Dampyre

Buralıyım
Kayıt
9 Nisan 2007
Mesajlar
3.218
Beğeniler
0
Şehir
Neptune..!
Künye

Adı: Galatasaray Spor Kulübü

Kuruluşu: 1905 Sonbaharı

Kurucuları: Ali Sami Yen, Asım Tevfik Sonumut, Emin Bülent Serdaroğlu, Celal İbrahim, Bekir Sıtkı Bircan, Reşat Şirvanizade, Refik Cevdet Kalpakçıoğlu, Abidin Daver

Kurulduğu Yer: Galatasaray Lisesi 5. sınıfı

İlk Renkler: Kırmızı-Beyaz ( Sonradan Sarı- Siyah ve Sarı -Kırmızı)

İlk Lokal: Galatasaray`da Bulgar Sütçü`nün Dükkanı

İlk Amblem: Tobler Çikolatasındaki kartal

İlk Başkan: Ali Sami Yen

İlk Maç: Galatasaray- Kadıköy Faure Mektebi (2-0)

İlk Spor Dalı: Futbol

İlk Şampiyonluk: İstanbul Pazar Ligi Şampiyonluğu

Kuruluş Hedefi: " İngilizler gibi toplu halde oynamak, bir renge ve isme sahip olmak.
Türk olmayan takımları yenmek."


Galatasaray ın Kuruluşu
-Resim Silinmiş.

gs101.jpg


Galatasaray Spor Kulübü, Türk Spor Tarihi'ndeki öncü olma özelliğini hiç kuşkusuz içinden doğduğu ve gene öncü bir kurum olan Galatasaray Lisesi'nden (Mektebi Sultani) almıştır. Okul ile kulüp arasındaki koparılmaz bağ, yadsınamayacak bir gerçeklik ve övünç kaynağıdır.

Devlet adamı yetiştirmek amacıyla II. Beyazıt tarafından 1482'de kurulan mektep, adını kurulduğu bölgeden alır ve "Galata Sarayı" olarak anılmaya başlar. Okul modern konumuna 1 Eylül 1868'de Sultan Abdülaziz döneminde kavuşur. Okul' un yeniden yapılanmasıyla birlikte, Türkiye'de de gerçek anlamıyla ilk sportif çalışmalar başlamış olur ve okulda Beden Eğitimi dersi jimnastikçi 'Monsieur Curel' tarafından eğitim programına konur. Bu atılımlar gerçekten bir devrim niteliği taşımaktadırlar. Curel, modern aletler eşliğinde çalıştırdığı öğrencileri sportif açıdan geliştirirken, onlar için Kağıthane'de bir idman Bayramı düzenler. Yıl 1870'tir. Bu etkinlikte başarı gösteren sporcular değişik ödül ve madalyalar kazanır ve yarışmaların sonunda öğrencilere "kuzulu pilav" verilir. Bu da, sonraki yıllarda bir başka geleneğin başlangıcını oluşturur.

Curel'den sonra görevi devralan yabancı spor hocaları (M. Moiroux, Signor Martinetti, Stangali gibi), jimnastik ve atletizmin yanı sıra, değişik branşlara da eğilerek (yüzme, kürek, aletli jimnastik), bir ilki daha başlatmış olurlar. Bu çalışmaların ürünü çok geçmeden alınmaya başlanır ve adı Türk Spor Tarihi'ne altın harflerle yazılan Faik Üstünidman'ın yanı sıra, Binbaşı Mazhar Kazancı, Abdurrahman ve Ahmet Robenson kardeşler GSL'nde görev alıp, izcilik, tenis, hokey gibi spor dallarının öğrenciler arasında yaygınlaşmasını sağlarlar. Özellikle Üstünidman'ın ön ayak olmasıyla, öğrenciler futbolla tanışırlar. Ama oynanan futbol, bir kör dövüşünden farklı olmayan ve kural tanımayan bir koşuşturmayı andırmaktadır. Ama futbol GSL' nin Tören Kapısı'ndan adımını atmış ve tam bir salgına dönüşmüştür.

1901 yılında İstanbul'da yaşayan iki İngiliz, James Lafontaine ve Horace Armitage, Rum ve İngiliz oyunculardan oluşan Kadıköy Futbol Kulübü'nü kurmuşlar ama 1903'te takımdaki İngilizler bir anlaşmazlık sonucu ayrılarak Moda Kulübü'nü oluşturmuşlardır. 1904 yılında ise bu kulüpler, Imogen, Elpis, Strugglers takımlarıyla anlaşarak, İstanbul Futbol Birliği'ni hayata geçirmişler ve bugünkü Fenerbahçe Şükrü Saraçoğlu Stadı'nın yerinde bulunan "Union Club-İttihat Spor" sahasında düzenli karşılaşmalar yapmaya başlamışlardır. Görüldüğü gibi bu takımlar yabancı ya da azınlık takımlarıdır. Türk olmayan ekiplerin gerçekleştirdikleri bu ilk futbol karşılaşmaları, GSL öğrencilerini hem ilgilendirir hem de çok üzer. Artık onların amacı, kendi futbol kulüplerini kurmak, ölesiye sevdikleri bu oyunun kurallarını "hatmetmek" ve yabancılarla boy ölçüşmektir.

Türk olmayan takımları yenmek

Galatasaray Spor Kulübü'nün kurucusu Ali Sami Yen, "Ellinci Yıl" kitabında kuruluş öyküsünü şöyle anlatır:
"1 Teşrin 1905'te mektebin beşinci sınıfında edebiyat muallimimiz merhum Mehmet Ata beyin dersi esnasında birkaç arkadaş baş başa vererek Galatasaray'da bir futbol kulübü kurmaya karar verdik. İlk müteşebbisler oyuna ve mücadeleye meyyal arkadaşlardan Asım Tevfik Sonumut, Reşat Şirvani, Cevdet Kalpakçıoğlu, Abidin Daver, Kamil...gibi gençlerdi. Mektepde tahsilde bulunan Bulgar ve Sırp talebesinden çevik ve kuvvetli olanlar da bize iltihak etmişlerdi. Asım'ı muhasebeciliğe, Cevdet'i ikinci reisliğe seçmiş, kendim de Reis olmuştum. Asım her hafta arkadaşlardan birer kuruş toplamakda mahir olduğu için kendisini muhasebeci yapmıştık. Ben Reisliği topu yağlayıp şişirmekle almıştım. Topumuza evladım gibi bakardım. Zaten varımız yoğumuz da toptu. Mektebe gelirken, domuz sokağından geçer, domuz yağı alırdım. Topu onunla yağlar, şişirirdim; yamasını yeni pabucumdan kesmiştim. Bunu gören arkadaşlar, bana hepimizden fazla paye vermişlerdi. Yani o zaman Reisliğe ve diğer vazifelere payeyi, en çok çalışan kazanırdı. Cevdet de ikinci Reisliği formaları yıkadığı için almıştı.

"Maksadımız İngilizler gibi toplu bir halde oynamak, bir renge ve bir isme malik olmak ve Türk olmayan takımları yenmek."

Kulübün adının Gloria (Zafer) ya da Audace (Cesaret) konulması yolunda görüşler ortaya atılmışsa da, sonuçta Galatasaray olmasında anlaşmaya varılmıştır. Araştırmacı Cem Atabeyoğlu, Galatasaray adının, bu takımın yaptığı ilk maçta Rum ekibini 2-0 yenerken, seyircilerin onlardan "Galata Sarayı efendileri"diye söz etmelerinden doğduğunu yazar. Bunun üzerine kurucular da ismi benimserler ve "Adımız Galata Sarayı olsun" derler.

Kurucu Listeler

1905'ten 1919'a kadar Galatasaray Spor Kulübü'ne Başkanlık yapan, mektebin 889 numaralı öğrencisi Ali Sami Yen, inci gibi elyazısıyla tuttuğu Galatasaray Terbiye-i Bedeniye Kulübü ıhsaiyet Defteri'nin (Sayım-İstatistik Defteri) 181 ve 182. sayfalarında kurucu 13 üyeyi şöyle sıralar: 1-Ali Sami Yen; 2-Asım Sonumut; 3-Emin Bülent Serdaroğlu; 4-Celal İbrahim; 5-B. Nikolof; 6-Milo Bakiş; 7-Pol Bakiş; 8-Bekir Sıtkı Bircan; 9-Tahsin Nahit; 10-Reşat Şirvanizade; 11-Hüseyin Hüsnü; 12-Refik Cevdet Kalpakçıoğlu; 13-Abidin Daver.

1905'te Osmanlı İmparatorluğu'nda bir dernekler yasası bulunmadığından, Galatasaray Spor Kulübü yasal olarak tescil edilme olanağını bulamamıştır. 1912 yılında Cemiyetler Kanunu çıkarıldıktan sonra, kulüp yasal bir kimlik kazandı. Yetkili makamlara kulüplerin tüzükleriyle birlikte, kurucu üyelerin ad ve adreslerinin de bildirilmesi zorunlu tutulduğundan, istifa eden ya da eğitimlerini tamamlayarak ülkelerine dönen üyeler ilk listeden çıkarılmış ve 1 Eylül 1913'te kurucu liste yeniden düzenlenmiştir. Kurucu üyelerin yeni sıralaması şöyle gerçekleşmiştir: 1-Ali Sami Yen; 2-Asım Sonumut; 3-Emin Bülent Serdaroğlu; 4-Celal İbrahim; 5-Bekir Sıtkı Bircan; 6-Reşat Şirvanizade; 7-Refik Cevdet Kalpakçıoğlu; 8-Abidin Daver.

Renklerin öyküsü

Galatasaray Spor Kulübü'nün ilk renkleri kırmızı-beyaz'dır. Bayrağımızın renklerinden esinlenerek seçilen bu renkler, dönemin baskıcı ve paranoyak yönetimi tarafından kuşkuyla karşılanmış ve futbolcular sıkı bir takibe alınmışlardır. Bu nedenle, sarı-siyah renkler gündeme gelmiş ama bunlar da kalıcı olmamış ve Galatasaray bugünkü renklerine kavuşmuştur. Bu renklerin öyküsünü Ali Sami Yen'den dinleyelim:
"Birçok yerleri dolaştıktan sonra, nihayet Bahçekapı'daki Şişman Yanko'nun dükkanına gidilerek orada zarif iki yünlü kumaşa tesadüf ettik. Biri, vişneye çalan koyuca tatlı bir kırmızı, öteki de, içinde turuncudan iz taşıyan tok bir sarı. Tezgahtar, mahirane bir el hareketi ile kumaşların dalgalarını birleştirdi. Bir saka kuşunun başı ile kanadının yarattığı renk güzelliğine benzer bir parlaklık hasıl oldu. Ateşin içindeki renk oyunlarını görür gibi olmuştuk. Sarı-Kırmızı alevinin takımımız üstünde parıldamasını tasavvur ediyor ve bizi derhal galibiyetten galibiyete götüreceğini tahayyül ediyorduk. Nitekim de öyle oldu." Buna karşılık kuruculardan Bekir Sıtkı, söz konusu renklerin Gül Baba'nın II.Beyazıt'a verdiği sarı ve kırmızı güllerden esinlendiğini ileri sürer.

Galatasaray Amblemi


Galatasaray Lisesi talebelerinden Ayet Emin'in çizdiği Galatasaray amblemi, eski Türkçe şekli ile..

Galatasaray ' ın ilk amblemi, 333 Şevki Ege tarafından çizildi. Bu, ağzında futbol topu olan kanatları gerili bir kartaldı. "Kartal", Galatasaray'lıların üzerinde durduğu bir amblem örneğiydi. Ancak, kartal adı benimsenmeyince, Şevki Ege'nin kompozisyonu bir kenara itildi. Sonraları , GS amblemi doğdu ve benimsendi.

Suat Başar,Galatasaray ambleminin nasıl doğduğunu şöyle anlatıyor:

Yıl 1923

O yıl biz "cinquieme" da, yani lise 1' deydik. Arkadaşlarımızdan 74 Ayetullah Emin, sıra arkadaşı Şinasi (Şahingiray), ile birlikte her hafta "Kara kedi" %90 nispetinde Ayet'in inci gibi el yazısı ile yazılmıştır. Ayet, bir taraftan mecmuasının yazılarını temize çekerken, bir yandan da sahifelerini ve bilhassa kapak vazifesi gören ilk sahifesini süslerdi. Bir defasında bu kapakta hepimiz basit fakat zarif çizilmiş bir "Gayin -Sin" gördük. Kırmızı Gayin' ın içine sarı bir "Sin" oturtulmuştu. Hendesi çizgilerle ve muayyen ölçülerle resmedilmiş olan bu şekil , kulübümüzün, yalnız kulübün değil, bütün Galatasaray ' lılığın remzi olacaktı. Ama, her şeyden evvel bu şekli kulübün kongresine teklif etmek lazımdı. Bu teklifi kim yapacaktı? Tasarladığımız arkadaş çekingendi ve kongre günü yaklaşıyordu. Nihayet o gün geldi. 1923 yılında, bir gün mektebin resim sınıfında kalabalık bir kongre toplandı. Ne ateşli, ne heyecanlı bir kongreydi o. Kimler yoktu ki? Belli ki Galatasaray yeni hamlelere hazırlanıyor, spor sahasında yeni inkilaplar yapacak, memlekette yeni çığırlar açacak. Teklifler ve kararlar bibirini kovalıyor. Şinasi arkadaşımız Ayet'den "Gayin-Sin" resmini almış, kongreye teklif edecek, ama o da çekingen,arka sıralarda oturmuş bekliyor. Nihayet Şinasi'nin yanında oturan Dr. Namık (Canko) merhum , söz alıp ortaya çıktı ve:

Arkadaşlar, genç kardeşlerimizden Şinasi Reşit, kongremize bir rozet şekli getirmiş, kulübümüzün remzi ven rozetimizin şekli olarak kabul edilmesini teklif ederim, dedi. Büyük bir resim kağıdına çizilmiş ve renklerimizle boyanmış "Gayin-Sin" i ortaya çıkardı. Teklif alkışlar arasında ittifakla kabul olundu. Ayet, yalnız eski harflerle "Gayin-Sin" çizmekle kalmamış, aynı uslupla bir de "GS" yaratmıştı. Bunların asılları Ayet'in Şinasi'nin yardım ile çıkardığı haftalık el yazısı "Kara Kedi" mecmuasındadır. "Gayın-Sin" ilk defa 1925 de kurulan Galatasaray talebe sandığının hazırladığı mektup, kağıt ve zarflarına basıldı. Yine, 1925 de kabul edilen lise kasketine ve daha sonra lise ceketlerine işlendi. Bazı imkansızlıklar, rozetin yapılmasını geciktiriyordu. Nihayet bunu da sıra gelince, şekiller o zaman eski İpek sinemasının kapısındaki dükkanlardan birinde Besim Koşalay ile birlikte tuhafiye mağazası açan Nihat Bekdik'e verildi. Bir aksilik eseri bunlar kayboldu. O zamanki İdare Heyetinin bastırdığı matbualarda ve yaptırdığı rozetlerde Ayet'in eseri biraz şekil değiştirdi. GS nin yaratıcısı Ayet Emin'i 29 eylül 1931 de toprağa verdik. Dr. Namık ağabeyimiz 1933 yılında aramızdan ayrıldı. Allah Şinasi Şahingiray arkadaşımıza uzun ömürler versin. GS yi gördükçe, her üçünü hatırlar, ebediyete tevdi ettiklerimizi rahmetle yadederim.

