Kayıt
1 Ekim 2007
Mesajlar
226
Beğeniler
0
Şehir
Dönülmez Akşamın Ufkundayım...
HOTAN

Çin' bağlı Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nin güney batısında yer alan tarihi bir şehir.

Hotan vilayetinin merkezi olan şehrin nüfusu 114.000'dir. Bölgenin en eski ve en önemli geçim kaynağı ipekçiliktir. Bölgede meyve üzüm pamuk buğday mısır ve pirinç üretimi yaygındır, hayvancılık ta gelişmiştir. Hotan, ayrıca tarih boyunca çıkarılan yeşim taşı ile tanınmıştır. Şehirde metal ve değerli taş işlemeciliği gelişmiştir.

Hotan Eski çağ'da Budist kültürünün önemli bir merkeziydi. Hotan'ın 8,5 km batısında yapılan kazılarda manastır kalıntıları ve keşiş hücreleri ile birlikte Budizmle ilgili Sanskritçe belgeler belgeler bulunmuştur. İpek Yolu üzerinde önemli bir şehir olan Hotan'a Büyük Hun Devleti, Göktürkler, Uygurlar Karahanlılar, Karahıtaylar, Moğollar, Çağatay Hanlığı ve Timurlular Devleti hakim oldu. Hotan 19. asırda Çinliler ile Uygur Türklerinin mücadelelerine sahne oldu. 1877'de Yakup Bey'in ölümünden sonra şehir Çin idaresine geçti. Bu tarihten sonra Çin idaresine karşı çok sayıda isyan çıktı. 1933'te Hotan Doğu Türkistan'da kurulan bağımsız devlete katıldı. 1949'da Çin Halk Cumhuriyeti'nin kurulmasından sonra tekrar Çin idaresine giren şehir 1955'te yeni kurulan Sincan Uygur Özerk Bölgesine dahil edildi. Bu tarihte sonra da Çin idaresine karşı birkaç isyan meydana geldi.

Hotan aynı zamanda çok sayıda alimi ile meşhur bir şehirdir. Hoteni olarak tanınan bu alimlerden biri olan Kadı Cemaleddin el Hotani Anadolu Selçuklu sultanı IV. Kılıçarslan zamanında vezirlik yapmıştır.

Taklamakan Çölü


Çin'de bulunan bir çöl. Aynı zamanda Çin'deki en büyük çöldür.

Genişliği batıdan doğuya 1000 kilometre, kuzeyden de güneye 400 kilometre olan Taklamakan Çölü, 324 bin kilometrekarelik alanı kapsamaktadır.

Taklamakan Çölü'ndeki petrol kaynakları dünyanın en zengin petrol rezervleri arasında yer almaktadır.

Xinjiang Sosyal Bilimler Akademisi'nden araştırmacı Qian Boquen,'takli' kelimesinin Türkçe'deki kavak anlamına gelen 'tohlak' veya 'tohrak' kelimelerinden, 'ma' hecesinin büyüklüğü ifade ettiği, 'kan' hecesinin de eski Farsça'daki ülke, kent veya köy demek olan 'kand' sözcüğünden geldiğini, bu nedenle Taklamakan'ın 'kavak ülkesi' demek olduğu görüşünü dile getirmektedir.

JANGAN


Han hanedanlığı dönemindeki Changan kentinin kalıntısı, Xi'an kentinin 5 kilometre kuzeybatısında bulunur. Çin'in Batı Han Hanedanlığı'nın sürdüğü 200 yılda, Changan kenti, Çin'in siyasi, ekonomik ve kültürel merkezi oldu. Changan kentinin kalıntısı, artık Çin'in önemli tarihi eserleri listesine alındı. Changan kentinin inşası 3 dönemi kapsayan 90 yılı aşkın sürede tamamlandı. Han Hanedanlığı'nın ilk imparatoru Han Gaozu, M.Ö. 202 yılında bir önceki Qin Hanedanlığı dönemindeki Xingyue Sarayı'nı restore ederek, sarayın ismini Changle Sarayı olarak değiştirdi ve başkenti buraya taşındı. İmparator Han Gaozu, M.S. 200 yılında burada ayrıca Weiyang Sarayı'nı inşa ettirdi. İmparator Huidi, M.Ö. 194 yılında Changan kentini resmen inşa ettirmeye başladı. M.Ö. 190 yılında kent duvarının inşası tamamlandı. İmparator Han Wudi, M.Ö. 104 yılında, Changan kentinde Beiguan, Guigong, Mingguang ve Jianzhang Saraylarını kurdu ve kentin batısında Linyuan Bahçesi ve Kunming Gölü'nü inşa ettirdi. O zamana kadar, Changan kentinin inşası tümüyle tamamlandı. 36 kilometrekare yüzölçümündeki Changan kenti, düzensiz kare şeklindeydi. Kentin güneyi, Büyükayı Takım Yıldızı'nı, kuzeyi Küçükayı Takım Yıldızı'nı simgeleyecek şekilde yapılmıştı. 8 caddesi ve 160 sokağı bulunan kent 9 semte ayrıldı. Çok geniş olan caddelerde 6 at arabası yan yana yürüyebilirdi. Caddelerin iki yanında, çeşitli ağaçlar dikilmişti.

Refahın zirvesine ulaştığı dönemde, Changan kentinin nüfusu 300 bine yaklaştı. Çin tarihinde ilk büyük kentlerden biri olarak sayılan Changan kentinde birçok saray ve konut vardı. Bunlardan en tanınmış olanlar, Changle, Weiyang ve Jianzhang saraylarıdır.

