ve sayfalardan biri hatalı kodlama nedeniyle, tarayıcınızın çökmesine neden oldu. Diğer tarayıcılarda (Internet Explorer, Firefox) tüm sekmeler bu çökme işleminden zarar görürken Google Chrome, her sekmeyi yeni bir tarayıcıymış gibi çalıştırdığından dolayı çöken sekmeden, diğer sekmeler herhangi bir zarar görmüyorlar.

Diğer tarayıcılar, bu çökmelere karşı farklı bir çözüm geliştirmişlerdi. Çökmeden sonra Firefox'u veya Internet Explorer 8 Beta 2'yi yeniden başlattığınızda, kaybedilen sekmelerin dilerseniz yeniden açılabileceği belirtiliyor.

Gezmek istediğiniz bir web sitesi hakkında o bilgisayarda herhangi bir iz bırakmak istemiyorsanız, sayfa denetleme butonuna tıkladığınızda açılan menüden "Yeni gizli pencere" seçeneğine tıklamanız yeterli.

Açılan yeni pencerede ne yaparsanız yapın, o pencere kapandıktan sonra asla geriye iz kalmıyor. Bu seçenek, yetişkinlere özel içeriğe sahip olan sitelere iş yerinde girmek isteyenler için çok daha fazla kullanılıyor.

Gezdiğiniz web siteleri, kişisel verilerinize göz diken sabıkalı adreslerden biriyse, güvenlik yazılımlarınıza (antivirüs, antispyware, vb.) gerek kalmadan Google, o sayfayı görüntülemiyor ve zararlı içerik yerine sizi uyaran bir mesaj ile size durumun tehlikesi hakkında bilgi veriyor.

En çok gezdiğiniz web sitelerini, tarayıcı üzerinde saklamak istediğinizde, sayfa açıkken adres satırının hemen solunda yer alan yıldız simgesine bir kere tıklamanız yeterli.

Açılan pencereye doğrudan onay verebilirsiniz veya sayfayı daha kolay hatırlamanızı sağlayacak eklemeler yaparak da kaydedebilirsiniz. Bu özellik, Firefox'taki sık kullanılan adreslerin yönetimi ile hemen hemen aynı.

Şu anda kullanmakta olduğunuz tarayıcıdan (Firefox veya Internet Explorer), Google Chrome'a taşınmaya karar verdiyseniz ve şu zamana kadar birikiminiz olan kayıtlı parolalardan tutun da sık kullandığınız adreslere ve hatırlatıcı bilgilere kadar bu önemli verileri de kaybetmek istemiyorsanız o zaman tek yapmanız gereken şey, Google Chrome'u açtıktan sonra seçenekler butonuna tıklamak ve açılan menüden "Yer imlerini ve ayarları al" butonuna tıklamak. Birkaç saniyede, bu işlem de başaıryla yerine getiriliyor ve olduğu gibi yeni tarayıcınız üzerinden devam edebiliyorsunuz.

Tarayıcılarda görmeye alıştığımız indirme yöneticisini daha da basitleştiren Google Chrome, indirme işlemini tarayıcınızın sol alt bölümünde yarı saydam bir şekilde gösteriyor. Tek tıklamada, indirilen dosyanın bulunduğu klasörü açabiliyorsunuz.

Bu bölümde yapılan sadeleştirmeler, biraz abartılı olmuş. Kullanıcılar, indirme işlemleri sırasında duraksama yapmak veya hız durumu gibi sonuçları daha kolay izlemek istiyor.

Bunun dışında, Firefox'un indirilen dosyaları antivirüs yazılımının kontrolünden geçirmek gibi başarılı bir uygulaması, Google Chrome'daki çözümden çok daha iyi gibi duruyor.

Firefox'un kullanıcılara sunduğu hız ve güvenli sörf seçenekleri her ne kadar ücretsiz olsa da,harcadığı RAM miktarı ve işlemci gücü, bu hizmetlerin bedeli gibi duruyor. Google Chrome'un bu kadar hızlı olmasının karşılığında sisteminize ne kadar yük getirdiğini merak ediyor musunuz?

Google, kendisine çok güveniyor olacak ki; tarayıcının adres satırının hemen üzerinde boş bir alanda farenizin sağ tuşu ile tıkladığınızda açılan menüden "Görev yöneticisi" seçeneğine de tıkladığınızda performans tablosunu görebiliyorsunuz. Bu tabloya baktığımızda; Firefox'un yapamadığını Google yapmış diyebiliyoruz.

Google Chrome Teması Nasıl Yüklenir

Chrome için daha BETA sürümü kullanılıyorken bile pekçok tema hazırlanıyor. Bu temaların nasıl kullanılacağı ile ilgili sık sık sorularla karşılaşılmakta. Birkaç ufak işlemle Google Chrome’unuzu yepyeni bir görünüme kavuşturabilirsiniz.