Not: Maalesef, şu tatlı anıyı bize nakleden 550 Suat Başar ağabeyimiz de aramızdan ayrıldı. Nur içinde yatsın...
 

Dosyalar

Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı:

Dampyre

Buralıyım
Kayıt
9 Nisan 2007
Mesajlar
3.218
Beğeniler
0
Şehir
Neptune..!
Enler & İlkler

1) En eski geçmişe sahip futbol takımı ve Türkiye'nin ilk kurulan futbol takımı (1905)

2) Herhangi bir lige kabul edilen ilk Türk takımı
(Constantinople Football League) (1905-06)

3) Türkiye'nin ilk futbol hakemi
Ali Sami YEN (Moda-Kadıköy - 1905)

4) İlk Lig maçı oynayan Türk takımı
Galatasaray 1-1 Imogene (1905-06) (Constantinople Football League)

5) İlk Özel maç oynayan Türk takımı
Galatasaray 2-0 Faura Mektebi (1905)

6) Ligde İlk golü atan Türk takımı
Galatasaray 1-1 Imogene (1905-06) (Constantinople Football League)

7) Ligde İlk galibiyeti alan Türk takımı
Galatasaray 4-1 Moda (1907-08 (Constantinople Football League)

8 ) İlk İst. şampiyonu olan Türk takımı
(Constantinople Football League)(1908-09)

9) İst.Liginde Üç sene üstüste şampiyon olan ilk takım
(1908-09,1909-10,1910-11)

10) Yenilgisiz,Berabere kalmadan,Gol Yemeden, tüm maçlarını kazanıp Şampiyon olan İLK ve TEK Türk Takımı
(Constantinople Football League)(1908-09)

11) İlk Antrenör çalıştıran Türk takımı
Horace ARMITAGE (1908-09)

12) İlk Kupa kazanan Türk takımı (Şampiyonluk Kupası hariç)
Galatasaray 4-0 Kadıköy (31.01.1909) UNION CLUB KUPASI

13) Yurtdışında maç yapan ilk takım
Klojvar (Macaristan) (1910-11)

14) İlk Yurtdışı galibiyeti
Galatasaray 11-1 Bükreş Karması (1910-11)

15) İlk Yurtdışına Transfer olan Türk Oyuncu
Sabri MAHİR (Galatasaray) (Olimpic Paris - Fransa) (1911)

16) Türkiye'de ilk futbol derneği kurucusu ve başkanı
Ali Sami YEN - Türkiye İdman Cemiyetleri İttifakı (1923)

17) Türkiye'ye Yurtdışından gelen ilk Antrenör
Billy HUNTER (İskoçya) (Galatasaray 1926-27)

18) Türkiye'de futbolu bilimsel olarak kuralları ve diğer ayrıntılarıyla anlatan ilk kitap
Futbolun Kitabın - Ali Sami YEN (29 Haziran 1927)

19) M.Kemal ATATÜRK yaşarken, adına düzenlenen kupayı alan TEK takım
Galatasaray 4-0 Fenerbahçe (31.08.1928 ) GAZİ BÜSTÜ KUPASI

20) İstanbul Kupası'nı ilk kazanan takım (1940-41)

21) İlk futbol menajerliği (1961)

22) İstanbul Kupası'nı 2 kez üstüste kazanan tek takım

23) Tarihinde Fenerbahçe, Beşiktaş ve Trabzonspor arasında en farklı galibiyet alan takım
Galatasaray 20-0 Vefa (Özel maç)

24) Tarihinde Fenerbahçe, Beşiktaş ve Trabzonspor arasında bir maçta en çok gol atan futbolcu
Mehmet Leblebi (14 gol) Galatasaray 20-0 Vefa (Özel maç)

25) Şampiyon Kulüpler Kupası'na ilk katılan takım (1956-57)

26) Şampiyon Kulüpler Kupası'na üç sene üstüste katılan ilk takım
(1971-72,1972-73,1973-74)

27) Şampiyon Kulüpler Kupası'nda ilk golü atan takım
Galatasaray 1-3 Dinamo Bükreş (1956-57) Metin OKTAY (Dk.77)

28) Şampiyon Kulüpler Kupası'nda ilk galibiyet alan takım
Galatasaray 2-1 Dinamo Bükreş (1956-57)

29) Şampiyon Kulüpler Kupası'nda ilk 3.tur oynayan takım (1962-63)
1.tur Dinamo Bükreş (Romanya)
2.tur Pionia Bytom (Polonya)
3.tur Milan (İtalya)

30) Şampiyon Kulüpler Kupası'nda ilk YARI FİNAL oynayan takım (1988-89)
1.tur Rapid Wien (Avusturya)
2.tur Neuchatel Xamax (İsviçre)
3.tur AC.Monaco (Fransa)
YARI FİNAL Steaue Bükreş (Romanya)

31) Şampiyon Kulüpler Kupası'nda en çok maç yapan takım (35 maç)

32) Şampiyon Kulüpler Kupası'nda en çok galibiyet alan takım (26 galibiyet)

33) Şampiyon Kulüpler Kupası'nda en çok golü atan takım (87 gol)

34) Şampiyon Kulüpler Kupası'nda en çok tur atlayan takım (8 tur)

35) Şampiyon Kulüpler Kupası'nda evinde en farklı galibiyet (Türk Takımları arasında)
Galatasaray 5-0 Neuchatel Xamax (1988-89)

36) Şampiyonlar Ligine ilk katılan takım (1993-94)

37) Şampiyonlar Liginde ilk puan alan takım (1993-94)
Galatasaray 0-0 FC.Barcelona

38) Şampiyonlar Liginde ilk golü atan takım (1993-94)
Kubilay TÜRKYILMAZ (Dk.27) Galatasaray 2-1 Cork City

39) Şampiyonlar Liginde en çok gol atan futbolcu
Hakan ŞÜKÜR (8 gol)

40) Şampiyonlar Ligine Ön Eleme oynamadan katılan İLK TAKIM (2002-03)

41) Şampiyonlar Ligi Ön Eleme maçlarında ilk galibiyet alan takım (1993-94)
Galatasaray 2-1 Cork City

42) Şampiyonlar Ligi Ön Eleme maçlarında en çok maç yapan takım (18 maç)

43) Şampiyonlar Ligi Ön Eleme maçlarında en çok galibiyet alan takım (14 galibiyet)

44) Şampiyonlar Ligi Ön Eleme maçlarında en çok golü atan takım (45 gol)

45) Şampiyonlar Ligi Ön Eleme maçlarında en çok tur atlayan takım (9 tur)

46) Şampiyonlar Liginde grup maçlarında ilk golü atan takım (1993-94)
Galatasaray 1-2 Spartak Moskova (Cihat - Dk.87 penaltı)

47) Şampiyonlar Liginde grup maçlarında ilk galibiyet alan takım (1994-95)
Galatasaray 2-1 FC.Barcelona

48) Şampiyonlar Ligi'ne en çok katılan takım
(9 kez) (1993-94,1994-95,1997-98,1998-99, 1999-00,2000-01,2001-02,2002-03, 2003-04)

49) Şampiyonlar Ligi'nde en çok maç yapan takım (68 maç)

50) Bir sezonda 19 Avrupa Kupası maçı

51) Bir sezonda EN çok maç yapan
CAPONE 17 maç 1560 dakika + 2 Super Cup maçı

52) Şampiyonlar Ligi'nden gelip UEFA Kupası kazanan TEK takım

53) Şampiyonlar Ligi'nde deplasmanda en çok kazanan takım (3 kez)

54) Şampiyonlar Ligi'nde en çok galibiyet alan takım (18 galibiyet)

55) Şampiyonlar Ligi'nde en çok golü atan takım (66 gol)

56) Şampiyonlar Liginde en çok puan alan takım (71 puan)

57) Şampiyonlar Ligi İLK TUR grubunda en çok puan alan takım (10 puan) (2001-02)
Galatasaray 1-0, 0-0 Nantes (Fransa)
Galatasaray 2-0 PSV Eindhoven (Hollanda)
Galatasaray 1-0 Lazio (İtalya)

58) Şampiyonlar Ligi İKİNCİ TUR grubunda en çok puan alan takım (10 puan)(2000-01)
Galatasaray 2-0, 2-2 AC.Milan (İtalya)
Galatasaray 1-0 Paris Saint Germain (Fransa)
Galatasaray 1-0 Deportivo LaCoruna (İspanya)

59) Şampiyonlar Liginde üst tura çıkan ilk takım (2000-01)

60) Şampiyonlar Liginde ilk 8'e kalan ilk takım
(2 kere)(1993-94)(2000-01)

61) Şampiyonlar Liginde ÇEYREK FİNAL oynayan ilk takım
(2 kere)(1993-94)(2000-01)

62) Şampiyonlar Liginde Evinde en fazla galibiyet serisi (7 maç)
(2000-01)
Galatasaray 1-0 Paris Saint Germain (Fransa)
Galatasaray 1-0 Deportivo La Coruna (İspanya)
Galatasaray 2-0 AC.Milan (İtalya)
Galatasaray 3-2 Real Madrid (İspanya)
(2001-02)
Galatasaray 2-0 Vlaznia Shokdrea (Arnavutluk)
Galatasaray 2-1 Pfc Levski Sofia (Bulgaristan)
Galatasaray 1-0 Lazio (İtalya)

63) Şampiyonlar Liginde en çok forma giyen oyuncular sıralamasında ilk 3 sıra
(Galatasaray 1-2 Lokomotif Moskova)
Arif ERDEM (46 maç)
Bülent KORKMAZ (42 maç)
Ergün PEMBE (42 maç)

64) Şampiyonlar Liginde bir toplam sezonda en çok puan (Türk takımları arasında)
Galatasaray 21 puan (2000-01)

65) Şampiyonlar Liginde bir toplam sezonda en çok gol (Türk takımları arasında)
Galatasaray 19 gol (2000-01)

66) Şampiyonlar Liginde bir toplam sezonda en çok galibiyet (Türk takımları arasında)
Galatasaray 6 galibiyet (2000-01)

67) Şampiyonlar Liginde bir toplam sezonda en çok maç (Türk takımları arasında)
Galatasaray 14 maç (2000-01)

68) Şampiyonlar Liginde Evinde yenilmezlik (16 maç)
(1999-00)
Galatasaray 3-2 AC.Milan (İtalya)
(2000-01)
Galatasaray 2-2 Saint Gallen (İsviçre)
Galatasaray 3-2 AC.Monaco (Fransa)
Galatasaray 3-2 Glasgow Rangers (İskoçya)
Galatasaray 2-2 Strum Graz (Avusturya)
Galatasaray 1-0 Paris Saint Germain (Fransa)
Galatasaray 1-0 Deportivo La Coruna (İspanya)
Galatasaray 2-0 AC.Milan (İtalya)
Galatasaray 3-2 Real Madrid (İspanya)
(2001-02)
Galatasaray 2-0 Vlaznia Shokdrea (Arnavutluk)
Galatasaray 2-1 Pfc Levski Sofia (Bulgaristan)
Galatasaray 1-0 Lazio (İtalya)
Galatasaray 0-0 Nantes (Fransa)
Galatasaray 2-0 PSV.Eindhoven (Hollanda)
Galatasaray 1-1 AC.Roma (İtalya)
Galatasaray 1-1 Liverpool (İngiltere)

69) Kupa Galipleri Kupası'nda en çok maç yapan takım (32 maç)

70) Kupa Galipleri Kupası'nda en çok galibiyet alan takım (12 galibiyet)

71) Kupa Galipleri Kupası'nda en çok golü atan takım (42 gol)

72) Kupa Galipleri Kupası'nda en çok tur atlayan takım (7 tur)

73) Kupa Galipleri Kupası'nda üç sene üstüste katılan ilk takım
(1964-65,1965-66,1966-67)

74) UEFA Kupası'nda YARI FİNAL oynayan ilk takım
(1999-00) Galatasaray 2-0, 2-2 Leeds United

75) UEFA Kupası'nda FİNAL oynayan ilk takım
(1999-00) Galatasaray 4-1 Arsenal (penaltı)

76) UEFA Kupası'nda ŞAMPİYON olan ilk takım (1999-00)

77) UEFA Kupası'nı YENİLGİSİZ kazanan ilk ŞAMPİYON (1999-00)
Bologna 1-1 Galatasaray
Galatasaray 2-1 Bologna
B.Dortmund 0-2 Galatasaray
Galatasaray 0-0 B.Dortmund
R.Mallorca 1-4 Galatasaray
Galatasaray 2-1 R.Mallorca
Galatasaray 2-0 Leeds United
Leeds United 2-2 Galatasaray
Galatasaray 4-1 Arsenal (penaltı)

78) UEFA Kupası'nda ilk Gol Kralı (Türk takımları arasında)
(1999-00) Hakan ŞÜKÜR 10 gol

79) UEFA Kupası'nda en çok tur atlayan takım (8 tur)

80) İlk kez SuperCup oynayan takım (Türk takımları arasında) (1999-00)

81) İlk kez SuperCup kazanan takım (Türk takımları arasında) (1999-00)
Galatasaray 2-1 Real Madrid (İspanya) (Altın Gol)

82) SuperCup'ta ilk maç yapan takım (Türk takımları arasında) (1999-00)
Galatasaray 2-1 Real Madrid (İspanya) (Altın Gol)

83) SuperCup'ta ilk galibiyet alan takım (Türk takımları arasında) (1999-00)
Galatasaray 2-1 Real Madrid (İspanya) (Altın Gol)

84) SuperCup'ta ilk golü atan takım (Türk takımları arasında) (1999-00)
(Süper Mario JARDEL) Galatasaray 2-1 Real Madrid (İspanya) (Altın Gol)