DOWNHANG

Çin'in ilk başkentlerinden biri olan Xian ın batısında bir oasis köyüdür..Batısında ipek yolunun geçtiği Takla Makan çölü wardır..İpek yolundan Çine giden 2 yolunda birleştiği köydür..Geçilmesi neredeyse imkansız olan Takla Makan çölünün kuzeyinden we güneyinden geçen yollara yakınlığı nedeniyle tarihte önemli biryeri wardır..

Donwhang te 492 mağara warmış..sanırım ya hepsinin toplamı yada bazıları 45 bin metrekareymiş o.O .. 2415 tane boyalı heykel we 5 tanede tahta yapılı mağara warmış...

Semerkand

Özbekistan'ın güney kesiminde kent. Zeravşan ırmağının vadisinde, Taşkent'in 275 km güneybatısında yeralan Semerkand'ın nüfusu 566,000'dir. Önemli bir sanayi (otomotiv sanayisi; traktör yedek parçaları yapımı; besin sanayisi; gübre fabrikaları; dokuma sanayisi; vb.) ve öğretim (Semerkand Üniversitesi) merkezi olan kent, Timur döneminden kalma tarihsel anıtlarıyla (Bibihanım Medresesi, 1399-1404; Timur'un türbesi Gur Emîr, 1405; Uluğ Bey, vb.) çok sayıda turist de çekmektedir.

Constantinopolis (Constantin) Şimdiki Adıyla İstanbul
İstanbul, Türkiye'nin en kalabalık, iktisadî ve kültürel açıdan en önemli şehri.
Belediye sınırları göz önüne alınarak yapılan sıralamaya göre, 13 milyonu geçen nüfusuyla dünyada üçüncü, Avrupa'da birinci sırada gelir.[2] 133 milyar dolarlık yıllık üretimiyle dünyada 8. sırada yer alır.[kaynak belirtilmeli]
Marmara kıyısı ve İstanbul Boğazı boyunca, Haliç'i de çevreleyecek şekilde Türkiye'nin kuzeybatısında kurulmuştur. İstanbul'un Avrupa'daki bölümüne Avrupa Yakası veya Rumeli Yakası, Asya'daki bölümüne ise Anadolu Yakası denir. Dünyada iki kıta üzerinde kurulu tek metropoldür. 39 ilçesi vardır, sınırları içinde büyükşehir belediyesi ile birlikte toplam 40 belediye bulunmaktadır. 2010 yılında Avrupa Kültür Başkenti olacaktır.
Dünyanın en eski şehirlerinden biri olan İstanbul, 330 - 395 yılları arasında Roma İmparatorluğu, 395 - 1204 ile 1261 - 1453 yılları arasında Doğu Roma İmparatorluğu, 1204 - 1261 arasında Latin İmparatorluğu ve son olarak 1453 - 1922 yılları arasında Osmanlı İmparatorluğu'na başkentlik yapmıştır.

İstanbul'a farklı isimler veren pek çok dil vardır:
Rumca: Konstantinúpolis (Κωνσταντινούπολη), Istinpolin, Megali Polis, Kalipolis, Vizantion
Latince: Bizantium, Constantinopolis, Antoninya, Alma Roma, Nova Roma
Gürcüce: Estanbuli, Eskombuli
Slavca: Çargrad, Konstantingrad
İbranice: איסטנבול (İs-tan-bul), Ortaçağ'da קושטא (Kuş-ta / Kos-ta)
Norsca: Miklagard
Ermenice: Vizant, Stimbol, Esdambol, Eskomboli, Stambol (Ստամբուլ)
Arapça: Bizantiya, el-Mahsura, Kustantina el-uzma
Selçuklular zamanında: Konstantiniyye, Mahrusa-i Konstantiniyye, Stambul
Eski Rusça: Çargrad, Vizantiy, Konstantinopol, Stambul
Osmanlıca: Dersaadet, Deraliyye, Mahrusa-i Saltanat, Istanbul, Islambol, Islambul, Darü's-saltanat-ı Aliyye, Asitane-i Aliyye, Darü'l-Hilafetü 'l Aliye, Payitaht-ı Saltanat, Dergâh-ı Mualla, Südde-i Saadet, Kostantiniyye ( قسطنطينيه )


İstanbul
İngilizce : Istanbul
Lehçe : Stambule
Fransızca : Istanbul
İspanyolca : Estambul
Macarca : Isztambul
Litvanca : Stambulas
Letonyaca : Stambula
Arnavutça : Stambolli
Galce : Iostanbúl
Loglanca: Gonstantinupol
Lazca: Poli
Ladino: Estanbol
Farsça: Estanbol
Rumence:İstambul
Almanca:İstanbul

iŞTe ReSiMLeR..

TaKLaMaKaN




JaNGaN



DoWHaNG


CHiN ToMB



Semerkand

800px-Samarqand_Registan_2006.jpg


Constantinople

Buraya Dikkat Aynı Silkroaddaki Constantinople Haritası


800px-Byzantine_Constantinople.png


Umarım Hoşunuza Gitmiştir...



Yanlış Yere Açtıysam Özür Dilerim

Yarısı Alıntı Yarası BENDEN...
 
Kayıt
24 Ekim 2008
Mesajlar
2.107
Beğeniler
0
Şehir
Cehennem^^
Cok güzel olmus ama biraz renkli olsa vede bndede sadece semerkand gözüküyor :S onları düzeltrsen dahada güzel olr bnce^^
 
Yukarı Alt