Kayıt
17 Kasım 2016
Mesajlar
3.165
Beğeniler
466
Google'ın Huawei'nin Android lisansını iptal etmesiyle büyük bir tartışmanın fitili alevlenmiş ve son olarak ABD Ticaret Bakanlığı, Huawei'ye 90 gün ek süre tanımıştı. Bu sürecin sonunda ne olacağı henüz bilinmiyor; ancak eğer Huawei liste dışında kalırsa Google Play Store, Huawei telefonlarda artık bulunmayacak; bu da Google servislerinin bu telefonlarda artık çalışmayacağı anlamına geliyor.

Diğer yandan dikkat çeken bir diğer nokta ise resmi Android internet sitesinden iki Huawei modelinin kaldırıldığı dikkat çekiyor. Bu modeller Huawei'nin geçtiğimiz aylarda dünyaya duyurduğu Huawei P30 Pro telefonu, diğeri ise esnek ekranlı yapısıyla bir ilk olan Huawei Mate X.

Huawei Kurucusu Ren Zhengfei: Trump ararsa telefona cevap vermem
--- Normalde basın karşısına çıkmayı çok fazla sevmeyen Huawei Kurucuve CEO'su Ren Zhengfei, ABD'nin şirketine yönelik yaptırımları sonrası sık sık röportaj vermeye başladı. Son olarak ABD'de Bloomberg televizyonuna konuşan Ren ABD Başkanı Donald Trump'ın aldığı son yaptırım kararlarına Çin hükümetinin Apple üzerinden bir misilleme yapmasını beklemediğini ve bunu istemediğini ifade etti. Ren Zhengfei "Öncelikle bir misilleme olmayacak. İkinci olarak, böyle bir misilleme olursa, bunu protesto edecek ilk kişi ben olurum" açıklamasında bulundu. Apple'ın kendisinin 'öğretmeni' olduğunu belirten Ren "Neden öğretmenime karşı hamlede bulunayım" dedi.

74 yaşındaki milyarder iş insanına, geçtiğimiz hafta Başkan Trump'ın yaptığı "Huawei, Çin ile yapılan ticaret görüşmelerinin parçası olabilir" açıklamasının sorulması üzerine ise "Ben politikacı değilim. Bence bu bir şaka olmalı. Çin-ABD ticaret savaşının bizimle ne alakası var" cevabını verdi. Ren Zhengfei'ye bunun üzerine ABD Başkanı Donald Trump'ın kendisini araması durumunda ne yapacağı soruldu. Ren bu soruya da "Görmezden gelirim. O zaman kiminle pazarlık yapacak? Telefonunu açmam. Ancak numaram zaten onda yok" şeklinde cevap verdi. Ren bunun yanında Trump'la ilgili "Tweetlerine bakıyorum ve gülüyorum. Çünkü bana göre sürekli kendisiyle çelişiyor" değerlendirmesinde bulundu.

ABD, Huawei yasağı dünyaya yayılsın istiyor!

--- ABD ile Çin arasında yaşanan siyasi krizler, teknoloji dünyasında da etkisini gösteriyor. Ağustos ayında ABD’deki devlet kurumlarında ve bu kurumlar ile çalışan şirketlerde Huawei ve ZTE üretimi cihazların kullanımı yasaklanmıştı.

İlk etapta ZTE’nin İran ambargosunu delmesi nedeniyle yasak gelmiş ve kısa süre sonra CIA ve FBI gibi teşkilatlar Huawei ve ZTE’yi casusluk ile suçlamıştı.

Trump'ın Huawei kararı, ABD'nin çöküşünü engellemeye yönelik
--- ABD’nin Huawei kararı, ABD’nin çöküşünü engellemeye dönük bir girişim. Huawei’nin sadece cep telefonu üreticisi değil telekom altyapısı konusunda zaman içinde uzmanlaşarak yükselişe geçmesi bugün yaşananların arkasında 'teknolojik ve ticari rasyonalite ile düzenlenen bir üretim örgütü' diye nitelediği ABD’nin küresel sermaye karşısında gerilemeye başlamasının yattığı değerlendirmesinde bulunuluyor
Huawei, neden önemli? Huawei altyapı şirketidir. Ülkemizdeki Turkcell, Türk Telekom, Vodafone firmalarının altyapısının yüzde 80’i şu anda Türkiye’de Huawei cihazlarından oluşuyor, haberleşmemizi sağlıyor. Huawei bu cihazları satarken, yükte hafif pahada ağır cihazlar bunlar, para kazanıyor ve Amerika kazanmamış oluyor. Telefon firmalarının ortalama yaşı 126.6 bu firmalar Ericsson, eskiden Bell laboratuvarları vardı, Graham Bell’in kurduğu. Bu firmalara karşı Huawei ortaya çıktı.

TELEFON SEKTÖRÜNE GİRMEK ÇOK ZOR BİR OLAY, HUAWEİ BUNU BAŞARDI
--- 10 yıl kadar önce devlet büyüklerinden bir kişi Huawei’in başkanı Sun Yafang'a, Huawei’de başarı hissiyatını bir iki cümle ile nasıl tarif edersiniz diye sorar. Sun Yafang şöyle cevap verir. Ağlamak istersin ama gözyaşın kalmamıştır.' Bizim de yaşadığımız bir şey aslında Türkiye’de başarılı bir telekom firması var Argela, üretici olarak. Bu firmadaki arkadaşların da anlattığı bir şey. Dünyadaki telekom sektörüne giremezsiniz. Örneğin bu arkadaşlar Güney Afrika'ya 2002 yılında 8 milyon dolarlık bir sms paketi satmışlardı, çok mutlulardı. Fakat iki hafta sonra o zaman var olan Motorola firması o Güney Afrikalı operatöre bunu alırsan, ben sana cihaz satmam dediği için geri vermek zorunda kaldı Güney Afrikalı firma. Bu telefon sektörüne girmek çok zor bir olay ve Huawei bunu başardı. Nasıl başardı, apayrı bir konu. Ama şuna rağmen başardı.
Düşünün ki bir asker tarafından kurulmuş, eski Çin Halk Kurtuluş Ordusu mensubu tarafından. Ama buna rağmen birçok ülkeye girebildi. Şu anda çok enteresan, Amerika’nın İkinci Dünya Savaşı sonrası kurduğu 'five eyes' denilen bir istihbarat yapılanması var. Kanada, İngiltere, Avustralya, Yeni Zelanda ve Amerika, bunlar dünyayı, herkesi gözlüyorlar uydu antenleriyle. Bu gruptan İngiltere, Amerika’nın bütün bastırmalarına rağmen, 'Hayır ben Huawei kullanacağım' demeye çalışıyor.

Edward Joseph Snowden -in NSA belgelerindeki ifşasıyla Amerika'nın Türkiye Cumhuriyeti'nin başbakanına sattığı alt yapıyla Türkiye'yi dinlediği görüldü. Bu Huawei için büyük fırsat oluşturdu.
Fakat huawei bizim içinde bir tehdit olabilir. Amerika başkanı Trump'ın dediği gibi ulusal güvenliğe tehdit
 
Son düzenleme:
Yukarı Alt