85) SuperCup'ta en çok maç yapan takım (Türk takımları arasında) (1 maç)

86) SuperCup'ta en çok galibiyet alan takım (Türk takımları arasında) (1 galibiyet)

87) SuperCup'ta en çok golü atan takım (Türk takımları arasında) (2 gol)

88) SuperCup finalinde Man of the Match seçilen TEK Türk futbolcu (Okan BURUK)

89) Dünya Kıtalararası Kulüpler Kupası'na çağrılan ilk takım (1999-00)
(UEFA ve SÜPER KUPA Şampiyonu Unvanıyla)

90) Avrupa en çok maç yapan takım (185 maç)

91) Avrupada en çok gol atan takım (238 gol)

92) Avrupada en çok galibiyet alan takım (69 galibiyet)

93) Avrupa en çok tur atlayan takım (33 tur)
8 Şampiyon Kulüpler Kupası
9 Şampiyonlar Ligi Ön Eleme
7 Kupa Galipleri Kupası
8 UEFA Kupası
1 Süper Kupa

94) Türkiye'de Avrupa kupası kazanan ilk takım
(UEFA Kupası 1999-00)

95) Türkiye'de Avrupa kupası kazanan tek takım
(1 UEFA Kupası, 1 Süper Kupa)

96) Türkiye'de en çok Avrupa kupası kazanan takım
(2 Avrupa Kupası) (1 UEFA Kupası, 1 Süper Kupa)

97) UEFA Kupasını 5 Avrupa Ülkesinin Tekelinden Çıkarmayı Başaran İlk Takım
(İngiltere,İtalya,Almanya,Fransa,İspanya)
(TÜRKİYE Galatasaray)

98) Avrupada bir sezonda en çok maç yapan takım

99) Avrupada bir sezonda en çok gol atan takım (35 gol 1999-00)

100) Avrupada bir sezonda en çok puan alan takım

101) Avrupada bir sezonda en çok galibiyet alan takım (11 galibiyet 1999-00)

102) Avrupada bir sezonda en çok maç yapan takım (18 maç 1999-00)

103) Avrupa Kupalarında elemeli bir turda atılan en çok gol (Türk takımları arasında) (Inter-toto hariç)
Galatasaray 9 gol
1994-95 Avenir Beggen(Lux) 5-1(D) 4-0 Şampiyonlar Ligi

104) Avrupa Kupalarında deplasmanda atılan en çok gol (Türk takımları arasında) (Inter-toto hariç)
Galatasaray 5 gol
1994-95 Avenir Beggen(Lux) 5-1(D) Şampiyonlar Ligi
2002-03 Sarajevo(Bos) 0-5 Beşiktaş (UEFA Kupası)


105) Avrupa Kupalarında en çok, 4 ve üstü gol atan takım (Türk takımları arasında) (Inter-toto hariç) (12 kere)
Şampiyon Kulüpler Kupası
1962-63 Pionia Bytom(Pol) 4-1
1963-64 Ferencvaros(Mac) 4-0
1988-89 Neuchatel Xamax(İsvçr) 5-0
Şampiyonlar Ligi
1994-95 Avenir Beggen(Lux) 5-1(D) 4-0
1997-98 FC.Sion(İsvçr) 4-1(D) 4-1
1999-00 Hertha Berlin(Alm) 4-1(D)
Kupa Galipleri Kupası
1996-97 Constructorul(Mold) 4-0
1996-97 PS.Germain(Fra) 4-2
UEFA Kupası
1999-00 Real Mallorca 4-1(D)

106) Avrupa Kupalarında iç sahada yenilip, turu deplasmanda geçen TEK takım
Galatasaray 0-1 Banik Ostrava
Banik Ostrava 1-2 Galatasaray

107) Avrupa Kupalarında dış sahada 3 farklı yenilip, turu geçen TEK takım
Neuchatel Xamax 3-0 Galatasaray
Galatasaray 5-0 Neuchatel Xamax

108) Avrupa Kupalarında üst turlarda atılan en çok gol (Türk takımları arasında) (Inter-toto hariç)
Galatasaray 4 gol (UEFA Çeyrek Final)
1999-00 Real Mallorca 4-1(D)

109) Avrupa Kupalarında ilk bir Romanya takımını yenen takım (Inter-toto hariç)
1956-57 Dinamo Bükreş 2-1

110) Avrupa Kupalarında ilk bir Romanya takımını eleyen takım (Inter-toto hariç)
1962-63 Dinamo Bükreş

111) Avrupa Kupalarında ilk bir Polonya takımını eleyen takım (Inter-toto hariç)
1962-63 Pionia Bytom

112) Avrupa Kupalarında ilk bir Isviçre takımını yenen takım (Inter-toto hariç)
1963-64 FC Zurich 2-0

113) Avrupa Kupalarında ilk bir İsviçre takımını eleyen takım (Inter-toto hariç)
1988-89 Neuchatel Xamax

114) Avrupa Kupalarında ilk bir Çekoslovak takımını eleyen takım (Inter-toto hariç)
1969-70 Spartak Trnava

115) Avrupa Kupalarında ilk bir İsveç takımını eleyen takım (Inter-toto hariç)
1976-77 AIK Stockholm

116) Avrupa Kupalarında ilk bir Avusturya takımını eleyen takım (Inter-toto hariç)
1975-76 Rapid Wien

117) Avrupa Kupalarında ilk bir İtalyan takımını eleyen (Inter-toto hariç)
Galatasaray (1999-00 FC.Bologna)
(İlk eleyen Trabzonspor - Peruggia Inter-toto 1999-00)

118) Elediği takım sayısı, elendiği takım sayısında fazla TEK takım
30-25 (St.Gallen son güncellenen)

119) Dış saha galibiyetleri, iç saha mağlubiyetlerinden fazla TEK takım

120) Avrupa Şampiyonunu yenen TEK takım (1987-88 PSV.Eindhoven)



121) Avrupa'da en çok hat-trick yapan (5 kere)
Hakan Şükür (Avenir Beggen - Rosenborg)
Metin Oktay (Polonia Bytom)
Tanju Çolak (Neuchatel Xamax)
Adrian Ilie (Sion)

122) UEFA Kupasında en çok İtalyan yenen takım (2 kere)
1992-93 Roma 3-2
1999-00 Bologna 2-1

123) Şampiyonlar Ligi'nde en çok İtalyan yenen takım (3 kere)
1999-00 Milan 3-2
2000-01 Milan 2-0
2001-02 Lazio 1-0

124) Avrupa Kupalarında en çok İtalyan yenen takım (5 kere)
1992-93 Roma 3-2
1999-00 Bologna 2-1
1999-00 Milan 3-2
2000-01 Milan 2-0
2001-02 Lazio 1-0

125) Şampiyonlar Liginde İtalyanlara gol atan ilk takım
1997-98 Parma 1-1 Adrian ILIE (Dk.51)

126) Şampiyonlar Liginde İtalyanlardan puan alan ilk takım
1997-98 Parma

127) Şampiyonlar Liginde İtalyanları yenen ilk takım
1999-00 Milan 3-2

128) Şampiyonlar Liginde İtalyanlara deplasmanda gol atan ilk takım
1998-99 Juventus 2-2 (Hakan SÜKÜR)

129) Şampiyonlar Liginde İtalyanlardan deplasmanda puan alan ilk takım
1998-99 Juventus

130) Milan'ı yenen ilk takım
1999-00 Milan 3-2

131) Milan'ı 2 kere yenen ilk takım
1999-00 Milan 3-2
2000-01 Milan 2-0

132) SanSiro'dan puan alan TEK takım

133) Avrupa Kupalarında Ruslara gol atan ilk takım
1971-72 CSKA Moskova 1-1

134) Şampiyonlar Liginde Rusları yenen ilk takım
2002-03 Lokomotif Moskova 2-0

135) Şampiyonlar Liginde Ruslardan deplasmanda puan alan ilk takım
1993-94 Spartak Moskova

136) Şampiyonlar Liginde Rusları deplasmanda yenen ilk takım
2002-03 Lokomotif Moskova 2-0

137) Almanlara gol atan ilk takım
1964-65 Aufbau Magdeburg 1-1

138) Avrupa Kupalarında ilk bir Alman takımını eleyen (Inter-toto hariç)
1964-65 Aufbau Magdeburg 1-1(D) 1-1 1-1(T)

139) UEFA Kupasında ilk bir Alman takımını deplasmanda yenen takım (Inter-toto hariç)
1999-00 Borussia Dortmund 2-1(D)

140) Avrupa Kupalarında ilk bir Alman takımını deplasmanda yenen takım (Inter-toto hariç)
1991-92 Einenhuttenstaht 2-1(D)

141) Şampiyonlar Liginde Almanlardan puan alan ilk takım
1999-00 Hertha Berlin 2-2

142) Şampiyonlar Liginde Almanları yenen ilk takım
1999-00 Hertha Berlin 4-1 (D)

143) Şampiyonlar Liginde Almanları deplasmanda yenen ilk takım
1999-00 Hertha Berlin 4-1 (D)

144) Borussia Dortmund'u yenen ilk takım
1999-00 Borussia Dortmund 2-1(D)

145) Aynı sezon 2 Alman yenen ilk takım
1999-00 Hertha Berlin 4-1 (D)
1999-00 Borussia Dortmund 2-1(D)

146) En çok Alman yenen takım (5 kere)
1991-92 Einenhuttenstaht 2-1(D)
1991-92 Einenhuttenstaht 3-0
1992-93 Eintract Frankfurt 1-0
1999-00 Hertha Berlin 4-1 (D)
1999-00 Borussia Dortmund 2-1(D)

147) Avrupa Kupalarında ilk bir İspanyol takımını deplasmanda yenen takım (Inter-toto hariç)
1999-00 Real Mallorca 4-1(D)

148) UEFA Kupasında ilk bir İspanyol takımını deplasmanda yenen takım (Inter-toto hariç)
1999-00 Real Mallorca 4-1(D)

149) Şampiyonlar Liginde İspanyollardan puan alan ilk takım
1993-94 FC.Barcelona 0-0

150) Şampiyonlar Liginde İspanyolları yenen ilk takım
1994-95 FC.Barcelona 2-1

151) Şampiyonlar Liginde Barcelona'yı yenen ilk takım
1994-95 FC.Barcelona 2-1

152) Real Madrid'i yenen ilk takım
1999-00 Real Madrid 1-1 (Altın gol: Mario JARDEL)

153) Şampiyonlar Liginde Real Madrid'i yenen ilk takım
2000-01 Real Madrid 3-2

154) Real Madrid'i üstüste yenen ilk takım
1999-00 Real Madrid 1-1 (Altın gol: Mario JARDEL)
2000-01 Real Madrid 3-2

155) Real Madrid'i en çok yenen takım (2 kere)
1999-00 Real Madrid 1-1 (Altın gol: Mario JARDEL)
2000-01 Real Madrid 3-2

156) Nou Camp'tan puan alan ilk ve tek takım
2001-02 Barcelona 2-2 (D)




157) En çok İspanyol yenen takım (7 kere)
1994-95 FC.Barcelona 2-1
1998-99 Atletico Bilbao 2-1
1999-00 Real Mallorca 4-1(D)
1999-00 Real Mallorca 2-1
1999-00 Real Madrid 1-1 (Altın gol: Mario JARDEL)
2000-01 Real Madrid 3-2
2000-01 Deportivo LaCoruna 1-0

158) İspanyolların 2 ünlü takımı yenen ilk ve tek takım
1994-95 FC.Barcelona 2-1
2000-01 Real Madrid 3-2

159) Avrupa'nın 2 ünlü takımı eleyen ilk ve tek takım
1993-94 Manchester United
1999-00 Real Madrid

160) Bir sezonda 2 İngiliz takımını eleyen ilk ve tek takım
1999-00 Leeds United, Arsenal

161) Avrupa Kupalarında Üstüste Yenilmezlik (14 maç) (1999-00)
Hertha Berlin 1-4 Galatasaray (Almanya)
Galatasaray 3-2 Milan (İtalya)
Bologna 1-1 Galatasaray (İtalya)
Galatasaray 2-1 Bologna (İtalya)
B.Dortmund 0-2 Galatasaray (Almanya)
Galatasaray 0-0 B.Dortmund (Almanya)
R.Mallorca 1-4 Galatasaray (İspanya)
Galatasaray 2-1 R.Mallorca (İspanya)
Galatasaray 2-0 Leeds United (İngiltere)
Leeds United 2-2 Galatasaray (İngiltere)
Galatasaray 4-1 Arsenal (penaltı) (İngiltere)
(2000-01)
Saint Gallen 1-2 Galatasaray (İsviçre)
Galatasaray 2-2 Saint Gallen (İsviçre)
Galatasaray 3-2 AC.Monaco (Fransa)

162) Evinde Avrupa kupalarında yenilmezlik 19 maç (1999-00)
Galatasaray 3-2 AC.Milan (İtalya)
Galatasaray 2-1 AC.Bologna (İtalya)
Galatasaray 0-0 B.Dortmund (Almanya)
Galatasaray 2-1 R.Mallorca (İspanya)
Galatasaray 2-0 Leeds United (İngiltere)
(2000-01)
Galatasaray 2-2 Saint Gallen (İsviçre)
Galatasaray 3-2 AC.Monaco (Fransa)
Galatasaray 3-2 Glasgow Rangers (İskoçya)
Galatasaray 2-2 Strum Graz (Avusturya)
Galatasaray 1-0 Paris Saint Germain (Fransa)
Galatasaray 1-0 Deportivo La Coruna (İspanya)
Galatasaray 2-0 AC.Milan (İtalya)
Galatasaray 3-2 Real Madrid (İspanya)
(2001-02)
Galatasaray 2-0 Vlaznia Shokdrea (Arnavutluk)
Galatasaray 2-1 Pfc Levski Sofia (Bulgaristan)
Galatasaray 1-0 AC.Lazio (İtalya)
Galatasaray 0-0 Nantes (Fransa)
Galatasaray 2-0 PSV.Eindhoven (Hollanda)
Galatasaray 1-1 AC.Roma (İtalya)
Galatasaray 1-1 Liverpool (İngiltere)

163) EN çok maç yapan futbolcu
HAKAN ŞÜKÜR: 54 maç 4697 dakika

164) Avrupa kupalarında en çok gol atan futbolcu
Hakan Şükür 34 gol

165) Avrupa'da EN çok forma giyen futbolcuya sahip takım
Bülent KORKMAZ (101 maç) (Real Sociedad D)