ZIP dosyası olarak indirdiğimiz dosyayı klasöre çıkardıktan sonra bu unzip işlemiyle elde ettiğimiz default.dll dosyasını programı yüklediğimiz klasör içine (ki genellikle bu C:\Documents and Settings\Kullanıcı_adı\Local Settings\Application Data\Google\Chrome\Application\0.4.154.29\Themes yolundan ulaşılacak klasör olur) yapıştırmanız. Burada dikkat edilmesi gereken husus eğer orijinal temaya sonradan geri dönülmek istenirse yapıştırmadan önce klasörde bulunan default.dll adlı dosyanın isminin değiştirilmesi ya da yedeklenmesi gerektiğidir.

İfşa Edici Chrome ID'sini Ortadan Kaldırmak

İndirdiğimiz her Google Chrome browser kendisine has bir müşteri numarasına (ID) sahiptir ve bunu 'Local State' dosyası içinde kayıt eder. Bu dosya gizli olduğu için klasör özelliklerinden 'gizli dosya ve klasörleri göster' seçeneğini etkinleştirmemiz gerekir. Windows Vista işletim sistemlerinde bu dosyaya ulaşmak için şu yolu takip ederiz. 'C:\Kullanıcılar\[Kullanıcı Adı]\Local Settings\AppData\Local\Google\Chrome\User Data' dizininde bulabilirsiniz. Windows XP'de bu dosyaya ulaşmak için de şu yolu takip ederiz. 'C:\Documents and Settings\[Kullanıcı Adı]\Local Settings\Application Data\Google\Chrome\User Data' dizini altında bu dosyayı bulabilirsiniz. Önlem amaçlı farklı bir konuma bu dosyanın bir yedeğini alın. Sonrasında dosyayı bir düzenleyici yardımıyla açın (Örneğin Notepad - Not defteri), 'client_id' ve 'client_id_timestamp' değerlerini, karşılarında sadece boş bir karakter zinciri ('') kalacak şekilde silin.

Düzenlediğiniz dosyayı kaydedin ve sonra dosya özelliklerinde (içerik menüsü; sağ fare tuşu) dosyanın yazma korumasını aktif hale getirin.

Google Chrome bir sonraki başlangıçta bu girdileri tamir etmeye çalışacaktır ama yazma koruması yüzünden başarısız olacaktır. Pes etmek yerine tarayıcı 'Local State.tmp' adında yeni bir dosya daha oluşturacaktır. Bu yüzden yazma koruması dahil bir önceki adımlarda yapılanları aynen bu dosya için tekrar edin. Sonrasında ise tarayıcı pes ediyor. Bu ayar yapıldığında herhangi bir program hatası keşfedemedik. Ama eğer sizde herhangi bir problem oluşursa dosyanın yazma korumasını devre dışı bırakın veya yedeklediğiniz dosyayı geri yükleyin.








Otomatik tamamlamayı kapatmak
Chrome size arama önerileri sunmak için tüm arama sorgularını Google'a gönderiyor. Bu özellikten feragat edebilirseniz daha anonim kalabilirsiniz. Bu iş için sağ fare tuşu ile Omnibox'a (adres satırı) tıklayın ve "Arama motorlarını düzenle..."yi seçin. Burada "Adres çubuğuna girilen aramaların ve URL'lerin..." seçeneğinin yanındaki tiki kaldırın.


Google fonksiyonlarına erişim
Omnibox, Google arama standardı ile elbette arama motorunun diğer gelişmiş özelliklerine erişim elde etmenizi sağlıyor. Ekran görüntümüzde Google'ın birim dönüştürücüsünü nasıl kullanabileceğinizi görebilirsiniz.


Home simgesini ikon çubuğuna getirmek
İkon çubuğunda Home düğmesini (giriş sayfası) görmek isteyenler bunu kolayca açabilir. Seçenek, yapılandırma menüsünde Temel Bilgiler altındaki Ana Sayfa başlığının yanında etkinleştirilmeyi bekliyor.


Sekme geçmişini görüntüleme
Sekme geçmişine o an etkin olan sekmenin "İleri" ve "Geri" tuşlarının üzerine sağ fare tuşu ile tıklayarak ulaşabilirsiniz.


Forum alanlarında daha fazla yer
Forumlarda ve blog'larda takılmayı seviyorsunuz ama girdileriniz için hiç geniş yere sahip olamadınız mı? O zaman bu püf nokta size göre: Her metin kutusunu sağ alt köşesine sol fare tuşu ile tıklayarak istediğiniz kadar büyütebiliyorsunuz; hem enine hem boyuna.