166) Avrupa Kupaları'ndaki Goller
1. Gol : Metin Oktay - 27.8.1956 (Galatasaray-Dinamo Bükreş:1-3)
100. Gol : Uğur Köken - 1.10.1969 (Galatasaray-Watford:2-3)
200. Gol : Mirsad Seydiç - 20.10.1982 (Galatasaray-Avusturya Viyana:2-4)
300. Gol : Uğur Tütüneker - 4.11.1992 (Galatasaray-Eintract Frankurt:1-0)
500. Gol : Tugay Kerimoğlu - 5.11.1997 (Galatasaray-Sparta Prag:2-0)

167) 2000 yılı Dünya Futbol Klasmanı Birinciliği
1.Galatasaray 311.5
2.Real Madrid 301
3.Boca Juniors

168) Devlet üstün hizmet madalyası kazanan İLK takım

169) İlk ve tek: 4 kere üstüste şampiyonluk gören takım
(96-97,97-98,98-99,99-00)

170) İlk 3 kere üstüste şampiyonluk gören takım
(70-71,71-72,72-73 )

171) İlk 2 kere üstüste şampiyonluk gören takım
(61-62,62-63 )

172) En çok 2 kere üstüste şampiyonluk gören takım
3 kere (61-62,62-63 )(86-87,87-88 )(92-93,93-94)

173) Türkiye Ligi Gol Rekoru (105 Gol) (1962-63 )

174) Ligin en farklı deplasman galibiyeti
A.Gücü 0-8 Galatasaray (1992-93 )
Hacettepe 1-9 Beşiktaş (1959-60)

175) Ligde deplasmanda en uzun süre yenilmeyen takım (40 maç) (2.5 yıl - 3 sezon)
1997-98 19.hafta : Bursaspor 3-2 Galatasaray
1999-00 33.hafta : Altay 1-0 Galatasaray

176) Lig tarihinin nağmağlup İLK TAKIMI
(1985-86, 36 maç 0 mağlubiyet)

177) En büyük puan farkı: 1987/88 sezonunda Beşiktaş'ın 12 puan önünde şampiyon olan Galatasaray

178) 1 ve 2. Lig takımlarının tarihlerindeki en farklı yenilgilerini aldıkları takımlar (9 takım)
(Galatasaray 8-0 Ankaragücü)
(Galatasaray 8-1 Altay)
(Galatasaray 7-0 Erzurumspor)
(Galatasaray 6-0 Bursa)
(Galatasaray 6-0 Gençlerbirliği)
(Galatasaray 6-0 İstanbulspor)
(Galatasaray 6-0 Malatyaspor)
(Galatasaray 5-0 Fenerbahçe)
(Galatasaray 5-0 Yimpaş Yozgat)
Beşiktaş (6 takım)

179) En çok kupa kazanan Başkan: Faruk SÜREN 13 kupa
1 UEFA Kupası - 1 Süper Kupa
4 Türkiye Şampiyonluğu - 2 Türkiye Kupası
2 Cumhurbaşkanlığı Kupası
3 TSYD Kupası

180) Resmi Kupa finallerinin en farklı sonucu
Galatasaray 8-1 Altay Başbakanlık Kupası

181) Bir Resmi Kupa finalinde en çok gol atan futbolcu
Erdal KESER 5 gol (Galatasaray 8-1 Altay - Başbakanlık Kupası)

182) Lig tarihinde en çok şampiyonluk gören teknik adam
Fatih TERİM (4) (96-97,97-98,98-99,99-00)

183) Lig tarihinde 4 sene üstüste şampiyonluk gören teknik adam
Fatih TERİM (96-97,97-98,98-99,99-00)

184) Lig tarihinde şampiyonluk gören ilk Türk teknik adam
Gündüz KILIÇ (1961-62)

185) Lig tarihinde Türk Antrenörlerle en çok şampiyonluk yaşayan takım (6 şampiyonluk)
(Gündüz KILIÇ 2, Fatih TERİM 4)

186) Lig tarihinde en çok şampiyonluk yaşayan YABANCI TEKNİK DİREKTÖR
Brian BIRCH 3 şampiyonluk

187) Lig tarihinde 10 yılda 7 şampiyonluk gören tek takım
Galatasaray (92-93,93-94,96-97,97-98,98-99,99-00,01-02)

188) En çok Lig-Kupa dublesi yapan takım (5 kez)

189) Tanju ÇOLAK (Altın, gümüş, bronz ayakkabı)

190) Hakan ŞÜKÜR (Gümüş, bronz ayakkabı)

191) Hakan ŞÜKÜR (FIFA - 1997 Dünyanın en iyi golcüsü)

192) Türkiye'nin gelmiş geçmiş en iyi yabancı oyuncusu (HAGI)

193) Türkiye'nin gelmiş geçmiş en iyi Türk oyuncusu (Metin OKTAY)

194) Galatasaray-Beşiktaş arasında, ligi ilk iki sırada bitirdikleri sezonlarda, en çok şampiyon olan takım
Galatasaray 7-3 Beşiktaş

195) Galatasaray-Fenerbahçe arasında, ligi ilk iki sırada bitirdikleri sezonlarda, en çok şampiyon olan takım
Galatasaray 4-3 Fenerbahçe

196) Ligde ilk yarıyı 3. bitirip şampiyon olan TEK takım (2 kez)

197) İlk Futbol Federasyonu başkanı (Yusuf Ziya ÖNİŞ - 1920)

198) 2 kez Dünya Karmasına çağrılan TEK Türk futbolcusu (Hakan ŞÜKÜR)

199) Akdeniz Oyunları Şampiyonluğu kazanan TEK antrenör (Fatih TERİM 1993)

200) Bir İtalyan takımını, İtalya Kupası'nda Final oynatan TEK antrenör (Fatih TERİM - Fiorentina)

201) Futbola profesyonelliği getiren ilk TFF Başkanı (Ulvi Ziya YENAL)

202) Takımlara yabancı oyuncu hakkı tanıyan ilk TFF Başkanı (Ulvi Ziya YENAL)

203) Lig tarihinde en çok şampiyonluk gören futbolcu
Bülent KORKMAZ (87-88,92-93,93-94,96-97,97-98,98-99,99-00,01-02)

204) En çok kupa kazanan futbolcu (Bülent Korkmaz - 28)
1 UEFA CUP
1 SuperCUP
8 Türkiye Şampiyonluğu
5 Türkiye Kupası
5 Cumhurbaşkanlığı Kupası
6 TSYD Kupası
2 Başbakanlık Kupası

205) Lig tarihinin en çok gol atan takımı (2449 gol) (2001-02 sezonu sonu durum)

206) Lig tarihinin en çok galip gelen takımı (794 galibiyet) (2001-02 sezonu sonu durum)

207) Lig tarihinin en çok puan toplayan takımı (2306 puan) (2001-02 sezonu sonu durum)

208) Lig tarihinin en çabuk gol atan takımı
Vedat İNCEEFE (18.saniye) (Galatasaray 5-0 Göztepe) (2001-02)

209) Üstüste 3 lig maçında toplam atılan en çok gol (20 gol) (1996-97)
10.hafta Galatasaray 6-1 G.Antep
11.hafta Altay 1-8 Galatasaray
12.hafta Galatasaray 6-1 İstanbul

210) Bir lig sezonda en çok 5 ve üstü gol atarak kazanan takım (1962-63 - 9 maç)

211) Ligde en çok bir maçta 5 gol atan futbolcular - Galatasaray (4 kez)
Tanju ÇOLAK 2
Metin OKTAY 1
Mario JARDEL 1
Adanaspor (2 kez) (Bora ÖZTÜRK, Cenk İŞLER)

212) Lig tarihinde ilk kez 1000 kadar taraftar, İstanbul'dan Trabzon'a geldi
(25.04.1999) Trabzonspor 0-3 Galatasaray

213) Bir transfer döneminde ezeli rakiplerinden en çok futbolcu alan kulüp (1960-61)
(Fenerbahçe) Hilmi Atakol, Bülent Varol, Ruhi Karaduman, B.Metin, Mustafa Yürür, Niyazi Tamalan
(Beşiktaş) Süreyya Gürkey, Şükrü Gülesin, Ahmet Berman

214) Dünyada en çok tanınan Türk takımı

215) Dünyada ve Türkiye'de en çok taraftarı olan Türk Takımı (180 Milyon)

216) Türkiye’de en çok resmi kupa alan takım (57 kupa)
1 UEFA Kupası
1 Süper Kupa
15 Türkiye Şampiyonluğu
13 Türkiye Kupası
10 Cumhurbaşkanlığı Kupası
12 TSYD Kupası
5 Başbakanlık Kupası

217) Türkiye'nin en büyük 4 kupasının hepsini 10 kereden fazla kazanan TEK takım
15 Türkiye Şampiyonluğu
13 Türkiye Kupası
10 Cumhurbaşkanlığı Kupası
12 TSYD Kupası

218) Türkiye’ye en çok gayri resmi kupa alan takım *

219) Türkiye’ye en çok Kupa kazanan takım *

220) Türkiye Kupası'nı en çok kazanan takım (13)

221) Türkiye Kupası'nda en çok final oynayan takım (19 final)

222) Türkiye Kupası'nı ilk kazanan takım (1962-63)

223) Türkiye Kupası'nı Üstüste 4 kez kazanan tek takım
(1962-63,1963-64,1964-65,1965-66)

224) Türkiye Kupasında 5 maçta 5 galibiyet alan en iyi performanslı takım (1999-00)
Galatasaray 5-1 Ankara Büyükşehir Belediyesi
Galatasaray 2-1 Samsunspor
Trabzonspor 1-2 Galatasaray
Ankaragücü 0-2 Galatasaray
Galatasaray 5-3 Antalyaspor

225) Hem Fenerbahçe'yi hem Beşiktaş'ı yenerek Türkiye Kupası kazanan ilk takım (1965-66)
Yarı Final: Fenerbahçe (0-0, 3-1)
Final: Beşiktaş (1-0)

226) Hem Fenerbahçe 'yi hem Beşiktaş 'ı, hem Trabzonspor'yi yenerek Türkiye Kupası kazanan ilk takım
(1984-85)
Çeyrek Final: Fenerbahçe (2-1, 1-0)
Yarı Final: Beşiktaş (0-0, 1-0)
Final: Trabzonspor (2-1, 0-0)

227) Cumhurbaşkanlığı Kupası'nı en çok kazanan takım (10)

228) Cumhurbaşkanlığı Kupası'nda en çok final oynayan takım (16)

229) Cumhurbaşkanlığı Kupası'nı ilk kazanan takım (1966)

230) Kazandığı Cumhurbaşkanlığı maçlarında Fenerbahçe ve Beşiktaş'dan hiç gol yememiştir.
1965-66 Galatasaray 2-0 Beşiktaş (Turan, Ayhan)
1981-82 Galatasaray 2-0 Beşiktaş (Sejdiç, Hoçiç)
1990-91 Galatasaray 1-0 Beşiktaş (Kosecki)
1992-93 Galatasaray 2-0 Beşiktaş (Mustafa, Hakan Şükür)
1995-96 Galatasaray 3-0 Fenerbahçe (Hakan Şükür 3)

231) Cumhurbaşkanlığı maçlarının en çabuk golü
1992-93 Galatasaray 2-0 Beşiktaş (Mustafa KOCABEY Dk.1)

232) TSYD Kupası'nı ilk kazanan takım (1963)

233) TSYD Kupasında diğer 2 ezeli rakibine atılan en çok gol (10 gol - 1997-98)
Beşiktaş 0-6 Galatasaray
Galatasaray 4-2 Fenerbahçe

234) Bir sezonda Lig,Türkiye Kupası,Cumhurbaşkanlığı ve TSYD Kupaları'nın
hepsini kazanan İLK ve TEK takım (1992-93)

235) Tüm zamanlarda en çok gol atan futbolcu (Metin OKTAY - 608 gol)
Türkiye Ligi 203 gol
Özel maçlar 249 gol
İzmir Ligi 94 gol
Türkiye Kupası 25 gol
A Milli 19 gol - Genç Milli 5 gol - Ordu Milli 4 gol
Şampiyon Kulüpler Kupası 7 gol
Kupa galipleri Kupası 2 gol

236) Türkiye 1.Futbol Ligi İlk Gol Kralı (Metin OKTAY 1959)

237) Türkiye Ligindeki İlk YABANCI Gol Kralı
(Tarık HOÇİÇ Yugoslavya 1983-84, 30 maç 16 gol)

238) Avrupa'da ilk Altın Ayakkabı (Türk takımları arasında)
Tanju ÇOLAK (Galatasaray)

239) Avrupa'da ilk Gümüş Ayakkabı (Türk takımları arasında)
Tanju ÇOLAK (Galatasaray)

240) Avrupa'da ilk Bronz Ayakkabı (Türk takımları arasında)
Tanju ÇOLAK (Galatasaray)

241) Avrupa'da en çok Gümüş Ayakkabı kazanan takım (Türk takımları arasında)
Tanju ÇOLAK, Hakan ŞÜKÜR (Galatasaray)

242) Avrupa'da en çok Bronz Ayakkabı kazanan takım (Türk takımları arasında)
Tanju ÇOLAK, Hakan ŞÜKÜR (Galatasaray)

243) İlk ağları yırtan GOL
Galatasaray 1-0 Fenerbahçe (Metin OKTAY 1959)

244) En çok Gol Kralı olan futbolcu
Metin OKTAY 6 kere (1959,59-60,60-61,62-63,64-65,68-69)

245) Bir sezonda en çok 30 gol barajını yakalayan futbolcular - Galatasaray (3 kez)
(Metin OKTAY, Tanju ÇOLAK, Hakan ŞÜKÜR)
Beşiktaş (2 kez) (Şenol BİROL, Ali GÜLTİKEN)

246) En çok Gol atan kral
Tanju ÇOLAK 39 gol (1987-88 )

247) 30 golün üstünde en çok Gol Kralı çıkaran takım (5 defa)
Tanju ÇOLAK 39 (1987-88 )
Metin OKTAY 38 (1962-63 )
Hakan ŞÜKÜR 38 (1996-97)
Metin OKTAY 36 (1960-61)
Metin OKTAY 33 (1959-60)

248) Gol Ortalaması en yüksek kral:
Metin OKTAY 1.46 (26 maçta 38 gol) (1962-63)

249) Gol Ortalaması 1.17 üstünde Gol Kralı çıkarabilen İLK ve TEK takım
Metin OKTAY 1.46 (26 maçta 38 gol) (1962-63)
Metin OKTAY 1.28 (28 maçta 36 gol) (1960-61)
Hakan ŞÜKÜR 1.18 (32 maçta 38 gol) (1996-97)

250) Tüm Liglerde En çok Gol Kralı olan futbolcu - Metin OKTAY 11 kez (Türkiye rekoru)
İzmir Profesyonel Ligi *
İstanbul Profesyonel Ligi
Metin OKTAY 17 maçta 19 gol (1955-56)
Metin OKTAY 16 maçta 17 gol (1956-57)
Metin OKTAY 17 maçta 19 gol (1957-58 )
Metin OKTAY 16 maçta 22 gol (1958-59 )
Türkiye 1.Futbol Ligi
Metin OKTAY 15 maçta 11 gol (1959 )
Metin OKTAY 35 maçta 33 gol (1959-60)
Metin OKTAY 28 maçta 36 gol (1960-61)
Metin OKTAY 26 maçta 38 gol (1962-63 )
Metin OKTAY 22 maçta 17 gol (1964-65)
Metin OKTAY 26 maçta 17 gol (1968-69 )

251) En çok GOL KRALI çıkaran takım (13)
Metin OKTAY 6
Tarık HOÇİÇ 1
Tanju ÇOLAK 2
Hakan ŞÜKÜR 3
Arif ERDEM 1


252) 3 yıl üstüste GOL KRALI çıkaran ilk takım
Metin OKTAY (1959, 1959-60, 1960-61)

253) Takımı ŞAMPİYON, kendisi GOL KRALI jübile yapan tek futbolcu (Türk takımları içinde)
Metin OKTAY (1969)
Gol Kralı ve Galatasaray şampiyon

254) 100'ler Kulübüne ilk 2 sıraya 2 golcü sokan TEK takım
240 gol Tanju ÇOLAK
217 gol Metin OKTAY

255) İstanbul Profesyonel Liginde en çok Gol Kralı çıkaran takım (5 kez)
Ali BERATLI 18 maç 13 gol (1954-55)
Metin OKTAY 17 maçta 19 gol (1955-56)
Metin OKTAY 16 maçta 17 gol (1956-57)
Metin OKTAY 17 maçta 19 gol (1957-58 )
Metin OKTAY 16 maçta 22 gol (1958-59)

256) En çok milli olan futbolcu (İlk Üç Sıra) (Türkiye 5-0 Lincestein - son maç)
Hakan ŞÜKÜR 80 (51 maçı Galatasaray forması altında)
Tugay KERİMOĞLU 80 (55 maçı Galatasaray forması altında)
Bülent KORKMAZ 78

257) Milli takımda en çok gol atan futbolcu
37 gol Hakan ŞÜKÜR (26 Galatasaray, 7 Inter, 2 Torino, 2 Parma)

258) Milli takımda futbolcuları en çok gol atan takım (150 gol) (Türkiye 5-0 Lincestein - son maç)

259) Şimdiye kadar milli takıma en çok futbolcu veren takım
(Makedonya 1-2 Türkiye son durum - 12.10.2002 )
Galatasaray 1265
Fenerbahçe 1119
Beşiktaş 753
Trabzonspor 464

260) En uzun süre "En çok milli oyuncu" unvanını elinde bulundurmayı başaran futbolcu
Fatih TERİM (51 maç) (11 yıl kırılamadı) (1984 - 6 Eylül 1995)

261) İlk Milli Takım Teknik Direktörü, Ali Sami YEN
Türkiye 2-2 Romanya (26.10.1923) (Türkiye Milli Takımının tarihindeki ilk maç)

262) Toplamda en çok milli olan futbolcu
Hakan Şükür 129
80 A milli
25 Ümit milli
13 A genc milli
6 B genc milli
5 Olimpik milli
Tugay KERİMOĞLU 126
80 A milli
19 umit milli
8 A genc milli
13 B genc milli
6 Olimpik milli

263) Milli takımın ilk 18 maçında oynayan Tek oyuncu (Nihat BEKDİK)

264) 1995 yılı dünyada yenilmeyen TEK Milli takımın antrenörü (Fatih TERİM)

265) Milli Takımda 50 barajını geçen ilk futbolcu (Turgay ŞEREN)

266) En çok Milli takım antrenörlüğü
Coşkun ÖZARI 54 kere

267) En çok Milli takım kaptanlığı
Turgay ŞEREN (Galatasaray) 35 kere

268) Milli Takımı Avrupa Şampiyonası Finallerine çıkarmayı başaran ilk Antrenör (Fatih TERİM - 1996)

269) Milli Takım Rekoru
Mustafa Denizli'nin 1987 yılında hem Galatasaray ve hem Milli Takımı çalıştırdığı dönemde,
Sarı Kırmızılı takımın 12 oyuncusu birden aday kadroya çağrılarak bir rekor kırılmıştır.

270) Milli Takım Rekoru
10.10.1962 yılındaki Türkiye 3-0 Etiyopya maçında tam 10 Galatasaraylı oyuncu ilk 11'de oynamıştır.
Goller: Metin OKTAY (Dak.4,33 ve 73)
Kadro:
Turgay ŞEREN
Candemir BERKMAN
Ahmet BERMAN
Suat MAMAT
Tarık KUTVER
Mustafa YÜRÜR
Uğur KÖKEN
Metin OKTAY
Talat ÖZKARSLI
Kadri AYKAÇ
(Şenol BİROL - Beşiktaş)

271) Milli maçlarda ortalaması en iyi golcü (Metin OKTAY)

272) EN ÇOK ŞAMPİYON OLAN TAKIM (15 kere)

273) 3.YILDIZ'ı ilk takan takım (2001-02)

274) En çok Yurtdışına Futbolcu veren takım (20 futbolcu)
Bülent AKIN - Bolton Wanderers (İngiltere)
Hakan ÜNSAL - Blackburn Rovers (İngiltere)
Ümit DAVALA - AC. Milan (İtalya), Inter (İtalya)
Hakan ŞÜKÜR - Torino (İtalya), Inter (İtalya)
Emre BELÖZOĞLU - İnter (İtalya)
Okan BURUK - İnter (İtalya)
Fatih AKYEL - Real Mallorca (İspanya)
Tugay KERİMOĞLU - Glasgow Rangers (İskoçya)
Arif ERDEM - Real Sociedad (İspanya)
Mehmet GÖNÜLAÇAR - Beveren (Belçika)
Volkan KİLİMCİ - Beveren (Belçika)
Osman - Beveren (Belçika)
Yasin ÖZDENAK - Cosmos (USA)
Metin OKTAY - Palermo (İtalya)
Bülent ESEL - Spal
Turgay ŞEREN-River Plate (Arjantin)
Yusuf Ziya ÖNİŞ - Servette (İsviçre)
Ulvi Ziya YENAL - Servette (İsviçre)
Rasih MİNKARİ - Racing (Fransa)
Sabri MAHİR - Olimpic Paris (Fransa)

275) En çok Yurtdışına Antrenör veren takım (2 antrenör)
Fatih TERİM (Fiorentina-AC.Milan İtalya)
Mustafa DENİZLİ (Aachen-Almanya)

276) Galatasaray-Fenerbahçe Rekabetinde ilk golü atan futbolcu
Emin Bülent SERDAROĞLU
Galatasaray 2-0 Fenerbahçe (Özel Maç) (17.01.1909)

277) Galatasaray-Fenerbahçe Rekabetinde Türkiye 1.Futbol Liginde en çok gol atan futbolcu
Metin OKTAY (9 gol)

278) Galatasaray-Fenerbahçe Rekabetinde En Çok "Bir maçta 4 gol atan" futbolcuya sahip olma (2 futbolcu)
Celal İbrahim Galatasaray 7-0 Fenerbahçe (12.02.1911) (İstanbul Futbol Ligi)
Metin OKTAY Galatasaray 5-0 Fenerbahçe (18.02.1960) (Türkiye 1.Futbol Ligi)

279) Galatasaray-Fenerbahçe Rekabetinde ilk GALİBİYET alan takım
Galatasaray 2-0 Fenerbahçe (Özel Maç) (17.01.1909)

280) Galatasaray-Fenerbahçe Rekabetinde İSTANBUL LİGLERİNDE ilk golü atan takım
Galatasaray 3-0 Fenerbahçe (09.01.1910)

281) Galatasaray-Fenerbahçe Rekabetinde İSTANBUL LİGLERİNDE ilk GALİBİYET alan takım
Galatasaray 3-0 Fenerbahçe (09.01.1910)

282) Fenerbahçe'yi Türkiye 1.Futbol Liginde ilk yenen takım
Galatasaray 1-0 Fenerbahçe (10.06.1959)

283) Galatasaray-Fenerbahçe Rekabetinde ilk GECE MAÇI'nda yenen takım
Galatasaray 1-0 Fenerbahçe (07.09.1960)

284) Fenerbahçe'yi Fenerbahçe Stadı'nda yenen ilk takım
Galatasaray 2-1 Fenerbahçe (13.05.1931)
Fenerbahçe Stadi Açılış Özel Maçı (1-0 mağlup durumdan galibiyet)

285) Fenerbahçe'yi Ali Sami Yen Stadı'nda yenen ilk takım
Galatasaray 2-0 Fenerbahçe (13.11.1966) Lig Maçı

286) Galatasaray-Fenerbahçe Rekabetinde Ali Sami Yen Stadı'nda en çok yenen takım (14 galibiyet)

287) Galatasaray-Fenerbahçe Rekabetinde AliSamiYen Stadı'nda en çok gol atan takım (48 gol)

288) Galatasaray-Fenerbahçe Rekabetinde Özel Maçlarda en çok yenen takım (14 galibiyet)

289) Galatasaray-Fenerbahçe Rekabetinde Özel Maçlarda en çok gol atan takım (52 gol)

290) Galatasaray-Fenerbahçe Rekabetinde Türkiye Kupası'nda en çok yenen takım (9 galibiyet)

291) Galatasaray-Fenerbahçe Rekabetinde Türkiye Kupası'nda en çok gol atan takım (30 gol)

292) Galatasaray-Fenerbahçe Rekabetinde Cumhurbaşkanlığı Kupası'nda en çok gol atan takım (5 gol)

293) Galatasaray-Fenerbahçe Rekabetinde Federasyon Kupası'nda en çok yenen takım (2 galibiyet)

294) Galatasaray-Fenerbahçe Rekabetinde Federasyon Kupası'nda en çok gol atan takım (7 gol)

295) Fenerbahçe'yi İnönü Stadı'nda yenen ilk takım
Galatasaray 2-1 Fenerbahçe (20.06.194*) Özel Maç

296) Fenerbahçe'yi Ankara 19 Mayıs Stadı'nda yenen ilk takım
Galatasaray 2-1 Fenerbahçe (24.01.1960) Özel Maç

297) Fenerbahçe'yi Türkiye Kupasında ilk YENEN takım
Galatasaray 2-1 Fenerbahçe (29.06.1963)

298) Fenerbahçe'yi 7-0 yenen ilk takım
Galatasaray 7-0 Fenerbahçe (12.02.1911)

299) B TAKIMI Fenerbahçe'yi yenen ilk takım
Galatasaray B TAKIMI 5-0 Fenerbahçe (04.12.1911)

300) Galatasaray-Fenerbahçe Rekabetinde İstanbul Ligi En Farklı Galibiyeti
Galatasaray 7-0 Fenerbahçe (12.02.1911) (7 fark)

301) Galatasaray-Fenerbahçe Rekabetinde Türkiye 1. Futbol Ligi En Farklı Galibiyeti
Galatasaray 5-0 Fenerbahçe (18.12.1960) (5 fark)

302) Galatasaray-Fenerbahçe Rekabetinde Özel Maçların En Farklı Galibiyeti
Galatasaray 6-0 Fenerbahçe (04.05.1913) (6 fark)

303) Galatasaray-Fenerbahçe Rekabetinde En Çok 5 ve üstü fark atan takım (7 maç)
İst Lig (20.11.1910) Galatasaray 5-0 Fenerbahçe (5 fark)
İst Lig (12.02.1911) Galatasaray 7-0 Fenerbahçe (7 fark)
İst Lig (1911) Galatasaray B Takımı 5-0 Fenerbahçe (5 fark)
Özel Maç (04.05.1913) Galatasaray 6-0 Fenerbahçe (6 fark)
Özel Maç (02.10.1914) Galatasaray 6-1 Fenerbahçe (5 fark)
İst Kupa (15.03.1942) Galatasaray 5-0 Fenerbahçe (5 fark)
T. Lig (18.12.1960) Galatasaray 5-0 Fenerbahçe (5 fark)

304) Galatasaray-Fenerbahçe Rekabetinde En çok üstüste galibiyet serisi (9 maç)
Özel Galatasaray 2-0 Fenerbahçe (17.01.1909)
Lig Fenerbahçe 0-3 Galatasaray (09.01.1910)
Lig Fenerbahçe 0-5 Galatasaray (20.11.1910)
Lig Fenerbahçe 0-5 Galatasaray B TAKIMI(1911)
Lig Fenerbahçe 0-7 Galatasaray (12.02.1911)
Özel Fenerbahçe 0-1 Galatasaray (16.04.1912)
Özel Fenerbahçe 0-6 Galatasaray (04.05.1913)
Özel Fenerbahçe 0-1 Galatasaray (25.05.1913)
Özel Fenerbahçe 0-3 Galatasaray (26.01.1913)

305) Fenerbahçe'ye en çok gol atan futbolcular
Metin OKTAY 19 gol
Hakan ŞÜKÜR 16 gol

306) Galatasaray-Fenerbahçe Rekabetinde Liglerde üstüste galibiyet serisi: (7 maç)
Galatasaray 2-0 Fenerbahçe (07.03.1924) Lig Maçı
Galatasaray 3-2 Fenerbahçe (15.08.1924) Lig Maçı
Galatasaray 3-0 Fenerbahçe (30.04.1926) Lig Maçı
Galatasaray 3-1 Fenerbahçe (14.05.1926) Lig Maçı
Galatasaray 5-1 Fenerbahçe (01.04.1927) Lig Maçı
Galatasaray 2-0 Fenerbahçe (16.11.192 Lig Maçı
Galatasaray 2-1 Fenerbahçe (10.05.1929) Lig Maçı

307) Galatasaray-Fenerbahçe Rekabetinde En uzun süre üstüste gol yememe serisi (Galatasaray - 9 maç)
Özel Galatasaray 2-0 Fenerbahçe (17.01.1909)
Lig Fenerbahçe 0-3 Galatasaray (09.01.1910)
Lig Fenerbahçe 0-5 Galatasaray (20.11.1910)
Lig Fenerbahçe 0-5 Galatasaray B TAKIMI (1911)
Lig Fenerbahçe 0-7 Galatasaray (12.02.1911)
Özel Fenerbahçe 0-1 Galatasaray (16.04.1912)
Özel Fenerbahçe 0-6 Galatasaray (04.05.1913)
Özel Fenerbahçe 0-1 Galatasaray (25.05.1913)
Özel Fenerbahçe 0-3 Galatasaray (26.01.1913)

308) Bir sezonda Fenerbahçe'ye en çok gol atan takım (1910-11 sezonu 12 gol)
Galatasaray 5-0 Fenerbahçe
Galatasaray 7-0 Fenerbahçe

309) Fenerbahçe'nin ağlarını delen ilk takım
Galatasaray 1-0 Fenerbahçe (10.06.1959)

310) Fenerbahçe'yi iki gün içinde 2 kere yenen ilk takım
Galatasaray 2-1 Fenerbahçe (29.06.1963) Türkiye Kupası
Galatasaray 2-1 Fenerbahçe (30.06.1963) Türkiye Kupası

311) Fenerbahçe'ye üstüste 4 maç 4 gol atan ilk takım
Galatasaray 4-1 Fenerbahçe (01.05.1939) 1.Tan Kupası
Galatasaray 4-3 Fenerbahçe (21.05.1939) Milli Küme
Galatasaray 4-3 Fenerbahçe (04.06.1939) Milli Küme
Galatasaray 4-0 Fenerbahçe (24.09.1939) 2.Tan Kupası

312) Fenerbahçe'ye üstüste 3 maç 5 gol ve üstü atan ilk takım
Galatasaray 5-0 Fenerbahçe (20.11.1910) İst.Lig.
Galatasaray 5-0 Fenerbahçe (1911) İst.Lig.
Galatasaray 7-0 Fenerbahçe (12.02.1911) İst.Lig.