İndirilenleri sürükleyip bırakma
Chrome ile inmesi bitmiş bir dosyayı istediğiniz dizine taşıyabilirsiniz. İndirme simgesini sol fare tuşu ile basılı tutun ve bu şekilde masaüstüne veya herhangi bir Explorer penceresine sürükleyin.


Omnibox önerileri için daha fazla satır
Omnibox'da görüntülenen önerilerin miktarını kolaylıkla bir komut parametresi ile değiştirebilirsiniz. Bu parametreyi masaüstü kısayoluna ekleyebilirsiniz. Kısayola sağ tıklayın, özelliklere girin. Hedef satırına "-omnibox-popup-count=X" ibaresini ekleyin. X, Omnibox'un göstereceği satır sayısını temsil ediyor.


Biz bu sayıyı 15 olarak belirledik. Sonucu ekran görüntüsü gösteriyor.


Chrome'da kendinize has profil oluşturmak
Biraz çaba ile Chrome'da farklı kullanıcı profilleri oluşturabilirsiniz. Bu sayede her kullanıcı kendi çalışma alanında (önbellek, yer imleri, giriş sayfası, ...) sörf yapabilir.

İşte bu şekilde: Her kullanıcı için "User Data" Chrome alt dizininde bir klasör oluşturmalısınız. Dizinin yerini ise ilk resimde tanıtılan püf noktada bulabilirsiniz. Örnek olarak kendi ismime has bir profil oluşturacağım.


Chrome'da kendinize has profil oluşturmak
Sonrasında ise standart profilin içeriğini (Default klasörü) yeni oluşturulan profile (Halil_Profil klasörüne) kopyalıyorum. Bu şekilde yeni profil için altyapı oluşturmuş oluyoruz (işlemleri yaparken Chrome'un kapalı olmasına dikkat edin).


Chrome'da kendinize has profil oluşturmak
Son olarak Halil profili için ilk Chrome açılışını tetikleyeceğiz. Komut isteminde Chrome çalışma dizinine gelin (ekran görüntüsüne bakın). Chrome.exe dosyasını çağırın sonrasında -user-data-dir=..\User Data\HackTurk ve -first-run parametrelerini girin.


Chrome'da kendinize has profil oluşturmak
Chrome'u yeni profil ile başlatmak için en hızlı yöntem masaüstü kısayolunun farklı bir kopyasını oluşturmak. Kopyasını oluşturduğunuz kısayolun özellikler menüsüne girin ve hedef satırına uygun kullanıcı profili için parametreyi ekleyin. Örnekte user-data-dir="..\User Data\HackTurk" parametresini kullandım. Kendi oluşturduğunuz profil ismine göre komutu değiştirebilirsiniz.

Bitti: Şimdi kısayola istediğiniz ismi verebilirsiniz.


Web sitesi analizi
Chrome Inspector web sitelerini incelemek için faydalı bir araç. Araca herhangi bir sitedeyken içerik menüsündeki "Öğeyi denetle" ibaresini seçerek ulaşabilirsiniz. Hangi öğelerin çok yavaş yüklendiğini veya büyük olduğunu ise Resources diyalogu size gösteriyor. Bu sekmeye geçin ve bulunduğunuz sayfayı yeniden yükleyin. Sonuçlar grafiksel olarak gösterilecektir.


about: version
Bu sekme size Chrome sürümü hakkında detaylı bilgi verir.


about:plugins
Adres satırına about:plugins yazdığınızda yüklü eklentiler hakkında bilgi alırsınız.


about:cache
Chrome'un ara belleğine hangi öğelerin kaydedildiğini ise about:cache ile öğrenebilirsiniz.


view-cache:stats
Ara bellek hakkında detaylı bilgileri ise view-cache:stats komutu sunuyor.


about:memory
Kaynak sömürgecilerini hızlıca about:memory sekmesi ile bulabilirsiniz.


about:stats
Google Chrome ile ilgili geniş istatistikler sunan çok gizli bir sayfa.


about:histograms
Önemli Chrome fonksiyonlarının istatistiksel değerlendirmesini ise about:histograms ile öğrenebilirsiniz.


about:dns
DNS ön belleğini bu sekme ile gözetleyebilirsiniz.


about:network
Web sayfalarının yüklenmesini kayıt altına alan ve değerlendiren ağ analizi. "about:network" yazarak bu bilgilere ulaşabilirsiniz.


about:crash
Çöken bir web sitesini canlandırmak isteyenler about:crash komutunu denemeli.


about:hang
Aynı davranış tepki vermeyen siteler için de geçerli. Canlandırmayı ise about:hang yazdığınızda görebilirsiniz.


Chrome'un ilk şakası (sadece XP'de)
About:internets yazdığınızda Chrome popüler XP ekran koruyucusunu gösteriyor.
 
Yukarı Alt