313) Galatasaray-Fenerbahçe Rekabetinde En Çok 7-0 yenen takım (1 kere)
Galatasaray 7-0 Fenerbahçe (12.02.1911) İst.Lig.

314) Galatasaray-Fenerbahçe Rekabetinde En Çok 6-0 yenen takım (1 kere)
Galatasaray 6-0 Fenerbahçe (04.05.1913) Özel maç

315) Galatasaray-Fenerbahçe Rekabetinde En Çok 5-0 yenen takım (3 kere)
Galatasaray 5-0 Fenerbahçe (20.11.1910) İst.Lig
Galatasaray B TAKIMI 5-0 Fenerbahçe (1911) İst.Lig
Galatasaray 5-0 Fenerbahçe (18.12.1960) T. Lig

316) Galatasaray-Fenerbahçe Rekabetinde bir sezonda en çok 6 puan alan takım (4 sezon)
1990-91 (Galatasaray 2-1 Fenerbahçe, Galatasaray 4-1 Fenerbahçe)
1980-81 (Galatasaray 1-0 Fenerbahçe, Galatasaray 1-0 Fenerbahçe)
1975-76 (Galatasaray 3-1 Fenerbahçe, Galatasaray 1-0 Fenerbahçe)
1960-61 (Galatasaray 5-0 Fenerbahçe, Galatasaray 2-1 Fenerbahçe)

317) Galatasaray-Fenerbahçe Rekabetinde En çok oynayan futbolcu
Turgay ŞEREN (54 kere)

318) Tek kale oynanan İLK ve TEK maç - Galatasaray 7-0 Fenerbahçe
(Sulu kar yağışlı, çamurlu zemin, Galatasaray kalecisi Robenson oynamamış.)

319) Galatasaray-Beşiktaş Rekabetinde en farklı yenen takım
Galatasaray 9-2 Beşiktaş - Milli Küme (30.06.1940)

320) Galatasaray-Beşiktaş Rekabetinde En çok üstüste galibiyet serisi (7 maç)
31.07.1925 İstanbul Amatör Ligi Galatasaray 6-2 Beşiktaş
14.01.1927 İstanbul Amatör Ligi Galatasaray 3-1 Beşiktaş
18.11.1927 İstanbul Amatör Ligi Galatasaray 4-1 Beşiktaş
23.04.1928 Özel Maç Galatasaray 3-1 Beşiktaş
10.06.1928 Cumhuriyet Kupasi Galatasaray 5-2 Beşiktaş
21.09.1928 İstanbul Amatör Ligi Galatasaray 4-3 Beşiktaş
19.04.1929 İstanbul Amatör Ligi Galatasaray 2-1 Beşiktaş

321) Galatasaray-Beşiktaş Rekabetinde Üstüste en fazla yenilmeme serisi (17 maç)
30.03.1975 Özel Maç Galatasaray 3-1 Beşiktaş
06.08.1975 TSYD Kupasi Galatasaray 5-1 Beşiktaş
13.08.1975 Özel Maç Galatasaray 2-1 Beşiktaş Sabri Dino'nun Jubile Maci
09.11.1975 Türkiye Profesyonel Ligi Galatasaray 1-0 Beşiktaş
10.03.1976 Federasyon Kupasi Galatasaray 3-1 Beşiktaş
04.04.1976 Türkiye Profesyonel Ligi Galatasaray 1-1 Beşiktaş
24.08.1976 Özel Maç Galatasaray 0-0 Beşiktaş
12.11.1976 Depremzedelere Yardim Galatasaray 3-1 Beşiktaş
23.01.1977 Türkiye Profesyonel Ligi Galatasaray 2-2 Beşiktaş
15.05.1977 Türkiye Profesyonel Ligi Galatasaray 2-0 Beşiktaş
10.08.1977 TSYD Kupasi Galatasaray 4-0 Beşiktaş
18.12.1977 Türkiye Profesyonel Ligi Galatasaray 3-1 Beşiktaş
07.05.1978 Türkiye Profesyonel Ligi Galatasaray 1-1 Beşiktaş
11.08.1978 TSYD Kupasi Galatasaray 1-0 Beşiktaş
19.11.1978 Türkiye Profesyonel Ligi Galatasaray 1-0 Beşiktaş
13.05.1979 Türkiye Profesyonel Ligi Galatasaray 3-1 Beşiktaş
15.08.1979 TSYD Kupasi Galatasaray 2-1 Beşiktaş

322) Galatasaray-Beşiktaş Rekabetinde TSYD Kupası maçlarında en çok galip gelen - 12 maç

323) Galatasaray-Beşiktaş Rekabetinde TSYD Kupasında alınan en farklı skor
Galatasaray 6-0 Beşiktaş (1997-98)

324) Galatasaray-Beşiktaş Rekabetinde TSYD Kupasında, Beşiktaş Galatasaray’a bir maçta hiç 3 gol atamamıştır.
Galatasaray 5-1 Beşiktaş 1975-76 TSYD Kupası
Galatasaray 4-0 Beşiktaş 1977-78 TSYD Kupası
Galatasaray 4-2 Beşiktaş 1994-95 TSYD Kupası
Galatasaray 6-0 Beşiktaş 1997-98 TSYD Kupası

325) Galatasaray-Beşiktaş Rekabetinde Ligde en çok yenen takım

326) Galatasaray-Beşiktaş Rekabetinde Genel durumda en çok yenen takım

327) Galatasaray-Beşiktaş Rekabetinde Bir maçta en çok gol atan futbolcu
Galatasaray 9-2 Beşiktaş (5 gol Gündüz KILIÇ)

328) Galatasaray-Beşiktaş Rekabetinde
Galatasaray-Beşiktaş arasında, ligi ilk iki sırada bitirdikleri sezonlarda, en çok şampiyon olan takım Galatasaray 6-2 Beşiktaş

329) Galatasaray-Trabzonspor Rekabetinde İlk golu atan takım - Engin
Galatasaray 1-0 Trabzonspor 29.12.1974

330) Galatasaray-Trabzonspor Rekabetinde ilk galibiyet alan takım
Galatasaray 1-0 Trabzonspor 29.12.1974

331) Galatasaray-Trabzonspor Rekabetinde Ligde ilk golu atan takım
Engin Galatasaray 1-0 Trabzonspor 29.12.1974

332) Galatasaray-Trabzonspor Rekabetinde Ligde ilk galibiyet alan takım
Galatasaray 1-0 Trabzonspor 29.12.1974

333) Galatasaray-Trabzonspor Rekabetinde Özel maçlarda ilk golü atan takım
Galatasaray 2-0 Trabzonspor 19.01.1975

334) Galatasaray-Trabzonspor Rekabetinde Özel maçlarda ilk galibiyet alan takım
Galatasaray 2-0 Trabzonspor 19.01.1975

335) Galatasaray-Trabzonspor Rekabetinde Kupa maçlarında en çok eleyen takım
Galatasaray 7-3 Trabzonspor

336) Galatasaray-Trabzonspor Rekabetinde Kupa finallerinde en çok eleyen takım
Galatasaray 2-1 Trabzonspor

337) Galatasaray-Trabzonspor Rekabetinde Ali Sami Yen'de en çok yenen takım

338) Trabzonspor'a karşı 19 sezon İstanbul'da yenilmemiş
07.09.1975 Galatasaray 1-2 Trabzonspor
20.03.1994 Galatasaray 0-2 Trabzonspor

339) Galatasaray, Avrupa'da futbol birliğinin, yönetim kurulunda...
Galatasaray, 102 Avrupa kulübünün oluşturduğu birliğin, 11 üyeli yönetim kuruluna girmeyi başardı.
Sarı-kırmızılı kulüp, Avrupa kulüplerinin UEFA gözetiminde oluşturduğu
102 üyeli birliğinin yönetim kurulu üyeliğine getirilirken, diğer yönetim kurulu üyeliklerine ise,
Real Madrid CF (İspanya), SS Lazio (İtalya), Manchester United (İngiltere), FC Bayern Münih (Almanya), Olympique Lyon (Fransa), FC Porto (Portekiz), Dinamo Kiev (Ukrayna), Glasgow Rangers (İskoçya), Grasshopers Zürih (İsviçre) ve Bulgaristan'dan bir takımın seçildiği öğrenildi.

340) Dünya Kupalarında atılan en erken gol (Eski Galatasaraylı Futbolcumuzdan)
Hakan ŞÜKÜR 9.saniye
Türkiye 3-2 Güney Kore (29.06.2002) (2002 Dünya Kupası Üçüncülük Maçı)

341) Dünya Kupası Altın Karması'na giren ilk futbolcu
Hasan ŞAŞ (Galatasaray) (2002 Japonya-Kore)

342) Dünya Kupası'nın en iyi 6. futbolcusu
Hasan ŞAŞ (Galatasaray) (2002 Japonya-Kore)

343) Türkiye Futbol Federasyonu'nun, Olimpiyat Stadı'nın açılış maçına layık gördüğü takım
Galatasaray 2-0 Olimpiyakos (31.07.2002)

344) Olimpiyat Stadı'na Bayrağı çekilen İLK Türk Takımı
Galatasaray 2-0 Olimpiyakos (31.07.2002)

345) Galatasaray Olimpiyat stadında oynayacağı Olimpiyakos maçı için 55,000 biletin müsabaka günü öncesinde satılmasıyla Türk Futbol tarihine geçti. Galatasaray - Olimpiyakos maçı için satışa çıkartılan kapalı ve numaralı tribün biletlerinin tamamı kısa zamanda tükenirken, bu istatistik Türk Futbol tarihininde bir rekor oldu.
Şu ana kadar hiç bir takımın maç günü öncesinde bu sayıda bilet satmaması taraflı ve tarafsız herkesi şok etti.
Galatasaray 2-0 Olimpiyakos (31.07.2002)

346) Türkiye Futbol Tarihinde oynanan en çok seyircili maç - 79.000 kişi
Galatasaray 2-0 Olimpiyakos (31.07.2002)

347) İnternet'te adı en çok geçen ve en çok internet sitesi olan takım (Türk takımları arasında)
Galatasaray http://www.yahoo.com <www.yahoo.com> araması - 209,000 site

348) Dünya Seçkin Teknik Direktörler toplantısına ilk çağırılan teknik direktör
Fatih TERİM (Galatasaray) (3-4 Eylül 2002)

349) Dünya "Yılın Spor Fotoğrafı" Birincisi - Spor Haberleri fotoğrafı birinciliği
(Yer: Lausanne - 15.03.2002 - 1500 başvuru) Quest Gazetesi - Fransa
Fotoğrafçı Dubray FRANCK (Nantes-Galatasaray CL maçından bir enstantane)
Yarışmayı hazırlayanlar:
Dünya Gazeteciler Birliği (WAN)
Uluslararası Spor Yazarları Birliği (AIPS) Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC)
347) Dünyada ilk defa bir pop starın bir stat konserinde sahneye bir takımın formasıyla çıkması
Galatasaray Forması (Türk takımları içinde)
Manu CHAO (Danimarka Roskill Rock Festivali)

350) Tesis bakımından Türkiye'nin en zengin kulübü
Beyoğlu Hasnun Galip sokaktaki yönetim kurulu binası
Kuruçeşme Galatasaray adası
Riva
Kalamış yüzme tesisleri
Florya Metin Oktay Tesisleri
2046 yılına kadar Ali Sami Yen'in sahibi
Stadın yanındaki TEKEL Likör Fabrikası arazisi

351) UEFA Başkanı Leonard JOHANSSON'un tuttuğu takımdır.

352) 94-95 Şampiyonlar Ligi’nde forma reklamı almak için UEFA'ya başvurdu.
O yıldan beri Şampiyonlar Ligi’nde tüm takımlar forma reklamı alıyorlar.

353) Milli futbolcuları ikinci kez üstün hizmet madalyası alan ilk takım

354) Avrupa Kupaları şampiyonlukları için DVD-ROM çıkaran ilk takım

355) İtalya'da en çok gol atan futbolcu (Hakan ŞÜKÜR)

356) En çok futbol turnesine çıkan takım
1930 Romanya Almanya Avusturya
1935 Romanya Macaristan Yugoslavya
1950 İngiltere
1953 İsrail
1954 Yunanistan
1957 Rusya
1960 Rusya Belçika Almanya İsviçre
1976 İngiltere

357) Almanya'nın köklü kulüplerinden Werder Bremen'in tarihinde ilk dış temas yaptığı kulüp 1921

358) En anlamlı maç:
02 Eylül 1999'da Selanik Tumba Stadında PAOK ile yaptığı maçtır. 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi dolayısıyla depremzedeler yararına yapılan ve Türk-Yunan yakınlaşmasını simgeleyen ilk dostluk maçıdır. Milli takımlarında yer alan Ümit, Tugay, Hakan Ünsal, Hakan Şükür, Arif, Okan, Emre, Burak, Mehmet, Emrah, Hagi, Popescu ve Fatih maçta yer almamıştır. Fakat Suat ve Marcio'nun golleriyle 2-0 kazanmıştır.

359) 2000 yılında Bayer Munich'in 100. yıl turnuvasına çağrılan 3 süper takımdan biri

360) Bir Fuara katılan ilk takım (16-20 Ekim 2002)
İstanbul / Feshane 2.Uluslararası Radyo Televizyon ve İletişim Fuarı

361) İçeriği en çok Resmi Dergi çıkaran kulüp
Galatasaray - 5.sayı 156 sayfa

362) Avrupa Rekoru Egale - Evinde üstüste En çok maç kazanma (24 maç)
 

Dampyre

Buralıyım
Kayıt
9 Nisan 2007
Mesajlar
3.218
Beğeniler
0
Şehir
Neptune..!
Ali Sami Yen

İstanbul'un Mecidiyeköy semtinde, Galatasaray Spor Kulübü'nün yönetiminde bulunan stadyum.1940'ta Taksim Stadı'nın yıkılması üzerine, sahasız kalan Beyoğlu semti kulüpleri için bugünkü stadın bulunduğu arazi Beden Terbiyesi Genel Müdürlüğü tarafından satın alınarak, Galatasaray Spor Kulübü'ne kiralanmıştır.Stadın yapımına ancak 1943'te başlanabildi.Ancak inşaatın Galatasaray Spor Kulübü'nün maddi imkanlarıyla yürütülemediği görüldüğünden iş Beden Terbiyesi Genel Müdürlüğü'ne devredildi.Stadın inşaatı duraksamalarla sürerek, ancak 1964 yılında tamamlanabildi ve de resmî açılışı 20 Aralık 1964'te Türkiye-Bulgaristan milli maçıyla yapıldı. Adını Galatasaray'ın kurucusu Ali Sami Yen`den alan stadyum, 49 yıllığına Galatasaray Futbol Takımına kiralanmıştır. Stad 1,400 lüks 290 KVA projektör ile aydınlatıliyor. Aydınlatılmasına 1965 yılında başlanmış olan stadın aydınlatma sistemi 1993'te yenilenmiştir. Stadın rekor katılımı ise 1987'de Galatasaray-Eskişehirspor arasinda oynanan mac'da gerçekleşmiştir, bu maçı 35000 kişi izlemişti. Stadın şuanki kapasitesi 22,000 kişiliktir. Sahanın genişliği ise 105m x 65m dir.



Stad Bilgileri

Stadın inşaa Tarihi: 1964
Son yenileme: 2005
Mimarlık: Oval Şeklinde
Çim saha boyutu: 105 x 65 m.
Alan tipi: Doğal Çim

Tribünler

Kapalı oturma alanı: 25,500
VIP (Şeref) Locası: 250
Toplam oturma kapasitesi: 25,750

Aydınlatma

Aydınlatma gücü: 1400 lux
Jeneratör varmı: Evet

Kapasite

Eski Açık: 5,000
Yeni Açık: 5,000
Numaralı: 7,500
Kapalı: 7,500
Toplam: 25,750


Ali Sami Yen Stad Video [ Yeni ]

Buradan
 

Dampyre

Buralıyım
Kayıt
9 Nisan 2007
Mesajlar
3.218
Beğeniler
0
Şehir
Neptune..!
Atatürk ve Galatasaray

-Resim Silinmiş.

"İstanbul Türk İzcileri Ocağı Riyaseti'ne, Vatana yüksek seciyeli ve metin ruhlu gençler yetiştirmesini temenni eylediğim İstanbul İzciler Ocağı'nın Başbuğluk teklifini büyük hıss-i iftiharla kabul ediyorum.Genç arkadaşlarıma teşekkür ve selamlarımın tebliğini rica ederim efendim."

Türkiye Büyük Millet Meclisi Resisi
Başkumandan MUSTAFA KEMAL


Bu telgraftan bir yıl sonra 1923 sonlarında Başbuğları Atatürk'ü Ankara'da görmeye giden İstanbul İzcileri ile ilgili olan anıyı şu belgelerden öğrenmekteyiz:

Spor Alemi Dergisinin 9 Ağustos 1339 (1923) günü yayınlanan 44/106 sayısının 12.sayfasında:

"Yüksek bir tarihe, kıymetli bir varlığa malik olan Galatasaray Keşşaflığı yeniden geniş bir faaliyet sahasına atılmıştır. Yeni teşkilatta Oymak Beyi olan Adnan (Akıska) Bey'e, muavinine ve bilhassa gayyur arkadaşlarına muvaffakiyet temenni ederiz."

Galatasaray Spor Kulübünün 75. yılı için kurulan Komite'nin Başkanı Adnan Akıska ile 1975 yılının başlarında hazırlığına başladığımız Galatasaray Spor Kulübü Tarihi için yaptığımız incelemeler sonucunda yukarıdaki bilgiyi okuduğumuzda, rahmetlinin gözleri dolmuş ve heyecanlanmıştı.

Spor Aleminin bir sonraki 21 Ağustos 1339(1923) günü çıkan 45/107 sayısının kapağındaki resmi ve 4. sayısındaki,derginin sahibi Çelebi Zade Sait Tevfik imzalı 'Şehir keşşaflarının Ankara'ya Seyahatları' başlığı altındaki yazısını bana göstererek şöyle söylemişti:

"O gün hala gözlerimin önündedir.Galatasaray Oymak beyi olarak Atatürk'ün elini öpmemi hiç unutmayacağım. Heyecandan tir tir titriyordum.
- Nasılsın diye sorduğunu ve bir hayal alemi içinde
- Teşekkür ederim Paşam, diye cevaplandırdığımı hatırlıyabiliyorum."

Not: Yukarıdaki bölüm , Haluk San'ın "Belgeleri ile Türk Spor Tarihinde Atatürk" adlı kitabından alınmıştır.

ATATÜRK HARF DEVRİMİNDEN SONRA İLK İMZALI VE RESMİ YAZISINI
GALATASARAY KULÜBÜ'NE GÖNDERDİ.


Yıl 1928 ,4 Eylül günü 'Türkiye Cumhuriyeti Riyaseti kalemi Mahsus Müdüriyeti' başlıklı ve 'Reis-i Cumhur Gazi Mustafa Kemal ' imzalı 4/444 sayılı,ilk kez Latin harfli daktilo makinasıyla yazılmış bir mektup 'Galatasaray Terbiyeyi Bedenniyye Kulübü Reisi ve Sivas Mebusu Necmettin Sadık bey efendiye' geliyordu.

Üç yıldan beri üstüste hiç yenilmeden İstanbul Amatör Futbol Ligi Şampiyonu olan Galatasaray Futbol Takımı, 1928 yılı Ağustos ayının 31'inde, o zaman ki adı 'Tayyare Cemiyeti' olan bugünkü 'Hava Kurumu' tarafından ortaya konulan 'GAZİ BÜSTÜ' için karşılaştığı ezeli rakibi Fenerbahçe'yi: Ulvi Yenal, Mehmet Nazif Gerçin, Burhan Atak, Suphi Batur, Nihat Bekdik, Mithat Ertuğ, Mehmet Leblebi, Şadlı Alioğlu, Necdet Büyük, Kemal Faruki ve Muslih Peykoğlu 'dan kurulu on biri ile 4-0 yenmişlerdi.

O günlerde Galatasaray Kulübü başkanı bulunan Sivas Milletvekili ve o zamanların günlük gazetelerinden biri olan 'Akşam'ın sahiplerinden Necmettin Sadık (Sadak) sonradan 'Atatürk' diye anılacak Cumhurbaşkanı'na THK'ca ortaya konulan büstlerini kazanmaktan dolayı büyük kıvanç ve onur duyduklarını Türkiye'nin en büyük spor müzesindeki şeref köşesinde bu armağanı saklayacaklarını,tüm Galatasaraylıların 'Gazi Mustafa Kemal Paşa' hazretlerine duydukları sonsuz sevgi ve saygılarını, daima emirlerine amade olduklarını 1 Eylül 1928 günü bir mektupla arz etmişti.

Atatürk, en büyük devrimlerinden biri olan 'Yeni Türk Alfabesi'nin kabul edildiğini, 9 Ağustos gecesi Sarayburnu'nda verilen bir yemekte ilan etmişti.

İşte Mustafa Kemal'in yeni Türk alfabesinin kabul edildiğini bildirmesinden tan 26 gün sonra Latin harfli bir daktilo ile Atatürk tarafından yazdırılarak, Cumhurbaşkanı sıfatıyla imzaladığı ilk resmi yazı Galatasaray'a yazılmıştır.


Mektupta aynen şöyle yazmaktadır :

"Mektubunuzu aldım.Türk gençliğinin spor sahasında da gösterdiği kabiliyet ve faideli faaliyeti takdir-le müşahede ve takip ediyorum. Hakkımda ibraz buyurulan asar-ı muhabbetten mütehassıs oldum.Teşekkür ederim efendim."

Reis-i Cumhur
Gazi Mustafa Kemal


Bu arada 16 Eylül 1928 Pazar günü yayınlanana 2566 sayılı Akşam gazetesinin 3.sayfasında "Gazi Hazretlerini Teşyi" başlığı altında şu haber çıkmaktadır :

"Galatasaray denizcileri dün İstanbul'u terkeden Gazi Paşa hazretlerini Yeniköy açıklarında üç çifte futa ile muazzam bir suretle selamlamışlar,Paşa Hazretleri uzun müddet mendil sallamak sureti ile Galatasaray denizcilerine iltifat etmişlerdir."

Yıl 1930, Atatürk Galatasaray Lisesine ilk kez 2 Aralık Salı günü şeref vermişlerdi. Yanlarında Büyükelçilerimizden Galatasaray Kulübü'nün 12 numaralı üyesi Ruşen Eşref Ünaydın, Galatasaray Lisesinde okumuş olan o zamanın Dahiliye vekili Şükrü Kaya, Kılıç Ali Paşa ile birlikte Okul Müdürü Fethi İsfendiyaroğlu'nun öncülüğünde gezmişlerdi.

Bu konuda 'GSL 1868-1968' adlı kitabın 96.sayfasında, o zamanlar Lise Müdürü ve iki yıl sonra da Kulüp Başkanı olan Fethi İsfendiyaroğlu'nun 8.12.1930 tarihli "Reisicumhur Hazretlerinin Mektebimizi ziyaretleri" hakkında rapor'dan :

'Derslerden sonra mektebin her tarafını, bilhassa müzelerimizi ve konferans salonunu gezdiler… Ve hatıra defterlerini imzaları ile tezyin buyurdular.'

Galatasaray'da spor, her zaman okul ile kulübün iç içe olmalarıyla gelişmiş ve başarıya ulaşmıştır. Çeşitli branşlarda kazanılan kupalar, Galatasaray Lisesi'ndeki muhteşem müzede muhafaza altına alınmıştır. Bu müzede Türk Spor Tarihinin en önemli belgeleri bulunmaktadır.

İşte bu müzeyi, Galatasaray Liseli, kulübün ilk üyelerinden Büyükelçi Ruşen Eşref Ünaydın'dan bilgi edinerek gezen armağan ve belgeleri birer birer inceleyen ilk Cumhurbaşkanımız Gazi Mustafa kemal paşa şeref köşesinde duran büstü ile harf devrimini yaptığının ayına varmadan yazdırıp imzaladığı mektubunu görünce ,Ruşen Eşref'e dönerek :

"- Bu kıymetli müzeye fotoğrafım lazım, imzalayıp vereyim" demiş.

12 gün sonra bir yaveri aracılığı ile gönderdiği boylarına yakın olan fotoğraflarının üzerine Büyük Önder, okul ve kulüp gözetmeksizin büyük bir incelik göstererek şunları yazarak yazarak imzalamışlardır:

"14.XII.1930 GALATA SARAYA - GAZİ M. KEMAL"


Yurdumuzda hatta dünyada bir eşi daha bulunmayan Galatasaray Müzesi ve Arşivinin şeref köşesinde asılı duran bu çok kıymetli fotoğrafı ile birlikte Atatürk'ün içtiği kahve fincanı telvesi ile su bardağı, imzaladığı hatıra defterleri ve 4.9.1928 günü ilk latin hafleriyle yazdığı ve imzaladığı tarihi mektubu vitrinli bir dolapta muhafaza edilmektedir.

Atatürk ikinci kez Galatasaray Lisesi'ne 6 Temmuz 1933 tarihinde şeref vermişlerdir.

Yanlarında o günlerde TBMM ve Galatasaray Spor Kulübü Hami Başkanı Kazım Özalp Paşa ile eski bir Galatasaraylı o zamanki Maarif Vekili Hikmet Bayur ve Prof.Afet İnan ile okul Müdürü Tevfik Arat olduğu halde yine müzeyi gezerek fotoğraflarının asılmış olduğunu görerek memnuniyetlerini bildirmişlerdi.
==============================

ATATÜRK' E MEKTUP ( 'Galatasaray'dan Atatürk'e ' adlı kitaptan )

Aziz Atam;

Bu mektubu,üç kez onurlandırdığın 500 yıllık Galatasaray Lisesi'nin müdürü olarak yazıyorum. Okulumuzu ilk ziyaret ettiğin 2 Aralık tarihini kuruluş günümüz olarak kabul ettik ve 500. yılımızı 100.doğum yılınla birlikte kutladık.

Lisemizin Anma ve Kutlama Komitesinde görevli öğrencilerimiz, bu küçük kitabı, 100 yaşına giren Ata’larına minnet, şükran ve bağlılıklarını sunmak için hazırladır.

Bu kitapçığı düzenleyen gençler, senin 100.doğum yılında ölümünü anımsamadılar. Çünkü senin ölmezliğine, sensiz bir Türkiye, bir Türk Ulusu düşünülemeyeceğine; bu ülkede bağımsızlık, egemenlik, özgürlük ve uygarlığın seninle başladığına, ulusumuzun senin ilkelerin ve devrimlerinle çağdaşlaştığına kesinlikle inandılar.

Baştanbaşa işgal edilmiş Yurdumuzda hiçbir kurtuluş umudu kalmayan yüce ulusumuzun nasıl kurtarıldığını, ortaçağ karanlığından bugünkü aydınlığına hangi aşamalardan geçilerek ulaşıldığını anladılar.

100 yaşına girdiğin 1981'de, yurt çapında Ulusal değerin bütün yönleriyle işlenirken;tüm dünyada, özellikle dost ülkelerde ve uluslararası kuruluşlarda da gösterilen çok çeşitli etkinliklerle senin evrensel değerinin bir kez daha en belirgin boyutlarıyla ortaya koyulduğunu izlediler. Senin sadece bu yüzyılın en büyük dehası değil, gelmiş geçmiş bütün çağların ve dünya tarihinin örnek önderi olduğunu, yüzyıllarca uyutulan Asya ve Afrika 'nın senin damganı taşıyan Türk Devrimi ile uyanmaya başladığını ,mazlum ülkelerin bağımsızlık savaşı bayrağında senin dalgalandığını öğrendiler.

Ve öğrendiler ki, gidilecek yol yalnız senin yolun, konuşulacak dil senin dilin, tutulacak el senin elin...

Sen ölümsüz, sen en büyüksün; sen en gerçek, sen tek, sen Tanrı’nın alnından öptüğü insan, sen ATA-TÜRK'sün...

Seninle yaşayacaklarına ve seni yaşatacaklarına, namusları, onurları, Yurdumuz ve Ulusumuzun kutsallığı üzerine and içtiler.

Müsterih ol Atam !

M.ŞÜKRÜ SARI
==============================

GALATASARAYLIYIZ, ÇÜNKÜ...

"Garp iştiyakı,fikre açık bir ufuk... Ve sen Şarkın bu ufka ilk açılan bir dericesi"

Tevfik Fikret 'in seslenişi, geçmişten geleceğe uzanan bir esinti.Yenileşme çabasının,daha iyi ve daha güzele varmanın derin istemini de taşıyor.İşte o düşünüş,Atatürk'ün "Ben inkılaplarımı Fikret'in şiirlerinden aldığım ilham ile yaptım" demesine yol açmıştır.

İleriye ve aydınlığa yönelik bir yürüyüşün öncüsüdür Tevfik Fikret... Ali Vecdi Bingöl, 'Atatürk ve Tevfik Fikret' adlı şiirinde çifte bağdaşmayı dile getirir:

"Fikret,bu toprakta, örnek insandı,
Nura aşık, karanlığa düşmandı...
Temelden devrimci bir heyecandı,
ATA, bu davanın neticesidir..."

Prof. Hüseyin Celasun, Galatasaray'ın Türkiye'ye katkıları adlı yazısında Atatürk'ün Galatasaray'a verdiği önemi yalın bir biçimde ortaya koymaktadır.

"Atatürk'ün şapka devrimini başlattığı sırada , ilk olarak kasket giydirmek üzere Galatasaray Lisesi öğrencilerini seçmiş bulunması da çok anlamlıdır."
==============================

UNUTAMAYACAĞIM ANI

Gazi okulumuzu ziyaret ettiğinde ben,o zamanki ismiyle Galatasaray Sultanisi'nin 16-17 yaşlarında bir öğrencisiydim. Latin harflerine döneli henüz 4-5 yıl olmuştu.Öğretimimizde Fransızca esas olduğundan Türkçe dışında kalan derslerimizin ekserisi Fransızca olarak yürütülüyordu.Birgün Atatürk'ün okulu ziyaret edecekleri haberi geldi.Kendisini görmeyi çok istiyordum. Hocalarımız çok kıymetli kimseler olup,talebeyi hazırlamasını iyi biliyor ve geçmiş dersleri kısaca özetleyerek yeni konuya bağlantı yapıyorlardı.

Nihayet Gazi Mustafa Kemal'in okulumuzu şereflendirmek üzere oldukları haberi geldi. Bütün öğrenciler, büyük bir heyecan ve coşku içinde vatanımızı kurtaran, Cumhuriyetimizin kurucusu, bu büyük ve yüce insanı karşılamak üzere okulun bahçesini doldurdular. O sırada resimler çekiliyordu. Bu resimlerde büyük bir şans eseri kendilerine yakın bir yerde ben de bulunmuştum. Ona resimlerde de olsa yakın olmak,O'nu yakından görmek benim için anıların en büyüğüdür. Hepimizle ayrı ayrı ilgilendi , konuştu;

"Türk gençleri;
Cumhuriyeti biz kurduk, sizler koruyup yücelteceksiniz ve yaşatacaksınız" dedi.

O'nu gördükten sonra TÜRK olduğumla daha çok övündüm. Ona olan sevgi ve saygım her geçen gün daha da arttı. Bizlere bakan o mavi çelik gözleri ile O büyük TÜRK, o günkü gibi aklımdadır.

SELAHATTİN BUDA
==============================

BAHTİYAR ADAM

Herkes ölür. Bu, her çakılan tabutun bize hatırlattığı müthiş ve şaşmaz bir tabiat kanunudur. Ve ölürken herkesin gözü arkada kalır.Bu herkese mukadder bir hasrettir. Atatürk de herkes gibi öldü;fakat herkesten ayrı olarak ,gözü arkada kalmadan öldü. Kalbi TÜRK olmak gururu ile çarpan,milletini kendi eli ile karanlıktan aydınlığa çeken, başında istiklal rüzgarı estiren, ona hürriyet balını tattıran, memleketin bünyesine uygun,güzel bir rejim hediye eden ,onu güneşlerin at oynattığı medeniyet şosesinin başına getirip bırakan bir adam, öldüğü zaman,gözü arkada kalır mı hiç ?

Dün Atatürk'ün kutsi naaşı Ankara'ya ebedi metfenine götürürlerken, caddeleri, pencereleri, damları dolduran ve bakışları mahzun,mendilleri ıslak yüz binlerce Türkün vakur ve ulvi manzarası karşısında bir insan için, milletin kalbinde yer etmekten daha büyük bahtiyarlık olamayacağını gözlerim yaşararak bir kez daha anladım.

Atatürk bahtiyar adamdır.

20 Kasım 1938
Cahit Sıtkı TARANCI
(1106 numaralı, Galatasaray Lisesi 1931 mezunu)
==============================

ATATÜRK FENERBAHÇELİ(Mİ)YDİ..?

Bu konuda Spor Yazarı Ahmet Çakır ağabeyimiz "93 Soruda Galatasaray Tarihi" isimli kitabında şöyle yazıyor;

"Evet Gazi Mustafa Kemal 14.12.1930 tarihinde Galatasaray Lisesi ve Müzesini gezmiştir. Burada ' Galata Saray'a ' diye yazıp imzaladığı bir fotoğrafını da sarı kırmızılılara armağan etmiştir. Bu fotoğrafın büyütülmüş bir kopyası Lise Müdürünün odasında asılıdır...

Bu konu, sevgili ülkemizdeki pekçok benzeri olaydaki gibi kısa sürede hem gülünç , hem de acıklı bir oyuna çevrildi.

En büyük tartışma da Atatürk'ün Fenerbahçeli mi, yoksa Beşiktaşlı mı olduğu noktasında çıktı... Bugüne kadar Atatürk Fenerbahçeli olarak biliniyordu.Ancak Fenerbahçeli araştırmacı-yazar Ergun Hiçyılmaz 'Hayır Atatürk Beşiktaşlı idi' deyince ortalık karıştı.

Hiçyılmaz'ın gösterdiği kanıt, pek yabana atılacak gibi değildi.Ulusal Kurtuluş Savaşı öncesinde Anadolu'ya geçmeden Akaretlerde Beşiktaş Kulübünün yanında bir evde oturan Gazi Mustafa Kemal buradan Beşiktaşlı futbolcuların çalışmalarını izleyip onlara sempati gösterdiği yolundaki açıklama kolay reddedilebilecek bir değerlendirme sayılamazdı.

Bunun üzerine Fenerbahçe camiası ayağa kalktı.Tv programlarında ve gazetelerde olay tartışıldı. Atatürk'ün Fenerbahçeli olduğuna ilişkin belgeler ve kanıtlar ortaya konuldu .Dahası sarı-lacivertli camianın sonuna kadar bu işin takipçisi olacağı bildirildi. Sonuçta Atatürk'ün % 75 Fenerbahçeli, %25 Beşiktaşlı sayılabileceği gibi bir uzlaşmaya varılmış oldu. Böylece Atamız, iki ezeli rakibimiz tarafından paylaşıldığı için Galatasaray'a imzalı fotoğrafından başka bir şey kalmadı..."

Ahmet ağabey son paragrafında böyle yazıyor ama sadece imzalı resim değil, 04.09.1928 tarihinde Atatürk’ümüzün "Galatasaray Terbiye-i Bedeniye Kulübü Reisi ve Sivas Meb'usu Necmeddin Sadık bey efendiye " (belgede aynı böyle yazılıdır...) yazmış olduğu bir de mektup vardır...

Ve bu mektubun en önemli özelliklerinden birisi de 'Yeni Türk Alfabe'sinin kabulünden sadece 26 gün sonra yazılmış olmasıdır.Atamızın bu yazısı müzemizin en mutena köşelerinden birini süslemektedir. Kuşkusuz Ahmet ağabey bunu unutmuş değildir ama gerginliği ! daha fazla artırmamak için bunu gündeme getirmediğini düşünebiliriz...

Unutmadan bir hatırlatma yapayım, Atamızın yazmış olduğu bu takdir ve teşekkür içeren mektubu Galatasaray'ın Fenerbahçe'yi 4-0 yenerek kazandığı "Gazi Büstü Kupası" maçından sonra gönderilmiştir.

Galatasaray'ın ünlü yöneticilerinden ve Atatürk'ün en yakın arkadaşlarından Salih Bozok'un oğlu Muzaffer Bozok ile yaptığım röportajda, Sayın Bozok bir anısını anlatmıştı;

"Bir gün Bülent, Gündüz, ben ve birkaç arkadaşımız Florya'ya eğlenmeye gitmiştik. Dönüşte yolda biraz gürültü yapmıştık.Tam o sırada köşeden Mustafa Kemal ve arkadaşlarının, ki yanında babam ve Gündüz'ün babası Kılıç Ali Paşa da vardı , göründüler... Mustafa Kemal babama dönerek 'Kim bu gürültü yapanlar ? ' diye sormuş. Babam ise biraz sıkılırak 'bizim çocuklar Paşam' demiş. Bunun üzerine Ulu Önderimiz 'Haa desenize bizim kulübün çocukları' diye cevap vermiş...

Bilmiyorum bu anı Ulu Önderimizin hangi kulübümüzün sempatizanı olduğuna dair bir delil midir?.. Ancak en büyük gerçek şudur ki; Atatürk tüm Türklerin Atasıdır... Güneş Kulübünü de tutsa, Fenerbahçeli de olsa, Beşiktaş'ı da sevse, bizim için farketmiyor... Çünkü O, dünya döndükçe bizim GAZİ MUSTAFA KEMAL Atatürk’ümüzdür.

Laf aramızda, Atatürk ile ilgili resimlerin en güzellerinden birisi de Ata'mızın bir kayık içerisinde kürek çekerken resmedilen fotoğrafıdır...

Atatürk'ün küreklerine asıldığı kayık, Galatasaray Spor Kulübü’nün yarışlarda kullandığı yani Galatasaray'ın malı olan FUTA denilen bir kayıktır. Tarih 29 Haziran 1935...

Aslında belgeler bunlarla da bitmiyor; Miralay Mustafa Kemal'in "Galatasaray
Keşşaflarının Başbuğu " olma durumunu kim nasıl izah edebilir acaba ?

Lütfen okuyunuz;

Yüzyılın başında 'Keşşaflık' da denilen İzcilik örgütleri de çok kurulmuştur. Bu çalışmalar, önce Edirne Muallim Mektebi ile Galatasaray ve İstanbul Sultanisinde başlamıştır.Ancak Balkan Savaşı bu ilgiyi dağıtmıştır. Mustafa Kemal Atatürk'ün Galatasaraylıların kurduğu 'Keşşaf ' örgütünün 'Reisi' olması Galatasaraylılar için unutulmaz bir hadisedir...

Şöyle ki;

Atatürk'ün Galatasaray'a olan aşinalığı bilinenden daha öncelere dayanıyordu. 1915-16 yıllarında Osmanlı Güç Dernekleri, İzci Dernekleri, ardından da Genç Dernekleri Müfettiş-i Umumisi Miralay Mustafa Kemal, 1914 yılında Türkiye'de ilk defa kurulan Galatasaray Keşşaflarının (İzci) BAŞBUĞU olmuş 1923'te Cumhuriyet'in ilanında oymak beyi Adnan Akıska, Galatasaraylı keşşaflarla Atatürk'ün huzurunda bulunmuştu. (Fotoğrafları mevcuttur)
 
Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı:
Kayıt
14 Nisan 2007
Mesajlar
296
Beğeniler
0
Şehir
istanbul
eline saglık dampyre gireyim galatasaray için bişeler yazayım dedim ama gerek kalmamıs extraokk
 
Kayıt
16 Nisan 2007
Mesajlar
4.158
Beğeniler
11
Şehir
Yeşilpınar
Server
Efes
Takımı
Fenerbahce

extraokk
Yani Daha Kaç Tane Maç Yapıpta Gol Atalım Size....GS Yi Her Seferinde Yenioruz...

Daha Kaç Tane Atalım... :mrgreen:
 
Kayıt
15 Nisan 2007
Mesajlar
534
Beğeniler
0
Şehir
İstanbul
HeaveN_GFB demiş ki:

extraokk
Yani Daha Kaç Tane Maç Yapıpta Gol Atalım Size....GS Yi Her Seferinde Yenioruz...

Daha Kaç Tane Atalım... :mrgreen:
243) İlk ağları yırtan GOL
Galatasaray 1-0 Fenerbahçe (Metin OKTAY 1959)


277) Galatasaray-Fenerbahçe Rekabetinde Türkiye 1.Futbol Liginde en çok gol atan futbolcu
Metin OKTAY (9 gol)
hehe
 

Morwena

Buralıyım
Kayıt
16 Nisan 2007
Mesajlar
4.355
Beğeniler
0
HeaveN_GFB demiş ki:

extraokk
Yani Daha Kaç Tane Maç Yapıpta Gol Atalım Size....GS Yi Her Seferinde Yenioruz...

Daha Kaç Tane Atalım... :mrgreen:
ya kardeşim git Fener Konusuna bide Deneme Mod olacaksın ...
 
Kayıt
10 Mayıs 2007
Mesajlar
289
Beğeniler
0
Dampyre;
SENİN ELLERİNE, AKLINA SAĞLIK KARDEŞ ÇOK GÜZEL OLMUŞ, BİR GALATASARAY'LI OLARAK SENİN HEP YANINDAYIM KARDEŞİM EN BÜYÜK GALATASARAY
 
Kayıt
4 Aralık 2007
Mesajlar
869
Beğeniler
0
Şehir
istanbul
muhteşem bi çalışma yapmışsın gerçekten arkadaşım eline emeğine sağlık +1905 extraokk
 
Yukarı Alt